"Στέλιος Κασόνγκο": Αληθινές ιστορίες ρατσισμού στο θέατρο

Τα προβλήματα της αφροελληνικής κοινότητας απασχολούν τον Γιώργο Χατζηνικολάου στο πρώτο του θεατρικό έργο, που ανεβαίνει σε συν-σκηνοθεσία δική του με την Ελένη Σκότη στο Θέατρο επί Κολωνώ.

Στέλιος Κασόνγκο

Μετρούν είκοσι πέντε χρόνια στην Ομάδα Νάμα η Ελένη Σκότη και ο Γιώργος Χατζηνικολάου με την οποία μας έχουν χαρίσει αξιομνημόνευτες παραστάσεις, υπογράφοντας τη σκηνοθεσία και τα σκηνικά των παραστάσεων, αντίστοιχα. Η φετινή σεζόν, όμως, βρίσκει τον Γιώργο Χατζηνικολάου σε νέο ρόλο, καθώς υπογράφει το πρώτο του θεατρικό έργο, με τίτλο "Στέλιος Κασόνγκο", το οποίο σκηνοθετεί από κοινού με την Ελένη Σκότη. Το έργο βάζει στο επίκεντρο την αφρικανική κοινότητα της Αθήνας και το οποίο στηρίχτηκε ιδιαίτερα στα προσωπικά βιώματα του Σαμουήλ Ακίνολα, του (αυτοδίδακτου) ηθοποιού με ρίζες από την Κένυα και τη Νιγηρία, που γεννήθηκε στον Βύρωνα και πρωταγωνιστεί στην παράσταση. Η ιστορία διαδραματίζεται στη σύγχρονη Αθήνα, όπου δύο φίλοι, ο Χρήστος και ο Στέλιος, μετανάστης τρίτης γενιάς από τη Βόρεια Κένυα, προσπαθούν να στεγάσουν τα μουσικά τους όνειρα στην αποθήκη που κληρονόμησε ο Χρήστος από τον πατέρα του. Όμως, ο ερχομός του Άλκη, ετεροθαλούς αδελφού του Χρήστου, περιπλέκει τα πράγματα και ανασύρει στην επιφάνεια τις δηλητηριώδεις τάσεις μιας κοινωνίας, που εκφράζονται μέσα από το ρατσισμό και τις διακρίσεις.

Στέλιος Κασόνγκο

Όπως δήλωσε ο συγγραφέας στο "α", "πρόκειται για μια υβριδική σύνθεση, καθώς δεν αποτελεί αυστηρά ένα έργο-ντοκουμέντο αλλά τα στοιχεία από τη ζωή του Σαμουήλ συνυπάρχουν με μια παράλληλη μυθοπλασία". Η πορεία της συγγραφής ξεκίνησε πριν από την πανδημία, το 2019, αποκάλυψε η Ελένη Σκότη, που σκεφτόταν τότε να ανεβάσει το έργο του Σαμ Σέπαρντ, "A lie of the mind": "Αφορά δύο αμερικανικές οικογένειες και ήθελα να παρουσιάσω τη μία οικογένεια ως αφροαμερικανική, γιατί με απασχολούσε το θέμα του ρατσισμού που είναι τόσο έντονο στις ΗΠΑ. Στο μεταξύ, όμως, γνωρίσαμε τον Σαμουήλ και κάπως έτσι προέκυψε η ιδέα να γράψουμε ως Ομάδα Νάμα το δικό μας έργο για την εδώ πραγματικότητα", δήλωσε στο "α". Με πολλά zoom meetings εν μέσω του λοκντάουν, στα οποία γνώρισαν καλύτερα, όχι μόνο τον ίδιο, αλλά και άλλους ανθρώπους από την αφρικανική κοινότητα, συγκεντρώθηκε το υλικό που οδήγησε στη συγγραφή του "Στέλιου Κασόνγκο". "Ήταν διαφωτιστική η γνωριμία μας με τον Σαμουήλ", λέει η Σκότη. "Μάθαμε, ας πούμε, ότι στην Ελλάδα ο ρατσισμός έχει άλλη μορφή απ’ ό,τι στην Αμερική". 

Στέλιος Κασόνγκο
Γιώργος Χατζηνικολάου©

Στην παράσταση, που θα κάνει πρεμιέρα σε avant premiere με το "α" τις επόμενες ημέρες (ακολουθεί ενημέρωση για τους νικητές του διαγωνισμού) στην κεντρική σκηνή του Θεάτρου Επί Κολωνώ, τα σκηνικά είναι του Γιώργου Χατζηνικολάου, τα κοστούμια της Μαρίας Αναματερού, οι φωτισμοί του Αντώνη Παναγιωτόπουλου, η μουσική και ο σχεδιασμός ήχου του Στέλιου Γιαννουλάκη. Ερμηνεύουν, ακόμη, οι Τζίνη Παπαδόπουλου, Άγης Εμμανουήλ και Πάρης Σκαρτσολιάς.

*Ενημερώνουμε τους νικητές του διαγωνισμού για την avant premiere της θεατρικής παράστασης "Στέλιος Κασόνγκο” που είχε προγραμματιστεί για τις 26/10 στο Θέατρο Επί Κολωνώ, ότι η παράσταση αναβάλει την πρεμιέρα της για μερικές μέρες λόγω σοβαρού θέματος. Αντ’ αυτού οι 35 διπλές προσκλήσεις μεταφέρονται για την Πέμπτη 2/11 και την Παρασκευή 3/11, ώρα 9.15 μ.μ.. Οι νικητές του διαγωνισμού μπορούν να κάνουν χρήση της διπλής τους πρόσκλησης καλώντας στο τηλέφωνο του θεάτρου (210 5138067) προκειμένου να κάνουν την κράτησή τους για μία από τις παραπάνω δύο ημέρες. 

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Στέλιος Κασόνγκο

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 110 '

Η ομάδα Νάμα παρουσιάζει την ιστορία του Χρήστου, που κληρονομεί μια ημιυπόγεια αποθήκη και ονειρεύεται στεγάσει εκεί το όραμά του για μία μουσική σκηνή. Το σχέδιο μπαίνει σε εφαρμογή, με τον Χρήστο να έχει συμπαραστάτες τη θεία του αλλά και τον αγαπημένο του φίλο, τον Στέλιο Κασόνγκο. Ο Στέλιος, μετανάστης τρίτης γενιάς από τη Βόρεια Κένυα και μεγαλωμένος στον Βύρωνα, δέχεται ενθουσιασμένος την πρόταση συνεργασίας του Χρήστου και η προσπάθεια για την δημιουργία της επιχείρησής τους ξεκινά και προχωρά μέχρι την έλευση του Άλκη, του ετεροθαλούς αδελφού του Χρήστου, που θα ανασύρει στην επιφάνεια μυστικά αλλά και δηλητηριώδεις εκφάνσεις της κοινωνίας.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Οι γριές που μαζεύουν την τσουκνίδα

Μεταξύ λαογραφίας, τελετουργικού δρωμένου και θεάτρου ντοκουμέντο κινείται η παράσταση της Πειραματικής Σκηνής του Θεσσαλικού Θεάτρου, εμπνευσμένη από μυστικιστικές και αληθινές ιστορίες γυναικών του θεσσαλικού κάμπου. | Powered by Uber

ΓΡΑΦΕΙ: ΤΩΝΙΑ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ
02/05/2024

Τα πικρά δάκρυα της Πέτρα φον Καντ

Ατμοσφαιρική και ενδιαφέρουσα σκηνική πρόταση του γνωστού έργου του Φασμπίντερ για την ερωτική εξουσία και εξάρτηση μέσα από τη σχέση δύο γυναικών. | Powered by Uber | Powered by Uber

"Έξι πρόσωπα σε αναζήτηση συγγραφέα" και μετά τις διακοπές του Πάσχα

Το έργο του Λουίτζι Πιραντέλο που σκηνοθετεί ο Πέτρος Νάκος σε δική του μετάφραση στο θέατρο Altera Pars θα συνεχίσει την πορεία του μετά την πασχαλινή ανάπαυλα.

"Ψιλικά": Μία περφόρμανς σε κείμενα Γλυκερίας Μπασδέκη ανεβάζει η ομάδα "Στέρεο νερό"

Μια site-specific performance για την αναζήτηση της ευτυχίας ανεβάζει τον Μάιο η ομάδα της χορογράφου Εύης Σούλη σε ένα εγκαταλελειμμένο εμπορικό κέντρο.

"Τα ραδίκια ανάποδα" θα δούμε και μετά το Πάσχα

Λόγω επιτυχίας, ο μονόλογος του Γιώργου Γαλίτη σε σκηνοθεσία Βλαδίμηρου Κυριακίδη, που βρίσκεται στον δέκατο χρόνο του, θα παραταθεί και μετά τις πασχαλινές διακοπές στο θέατρο Αργώ.

Η Αναστασία Παπαστάθη σκηνοθετεί τους "Βρικόλακες"

Το σπουδαίο δράμα του Ίψεν θα δούμε την ερχόμενη σεζόν στο θέατρο Radar.

"Δον Κιχώτης": Ο Γιάννης Μπέζος σκηνοθετεί τους Βλαδίμηρο Κυριακίδη και Θανάση Τσαλταμπάση σε καλοκαιρινή περιοδεία

Έναν πολυμελή θίασο, στον οποίο θα δούμε και τις Νάντια Κοντογεώργη και Παρθένα Χοροζίδου, ενορχηστρώνει ο Γιάννης Μπέζος στη μεγάλη θεατρική παραγωγή του καλοκαιριού που θα ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα το διαχρονικό έργο του Μιγκέλ ντε Θερβάντες. Δείτε αποκλειστικές φωτογραφίες από την πρώτη ανάγνωση.