"Κρυμμένες": Τρεις γυναίκες που έζησαν στη σκιά διάσημων ανδρών αποκαλύπτονται

Η Μάρθα Φρόιντ, η Τζένη Μαρξ και η Ξανθίππη ζωντανεύουν μέσα από το πρωτόπαικτο στην Ελλάδα έργο, που παρουσιάζεται στο Θεατρικό Βαγόνι της Αμαξοστοιχίας-Θεάτρου το Τρένο στο Ρουφ, σε σκηνοθεσία της Τατιάνας Λύγαρη.

Κρυμμένες Υπατία Κορνάρου©

Η Μάρθα Φρόιντ, η Τζένη Μαρξ και η Ξανθίππη, τρεις σημαντικές γυναίκες που παρέμειναν "Κρυμμένες” στις παρυφές της ιστορίας και στη σκιά της δόξας των μεγαλοφυών συζύγων τους, πρωταγωνιστούν στο εξαιρετικό θεατρικό έργο της ισραηλινής συγγραφέως Γιοσέφα Έβεν-Σοσάν και της ομοεθνούς σκηνοθέτιδας και γνωστής ηθοποιού Ντάλια Σίμκο. Η Τατιάνα Λύγαρη σκηνοθετεί το έργο που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα στο Θεατρικό Βαγόνι της Αμαξοστοιχίας-Θεάτρου το Τρένο στο Ρουφ.

Κρυμμένες
Υπατία Κορνάρου©

Το έργο αντλεί έμπνευση από το βιβλίο της Φρανσουάζ Ξενάκη "Φτου, ξεχάσαμε πάλι την κυρία Φρόιντ" και φωτίζει τις ζωές τριών διάσημων ζευγαριών της παγκόσμιας ιστορίας: του Σίγκμουντ και της Μάρθας Φρόιντ, του Καρλ και της Τζένη Μαρξ, του Σωκράτη και της Ξανθίππης, προβάλλοντας τον καθοριστικό ρόλο που διαδραμάτισαν οι τρεις σημαντικές γυναίκες αυτών των ζευγαριών στην ανάπτυξη και εξέλιξη του έργου των μεγαλοφυών συζύγων τους, οι οποίοι άλλαξαν τον ρου της ανθρωπότητας, ενώ οι ίδιες παρέμειναν κρυμμένες στις παρυφές της ιστορίας.

Κρυμμένες
Υπατία Κορνάρου©

Είναι γνωστή σε όλους η κλισέ αλλά και αμφιλεγόμενη φράση "πίσω από κάθε επιτυχημένο άντρα κρύβεται μία σημαντική γυναίκα". Αλλά ποια είναι η πραγματική διάσταση αυτής της φράσης; Γιατί η σύζυγος βρίσκεται πίσω από τον ιδιοφυή άντρα της και όχι δίπλα του; Και γιατί εξαφανίζεται από τη σκηνή της ιστορίας όταν αυτός γίνεται διάσημος;

Κρυμμένες
Υπατία Κορνάρου©

Το θεατρικό έργο "Κρυμμένες" δημιουργεί μια φανταστική, αν και αληθοφανή ιστορία, που σώζει από τη λήθη τις συζύγους των μεγαλοφυϊών ανδρών που άλλαξαν τον κόσμο. Καθώς κινείται μεταξύ της ιστορίας και της μυθοπλασίας, αποκαλύπτει με ευαισθησία και πολύ χιούμορ στιγμές της καθημερινής ζωής αυτών των μεγάλων προσωπικοτήτων προσφέροντας στον θεατή ψυχαγωγία αλλά και ενδιαφέρουσες και διασκεδαστικές ιστορικές στιγμές. Ταυτόχρονα αναδεικνύει το φλέγον ζήτημα των έμφυλων ανισοτήτων,  το οποίο παραμένει επίκαιρο και τελικά άλυτο παρά τα μεγάλα βήματα προόδου που έχουν συντελεστεί ιδιαίτερα στις προηγμένες δυτικές κοινωνίες.

Κρυμμένες
Υπατία Κορνάρου©

Η παρουσίαση του έργου, σε μετάφραση του Ιωσήφ Βαρδάκη από έναν εξαμελή θίασο ταλαντούχων ηθοποιών -Εβελίνα Αραπίδη, Έλενα Βακάλη, Φανή Γέμτου, Ανδρέας Κουτσουρέλης, Βασίλης Παναγιωτίδης, Νίκος Ποριώτης-, ανοίγει το δρόμο για την αξιοποίηση του άγνωστου στην Ελλάδα σύγχρονου ισραηλινού δραματολογίου. Το έργο έχει παρουσιαστεί από τη θεατρική ομάδα Εnsemble ASPAMIA με μεγάλη επιτυχία σε φεστιβάλ στο εξωτερικό και σε διαδικτυακές πλατφόρμες, ενώ παρουσιάζεται εδώ και 4 χρόνια στο Τελ Αβίβ.

Τα σκηνικά υπογράφει ο Βασίλης Παφίλης, τα κοστούμια ο Μιχάλης Σδούγκος, τη μουσική ο Μηνάς Ι. Αλεξιάδης, τις χορογραφίες η Φαίδρα Σούτου και τους φωτισμούς ο Αλέκος Αναστασίου.

Προπώληση εισιτηρίων από το more.com

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Τότε, τώρα, πάντα": Πότε ξεκινά η νέα επιθεώρηση από τον Σταμάτη Φασουλή στο Θέατρο Άλσος

Ο μετρ του είδους θα ξεκαλοκαιριάσει στο Θέατρο Άλσος με νέα επιθεώρηση και ταλαντούχους συνεργάτες.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
08/05/2024

"The philanthropist": Οι Dirty Granny Tales επιστρέφουν με τη νέα τους παράσταση

Το Ίδρυμα "Μιχάλης Κακογιάννης" υποδέχεται ξανά το μουσικοθεατρικό σχήμα που αφηγείται σκοτεινά παραμύθια χρησιμοποιώντας μουσική, χορό, κουκλοθέατρο και animation.

"Ηρακλής Μαινόμενος": Δαδακαρίδης, Γουλιώτη, Γάλλος πρωταγωνιστούν στην σπάνια παιζόμενη τραγωδία του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Καραντζά

Το πιο σκοτεινό και πιο ανθρώπινο έργο του Ευριπίδη παρουσιάζεται το καλοκαίρι του 2024 σε περιοδεία σε όλη την Ελλάδα από μια σπουδαία ομάδα ηθοποιών και συντελεστών.

"801,5 μ.": Θέατρο ντοκουμέντο για την υπόθεση του Βαγγέλη Γιακουμάκη στο "Τζένη Καρέζη"

Η παράσταση που σκηνοθετεί ο Χάρης Πεχλιβανίδης, καλλιτεχνικός διευθυντής του Δηπεθε Ιωαννίνων, έρχεται για λίγες παραστάσεις από την Ήπειρο στην Αθήνα.

Πρεμιέρες: Οι νέες παραστάσεις της εβδομάδας

Συγκεντρώσαμε τις παραστάσεις που σηκώνουν αυλαία από 9 έως 15 Μαΐου και ξεχωρίζουν.

Στην πρόβα του "Άτλαντα της δεκαετίας του 2000" αναρωτηθήκαμε: Είναι τα 00s ήδη ιστορία;

Το "α" βρέθηκε στη νέα δουλειά του Παντελή Φλατσούση όσο ήταν ακόμη εν εξελίξει, πήρε μια ιδέα από την καινούργια αναμέτρησή του με τη μνήμη και το παρελθόν και ρώτησε το καστ: "Τι θυμάσαι από το 2000;".

Θεόδωρος Τερζόπουλος: "Η ζωή είναι μια παρένθεση μέσα στη μεγάλη επικράτεια του θανάτου"

Το θέατρο Άττις του Θεόδωρου Τερζόπουλου συμπληρώνει 40 χρόνια λειτουργίας και ανοίγεται σε νέους στοχασμούς. Διαβάστε όσα μας είπε ο κορυφαίος δημιουργός με αφορμή τις πολυαναμενόμενες παραστάσεις "Περιμένοντας τον Γκοντό" στη Στέγη (15-19/5) και "Ορέστεια" στην Επίδαυρο (12-13/7).