Όσα θα δούμε στο Θεάτρο Βράχων έως τις 8/9

Τα δυο Θέατρα Βράχων γεμίζουν με ξεχωριστές θεατρικές παραστάσεις και μουσικές εκδηλώσεις. Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα.

Τι θα δούμε φέτος στο Θέατρο Βράχων

Στον αείμνηστο Δημήτρη Νικολαΐδη, Δήμαρχο Βύρωνα επί 16 χρόνια, είναι αφιερωμένο το φετινό Φεστιβάλ Βράχων. Από 28 Αυγούστου έως 9 Σεπτεμβρίου τα δυο Θέατρα Βράχων - "Μελίνα Μερκούρη" και "Άννα Συνοδινού" - γεμίζουν με ξεχωριστές θεατρικές παραστάσεις και μουσικές εκδηλώσεις. Δείτε το πρόγραμμα παρακάτω:

28/8 | "Εκάβη"

Εκάβη
Κική Παπαδοπούλου©

Το Θέατρο Βράχων υποδέχεται την παράσταση της "Εκάβης" του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία της Ιώς Βουλγαράκη.

Η Εκάβη στην ομώνυμη τραγωδία του Ευριπίδη ξεκινά ως πρόσωπο από αυτό που έχουμε ξεχάσει, τον δρόμο του θρήνου. Στο πρώτο μέρος του έργου το πένθος, προσωπικό αλλά και συλλογικό, μοιάζει να γεννά τη μεταφυσική του: ζωντανοί και νεκροί βρίσκονται σε διαρκή συνομιλία, ένα αγόρι άταφο ταράζει τον ύπνο της μάνας του, ένα κορίτσι στέκει στο όριο ζωής και θανάτου.

Διαβάστε Επίσης

Στην Εκάβη τα πάντα συμβαίνουν σε έναν μεταιχμιακό χρόνο, μετά το τέλος του πολέμου. Η βία όμως δεν έχει τελειώσει. Και εκεί ακριβώς, στον χρόνο της μετάβασης, η Εκάβη του πένθους γίνεται η Εκάβη της εκδίκησης, ανοίγοντας μια τολμηρή διαλεκτική με το σήμερα. Ένας πολυμελής θίασος εξαιρετικών ηθοποιών και μουσικών και η νέα μετάφραση της Ελένης Βαροπούλου, που πραγματοποιήθηκε ειδικά για την παράσταση, είναι οι πυλώνες του εγχειρήματος.

Παίζουν οι Ιωσήφ Ιωσηφίδης, Θανάσης Κουρλαμπάς, Ηλεάνα Μπάλλα, Μαρίνα Καλογήρου, Ελένη Κοκκίδου, Ερρίκος Μηλιάρης, Άκης Σακελλαρίου, Αλέκος Συσσοβίτης. Τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι της Μαγδαληνής Αυγερινού, η κίνηση της Χαράς Κότσαλη και οι φωτισμοί του Αλέκου Αναστασίου. Ζωντανά ερμηνεύει τη μουσική επί σκηνής η Άρτεμις Βαβάτσικα.

Προπώληση εισιτηρίων μέσω more.com

31/8 | "Ιππόλυτος"

Ιππόλυτος Κατερίνα Ευαγγελάτου
Ανδρέας Σιμόπουλος©

Η Kατερίνα Ευαγγελάτου, διακεκριμένη σκηνοθέτις και Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Φεστιβάλ υπογράφει τη δραματουργική επεξεργασία, διασκευή και σκηνοθεσία του έργου.

Η Αφροδίτη στήνει ένα παιχνίδι εκδίκησης και παρακολουθεί με ηδονοβλεπτική ματιά πώς το ανθρώπινο είδος γίνεται άθυρμα των επιθυμιών της. Το μάτι της γίνεται μάτι μας και τα πρόσωπα απογυμνώνονται. Τα γυμνά σώματα μεταφέρουν την έκρηξη, τον πόθο, τη λαγνεία αλλά και την αγνότητα του γένους των ανθρώπων.

Ιππόλυτος Κατερίνα Ευαγγελάτου
Ανδρέας Σιμόπουλος©

Το έργο αναδεικνύει το άγριο σύμπαν του έργου του Ευριπίδη, την καταλυτική δύναμη του πάθους στις ζωές των ανθρώπων, τη γύμνια της ύπαρξης, τις καταστροφικές συνέπειες της αδιαλλαξίας αλλά και της υπέρβασης των φυσικών νόμων και των ανθρώπινων ορίων.

Ένας δυνατός θίασος 24 ηθοποιών και τεσσάρων μουσικών θα βρίσκεται συνεχώς επί σκηνής. Το έργο είναι σε μετάφραση του Κώστα Τοπούζη, διασκευή και σκηνοθεσία της Κατερίνας Ευαγγελάτου, σκηνικά της Eύας Μανιδάκη, κοστούμια της Εύας Γουλάκου και μουσική του Αλέξανδρου Δράκου Κτιστάκη.

Προπώληση: 18 € Κανονικό | 14 € 65+ | 10 € φοιτητικό, ανέργων, ΑμεΑ

4-5/9 | Νατάσα Μποφίλιου. Μια παράσταση των Θέμη Καραμουρατίδη και ο Γεράσιμου Ευαγγελάτου

Νατάσσα Μποφίλιου

Με μια παράσταση που συζητήθηκε όσο λίγες τη χρονιά που πέρασε, κατορθώνοντας να γεφυρώσει κάθε απόσταση μεταξύ σκηνής και θεατών, η Νατάσσα Μποφίλιου, ο Θέμης Καραμουρατίδης και ο Γεράσιμος Ευαγγελάτος, με την αρωγή της σταθερής τους ομάδας, κατάφεραν να αφουγκραστούν ακόμη μια φορά τους κραδασμούς της εποχής κι ένωσαν τις φωνές τους με αυτές των αναρίθμητων φίλων τους, δημιουργώντας μια νέα μοναδική καλλιτεχνική πρόταση, που ξεχώρισε για την ορμή και το δυναμισμό της.

Συντονισμένοι απόλυτα με τον παλμό του κοινού τους, με μεγάλη χαρά κι ανυπομονησία ταξιδεύουν με φόρα στην Ελλάδα και την Κύπρο, ανοίγοντας έναν τολμηρό διάλογο της προσωπικής τους δισκογραφίας με το εγχώριο και διεθνές ρεπερτόριο. Και προσκαλούν ξανά αυτό το καλοκαίρι τους πολυάριθμους φίλους τους σε ένα συναρπαστικό ταξίδι νέων συγκινήσεων.

Προπώληση: 15€ | Ταμείο: 17€

6/9 | Women in Comedy Festival GR | Stand-up Comedy

Women in Comedy

To Women In Comedy Greece είναι ένα φεστιβάλ κωμωδίας που επικεντρώνεται στην ανάδειξη των γυναικών και non binary καλλιτεχνών του χώρου του stand-up comedy στην Ελλάδα. Με την υποστήριξη του Women In Comedy UK που πραγματοποιείται εδώ και 11 χρόνια στο Manchester της Μεγάλης Βρετανίας, η ελληνική εκδοχή του φεστιβάλ φιλοδοξεί να αναδείξει τις γυναίκες καλλιτέχνιδες του χώρου του stand-up comedy στην Ελλάδα.

Οι επισκέπτες θα συστηθούν με την underground σκηνή των κωμικών που κάνουν τα πρώτα τους βήματα στο stand up και ήδη πολύ καλές κωμικούς. Παράλληλα όλες οι αγαπημένες σας κωμικοί θα είναι εκεί για να πλαισιώσουν τις υπόλοιπες και να σας δώσουν τέσσερα back to back δυνατά shows.

Συνολικά 14 καλλιτέχνιδες, οι Χρύσα Κατσαρίνη, Ήρα Κατσούδα, Δήμητρα Νικητέα, Χριστίνα Βούλγαρη, Ειρήνη Ξυγκάκη, Μελίνα Κόλια, Ηλέκτρα Αγγελετοπούλου, Αθηνά Κεφαλοπούλου, Αλεξάνδρα Παπαντωνίου, Μαρία Κουφομανώλη, Ρούλη Μπουραντά, Έμιλυ Ντάνου, Κωνσταντίνα Δαούτη και Λίνα Θωμοπούλου θα ανέβουν στη σκηνή του φεστιβάλ.

Προπώληση: 15 € Γενική είσοδος, Φοιτητικό, Ανέργων: 14 € | AμεA: δωρεάν είσοδος

8/9 | "Τρωάδες"

Τρωάδες 2023

Την τραγωδία του Ευριπίδη "Τρωάδες" παρουσιάζει το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, σε μετάφραση Θόδωρου Στεφανόπουλου και σκηνοθεσία του Χρήστου Σουγάρη, με την οποία συμμετείχε στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2023

Οι "Τρωάδες", η μόνη σωζόμενη τραγωδία της ευριπίδειας τριλογίας για τον Τρωικό Πόλεμο, διδάχτηκε το 415 π.Χ. στα Μεγάλα Διονύσια. Το έργο γράφτηκε λίγο μετά την καταστροφή της Μήλου το 416 π.Χ., όταν οι Αθηναίοι, με απάνθρωπη βιαιότητα, σκότωσαν όλους τους ενήλικες άντρες της Μήλου και πούλησαν για δούλους τις γυναίκες και τα παιδιά.

Τρωάδες ΚΘΒΕ

Τη μουσική της παράστασης υπογράφει ο διεθνώς καταξιωμένος σολίστ και συνθέτης Στέφανος Κορκολής. Στον ρόλο της Εκάβης η Ρούλα Πατεράκη. Δίπλα της συμμετέχει ένας εξαιρετικός θίασος: Δημήτρης Πιατάς (Ταλθύβιος), Αλέξανδρος Μπουρδούμης  (Μενέλαος), Μαρία Διακοπαναγιώτου (Κασσάνδρα), Μαρίζα Τσάρη (Ανδρομάχη) και περισσότεροι από 20 ακόμη ηθοποιοί, καθώς και ο Αντώνης Καφετζόπουλος στο ρόλο του Ποσειδώνα. Τα σκηνικά και κοστούμια είναι της Ελένης Μανωλοπούλου, η κίνηση του Ερμή Μαλκότση και οι φωτισμοί του Αλέκου Αναστασίου.

Προπώληση εισιτηρίων μέσω more.com

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Ιππόλυτος

  • Τραγωδία
  • Διάρκεια: 90 '

Ο Ιππόλυτος, νόθος γιος του Θησέα και πιστός οπαδός της Άρτεμης, έχει εμμονή με την αγνότητα, απαξιώνει τον έρωτα, υβρίζει το γυναικείο φύλο. Η θεά του έρωτα, Αφροδίτη, θέλοντας να τον εκδικηθεί που δεν τη σέβεται, οργανώνει ένα σχέδιο εξόντωσής του, εμπνέοντας σφοδρό έρωτα για εκείνον στη μητριά του Φαίδρα. Η παράσταση εστιάζει στη μορφή της Αφροδίτης που στήνει ένα παιχνίδι εκδίκησης και παρακολουθεί με ηδονοβλεπτική ματιά πώς το ανθρώπινο είδος γίνεται άθυρμα των επιθυμιών της. Το μάτι της γίνεται μάτι μας και τα πρόσωπα απογυμνώνονται. Τα γυμνά σώματα μεταφέρουν την έκρηξη, τον πόθο, τη λαγνεία αλλά και την αγνότητα του γένους των ανθρώπων.

Εκάβη

  • Τραγωδία
  • Διάρκεια: 105 '

Το βίωμα του συλλογικού πένθους απασχολεί τη σκηνοθέτιδα στο ανέβασμα του έργου για το αδιανόητο του πολέμου και την εξαχρείωση της φύσης του ανθρώπου. Η τραγωδία του Ευριπίδη που βλέπει τον Τρωικό πόλεμο από την πλευρά των ηττημένων, παρακολουθεί το θρήνο της Εκάβης και των γυναικών της Τροίας που έχουν πιαστεί αιχμάλωτες από τους Αχαιούς. Σε έναν μεταιχμιακό τόπο όπου ζωντανοί και νεκροί βρίσκονται σε διαρκή συνομιλία, η Εκάβη μεταμορφώνεται από θρηνητική φιγούρα -για τη θυσία της κόρης της Πολυξένης και τη δολοφονία του γιού της Πολύδωρου- σε φορέα εκδίκησης, σκοτώνοντας τα παιδιά του βασιλιά της Θράκης Πολυμήστορα (δολοφόνο του γιου της) και τυφλώνοντας τον ίδιο.

Τρωάδες

  • Τραγωδία

Σε αναμονή της αναχώρησής τους για την Ελλάδα, οι αιχμάλωτες γυναίκες της Τροίας θρηνούν για την άλωση της πόλης τους. Μαζί τους η Εκάβη, που έρχεται αντιμέτωπη με τρομερές συμφορές: η κόρη της Πολυξένη σκοτώνεται στον τάφο του Αχιλλέα και ο μικρός εγγονός της Αστυάνακτας αποφασίζεται από τους Αχαιούς να θανατωθεί. Την ίδια ώρα, η Κασσάνδρα προμηνύει τις καταστροφές που θα βρουν τους Έλληνες στον δρόμο της επιστροφής. Σε αυτήν την τραγωδία, ο Ευριπίδης επιχειρεί να υπενθυμίσει τη σημασία τού να παραμένει κανείς άνθρωπος και προβάλλει τη δύναμη εκείνη που κάνει τον άνθρωπο να επιμένει ακόμα και μετά την καταστροφή.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Δον Κιχώτης": Ο Γιάννης Μπέζος σκηνοθετεί τους Βλαδίμηρο Κυριακίδη και Θανάση Τσαλταμπάση σε καλοκαιρινή περιοδεία

Έναν πολυμελή θίασο, στον οποίο θα δούμε και τις Νάντια Κοντογεώργη και Παρθένα Χοροζίδου, ενορχηστρώνει ο Γιάννης Μπέζος στη μεγάλη θεατρική παραγωγή του καλοκαιριού που θα ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα το διαχρονικό έργο του Μιγκέλ ντε Θερβάντες. Δείτε αποκλειστικές φωτογραφίες από την πρώτη ανάγνωση.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
30/04/2024

"Farewell / Εν τόπω χλοερώ": Η ομάδα του "Nostalgia generation" ξαναχτυπά

Σε συνέχεια της περσινής sold-out παράστασης, οι Ντουθ φέρνουν το δεύτερο μέρος ενός ζωντανού sitcom που μιλά για τις ανεξάντλητες πιθανότητες και τις χαμένες ευκαιρίες των millennials.

Κατερίνα Πατσιάνη: "Το Πολυτεχνείο είναι ακόμη ζωντανή, βιωμένη μνήμη"

Με αφορμή τις τελευταίες παραστάσεις του "Tank / Όλη νύχτα εδώ" στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν από την ομάδα RMS MATAROA που σκηνοθετεί ο Μάνος Βαβαδάκης, μιλήσαμε με την ηθοποιό Κατερίνα Πατσιάνη για τη μοναδική παράσταση της φετινής σεζόν που μιλά για όσα συνέβησαν τον Νοέμβριο του 1973.

Νεκτάριε Λιονάκη πώς "Το Nόημα" της Μαρίας Λαϊνά έγινε "Ζάχαρη" κι εσείς "ένα πείραμα για την εμμονή της κατάκτησής της";

Τι σχέση έχει η "Ζάχαρη" με την ψυχική ισορροπία; Μιλήσαμε με τον σκηνοθέτη για την πρώτη του παράσταση που έρχεται τον Μάιο στο "Μπάγκειον" και κάνει -στην κυριολεξία- πραγματικότητα ένα όνειρό του.

"Θα έχει τα μάτια σου": Παράταση για την παράσταση-έκπληξη του Ηλία Κουνέλα

Η πρωτότυπη σκηνική σύνθεση παρατείνεται για τρίτο κύκλο παραστάσεων, από τις 10 Μαΐου ως και τις 30 Ιουνίου στην Κάμιρο.

"Macbeth": Η Σοφία Χιλλ συνσκηνοθετεί και ερμηνεύει Σαίξπηρ σε μια πρωτότυπη περφόρμανς

Η σπουδαία ηθοποιός μαζί με τον Κωνσταντίνο Χατζή παρουσιάζουν τη σαιξπηρική τραγωδία στην πρωτότυπη γλώσσα σε ένα αλώνι της Δυτικής Μάνης.