Τα "Μπλε καστόρινα παπούτσια" για 10 ακόμη παραστάσεις

Το «κλειστόν λόγω διακοπών» θρυλικό μπαρ «Χαβάη» των 4Frontal ανοίγει ξανά τις πόρτες του στο θέατρο Μπέλλος και υποδέχεται τους επίδοξους θαμώνες για ένα σύντομο κύκλο παραστάσεων.

Μπλε καστόρινα παπούτσια

Στα τέλη της δεκαετίας του ’50, ο Έλβις Πρίσλεϊ ηχογραφεί στην Αμερική την εμβληματική μουσική επιτυχία της εποχής "Blue suede shoes". Fast forward στην Ελλάδα της καινούργιας χιλιετίας, ο Θανάσης Σκρουμπέλος γράφει το έντονα βιωματικό "Μπλε καστόρινα παπούτσια", ενώ η ομάδα 4Frontal διασκευάζει και μεταφέρει το δεύτερο στη σκηνή του θεάτρου Μπέλλος μόλις την περασμένη σεζόν. Η μεγάλη απήχηση που γνώρισε η παράσταση από το αθηναϊκό κοινό οδηγεί ολοταχώς στην επανάληψη της τη φετινή για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων, από 11 έως 22 Οκτωβρίου 2023.

Μπλε καστόρινα παπούτσια
© Ελίνα Γιουνανλή

Στην Αθήνα, κάπου στη δεκαετία του ‘60, στα άδυτα του Μεταξουργείου, λειτουργεί το πρώτο μεταπολεμικό μπαρ κονσομασιόν στην Ελλάδα –στα Βαλκάνια ολόκληρα. Αυτό που το έκανε να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα του είδους είναι ότι οι εργαζόμενοι σε αυτό ήταν αποκλειστικά τραβεστί. Με επίκεντρο την "Χαβάη" και φόντο μια ταραγμένη και πολιτικά φορτισμένη εποχή, ξεδιπλώνεται με διονυσιακό τρόπο και με μια υφέρπουσα τραγικότητα η ζωή των νεαρών αγοριών που ντύνονταν γυναίκες "φορούσαν φουρό και ξύριζαν τα πόδια τους κι είχαν φτιάξει βυζιά γυναικεία πάνω στα αντρικά στήθη τους".

Μπλε καστόρινα παπούτσια
© Ελίνα Γιουνανλή

Έχοντας ως σημείο εκκίνησης τον μικρόκοσμο της ιστορικής "Χαβάης" και την πορεία της στα οκτώ χρόνια λειτουργίας, ο Σκρουμπέλος προχωράει στην χαρτογράφηση της μεταπολεμικής και μετεμφυλιακής Ελλάδας, μιας Ελλάδας που ταλανίζεται από τις συγκρούσεις Λαμπράκηδων και παρακράτους, τις αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις, τα πάθη της Αριστεράς, την αμερικανική παρέμβαση και στο επίκεντρο την προβοκάτσια στο Γοργοπόταμο το 1964.

Διαβάστε Επίσης

Οι 4Frontal, πιστοί στην επιλογή τους να αντλούν τη σκηνική πρώτη ύλη από τη λογοτεχνία, δημιουργούν ένα θέαμα ικανό να ανακαλέσει μνήμες στους παλαιότερους αλλά και αρκετό για να συστήσει στους νεότερους μια εποχή. Αυτό το καθόλου αυτονόητα εύκολο εγχείρημα γίνεται πραγματικότητα μέσα από την προσαρμογή του μυθιστορήματος από τη Νεφέλη Μαϊστράλη, τη σκηνοθεσία του Θανάση Ζερίτη –που πραγματοποιεί μια βουτιά σε μια από τις πιο μελάνες σελίδες της νεοελληνικής ιστορίας– αλλά και από τους Σταύρο Γιαννουλάδη, Χάρη Κρεμμύδα, Γιάννη Λατουσάκη, Διονύση Πιφέα, Πάνο Τοψίδη που μαζί τους μεταμορφώνονται επί σκηνής και εναλλάσσονται σε όλους τους ρόλους του σύμπαντος του Σκρουμπέλου. Τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι της Γεωργίας Μπούρδα, η κινησιολογία της Κατερίνας Φώτη και οι φωτισμοί του Σάκη Μπιρμπίλη.

Μπλε καστόρινα παπούτσια
© Ελίνα Γιουνανλή

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Θέατρο «Μπέλλος»

Κέκροπος 1

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Έξι πρόσωπα σε αναζήτηση συγγραφέα" και μετά τις διακοπές του Πάσχα

Το έργο του Λουίτζι Πιραντέλο που σκηνοθετεί ο Πέτρος Νάκος σε δική του μετάφραση στο θέατρο Altera Pars θα συνεχίσει την πορεία του μετά την πασχαλινή ανάπαυλα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
01/05/2024

"Ψιλικά": Μία περφόρμανς σε κείμενα Γλυκερίας Μπασδέκη ανεβάζει η ομάδα "Στέρεο νερό"

Μια site-specific performance για την αναζήτηση της ευτυχίας ανεβάζει τον Μάιο η ομάδα της χορογράφου Εύης Σούλη σε ένα εγκαταλελειμμένο εμπορικό κέντρο.

"Τα ραδίκια ανάποδα" θα δούμε και μετά το Πάσχα

Λόγω επιτυχίας, ο μονόλογος του Γιώργου Γαλίτη σε σκηνοθεσία Βλαδίμηρου Κυριακίδη, που βρίσκεται στον δέκατο χρόνο του, θα παραταθεί και μετά τις πασχαλινές διακοπές στο θέατρο Αργώ.

Η Αναστασία Παπαστάθη σκηνοθετεί τους "Βρικόλακες"

Το σπουδαίο δράμα του Ίψεν θα δούμε την ερχόμενη σεζόν στο θέατρο Radar.

"Δον Κιχώτης": Ο Γιάννης Μπέζος σκηνοθετεί τους Βλαδίμηρο Κυριακίδη και Θανάση Τσαλταμπάση σε καλοκαιρινή περιοδεία

Έναν πολυμελή θίασο, στον οποίο θα δούμε και τις Νάντια Κοντογεώργη και Παρθένα Χοροζίδου, ενορχηστρώνει ο Γιάννης Μπέζος στη μεγάλη θεατρική παραγωγή του καλοκαιριού που θα ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα το διαχρονικό έργο του Μιγκέλ ντε Θερβάντες. Δείτε αποκλειστικές φωτογραφίες από την πρώτη ανάγνωση.

"Farewell / Εν τόπω χλοερώ": Η ομάδα του "Nostalgia generation" ξαναχτυπά

Σε συνέχεια της περσινής sold-out παράστασης, οι Ντουθ φέρνουν το δεύτερο μέρος ενός ζωντανού sitcom που μιλά για τις ανεξάντλητες πιθανότητες και τις χαμένες ευκαιρίες των millennials.