Οι arisandmartha παρουσιάζουν μια ηχητική εγκατάσταση για τα λατομεία στο Μοναστηράκι

Η νέα δουλειά των χορευτών και χορογράφων Άρη Παπαδόπουλου και Μάρθας Πασακοπούλου με τίτλο "they returned regularly, each time for more" τοποθετεί το κοινό σε ρόλο ενεργού περφόρμερ μέσα από ένα ταξίδι στο χρόνο και το δημόσιο χώρο.

arisandmartha

Με αφορμή την συνεχιζόμενη καλλιτεχνική έρευνα In-Quarry που ξεκίνησε το 2021, στο πεδίο του δημόσιου χώρου και της διευρυμένης χορογραφικής πρακτικής, η νέα δουλειά της ομάδας arisandmartha με τίτλο "they returned regularly, each time for more", θα παρουσιαστεί μέχρι και τις 24 Σεπτεμβρίου στο Haus N Athen στο Μοναστηράκι.

Η ομάδα δουλεύοντας με το αρχείο της έρευνας και τις διαδοχικές προεκτάσεις του, αποπειράται να φανταστεί και να διηγηθεί αφηγήσεις για τον χώρο των πρώην λατομείων Γαλατσίου – Ψυχικού, προτείνοντας μια ηχητική εγκατάσταση, η οποία ενεργοποιεί με τρόπο διαφορετικό τη χρήση του δημόσιου ή κοινόχρηστου χώρου, τοποθετώντας το κοινό σε ρόλο ενεργού περφόρμερ, σκιαγραφώντας μια ακούσια χορογραφική συνθήκη. 

Ειδικότερα, το έργο προτείνει μια ανεστραμμένη ενεργοποίηση του τι σημαίνει εξασκώ τον δημόσιο χώρο, που πυροδοτείται από την ηχητική εγκατάσταση, όχι στον χώρο των λατομείων, αλλά σε μια απομακρυσμένη τοποθεσία μέσα στον πυκνό αστικό ιστό. Το λατομείο ή αλλιώς νταμάρι, λειτουργεί εδώ ως δοχείο ή ως φλέβα και ταυτόχρονα ως γεννήτρια ιδεών, σκέψεων και δράσεων. Το ανόργανο υλικό, η πέτρα και ο ασβεστόλιθος, μεταφέρθηκαν και έχτισαν την πόλη. Αντίστροφα στην εποχή που η ενεργός σχέση του λατομείου με την πόλη έχει διακοπεί, πως επανακατοικούμε ή διεκδικούμε αυτόν τον χώρο, με τα σώματά μας και τη σκέψη μας; Ηχογραφήσεις, ανάγνωση κειμένων και επιτελεστικές δράσεις μοιράζονται μεταξύ κοινού και συντελεστών σε μια υπο κλίμακα χωρική προσομοίωση ενός συλλογικά ανα-συγκροτημένου χώρου.

They returned

Η arisandmartha αποτελεί την καλλιτεχνική συνεργασία μεταξύ των χορευτών, περφόρμερ και δημιουργών Άρη Παπαδόπουλου και Μάρθας Πασακοπούλου. Εργάζονται μαζί από το 2016 θέτοντας σε κοινό διάλογο τα ενδιαφέροντα και την προσωπική αισθητική τους, ενώ ερευνούν τα πεδία του χορού, της περφόρμανς και του site-specific. Ευέλικτοι και ανοιχτοί στη διπλή ιδιότητα του χορευτή-δημιουργού, αναζητούν καινούριες δημιουργικές προσεγγίσεις σε κάθε σκηνική τους συνάντηση. Το πρώτο τους έργο touching.just, επιλέχθηκε στην πλατφόρμα Aerowaves 2018, ενώ έκτοτε έχουν πραγματοποιήσει τα έργα Five Steps to Save the World (Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου 2018), Lucy. tutorial for a ritual (Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου 2019, 25ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας 2019), ALL THAT MATTER or notes on performing friendship (2022) και OUT OF SPRING (2022). Έχουν λάβει υποστήριξη από το FLUXUM Foundation - Γενεύη, KLAP- Maison oii pour la danse - Μασσαλία, το Κέντρο Έρευνας Χορού Ι&Ρ Ντάνκαν-Αθήνα, ενώ οι παραγωγές της arisandmartha έχουν υποστηριχθεί οικονομικά από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού (2018-23).

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

they returned regularly, each time for more

  • Performance

Οι Άρης Παπαδόπουλος και Μάρθα Πασακοπούλου συνεχίζουν την έρευνά τους «IN-QUARRY» στο πεδίο του δηµόσιου χώρου και της διευρυµένης χορογραφικής πρακτικής στο πλαίσιο της οποίας παρουσιάζουν μια περφόρμανς - ηχητική εγκατάσταση, η οποία ενεργοποιεί με διαφορετικό τρόπο τη χρήση του δηµόσιου χώρου, τοποθετώντας το κοινό σε ρόλο ενεργού περφόρµερ, σκιαγραφώντας µια ακούσια χορογραφική συνθήκη. Η οµάδα επικεντρώνεται στον χώρο των πρώην λατοµείων Γαλατσίου - Ψυχικού και αποπειράται να φανταστεί και να διηγηθεί αφηγήσεις για το λατομείο που λειτουργεί ταυτόχρονα ως γεννήτρια ιδεών, σκέψεων και δράσεων.

Haus N Athen

Καϊρη 6, Μοναστηράκι (2ος όροφος)
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Τα 12 Κουπέ" για 12η χρονιά στο Τρένο στο Ρουφ

Το μοναδικό σιδηροδρομικό πολιτιστικό φεστιβάλ, το οποίο είναι αφιερωμένο στη σύγχρονη νεανική έκφραση και δημιουργία, έρχεται ξανά τον Μάιο στην Αμαξοστοιχία-Θέατρο, με είσοδο ελεύθερη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
02/05/2024

"Hard pop": Το νεό χορογραφικό έργο του Δημήτρη Μυτιληναίου συνδυάζει μουσική από 20 ποπ τραγούδια

Στο στούντιο PalmTree-MCA ανεβαίνει τον Μάιο μια παράσταση που αφορά στις πιθανές συγκλίσεις αλλά και στις εμφανείς αποκλίσεις μεταξύ του κλασικού μπαλέτου και του χορού στην ποπ κουλτούρα.

Οι γριές που μαζεύουν την τσουκνίδα

Μεταξύ λαογραφίας, τελετουργικού δρωμένου και θεάτρου ντοκουμέντο κινείται η παράσταση της Πειραματικής Σκηνής του Θεσσαλικού Θεάτρου, εμπνευσμένη από μυστικιστικές και αληθινές ιστορίες γυναικών του θεσσαλικού κάμπου. | Powered by Uber

Τα πικρά δάκρυα της Πέτρα φον Καντ

Ατμοσφαιρική και ενδιαφέρουσα σκηνική πρόταση του γνωστού έργου του Φασμπίντερ για την ερωτική εξουσία και εξάρτηση μέσα από τη σχέση δύο γυναικών. | Powered by Uber | Powered by Uber

"Έξι πρόσωπα σε αναζήτηση συγγραφέα" και μετά τις διακοπές του Πάσχα

Το έργο του Λουίτζι Πιραντέλο που σκηνοθετεί ο Πέτρος Νάκος σε δική του μετάφραση στο θέατρο Altera Pars θα συνεχίσει την πορεία του μετά την πασχαλινή ανάπαυλα.

"Ψιλικά": Μία περφόρμανς σε κείμενα Γλυκερίας Μπασδέκη ανεβάζει η ομάδα "Στέρεο νερό"

Μια site-specific performance για την αναζήτηση της ευτυχίας ανεβάζει τον Μάιο η ομάδα της χορογράφου Εύης Σούλη σε ένα εγκαταλελειμμένο εμπορικό κέντρο.

"Τα ραδίκια ανάποδα" θα δούμε και μετά το Πάσχα

Λόγω επιτυχίας, ο μονόλογος του Γιώργου Γαλίτη σε σκηνοθεσία Βλαδίμηρου Κυριακίδη, που βρίσκεται στον δέκατο χρόνο του, θα παραταθεί και μετά τις πασχαλινές διακοπές στο θέατρο Αργώ.