6 καλλιτέχνες του θεάτρου μιλούν για τις παραστάσεις που ξεχώρισαν τη σεζόν 2022-23

Την σεζόν που μας πέρασε, πολλές ήταν οι παραστάσεις που συζητήθηκαν και έκαναν αίσθηση στο κοινό. Συζητήσαμε με 6 καταξιωμένους ηθοποιούς που μας μίλησαν για τις δικές τους εντυπώσεις και για τα έργα που ξεχώρισαν.

theatre curtains

Μαρία Κίτσου 

"Τον χειμώνα είδα την "Άνοδο του Αρτούρο Ούι" του ‘Αρη Μπινιάρη και μου άρεσε τρομερά. Ήταν μια εξαιρετική παράσταση. Το μήνυμα κατά του φασισμού, η ματιά σχετικά με την ανάπτυξη του, η φόρμα που χρησιμοποίησε - όλα. Τη ζήλεψα πραγματικά αυτή την παράσταση". Αυτή είναι η παράσταση που ξεχώρισε η Μαρία Κίτσου, ένα από τα μεγαλύτερα talk of the town της θεατρικής σεζόν. Ο Άρης Μπινιάρης επανατοποθετεί το έργο του Μπρεχτ, που αναφέρεται στην ιστορία της ανόδου του ναζιστικού καθεστώτος με έδρα το γκανγκστερικό περιβάλλον της Αμερικής του μεσοπολέμου, στο σήμερα. Πρωταγωνιστούν οι Γιώργος Χρυσοστόμου, Γιάννης Αναστασάκης, Μιχάλης Βαλάσογλου, Θανάσης Ισιδώρου, Άρης Κασαπίδης, Τάσος Κορκός, Κώστας Κορωναίος, Δαυίδ Μαλτέζε, κ.ά.
Διαβάστε την κριτική της παράστασης εδώ

Μαρία Κίτσου

Διαβάστε Επίσης

Φάνης Μουρατίδης

"Είδα αρκετές παραστάσεις αλλά, από τις πρόσφατες, αυτή που μου άρεσε πολύ ήταν σίγουρα το "Ψηλά απ'τη γέφυρα" του Γιώργου Νανούρη με τον Πυγμαλίωνα Δαδακαρίδη και την Ιωάννα Παππά, που ήταν πολύ καλοί, όπως και όλοι οι ηθοποιοί. Ήταν μια πολύ ωραία παράσταση που την καταευχαριστήθηκα, μια αξιόλογη δουλειά που θα μπορούσα ενδεικτικά να αναφέρω".

Φάνης Μουρατίδης Maestro

Ανάμεσα στους 70.000 θεατές που είδαν την παράσταση σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη βρέθηκε και ο καταξιωμένος ηθοποιός Φάνης Μουρατίδης. Η διεισδυτική σκηνοθετική ματιά του Γιώργου Νανούρη και το δυνατό καστ - Πυγμαλίων Δαδακαρίδης, Ιωάννα Παππά, Δημήτρης Μαυρόπουλος, Δημήτρης Καπετανάκος, Ρένος Ρώτας, Ευγενία Ξυγκόρου - κάνουν αξέχαστη την παράσταση του συγκλονιστικού αυτού έργου, που μας φέρνει μπροστά στη μετανάστευση, την αγωνία και τη σκληρή πάλη για ένα αβέβαιο μεροκάματο πείνας, αλλά και… στον έρωτα.
Διαβάστε την κριτική της παράστασης εδώ

Εύα Οικονόμου - Βαμβακά

Εύα Οικονόμου-Βαμβακά
Ηλίας Κοτσιρέας©

Διαβάστε Επίσης

"Η παράσταση που μου άρεσε πιο πολύ τελευταία είναι το "Ποιος σκότωσε τον πατέρα μου". Νομίζω ότι η ευαισθησία του Χ. Θεοδωρίδη αλλά και των ερμηνευτών ακούμπησε πολύ έξυπνα το σπουδαίο κείμενο του Εντουάρ Λουί και το ανέδειξε με έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο. Το έκανε να μοιάζει πραγματικά οικείο, σα να συμπυκνώνει όλη τη βία και την τρυφερότητα που συνυπάρχουν συνεχώς στην καθημερινότητά μας. Έκανε αυτό που νομίζω ότι κάθε τέχνη οφείλει να κάνει, έδωσε άλλες διαστάσεις σε μια προσωπική ιστορία μετατρέποντας την σε πανανθρώπινη. Την έκανε τη μικρή ιστορία όλων μας. Και αυτό δε γίνεται να μη σε μετακινήσει". Μετά τον πρώτο επιτυχημένο κύκλο παραστάσεών, το Θέατρο Προσκήνιο φέρνει για δεύτερη συνεχή χρονιά την παράσταση που μας συγκλόνισε και μας συγκίνησε. Πέρα από μια προσωπική εξομολόγηση του συγγραφέα προς τον πατέρα του, το έργο του σημαντικού Εντουάρ Λουί, αποτελεί μια προσπάθεια κατανόησης των κοινωνικών παραγόντων και πολιτικών αποφάσεων που διαμορφώνουν και αλλάζουν τις ζωές των ανθρώπων εκείνων, για τους οποίους "ορισμένες ζωές, ορισμένες εμπειρίες, ορισμένα όνειρα” είναι απροσπέλαστα.
Διαβάστε την κριτική της παράστασης εδώ

Χρήστος Χατζηπαναγιώτης

Οιδίπους επί Κολωνώ Χρήστος Χατζηπαναγιώτης
Πάτροκλος Σκαφίδας©

"Μια πολύ ωραία παράσταση που είδα φέτος ήταν "Οι παίχτες". Εξίσου ωραία ήταν και η άλλη παράσταση του Γιώργου Κουτλή, που επαναλήφθηκε στο Φεστιβάλ Αθηνών, το "Ο σκύλος, η νύχτα και το μαχαίρι”. Νομίζω ότι ο Γιώργος Κουτλής είναι ένας σκηνοθέτης πολύ ιδιαίτερος και με άποψη, γνώση και υψηλή αισθητική". 
"Οι παίχτες" του Ν.Β. Γκόγκολ έζησαν δύο αποθεωτικές χρονιές με αλλεπάλληλα sold out, σε σκηνοθεσία του Γιώργου Κουτλή, με τους Γιάννη Νιάρρο, Βασίλη Μαγουλιώτη, Ηλία Μουλά, Αλέξανδρο Χρυσανθόπουλο, Γιώργος Τζαβάρα, Γιώργο Μπουκαούρη και guest star τον Θανάση Δήμου. Μια παράσταση για την τέχη της εξαπάτησης: Παράσταση ή πραγματικότητα, ηθοποιός ή ρόλος, θύτης ή θύμα, αλήθεια ή ψέμα, όλα συγχέονται και τελικά, το μόνο που μένει είναι το παιχνίδι. "Ο σκύλος, η νύχτα και το μαχαίρι”, μία από τις πιο πολυσυζητημένες παραστάσεις του Φεστιβάλ Αθηνών για το 2022, το έργο-παραβολή για την αδιανόητη πραγματικότητά μας με σπλάτερ και κωμικά στοιχεία, με την υπογραφή του δραματουργού της γερμανικής Σαουμπίνε, επιστρέφει στη σκηνή
Διαβάστε κριτικές για τις παραστάσεις εδώ & εδώ

Διαβάστε Επίσης

Αλεξάνδρα Αϊδίνη

Αλεξάνδρα Αϊδίνη Χρήστος Λούλης

Διαβάστε Επίσης

"Επειδή δεν είχα παρά ελάχιστο χρόνο, δυστυχώς δεν παρακολούθησα πολλές παραστάσεις. Αυτή που κρατάω ως κατάθεση και δημιουργία (γιατί δεν ήταν απλώς παράσταση) ενός πολύ νέου καλλιτέχνη, είναι το "Goodbye, Lindita" του Μάριο Μπανούσι που είδα στο Εθνικό Θέατρο. Με συγκίνησε βαθιά η ματιά του, η ποίηση της εικόνας, ο τρόπος που χρησιμοποίησε κάθε εργαλείο που μπορεί να σου προσφέρει το θέατρο και η ανθρώπινη παρουσία πάνω σε μια σκηνή. Ήταν μια δουλειά που την κουβαλάω πραγματικά στην καρδιά μου και είναι σαν να είδα δέκα. Η παράσταση δημιουργεί πραγματικά μια τεράστια ελπίδα και προσμονή - αν και συνήθως αυτό μεταφράζεται σε ένα βάρος για αυτά τα παιδιά, μια αίσθηση ότι κάτι πρέπει να δικαιώσουν. Αλλά νομίζω, ότι ήσυχα, σιωπηλά και ωραία, ο Μάριο έχει μια ποιότητα πολύ σπάνια, την οποία δυστυχώς ή ευτυχώς θα χάσουμε για να ανοίξει τα φτερά της στο εξωτερικό. Και πρέπει. Εύχομαι να είναι και εδώ και εκεί και παντού". Ο νέος καλλιτέχνης Μάριο Μπανούσι, με το "Goodbye, Lindita" προτείνει ένα προσωπικό, χειροποίητο εικαστικό θεατρικό σύμπαν με κέντρο την απώλεια παρουασιάζοντας μια σειρά από παράδοξα γεγονότα που φέρνουν στην επιφάνεια έναν κόσμο κρυμμένο, φτιαγμένο από όνειρα και εφιάλτες. Παίζουν οι Χρυσή Βιδαλάκη, Μπάμπης Γαλιατσάτος, Μανταλένα Καραβάτου, Αφροδίτη Κατσαρού, Μάριο Μπανούσι, Ευτυχία Στεφάνου, Άννα Συμεωνίδου και Αλεξάνδρα Χασάνι.
Διαβάστε την κριτική της παράστασης εδώ

Έμιλυ Λουίζου

Έμιλυ Λουίζου
Μαρίζα Καψαμπέλη©

Διαβάστε Επίσης

"Η παράσταση που ξεχώρισα φέτος ήταν το "Ε_ΦΥΓΑ Πόντος” σε σύλληψη και σκηνοθεσία της Γιολάντας Μαρκοπούλου στην Ελευσίνα. Η περιπατητική και site -specific αυτή performance μας ταξίδεψε μέσα στις μνήμες οικογενειών που έφτασαν στην Ελλάδα διωγμένοι από τον Πόντο. Συνδυάζοντας το βίντεο, το τραγούδι και τη μουσική, με το χορό και τις προσωπικές μαρτυρίες των συμμετεχόντων (3 γενιές!) η παράσταση δεν έφερε μόνο δάκρυα στα μάτια, αλλά και πολλά χαμόγελα στα χείλη. Ήταν μία ξεχωριστή βραδιά κάτω από τα αστέρια της Ελευσίνας." Κάθε ιστορία φανερώνει τη διαχρονική δύναμη που κληροδοτήθηκε από γενιά σε γενιά, καθώς και μια αδιαπραγμάτευτη θέληση των ανθρώπων να κρατήσουν ζωντανή τη μνήμη ριζωμένη σε δυο, τρεις, ακόμη και τέσσερις γενιές. Συμμετέχουν οι Ευσταθία Αθανασιάδου, Γιάννης Ανθόπουλος, Άντζελα Ατζαμαλίδου, Βερόνικα Γκριγκοριάν, Πάρις Διολέτης, Σπυριδούλα Διολέτη, Δέσποινα Ευθυμιάδου, Μαρία Ηλιάδη, Χρυσοβαλάντω Θανοπούλου κ.ά. 

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Η Πειραματική κερνά τα τελευταία "Μπατόν σαλέ"

Η δημοσιογράφος που συμμετείχε στην αποκάλυψη του σκανδάλου Predator είναι η τελευταία καλεσμένη των ζωντανών συνεντεύξεων σε ελαφριά ατμόσφαιρα τις οποίες συντονίζουν η Ευδοξία Ανδρουλιδάκη και η Μαρία Φιλίνη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/04/2024

"Σ’ εσάς που με ακούτε": Η επιτυχία του ΚΘΒΕ κατεβαίνει Αθήνα

Μετά την επιτυχία που γνώρισε στη Θεσσαλονίκη, το έργο της Λούλας Αναγνωστάκη σε σκηνοθεσία Χρήστου Θεοδωρίδη έρχεται για λίγες παραστάσεις στο Αμφι-Θέατρο Σπύρου Ευαγγελάτου.

Η "Μαύρη σαμπούκα" γίνεται Grande και επιστρέφει για καλοκαίρι

Μετά από αμέτρητες "τελευταίες παραστάσεις" και 2 sold out περιοδείες, η κωμωδία με τους Τόλη Παπαδημητρίου και Αντώνη Στάμο έρχεται στο Άλσος για μία και μοναδική φορά.

"Βάτραχοι": Γιάννος Περλέγκας και Κι όμως κινείται συνδυάζουν Αριστοφάνη με escape room

Η ομάδα Ελλήνων ακροβατών και χορευτών συνεργάζεται για πρώτη φορά με τον ηθοποιό και ανεβάζει την αρχαία κωμωδία χρησιμοποιώντας τη σκηνική σύνθεση ενός ζωντανού δωματίου απόδρασης.

Ποια είναι η νέα παράσταση που έρχεται το Μάιο στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου;

Ο Γιώργος Παύλου, απόφοιτος του Τμήματος Σκηνοθεσίας της Δραματική Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, ανεβάζει το πιο βιωματικό και ίσως και το ωριμότερο έργο του Χρήστου Βακαλόπουλου για μια γενιά που συνθηκολόγησε και μια Αθήνα που χάθηκε ανάμεσα στους συρμούς.

Τελευταία ευκαιρία για να δεις τον "Τυχαίο θάνατο ενός αναρχικού" (και το καλοκαίρι!)

Η παράσταση "φαινόμενο" αποχαιρετά τη σεζόν και το θεατρόφιλο κοινό με λίγες καλοκαιρινές παραστάσεις και με την αρχική dream team διανομή της πρώτης χρονιάς πριν περάσει στο πάνθεον των παραστάσεων που έγραψαν ιστορία.

Λένα Κιτσοπούλου: Αντίστροφη μέτρηση για το "Και λέγε λέγε", τη νέα της παράσταση στο Θέατρο Τέχνης

Γιάννης Κότσιφας, Ιωάννα Μαυρέα, Πάνος Παπαδόπουλος, Θοδωρής Σκυφτούλης και Γαλήνη Χατζηπασχάλη ανεβαίνουν στη σκηνή μαζί τη σκηνοθέτιδα και δημιουργό σε μια παράσταση που δημιουργήθηκε από τον συνδυασμό διαφορετικών τεχνών και μιλάει για τον έρωτα, την πατριαρχία και πολλά ακόμη.