"Τα φώτα της πόλης" μετακομίζουν στο Κέντρο Πολιτισμού "Ελληνικός Κόσμος"

Η παράσταση του Εθνικού Θεάτρου που μετέφερε την εμβληματική ταινία βωβού κινηματογράφου του Τσάρλι Τσάπλιν στη σκηνή, σε ένα μιούζικαλ εξαιρετικής ομορφιάς και σκηνικής μαγείας, επαναλαμβάνεται για δεύτερη χρονιά σε νέο χώρο με ανανεωμένη διανομή.

Τα φώτα της πόλης © Karol Jarek

Τα "Φώτα της πόλης" του Τσάρλι Τσάπλιν που είδαμε πέρυσι στο Εθνικό Θέατρο ανεβαίνουν για δεύτερη χρόνια σε νέο χώρο, και συγκεκριμένα στο Θέατρον" του Κέντρου Πολιτισμού "Ελληνικός Κόσμος" από 25 Οκτωβρίου. Η παράσταση που μετέφερε την εμβληματική ταινία του βωβού κινηματογράφου στη σκηνή, σε ένα μιούζικαλ εξαιρετικής ομορφιάς και σκηνικής μαγείας, επιστρέφει με ανανεωμένη διανομή, σε σκηνοθεσία και χορογραφία της Αμάλιας Μπένετ, μουσική του Θοδωρή Οικονόμου, και διασκευή με την υπογραφή των δυό τους και του Νικίτα Μιλιβόγεβιτς. 

Αλίκη Αλεξανδράκη, Στέλλα Αντύπα, Φίλιππος Άνθης, Θοδωρής Βράχας, Κατερίνα Γεβετζή, Σαβίνα Γιαννάτου, Θανάσης Δήμου, Νίκος Ιατρού, Άννα Καλαϊτζίδου, Γιώργος Κοψιδάς, Έντι Λάμε, Ιωάννα Μπιτούνη, Φίλιππος Μπούρας, Νικόλας Ντούρος, Μίκης Παντελούς, Γιάννης Πρωτόπαππας, Θανάσης Ραφτόπουλος, Μαριάμ Ρουχάτζε, Κωνσταντίνος Σάμαα, Izel Seylani και Φώτης Στρατηγός συνθέτουν τον πολυμελή θίασο της παράστασης που προτείνει μια τελείως διαφορετική εμπειρία θέασης και πρόσληψης από τις μουσικές παραστάσεις που έχουμε συνηθίσει, όπου ο λόγος λείπει και δημιουργείται ζωντανά επί σκηνής ένα απαράμιλλο θεατρικό σύμπαν, τρυφερό, νοσταλγικό, παρηγορητικό. Όπως αναφέρει η κριτική του "α", η είσοδος μέσα σε αυτό το σύμπαν μπορεί να μην έρθει αμέσως, χρειάζεται να καμφθούν κάποιες αντιστάσεις ίσως, όμως το αποτέλεσμα είναι λυτρωτικό.

Λίγα λόγια για το έργο 

Ένας άνεργος περιπλανώμενος, ο Σαρλό, ερωτεύεται μια τυφλή ανθοπώλισσα και κάνει τα πάντα προκειμένου να εξασφαλίσει τα χρήματα για την εγχείρηση που θα της χαρίσει την όραση. Με κεντρικό άξονα τον ρακένδυτο ήρωα που αγωνίζεται να επιβιώσει στο βίαιο περιβάλλον του ακραίου οικονομικού φιλελευθερισμού, η ταινία-μύθος του αμερικανικού κινηματογράφου παίρνει τη μορφή ενός ιδιότυπου θεατρικού μιούζικαλ που αφηγείται μέσα από τη γλώσσα της μουσικής και του χορού, μια οικουμενική ιστορία αγάπης που ξεπερνά τα γλωσσικά και πολιτισμικά εμπόδια. Η ζωντανή μουσική, το τραγούδι και η ενέργεια των δημιουργών συστρατεύονται, για να αποτίσουν φόρο τιμής στον ιδιοφυή "μελαγχολικό κλόουν", τον ηρωισμό των απλών ανθρώπων και τις αρχετυπικές αξίες της ζωής.

Με φόντο το οικονομικό Κραχ της Αμερικής, τα "Φώτα της πόλης", είναι ταυτόχρονα μια συγκινητική κωμωδία και μια αστική παραβολή που πραγματεύεται την κοινωνική αδικία αλλά και την άδολη αγάπη. Μια ταινία με το ωραιότερο φινάλε στην ιστορία του κινηματογράφου, ένα έργο-καθρέφτης της τραχιάς μεσοπολεμικής εποχής που αποθεώνει την ασυμβίβαστη ζωή, την ανιδιοτελή προσφορά και τον έρωτα χωρίς όρια.

Επί σκηνής εκτελούν ζωντανά την πρωτότυπη μουσική σύνθεση οι Δημήτρης Βεντουράκης, Διονύσης Βερβιτσιώτης, Δημήτρης Χουντής, Παρασκευάς Κίτσος και Ιώ Le Moller. Οι στίχοι είναι του Σταύρου Σταύρου, ο ηχητικός σχεδιασμός του Κώστα Μπώκου, τα σκηνικά υπογράφει η Τίνα Τζόκα, τα κοστούμια ο Άγγελος Μέντης και τους φωτισμούς η Χριστίνα Θανάσουλα.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Οι γριές που μαζεύουν την τσουκνίδα

Μεταξύ λαογραφίας, τελετουργικού δρωμένου και θεάτρου ντοκουμέντο κινείται η παράσταση της Πειραματικής Σκηνής του Θεσσαλικού Θεάτρου, εμπνευσμένη από μυστικιστικές και αληθινές ιστορίες γυναικών του θεσσαλικού κάμπου. | Powered by Uber

ΓΡΑΦΕΙ: ΤΩΝΙΑ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ
02/05/2024

Τα πικρά δάκρυα της Πέτρα φον Καντ

Ατμοσφαιρική και ενδιαφέρουσα σκηνική πρόταση του γνωστού έργου του Φασμπίντερ για την ερωτική εξουσία και εξάρτηση μέσα από τη σχέση δύο γυναικών. | Powered by Uber | Powered by Uber

"Έξι πρόσωπα σε αναζήτηση συγγραφέα" και μετά τις διακοπές του Πάσχα

Το έργο του Λουίτζι Πιραντέλο που σκηνοθετεί ο Πέτρος Νάκος σε δική του μετάφραση στο θέατρο Altera Pars θα συνεχίσει την πορεία του μετά την πασχαλινή ανάπαυλα.

"Ψιλικά": Μία περφόρμανς σε κείμενα Γλυκερίας Μπασδέκη ανεβάζει η ομάδα "Στέρεο νερό"

Μια site-specific performance για την αναζήτηση της ευτυχίας ανεβάζει τον Μάιο η ομάδα της χορογράφου Εύης Σούλη σε ένα εγκαταλελειμμένο εμπορικό κέντρο.

"Τα ραδίκια ανάποδα" θα δούμε και μετά το Πάσχα

Λόγω επιτυχίας, ο μονόλογος του Γιώργου Γαλίτη σε σκηνοθεσία Βλαδίμηρου Κυριακίδη, που βρίσκεται στον δέκατο χρόνο του, θα παραταθεί και μετά τις πασχαλινές διακοπές στο θέατρο Αργώ.

Η Αναστασία Παπαστάθη σκηνοθετεί τους "Βρικόλακες"

Το σπουδαίο δράμα του Ίψεν θα δούμε την ερχόμενη σεζόν στο θέατρο Radar.

"Δον Κιχώτης": Ο Γιάννης Μπέζος σκηνοθετεί τους Βλαδίμηρο Κυριακίδη και Θανάση Τσαλταμπάση σε καλοκαιρινή περιοδεία

Έναν πολυμελή θίασο, στον οποίο θα δούμε και τις Νάντια Κοντογεώργη και Παρθένα Χοροζίδου, ενορχηστρώνει ο Γιάννης Μπέζος στη μεγάλη θεατρική παραγωγή του καλοκαιριού που θα ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα το διαχρονικό έργο του Μιγκέλ ντε Θερβάντες. Δείτε αποκλειστικές φωτογραφίες από την πρώτη ανάγνωση.