"Οιδίπους επί Κολωνώ": Δείτε φωτογραφίες από το ανέβασμα της παράστασης στην Επίδαυρο

Άκρως ενδιαφέροντα φαίνονται τα στιγμιότυπα από την επιδαύρια παρουσίαση του έργου (που θα συνεχίσει και τον Σεπτέμβριο με σταθμό το Ηρώδειο), με τον Δημήτρη Καταλειφό σε μία ανεπανάληπτη ερμηνεία.

Οιδίπους επί Κολωνώ © Θωμάς Δασκαλάκης

Παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, περισσότεροι από 17.000 θεατές προσήλθαν συνολικά και τις δύο ημέρες (4 και 5/8) στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου και χειροκρότησαν όρθιοι τον Δημήτρη Καταλειφό επιβραβεύοντας την ερμηνεία του στον "Οιδίποδα επί Κολωνώ". Ο μεγάλος Έλληνας ηθοποιός μαγνήτισε το κοινό της Επιδαύρου σε μια ερμηνεία που αποτελεί και το επιστέγασμα της μακράς θεατρικής του πορείας.

Οιδίπους επί Κολωνώ
© Θωμάς Δασκαλάκης

Μέσα στην υποβλητική ατμόσφαιρα, τη λιτή και συμβολική αισθητική που δημιούργησε ο σκηνοθέτης Γιώργος Σκεύας, το χειροκρότημα εισέπραξε επίσης ο εξαιρετικός πρωταγωνιστικός θίασος: Χρήστος Χατζηπαναγιώτης, Αγγελική Παπαθεμελή, Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Μάξιμος Μουμούρης, Χρήστος Σαπουντζής, Γιώργος Νούσης, Νίκος Νίκας, Γιώργος Φριντζήλας, Νίκος Δερτιλής, Γιώργος Μπούτσικας, Πάνος Αποστολόπουλος, Αντώνης Αντωνιάδης, Πάρις Παρασκευάδης.

Οιδίπους επί Κολωνώ
© Πάτροκλος Σκαφίδας

Διαβάστε Επίσης

Το έργο παρουσιάζει τον άλλοτε κραταιό βασιλιά της Θήβας, Οιδίποδα, που είναι πια γέροντας, τυφλός και εξόριστος, να φτάνει μετά από μακρά περιπλάνηση στον Αθηναϊκό δήμο του Ίππιου Κολωνού, οδηγούμενος από τη μια του κόρη, την Αντιγόνη. Σύμφωνα με έναν χρησμό, εκεί, στο ιερό άλσος των Ευμενίδων, είναι ο τόπος της τελικής του ανάπαυσης. Η παράκλησή του να ταφεί στο σημείο αυτό, αν και προκαλεί αντιδράσεις αρχικά, γίνεται δεκτή από τον Θησέα, τον βασιλιά της Αθήνας.

Οιδίπους επί Κολωνώ
© Πάτροκλος Σκαφίδας

Οιδίπους επί Κολωνώ
© Πάτροκλος Σκαφίδας

Στην πόλη θα καταφθάσει και η άλλη κόρη του Οιδίποδα, η Ισμήνη, μεταφέροντας το νέο ότι τα αδέρφια της, Ετεοκλής και Πολυνείκης, βρίσκονται στα πρόθυρα του εμφυλίου πολέμου για την εξουσία στη Θήβα. Στον Κολωνό έρχεται αργότερα ο ίδιος ο Πολυνείκης, που θα προσπαθήσει να τον πείσει να επιστρέψει στην πατρίδα τους (επειδή έχει προσωπικό όφελος), όσο και ο Κρέων, ο οποίος δεν θα διστάσει να προβεί στη βία για να αναγκάσει τον Οιδίποδα να γυρίσει πίσω.

Οιδίπους επί Κολωνώ
© Πάτροκλος Σκαφίδας

Οιδίπους επί Κολωνώ
© Πάτροκλος Σκαφίδας

Η παράσταση συνεχίζει την περιοδεία της στην Ελλάδα, με το κοινό της Αττικής να έχει την ευκαιρία να την παρακολουθήσει τον πρώτο μήνα του φθινοπώρου, αρχικά στο πολυαναμενόμενο ανέβασμα στο Ηρώδειο (2/9), αλλά και κατόπιν στο θέατρο Πέτρας (4/9) και στο θέατρο Βράχων (12/9).

Οιδίπους επί Κολωνώ
© Πάτροκλος Σκαφίδας

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Οιδίπους επί Κολωνώ

  • Τραγωδία
  • Διάρκεια: 100 '

Ο Οιδίπους, γέρος και τυφλός, φτάνει στην Αθήνα με τη βοήθεια της κόρης του Αντιγόνης. Η άφιξή του θα προκαλέσει αναστάτωση στους κατοίκους της περιοχής, όμως ο βασιλιάς Θησέας θα δεχτεί τη φιλοξενία του, καθώς και το αίτημά του να ταφεί εκεί, στο ιερό άλσος των Ευμενίδων, σύμφωνα με χρησμό που του είχε δοθεί. Σύντομα, στην Αθήνα θα καταφθάσει και η κόρη του Ισμήνη, για να μεταφέρει το μήνυμα ότι οι δύο γιοι του, Ετεοκλής και Πολυνείκης, βρίσκονται στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου. Στον Κολωνό έρχεται και ο Κρέων για να τον πείσει να επιστρέψει, όμως όταν βλέπει ότι τα λόγια του δεν λειτουργούν θα καταφύγει στη βία.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Οι γριές που μαζεύουν την τσουκνίδα

Μεταξύ λαογραφίας, τελετουργικού δρωμένου και θεάτρου ντοκουμέντο κινείται η παράσταση της Πειραματικής Σκηνής του Θεσσαλικού Θεάτρου, εμπνευσμένη από μυστικιστικές και αληθινές ιστορίες γυναικών του θεσσαλικού κάμπου. | Powered by Uber

ΓΡΑΦΕΙ: ΤΩΝΙΑ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ
02/05/2024

Τα πικρά δάκρυα της Πέτρα φον Καντ

Ατμοσφαιρική και ενδιαφέρουσα σκηνική πρόταση του γνωστού έργου του Φασμπίντερ για την ερωτική εξουσία και εξάρτηση μέσα από τη σχέση δύο γυναικών. | Powered by Uber | Powered by Uber

"Έξι πρόσωπα σε αναζήτηση συγγραφέα" και μετά τις διακοπές του Πάσχα

Το έργο του Λουίτζι Πιραντέλο που σκηνοθετεί ο Πέτρος Νάκος σε δική του μετάφραση στο θέατρο Altera Pars θα συνεχίσει την πορεία του μετά την πασχαλινή ανάπαυλα.

"Ψιλικά": Μία περφόρμανς σε κείμενα Γλυκερίας Μπασδέκη ανεβάζει η ομάδα "Στέρεο νερό"

Μια site-specific performance για την αναζήτηση της ευτυχίας ανεβάζει τον Μάιο η ομάδα της χορογράφου Εύης Σούλη σε ένα εγκαταλελειμμένο εμπορικό κέντρο.

"Τα ραδίκια ανάποδα" θα δούμε και μετά το Πάσχα

Λόγω επιτυχίας, ο μονόλογος του Γιώργου Γαλίτη σε σκηνοθεσία Βλαδίμηρου Κυριακίδη, που βρίσκεται στον δέκατο χρόνο του, θα παραταθεί και μετά τις πασχαλινές διακοπές στο θέατρο Αργώ.

Η Αναστασία Παπαστάθη σκηνοθετεί τους "Βρικόλακες"

Το σπουδαίο δράμα του Ίψεν θα δούμε την ερχόμενη σεζόν στο θέατρο Radar.

"Δον Κιχώτης": Ο Γιάννης Μπέζος σκηνοθετεί τους Βλαδίμηρο Κυριακίδη και Θανάση Τσαλταμπάση σε καλοκαιρινή περιοδεία

Έναν πολυμελή θίασο, στον οποίο θα δούμε και τις Νάντια Κοντογεώργη και Παρθένα Χοροζίδου, ενορχηστρώνει ο Γιάννης Μπέζος στη μεγάλη θεατρική παραγωγή του καλοκαιριού που θα ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα το διαχρονικό έργο του Μιγκέλ ντε Θερβάντες. Δείτε αποκλειστικές φωτογραφίες από την πρώτη ανάγνωση.