Η ζωή της "Μαρίκας Παπαγκίκα - Το ηλεκτρικό κορίτσι" του Νίκου Σταματιάδη ανεβαίνει στο θέατρο Ροές

Την πολυτάραχη ζωή της θρυλικής τραγουδίστριας του καφέ-αμάν αφηγείται η παράσταση, η οποία χαρακτηρίζεται από διαρκή διάλογο ανάμεσα στην ηρωίδα και τους μουσικούς.

Μαρίκα Παπαγκίκα - Το ηλεκτρικό κορίτσι © Νίκος Βουτενιώτης

Η μουσική αναβίωση της "Μαρίκας Παπαγκίκα – Το ηλεκτρικό κορίτσι" του Νίκου Σταματιάδη ανεβαίνει στο θέατρο Ροές από τις 20 Νοεμβρίου για μόνο οκτώ παραστάσεις, σε σκηνοθεσία της Κερασίας Σαμαρά

Η παράσταση παρουσιάστηκε τον Μάιο του 2022 στο Μουσείο Τσιτσάνη, στα Τρίκαλα και στις 4 Ιουλίου 2023, στο Μουσείο Λαϊκών οργάνων Φοίβος Ανωγειανάκης, στην Πλάκα. Η Κερασία Σαμαρά και το Takis Barberis Jazz Group, σε μια απροσδόκητη επί σκηνής συνάντηση, φωτίζουν ανεξερεύνητες στιγμές από τη ζωή της μυθικής Μαρίκας Παπαγκίκα και αποδίδουν ζωντανά τα πασίγνωστα τραγούδια της.

Μαρίκα Παπαγκίκα - Το ηλεκτρικό κορίτσι
© Νίκος Βουτενιώτης

Η μυστηριώδης Μαρίκα Παπαγκίκα (1890- 1943), η εμβληματική τραγουδίστρια του καφέ αμάν, ξεδιπλώνει, σε πρώτο πρόσωπο, άγνωστες πτυχές της πολυτάραχης ζωής της, στην Κω, στη Σμύρνη, στην Αλεξάνδρεια, στην Αθήνα και τέλος στην Νέα Υόρκη, όπου μεγαλουργεί, οργώνοντας όλη την Αμερική και διαδίδοντας τα ακούσματα της ελληνικής καταγωγής της. Υπηρετεί όλα τα είδη της μουσικής: δημοτικό, μικρασιάτικο, ρεμπέτικο, οπερέτα. Μαζί με τον άντρα της, τον μοναδίκό τσιμπαλίστα Κώστα Παπαγκίκα, ανοίγουν το 1923 στη Νέα Υόρκη το δικό τους μουσικό κέντρο, το MARIKA’S, όπου και μεσουρανούν, δισκογραφώντας παράλληλα στις μεγαλύτερες δισκογραφικές εταιρείες της εποχής. Το κραχ του ’29 καθώς και άλλες, άγνωστες παράμετροι τους αναγκάζουν να κλείσουν το καφωδείο MARIKA’S και η Μαρίκα αποσύρεται σταδιακά. Ακολουθούν παρακμή, μαρασμός και σιωπή, που την οδηγούν στο τέλος της, στο Staten Island, το 1943.

Μαρίκα Παπαγκίκα - Το ηλεκτρικό κορίτσι
© Νίκος Βουτενιώτης

Το κείμενο, που προέκυψε μετά από ενδελεχή έρευνα αλλά και από στοιχεία μυθοπλασίας, ανήκει στον Νίκο Σταματιάδη. Έκπληξη αποτελεί η επιλογή του Takis Barberis Group για τη μουσική απόδοση της τεράστιας γκάμας των τραγουδιών, που ακούγονται ζωντανά στην παράσταση από την Κερασία Σαμαρά. Η jazz μπάντα θα αποδώσει, με τον δικό της τρόπο, μικρασιατικά, δημοτικά, ελαφρά και κλασικά τραγούδια, σφραγίζοντας το ύφος της παράστασης, η οποία χαρακτηρίζεται από διαρκή διάλογο ανάμεσα στην ηθοποιό-ηρωίδα και στους μουσικούς, μέσα από την αφήγηση και τα τραγούδια.

Μαρίκα Παπαγκίκα - Το ηλεκτρικό κορίτσι
© Νίκος Βουτενιώτης

Η μουσική επεξεργασία είναι του Τάκη Μπαρμπέρη. Η Τόνια Αβδελοπούλου σχεδιάζει το σκηνικό περιβάλλον, καθώς και τα κοστούμια, ενώ ο Γιώργος Μπούχρας είναι υπεύθυνος του φωτιστικού σχεδιασμού. Ερμηνεύουν: Μένιος Γούναρης (keyb), Τάκης Μπαρμπέρης (guitar),  Χρήστος Κεχρής (bass), Γιώργος Μπαρμπέρης (drums).

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Ροές

Ιάκχου 16

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Θα έχει τα μάτια σου": Παράταση για την παράσταση-έκπληξη του Ηλία Κουνέλα

Η πρωτότυπη σκηνική σύνθεση παρατείνεται για τρίτο κύκλο παραστάσεων, από τις 10 Μαΐου ως και τις 30 Ιουνίου στην Κάμιρο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
29/04/2024

"Macbeth": Η Σοφία Χιλλ συνσκηνοθετεί και ερμηνεύει Σαίξπηρ σε μια πρωτότυπη περφόρμανς

Η σπουδαία ηθοποιός μαζί με τον Κωνσταντίνο Χατζή παρουσιάζουν τη σαιξπηρική τραγωδία στην πρωτότυπη γλώσσα σε ένα αλώνι της Δυτικής Μάνης.

"Oι Παίχτες": Η παράσταση-φαινόμενο επιστρέφει αυτό το καλοκαίρι!

Το άγνωστο έργο του Γκόγκολ που έγινε η απόλυτη talk of the town παράσταση επί δύο σεζόν, σε σκηνοθεσία του Γιώργου Κουτλή και με τον Γιάννη Νιάρρο επικεφαλής ενός εκρηκτικού θιάσου, βγαίνει σε καλοκαιρινή περιοδεία!

"Emotional dogs": Μια χορογραφία για το τραύμα ανεβαίνει στο Bios

Η διατομεακή καλλιτέχνις Πηνελόπη Μωρούτ επιστρέφει στην αθηναϊκή χορευτική σκηνή με την τρίτη της παράσταση, ερμηνεύοντας μαζί με τον Αλέξανδρο Βαρδαξόγλου.

Το "Γράμμα στον πατέρα" του Κάφκα ξεδιπλώνεται στο H.ug

H ομάδα Αbnormal μεταφέρει θεατρικά την επιστολή του Φραντς Κάφκα που δεν παραδόθηκε ποτέ, με ερμηνευτές τους Φοίβο Παπακώστα και Δημήτρη Καταλειφό και μουσική του The Boy.

"Άλλες εποχές": Το αινιγματικό έργο του Πίντερ ανεβάζει το Θέατρο της Οδού Κυκλάδων

Στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων "Λευτέρης Βογιατζής" ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Άρη Τρουπάκη το έργο του Χάρολντ Πίντερ (που είναι περισσότερο γνωστό ως "Παλιοί καιροί").

"Η αξία της ζωής": Βασίλης Ρίσβας και Πέγκυ Σταθακοπούλου μιλούν για τη συνάντησή τους με τον Σωτήρη Τσαφούλια

Για το έργο της Τζέιν Άντερσον και τους ρόλους τους μίλησαν στο "α" οι δύο γνωστοί και ταλαντούχοι ηθοποιοί. Ένα έργο που μιλά για μια ανείπωτη απώλεια αλλά και την ελευθερία του να ζήσεις όπως επιλέγεις εσύ.