Οιδίπους επί Κολωνώ

Οιδίπους επί Κολωνώ

  • Διάρκεια: 100'
  • 2,5

Ο Οιδίπους, γέρος και τυφλός, φτάνει στην Αθήνα με τη βοήθεια της κόρης του Αντιγόνης. Η άφιξή του θα προκαλέσει αναστάτωση στους κατοίκους της περιοχής, όμως ο βασιλιάς Θησέας θα δεχτεί τη φιλοξενία του, καθώς και το αίτημά του να ταφεί εκεί, στο ιερό άλσος των Ευμενίδων, σύμφωνα με χρησμό που του είχε δοθεί. Σύντομα, στην Αθήνα θα καταφθάσει και η κόρη του Ισμήνη, για να μεταφέρει το μήνυμα ότι οι δύο γιοι του, Ετεοκλής και Πολυνείκης, βρίσκονται στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου. Στον Κολωνό έρχεται και ο Κρέων για να τον πείσει να επιστρέψει, όμως όταν βλέπει ότι τα λόγια του δεν λειτουργούν θα καταφύγει στη βία.


Ερμηνεύουν: Δ. Καταλειφός, Χ. Χατζηπαναγιώτης, Αγγ. Παπαθεμελή, Αλ. Αϊδίνη, Μ. Μουμούρης, Χ. Σαπουντζής. Σκην.-κοστ.: Λ. Πεζανού. Μουσ.: Σ. Τσιλαλή. Φωτ.: Λ. Παυλόπουλος. Κιν.: Ντ.-Οτ. Μπίτζι.

Αναλυτική κριτική

Μια μάλλον αμήχανη προσέγγιση του κύκνειου άσματος του Σοφοκλή, που περιγράφει με βαθιά εσωτερικό τρόπο την πορεία ενός ανθρώπου προς τη δικαίωση και το θάνατο, που επαφίεται στην κεντρική ερμηνεία του Δημήτρη Καταλειφού. Διαβάστε ολόκληρη την κριτική