"Το τραγούδι της φάλαινας": Η Μαρία Πρωτόπαππα αφηγείται μια ιστορία για την κλιματική κρίση

Το βιβλίο της Σαντάλ Μπιλοντό έρχεται να αφυπνήσει το κοινό στο πλαίσιο του θεσμού "Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός" του Υπουργείου Πολιτισμού, σε σκηνοθεσία Μαρίας Ξανθοπουλίδου.

Το τραγούδι της φάλαινας

"Το τραγούδι της φάλαινας" της Σαντάλ Μπιλοντό, έρχεται στο Αρχαίο Θέατρο Πυθαγορείου στη Σάμο στις 29 και 30 Αυγούστου, στο πλαίσιο του προγράμματος 2023 του θεσμού "Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός" του Υπουργείου Πολιτισμού, σε σκηνοθεσία Μαρίας Ξανθοπουλίδου.

Με αφηγήτρια τη Μαρία Πρωτόπαππα και τη μουσική συνοδεία του Θοδωρή Οικονόμου, το έργο με πρωτότυπο τίτλο "Νo More Harveys", παρουσιάζει έναν κόσμο που μαστίζεται από στρεβλό πολιτικό σύστημα, κοινωνικές αδικίες και τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης, καθώς και τον αγώνα του ανθρώπου να φτάσει σε έναν προορισμό όπου οι συνθήκες θα ευνοήσουν την επιβίωσή του. "Κι αν δε φτάσουμε εμείς, θα φτάσει η επόμενη γενιά ή μία από τις επόμενες”, σύμφωνα με το έργο.

Το τραγούδι της φάλαινας

Τα πρωτοποριακά έργα της βραβευμένης συγγραφέα, Σαντάλ Μπιλοντό, η οποία είναι συνιδρύτρια του οργανισμού Climate Change Theatre Action στη Νέα Υόρκη, έχουν ως θεματικό άξονα την κλιματική κρίση. Έχουν παρουσιαστεί σε δώδεκα χώρες και μεταφραστεί σε τρεις γλώσσες. Ειδικότερα, η ιστορία που θα μας αφηγηθεί η Μαρία Πρωτόπαππα αφορά μία γυναίκα η οποία αποφασίζει να αφήσει τον κακοποιητικό της σύζυγο και να μεταναστεύσει στο Bορρά, ώστε να ξαναβρεθεί με τις δύο πιο γενναίες φίλες της. Στο ταξίδι της τη συνοδεύουν η προσωπική βοηθός τεχνητής νοημοσύνης Alexa και η σκέψη μιας φάλαινας, της οποίας η εξελικτική πορεία 50 εκατομμυρίων ετών εμπνέει την ηρωίδα να ανασυνταχθεί και να συνεχίσει στο δρόμο της.

Το "Τραγούδι της φάλαινας” τραγουδά η σολίστ Άννα Παγκάλου. Στην παράσταση συμμετέχει ο Νίκος Βαρδάκας. Οι Νατάσσα Πουλαντζά και Δημήτρης Μεράντζας επιμελούνται την εικαστική εγκατάσταση, τα κοστούμια είναι από το Soffa Factory και η κίνηση της Μαριέλας Νέστορα. 

Το τραγούδι της φάλαινας

Παράλληλα, διοργανώνεται εκπαιδευτικό εργαστήριο για παιδιά από 8 έως 14 ετών από την οργάνωση Ghost Diving Greece. Στο δεύτερο μέρος του εργαστηρίου, η Μαριέλα Νέστορα θα επιμεληθεί κινητικές και χορευτικές δραστηριότητες δημιουργώντας εικόνες και εμπειρίες που σχετίζονται με το θαλάσσιο περιβάλλον. Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί στις 11 π.μ. στο Νέο Δημαρχιακό Μέγαρο Πυθαγορείου, στις 30/8 (δηλώσεις συμμετοχής: 6974992349). 

Όλες οι εκδηλώσεις προσφέρονται δωρεάν από το Υπουργείο Πολιτισμού και η προκράτηση θέσης είναι υποχρεωτική. Καταβάλλεται μόνο το αντίτιμο εισόδου του αρχαιολογικού χώρου, όπου υπάρχει.

Αναλυτικές πληροφορίες και προκρατήσεις: digitalculture.gov.gr, nationalopera.gr

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Μαντώ, Κώστας Μπίγαλης, Σοφία Βόσσου και Πωλίνα μιλούν για το "Reunion The Musical" σε μια κοινή συνέντευξη

Οι τέσσερις αγαπημένοι ερμηνευτές πρωταγωνιστούν στο πρωτότυπο μιούζικαλ της Θέμιδας Μαρσέλλου που έχει στον πυρήνα του τα 90s, πλάι σε ένα θίασο γεμάτο ενέργεια (Παλλάς, από 17/5).

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΥΣΑ ΠΑΣΙΑΛΟΥΔΗ
16/05/2024

"Stereophonic": Μια ελληνική θεατρική συμπαραγωγή υποψήφια για 13 βραβεία Τόνι!

Πρόκειται για την παράσταση σε συμπαραγωγή της ελληνικής Faliro House Productions, με θέμα την ιστορία μιας ροκ μπάντας.

Το "ΑΤΙΤΛΟΝ" της Αντωνίας Οικονόμου ξεκινάει δεύτερο κύκλο παρουσίασης

Η παρασταστική αλληγορία της Ελληνίδας χορογράφου έρχεται στο Σύγχρονο Θέατρο.

"Ρωμαίος και Ιουλιέτα": Το κλασικό έργο ως γέφυρα Ελλάδας και Τουρκίας στο Μέγαρο

Μετά την Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη, η συμπαραγωγή του Κρατικού Θεάτρου της Τουρκίας και του Μεγάρου Μουσικής σε σκηνοθεσία Λευτέρη Γιοβανίδη έρχεται στο Μέγαρο στις 16/5, με τις απαραίτητες τροποποιήσεις στην σαιξπηρική ιστορία και έναν πολυπολιτισμικό θίασο.

Μάθε με να φεύγω

Η πικρή ιστορία άτυχων ερώτων και μοναξιάς του Άκη Δήμου αποδίδεται από τον Γιάννη Σκουρλέτη με μία παράδοξη, queer σκηνική γλώσσα, που γοητεύει με τη δυναμική της. | Powered by Uber| Powered by Uber

Ένας εχθρός του λαού

Παράσταση συλλογικής αφηγηματικής φόρμας που αναδεικνύει το σημαντικού πολιτικού προβληματισμού ιψενικό έργο, αφήνοντας όμως σε δεύτερη μοίρα ζητήματα θεατρικότητας | Powered by Uber

Η "Βότκα μολότοφ" "σκάει" κι αυτό το καλοκαίρι

Η εκρηκτική κωμωδία της Ελένης Ράντου σε σκηνοθεσία Νικορέστη Χανιωτάκη και με τον Τάσο Χαλκιά ως Τσέχοφ επιστρέφει με καλοκαιρινή περιοδεία σε ανοικτά θέατρα της Αττικής.