"The aliens": Ο Μιχάλης Πανάδης ανεβάζει τη μαύρη κωμωδία της Άνι Μπέικερ

Από τις φρέσκιες και πειραματικές Off-Broadway παραγωγές της προηγούμενης δεκαετίας στην σύγχρονη ελληνική θεατρική σκηνή, αυτά τα περίεργα "εξωγήινα" πλάσματα μάς δίνουν μαθήματα για το πώς να μη μεγαλώσουμε ποτέ.

The aliens © Εvita Skourleti

Δυναμικά φαίνεται να μπαίνει στη νέα θεατρική σεζόν 2023-2024 το Από Μηχανής Θέατρο προσθέτοντας στο δραματολόγιο του τη βραβευμένη με Obie μαύρη κωμωδία "The aliens" της Άνι Μπέικερ άρτι αφιχθείς από την άλλη άκρη του Ατλαντικού, διαθέσιμη για το θεατρόφιλο κοινό από 27 Οκτωβρίου με την σκηνοθετική υπογραφή του Μιχάλη Πανάδη και την υποστήριξη ενός αποκλειστικά ανδρικού καστ.

Στους "Εξωγήινους" (ο τίτλος είναι δανεισμένος από το ποίημα του Τσαρλς Μπουκόφσκι) ξεδιπλώνεται η ιστορία δύο απογοητευμένων τριαντάρηδων, επαγγελματιών τεμπέληδων και κολλητών φίλων που περνούν συνήθως χαλαρά τις μέρες τους στο πίσω μέρος ενός μικρού επαρχιακού καφέ, συζητώντας για μουσική και ποίηση. Εκεί, γνωρίζουν τον καινούργιο υπάλληλο του μαγαζιού και τον καλωσορίζουν στην ευτυχισμένη οικογένεια των απροσάρμοστων μυώντας τον στον κόσμο τους, με τα μαγικά μανιτάρια, τις φιλοσοφικές συζητήσεις και τις μεγάλες μπάντες που δεν υπήρξαν ποτέ.

The aliens
© Εvita Skourleti

Αποξένωση, απομόνωση, πρόωρη εγκατάλειψη εκπαίδευσης, νεανικά όνειρα είναι κάποιες από τις θεματικές που διαποτίζουν το έργο από άκρη σ’ άκρη, ενώ με διεισδυτικούς τρόπους και βιτριολικό χιούμορ εξερευνώνται ζητήματα πανανθρώπινα και διαχρονικά όπως η φιλία, η τέχνη, ο έρωτας και ο θάνατος (και το πώς τα τελευταία υφαίνονται στον ιστό της ζωής) όσο οι ήρωες οδηγούνται σε μια ήσυχη και τραγικά αστεία καταστροφή ταυτόχρονα παλεύοντας με την "ιδιοφυία" τους ως μια ομάδα απόκληρων. Ένα έργο για τρεις ανθρώπους με έναν εσωτερικό κόσμο που αδυνατούν να εκφράσουν μέχρι που αυτός στρέφεται εναντίον τους και τους οδηγεί να φάνε τον εαυτό τους ζωντανό χωρίς βοήθεια, στήριξη και κατανόηση από τους άλλους.

The aliens
© Εvita Skourleti

Η θεατρική συγγραφέας Άνι Μπέικερ, μια από τις πιο φρέσκες φωνές που βγήκαν από την Αμερική τα τελευταία χρόνια, μας συστήνει, μέσα από το χάρισμα του χιούμορ, της ενσυναίσθησης και της αληθινά συμπονετικής παρατήρησης του σύγχρονου δυτικού ανθρώπου, τρεις καλτ ήρωες (μέσα από τις ερμηνείες των Γιάννη Βασιλώττου, Αναστάση Γεωργούλα και Μιχάλη Πανάδη), τρεις εξίσου ασήμαντους και αξιοσημείωτους ανθρώπους και βάζει τη σύγχρονη κοινωνία στο μικροσκόπιο μιλώντας για τη γενιά που δε μεγάλωσε ποτέ, για την απομόνωση και την εσωστρέφειά της που παλεύει με την ανάγκη για συντροφικότητα. 

Επιστρέφοντας όμως στον Μπουκόφσκι και στην κατακλείδα του "αυτοί είναι εκεί κι εγώ είμαι εδώ", ποιοι είναι τελικά οι Εξωγήινοι; Οι άνθρωποι που ζουν κανονικές και στερεοτυπικά ευτυχισμένες ζωές ή εκείνοι όπως ο ποιητής και οι ήρωες του έργου, οι δυστυχισμένοι, οι απόκληροι; Μήπως τελικά μια ευχάριστη και ομαλή ζωή, δομημένη στα πρότυπα του κανονικού και του αποδεκτού είναι εξίσου ξένη όσο και οποιοσδήποτε εξωγήινος;

Η μετάφραση από τα αγγλικά είναι της Χρύσας Κοτταράκου, το σκηνικό, τα κοστούμια και οι φωτισμοί της Ζωής Μολυβδά-Φαμέλη, η πρωτότυπη μουσική του Γιάννη Βασιλώττου και η κινησιολογική δραματουργία της Αρετής Πετροπούλου.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

The aliens

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 105 '

Δύο απογοητευμένοι τριαντάρηδες και κολλητοί φίλοι περνούν τις μέρες τους στο πίσω μέρος ενός μικρού επαρχιακού καφέ, συζητώντας για μουσική και ποίηση. Προσελκύουν στην παρέα τους τον καινούργιο υπάλληλο του μαγαζιού και αποφασίζουν να του μάθουν όλα όσα ξέρουν. Τον μυούν στον κόσμο τους με τα μαγικά μανιτάρια, τις φιλοσοφικές συζητήσεις και τις μεγάλες μπάντες οι οποίες δεν υπήρξαν ποτέ. Ένα διεισδυτικό έργο με βιτριολικό χιούμορ για τη φιλία, για την τέχνη, τον έρωτα και το θάνατο που οδηγεί τους ήρωές του σε μια ήσυχη και τραγικά αστεία καταστροφή. Ο τίτλος του έργου είναι δανεισμένος από ένα ποίημα του Μπουκόφσκι.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Toxic": Η Νατάσα Παπαδάκη και ο Κώστας Φραγκολιάς σε ένα ψυχολογικό θρίλερ κεκλεισμένων των θυρών

Σε ένα αποστειρωμένο δωμάτιο, με τον κόσμο να καταρρέει έξω, η Νατάσα Παπαδάκη και ο Κώστας Φραγκολιάς ζωντανεύουν το ψυχολογικό θρίλερ του Γιώργου Αγγελίδη, όπου η οικειότητα μετατρέπεται σε επικίνδυνο παιχνίδι εξουσίας.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
10/12/2025

Η Γιασεμί Κηλαηδόνη ξανά συναντά την "Αρραβωνιαστικιά του Αχιλλέα"

Οι προσωπικές εμπειρίες δένονται μοναδικά με τα ιστορικά γεγονότα και μυθιστορηματικοί ήρωες συντονίζονται με τα μικρά και μεγάλα γεγονότα που συνέβησαν στη χώρα μας στην συγκινητική "Αρραβωνιαστικιά του Αχιλλέα" που παίζεται για 3η χρονιά στο Μεταξουργείο.

Επιφανείς παρουσίες στην εκδήλωση του "Επίλογου 2025"

Πλήθος προσωπικοτήτων από τον χώρο της πολιτικής, του πολιτισμού και των Τεχνών παρευρέθηκαν στην επίσημη παρουσίαση του "Επίλογου 2025", τιμώντας με την παρουσία τους μια εκδήλωση αφιερωμένη στη δημιουργία, την παράδοση και την προσφορά.

Έχουμε και στο χωριό μας ματινέ

Έχει μια αντισυμβατική ελευθερία η συνήθεια της θεατρικής και κινηματογραφικής matinée (μεσημεριανής παράστασης/προβολής) που αρχίζει να έχει εφαρμογή και στην Αθήνα.

Πρεμιέρες: Οι νέες παραστάσεις της εβδομάδας

Συγκεντρώσαμε τις θεατρικές παραστάσεις που κάνουν πρεμιέρα από 11 έως 17/12 και ξεχωρίζουν.

Ο Καρυοθραύστης φέρνει τη μαγεία των Χριστουγέννων στο Ολύμπια

Το κατεξοχήν χριστουγεννιάτικο μπαλέτο, ο "Καρυοθραύστης" Τσαϊκόφσκι, ζωντανεύει για τις γιορτές στο Ολύμπια Δημοτικό Μουσικό Θέατρο "Μαρία Κάλλας".

Τι συμβαίνει στην ολοζώντανη γειτονιά της Κυψέλης, Ντίνα Σταματοπούλου;

Μιλήσαμε με την Ντίνα Σταματοπούλου, καλλιτεχνική διευθύντρια του προγράμματος θεατρικών εργαστηρίων της σεζόν 2025-26, "Η καρδιά του Θεάτρου χτυπάει στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης".