"Νέα ηθική τάξη πραγμάτων": Το τελευταίο έργο του επικηρυγμένου Ρώσου συγγραφέα Ιβάν Βιριπάγιεφ ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Το απαγορευμένο στη Ρωσία έργο που σκηνοθετεί η Ραφίκα Σαουίς στο Θέατρο Μικρό Γκλόρια μιλά για τη μοναξιά, τη βαρβαρότητα και την κοινωνική υποκρισία που κρύβεται πίσω από τη δημόσια εικόνα μας.

Νέα ηθική τάξη πραγμάτων

"Ένα έργο για την "παράλληλη πραγματικότητα" πίσω από τα ποσταρίσματά μας. Ένα έργο για τη μόνη πραγματικότητα" είναι η "Νέα ηθική τάξη πραγμάτων" του Ρώσου σκηνοθέτη Ιβάν Βιριπάγιεφ που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων και απαγορεύτηκε στη χώρα του, από την οποία έχει επικηρυχθεί, και το οποίο κάνει πρεμιέρα για πρώτη φορά στην Ελλάδα στις 28 Νοεμβρίου, στο Θέατρο Μικρό Γκλόρια, με τη σκηνοθετική υπογραφή της Ραφίκα Σαουίς.

Νέα ηθική τάξη πραγμάτων

Λίγα λόγια για το έργο

Το 2019 διεξήχθη από τη Διεθνή Ερευνητική Οργάνωση "Global Construction" για λογαριασμό του Κέντρου Διεθνών Βιολογικών Ερευνών μια έρευνα με το τίτλο  "Νέα ηθική τάξη πραγμάτων". Στην Ερευνά συμμετείχαν 150 άτομα διαφορετικής ηλικίας, φύλου, εθνικότητας και ιθαγένειας. Επιστήμονες, γιατροί, ψυχολόγοι, ιολόγοι, πολιτικοί και καλλιτέχνες κλήθηκαν να απαντήσουν σε κάποιες ερωτήσεις σχετικά με την επαγγελματική και προσωπική τους ζωή. Οι απαντήσεις που δίνουν είναι όλες σωστές. Πολιτικά ορθές. Καθώς πρέπει. Και ασφαλώς δεν συμβαδίζουν σε τίποτα με την πραγματικότητα που κρύβεται επιμελώς πίσω από το κοινωνικό τους προσωπείο. Ένα έργο για τη μοναξιά, τη βαρβαρότητα, την κοινωνική υποκρισία και την έλλειψη τρυφερότητας που χαρακτηρίζει τις αληθινές, τις ιδιωτικές ζωές των ανθρώπων, πίσω από τη δημόσια εικόνα τους. 

Νέα ηθική τάξη πραγμάτων

Λίγα λόγια για τον Ιβάν Βιριπάγιεφ 

Ο Ρώσος θεατρικός συγγραφέας είναι γεννημένος το 1974, επικηρυγμένος από το ρωσικό κράτος, με τα έργα του απαγορευμένα σε όλη τη ρωσική επικράτεια εδώ και χρόνια. Στις 17 Μαΐου του 2023 συλλαμβάνεται στη Μόσχα για όσα γράφει στα κείμενά του - ή αλλιώς με την επίσημη κατηγορία της "διάδοσης ψευδών ειδήσεων" σχετικά με τον ρωσικό στρατό. Αλλάζει υπηκοότητα. Γίνεται Πολωνός και ζει, έως σήμερα, στην Πολωνία. Το έργο του "Νέα Ηθική Τάξη Πραγμάτων", γραμμένο το 2021 και βασισμένο σε ένα πραγματικό ανθρώπινο πείραμα που συνέβη το 2019, μετά τη θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσε στη χώρα του συγγραφέα, μεταφράζεται και ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Ηγετική φυσιογνωμία του κινήματος Russian New Drama. Τα έργα του έχουν ήδη ανέβει σε περισσότερα από 250 θέατρα σε όλο τον κόσμο και θεωρείται κατά πολλούς ένας από τους 10 σημαντικότερους σύχρονους εν ζωή συγγραφείς. Ως σκηνοθέτης έγινε γνωστός κυρίως μετά την ταινία του Euphoria η οποία διαγωνίστηκε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας και έλαβε το "βραβείο της Κριτικής Επιτροπής για νέους δημιουργούς" και τον "Μικρό Χρυσό Λέοντα" ως καλύτερη ταινία στην κατηγορία. 

Η μετάφραση είναι της Eugenia Kritsevskagia, η σκηνογραφία του Μιχάλη Αργυρού, η επιμέλεια κίνησης των Κάντυ Καρρα, Χαρά Κότσαλη. Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί: Γιούλη Γεωργοπούλου, Γιώργης Παρταλιδης, Ράφικα Σάουις.

Προπώληση εισιτηρίων more.com

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Μικρό Γκλόρια

Ιπποκράτους 7

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Θα έχει τα μάτια σου": Παράταση για την παράσταση-έκπληξη του Ηλία Κουνέλα

Η πρωτότυπη σκηνική σύνθεση παρατείνεται για τρίτο κύκλο παραστάσεων, από τις 10 Μαΐου ως και τις 30 Ιουνίου στην Κάμιρο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
29/04/2024

"Macbeth": Η Σοφία Χιλλ συνσκηνοθετεί και ερμηνεύει Σαίξπηρ σε μια πρωτότυπη περφόρμανς

Η σπουδαία ηθοποιός μαζί με τον Κωνσταντίνο Χατζή παρουσιάζουν τη σαιξπηρική τραγωδία στην πρωτότυπη γλώσσα σε ένα αλώνι της Δυτικής Μάνης.

"Oι Παίχτες": Η παράσταση-φαινόμενο επιστρέφει αυτό το καλοκαίρι!

Το άγνωστο έργο του Γκόγκολ που έγινε η απόλυτη talk of the town παράσταση επί δύο σεζόν, σε σκηνοθεσία του Γιώργου Κουτλή και με τον Γιάννη Νιάρρο επικεφαλής ενός εκρηκτικού θιάσου, βγαίνει σε καλοκαιρινή περιοδεία!

"Emotional dogs": Μια χορογραφία για το τραύμα ανεβαίνει στο Bios

Η διατομεακή καλλιτέχνις Πηνελόπη Μωρούτ επιστρέφει στην αθηναϊκή χορευτική σκηνή με την τρίτη της παράσταση, ερμηνεύοντας μαζί με τον Αλέξανδρο Βαρδαξόγλου.

Το "Γράμμα στον πατέρα" του Κάφκα ξεδιπλώνεται στο H.ug

H ομάδα Αbnormal μεταφέρει θεατρικά την επιστολή του Φραντς Κάφκα που δεν παραδόθηκε ποτέ, με ερμηνευτές τους Φοίβο Παπακώστα και Δημήτρη Καταλειφό και μουσική του The Boy.

"Άλλες εποχές": Το αινιγματικό έργο του Πίντερ ανεβάζει το Θέατρο της Οδού Κυκλάδων

Στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων "Λευτέρης Βογιατζής" ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Άρη Τρουπάκη το έργο του Χάρολντ Πίντερ (που είναι περισσότερο γνωστό ως "Παλιοί καιροί").

"Η αξία της ζωής": Βασίλης Ρίσβας και Πέγκυ Σταθακοπούλου μιλούν για τη συνάντησή τους με τον Σωτήρη Τσαφούλια

Για το έργο της Τζέιν Άντερσον και τους ρόλους τους μίλησαν στο "α" οι δύο γνωστοί και ταλαντούχοι ηθοποιοί. Ένα έργο που μιλά για μια ανείπωτη απώλεια αλλά και την ελευθερία του να ζήσεις όπως επιλέγεις εσύ.