Η "Υπόθεση Παραντάιν" διασκευάζεται για πρώτη φορά σε θεατρικό έργο και ανεβαίνει στη σκηνή του Αγγέλων Βήμα

Ο Αλέξιος Κοτσώρης σκηνοθετεί τη θεατρική διασκευή του μυθιστορήματος του Ρόμπερτ Χίτσενς, που έγινε γνωστό από την ομώνυμη ταινία του Χίτσκοκ.

Υπόθεση Παραντάιν Νικόλας Παπουτσάκης

Η παράσταση "Υπόθεση Παραντάιν" βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του 1933 του Βρετανού συγγραφέα Ρόμπερτ Χίτσενς, που αποτέλεσε τη  βάση της ομώνυμης βραβευμένης ταινίας του Άλφρεντ Χίτσκοκ. Τώρα θα του δούμε για πρώτη φορά στη σκηνή σε θεατρική διασκευή της Μαργαρίτας Δαλαμάγκα-Καλογήρου και σκηνοθεσία του Αλέξιου Κοτσώρη.

Η ιστορία περιστρέφεται γύρω από την ταπεινής καταγωγής και αμφιλεγόμενου παρελθόντος γοητευτική κυρία Παραντάιν, η οποία κατηγορείται ότι δηλητηρίασε τον τυφλό σύζυγό της, έναν πλούσιο απόστρατο συνταγματάρχη και προβεβλημένο ήρωα πολέμου. Μετά από σύσταση του νομικού συμβούλου της, αναθέτει την υπεράσπισή της στον συνεργάτη του, τον νέο και ραγδαία ανερχόμενο δικηγόρο σερ Μάλκολμ Κην, γόνο ιστορικής νομικής οικογενείας. Ο Κην, αν και είναι παντρεμένος με την Γκέη, μια όμορφη και πνευματώδη γυναίκα, καταλαμβάνεται από τυφλό πάθος για την πελάτισσά του. Η γενική αίσθηση είναι πως η κυρία Παραντάιν θα αθωωθεί, αφενός γιατί δεν φαίνεται να υπάρχουν αποδείξεις για την ενοχή της, αφετέρου γιατί ο δικηγόρος της έχει ήδη αποκτήσει την φήμη πως ποτέ δεν χάνει δίκη. Και, πράγματι, έτσι ξεκινά η  "Υπόθεση Παραντάιν". Ο δικαστικός αγώνας, ωστόσο, με απρόβλεπτες συγκρούσεις και αποκαλύψεις, δεν εξελίσσεται όπως "γενικώς" αναμενόταν.

Υπόθεση Παραντάιν
Νικόλας Παπουτσάκης

Το έργο είναι ένα κοινωνικό και ψυχολογικό δικαστικό δράμα, ένα σκιαγράφημα της δύναμης της γυναικείας επιρροής, αλλά και ένα σχόλιο για την δύναμη του σκοτεινού χώρου του ασυνείδητου: για το πώς κινητοποιείται και πώς λειτουργεί αυτή η αρχέγονη δύναμη επιρροής που συνοδεύει την γυναίκα από τα βάθη των αιώνων και από την αρχή της δημιουργίας. Στο έργο συγκρούονται, αμφισβητούνται και συνθλίβονται σημαντικές αξίες της ζωής και όλοι οι ήρωες μπαίνουν σε ψυχική δοκιμασία μέσα από την καταστροφική πορεία του Μάλκολμ Κην. Πρόκειται για μια ιστορία που προσεγγίζει το θέμα του ολοκληρωτικού ηθικού, επαγγελματικού και προσωπικού ξεπεσμού από έρωτα. Είναι η ιστορία ενός άντρα προσκολλημένου στην μορφή μιας γυναίκας που τον αναστατώνει και τού γεννά ανεκπλήρωτους πόθους που τον τυφλώνουν. Και το ερώτημα είναι: πώς βλέπουμε την καταστροφή από έρωτα σήμερα;

Υπόθεση Παραντάιν
Νικόλας Παπουτσάκης

Το μυθιστόρημα

Το βιβλίο βασίζεται εν μέρει στην δολοφονία του Τζέιμς Μέιμπρικ, το 1889, τον οποίο η πολύ νεότερη σύζυγό του, Φλόρι, κατηγορήθηκε ότι τον δηλητηρίασε με αρσενικό και καταδικάστηκε σε θάνατο. Ο Χίτσενς χρησιμοποίησε επίσης στοιχεία μιας ακόμη πιο συγκλονιστικής δίκης, αυτή της Μαργκερίτ Αλιμπέρ, συζύγου του πρίγκιπα Άλι Καμέλ Φάχμι Μπέη, που το 1922 πυροβόλησε θανάσιμα τον σύζυγό της στο ξενοδοχείο Savoy. Το 1947, το μυθιστόρημα του χρησίμευσε ως βάση για την ομώνυμη βραβευμένη ταινία του Άλφρεντ Χίτσκοκ (The Paradine Case), με πρωταγωνιστές τους Γκρέγκορι Πεκ, Αν Τονυ, Αλίντα Βάλι και Τσαρλς Λούτον.

Η πρεμιέρα προγραμματίζεται στις 11 Νοεμβρίου, στο Αγγέλων Βήμα. Παίζουν οι ηθοποιοί: Μαρίνα Παντελάκη, Φωτεινή Τεντολούρη, Ηλέκτρα Μαγγίνα, Βαγγέλης Μάγειρος, Γιώργος Λουράκης, Στέφανος Κακαβούλης, Απόστολος Μαλεμπιτζής, Θάνος Κρομμύδας.Τα σκηνικά είναι του Alkot, τα κοστούμια της Nora Ponti, η πρωτότυπη μουσική του Φάνη Κακοσαίου, η επιμέλεια κίνησης του Χρήστου Νικολάου και ο σχεδιασμός φωτισμού του Αλέξανδρου Πολιτάκη.

Προπώληση εισιτηρίων more.com.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Αγγέλων Βήμα

Σατωβριάνδου 36, Ομόνοια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Η Θάλασσα κι ο Γέρος": Ένα νέο έργο με τον Τάσιο Νούσια, σε καλοκαιρινή περιοδεία

Ανακαλύψτε τους σταθμούς της νέας παράστασης που σκηνοθετεί η Μαρλέν Καμίνκσι και που βασίζεται στο αριστούργημα του Έρνεστ Χέμινγουεϊ "Ο γέρος και η θάλασσα".

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
13/05/2024

Eurovision 2024: Μαντώ, Κώστας Μπίγαλης, Σοφία Βόσσου και Πωλίνα μας λένε ποια τραγούδια ξεχωρίζουν από την αρχή της διοργάνωσης μέχρι σήμερα

Οι τέσσερις πρωταγωνιστές του "Reunion The Musical" και αγαπημένοι ερμηνευτές απαντούν με αφορμή την 68η διοργάνωση του διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision ποια είναι τα τραγούδια που δεν ξεχνούν (εκτός από τα δικά τους φυσικά!).

Το "Matilda The Musical" έρχεται στο Παλλάς τη νέα σεζόν 2024-25 και ετοιμάζει πρώτη ακρόαση για παιδιά

Η Θέμις Μαρσέλλου ετοιμάζει μια νέα υπερπαραγωγή του πολυβραβευμένου μιούζικαλ των Ντένις Κέλι και Τιμ Μίντσιν που βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του Ρόαλντ Νταλ και ανακοινώνει ακρόαση για κορίτσια και αγόρια 6-13 ετών.

42 θεατρικές παραστάσεις που συνεχίζονται μετά το Πάσχα

Σημαντικά έργα της παγκόσμιας δραματουργίας, η ελληνική δραματουργία σε πολλές διαφορετικές εκφάνσεις, ερευνητικό θέατρο, δικαστικό δράμα και μυστήριο, θέατρο έξω από το θέατρο και ιστορίες αληθινών προσώπων που ενέπνευσαν θεατρικά έργα. Όλα αυτά συμπεριλαμβάνονται στο σύνολο των θεατρικών παραστάσεων που συνεχίζονται μετά το Πάσχα, δίνοντάς μας μια ακόμα ευκαιρία για ανοιξιάτικες εξορμήσεις στη θεατρική Αθήνα.

"If I can not dance, I will not be a part of your revolution" δηλώνει η Μαρία Κολιοπούλου στο νέο της έργο

Στο νέο της χορογραφικό έργο μεγάλης κλίμακας, το ιδρυτικό μέλος της ομάδας Πρόσχημα συμπράττει με ερμηνεύτριες διαφορετικών ηλικιών και ικανοτήτων αναζητώντας την βαθιά απόλαυση της στιγμής.

"The last lunch" σερβίρει το πρώτο αγγλόφωνο θέατρο στην Ελλάδα

Το Theatre of the No, μετά την επιτυχία της παράστασης "Περιμένοντας τον Γκοντό", παρουσιάζει τη μουσική κωμωδία του Γιόελ Γούλφχαρτ σε σκηνοθεσία του Μάνου Τσότρα.