"Δωδέκατη νύχτα" σκηνοθετεί ο Δημήτρης Μυλωνάς από το Θέατρο Κορυτσάς στην Αθήνα

Ο σκηνοθέτης και καλλιτεχνικός διευθυντής του Από Μηχανής Θεάτρου δηλώνει ηχηρά παρών για άλλη μια φορά στην θεατρική ζωή της Αλβανίας με μια νέα συνεργασία που θα δούμε τον Σεπτέμβριο.

Δωδέκατη νύχτα Μυλωνάς

Μετά την εξαιρετικά επιτυχημένη σκηνοθεσία της "Μήδειας" του Ευριπίδη στο Εθνικό Πειραματικό Θέατρο της Αλβανίας το 2018, ο σκηνοθέτης και καλλιτεχνικός διευθυντής του Από Μηχανής Θεάτρου Δημήτρης Μυλωνάς επιστρέφει στην γειτονική χώρα για να σκηνοθετήσει, αυτή τη φορά, ένα έργο διαφορετικής ειδολογικής κατηγορίας και εποχής. Ο λόγος για τη "Δωδέκατη νύχτα ή Ό,τι θέλετε" του Ελισαβετιανού Ουίλιαμ Σαίξπηρ που πρόκειται να ανέβει στο Θέατρο Andon Zako Cajupi στην Κορυτσά, την οποία θα έχει και το ελληνικό κοινό την ευκαιρία να την παρακολουθήσει τον Σεπτέμβριο. 

Δωδέκατη Νύχτα
Λουίζα Τζουβάνι και Δημήτρης Μυλωνάς στις πρόβες της παράστασης

Όντας ο πρώτος σκηνοθέτης από την Ελλάδα που συνεργάζεται με το ιστορικό Δημοτικό Θέατρο Andon Zako Cajupi της Κορυτσάς, ο Δημήτρης Μυλωνάς, κατόπιν πρόσκλησης της Καλλιτεχνικής Διευθύντριας Zamira Kita με την αρωγή του Ελληνικού Προξενείου, καθοδηγεί για δεύτερη φορά υποκριτικά την πρωταγωνίστρια Λουίζα Τζουβάνι την οποία θα πλαισιώσει ένας πολυμελής θίασος που απαρτίζεται αλλά δεν περιορίζεται στους Guri Koço, Gent Hazizi, Zamira Kita, Dasara Xhangolli, Kristian Koroveshi, Paola Kodra, Xhuliano Brisku, Silvio Goskova, Juxhin Plovishti, Franc Bregu, Ergis Dervishi και Marius Hajdajar.

Το έργο

Τα δίδυμα αδέρφια Βιόλα και Σεμπαστιάν ναυαγούν στις ακτές της μυθικής Ιλλυρίας. Η Βιόλα πιστεύοντας πως ο Σεμπαστιάν έχει πνιγεί, μεταμφιέζεται σε νεαρό άντρα με το όνομα Σεζάριο και υπηρετεί στην αυλή του δούκα Ορσίνο. Σύντομα, ερωτεύεται τον Ορσίνο όμως εκείνος αγαπά την κόμισσα Ολίβια η οποία τον περιφρονεί ενώ λίγο αργότερα ερωτεύεται τον Σεζάριο, δηλαδή τη Βιόλα. Σε αυτό το ερωτικό τρίγωνο, η απροσδόκητη εμφάνιση του Σεμπαστιάν καθώς και η παρουσία ενός κωμικού, ενίοτε όμως και σκληρού περίγυρου, περιπλέκουν τα πράγματα ακόμα περισσότερο.

Δωδέκατη νύχτα Μυλωνάς

Σε τούτο το έργο, που διόλου τυχαία λαμβάνει χώρα σε έναν τόπο μυθικό, η επιθυμία δεν υπακούει στους κανόνες του γνωστού κόσμου ή ακόμα καλύτερα, θέτει ως κυρίαρχο κανόνα τον εξής έναν: την ίδια την επιθυμία. Έτσι, η επιθυμία έρχεται ως μια δύνη που όχι μόνο ξετυλίγει την ιστορία αλλά λειτουργεί αποκαλυπτικά για τους ίδιους τους χαρακτήρες και τις ενδόμυχές τους πτυχές. Στη μυθική χώρα της Ιλλυρίας η επιθυμία μεταμορφώνεται και τελικά βαφτίζεται από την αρχή όπως η ίδια επιθυμεί!

Δωδέκατη Νύχτα

Τα σκηνικά υπογράφει ο Beqo Nanaj, τα κοστούμια η Olta Bello, τη μουσική ο Fatos Qerimi, τη μετάφραση ο Vedat Kokona, τις χορογραφίες ο Gjergj Prevazi ενώ τη δραματουργική επεξεργασία επιμελείται ο ίδιος ο σκηνοθέτης.

Η παράσταση θα παρουσιαστεί και στην Αθήνα στο Θέατρο Ακάδημος στις 28, 29 & 30 Σεπτεμβρίου στα Αλβανικά με ελληνικούς υπέρτιτλους.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Τα 12 Κουπέ" για 12η χρονιά στο Τρένο στο Ρουφ

Το μοναδικό σιδηροδρομικό πολιτιστικό φεστιβάλ, το οποίο είναι αφιερωμένο στη σύγχρονη νεανική έκφραση και δημιουργία, έρχεται ξανά τον Μάιο στην Αμαξοστοιχία-Θέατρο, με είσοδο ελεύθερη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
02/05/2024

"Hard pop": Το νεό χορογραφικό έργο του Δημήτρη Μυτιληναίου συνδυάζει μουσική από 20 ποπ τραγούδια

Στο στούντιο PalmTree-MCA ανεβαίνει τον Μάιο μια παράσταση που αφορά στις πιθανές συγκλίσεις αλλά και στις εμφανείς αποκλίσεις μεταξύ του κλασικού μπαλέτου και του χορού στην ποπ κουλτούρα.

Οι γριές που μαζεύουν την τσουκνίδα

Μεταξύ λαογραφίας, τελετουργικού δρωμένου και θεάτρου ντοκουμέντο κινείται η παράσταση της Πειραματικής Σκηνής του Θεσσαλικού Θεάτρου, εμπνευσμένη από μυστικιστικές και αληθινές ιστορίες γυναικών του θεσσαλικού κάμπου. | Powered by Uber

Τα πικρά δάκρυα της Πέτρα φον Καντ

Ατμοσφαιρική και ενδιαφέρουσα σκηνική πρόταση του γνωστού έργου του Φασμπίντερ για την ερωτική εξουσία και εξάρτηση μέσα από τη σχέση δύο γυναικών. | Powered by Uber | Powered by Uber

"Έξι πρόσωπα σε αναζήτηση συγγραφέα" και μετά τις διακοπές του Πάσχα

Το έργο του Λουίτζι Πιραντέλο που σκηνοθετεί ο Πέτρος Νάκος σε δική του μετάφραση στο θέατρο Altera Pars θα συνεχίσει την πορεία του μετά την πασχαλινή ανάπαυλα.

"Ψιλικά": Μία περφόρμανς σε κείμενα Γλυκερίας Μπασδέκη ανεβάζει η ομάδα "Στέρεο νερό"

Μια site-specific performance για την αναζήτηση της ευτυχίας ανεβάζει τον Μάιο η ομάδα της χορογράφου Εύης Σούλη σε ένα εγκαταλελειμμένο εμπορικό κέντρο.

"Τα ραδίκια ανάποδα" θα δούμε και μετά το Πάσχα

Λόγω επιτυχίας, ο μονόλογος του Γιώργου Γαλίτη σε σκηνοθεσία Βλαδίμηρου Κυριακίδη, που βρίσκεται στον δέκατο χρόνο του, θα παραταθεί και μετά τις πασχαλινές διακοπές στο θέατρο Αργώ.