Advertisement

Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας: Τι ετοιμάζουν οι Έλληνες χορευτές και δεν πρέπει να χάσετε!

Ο σημαντικότερος θεσμός για τον χορό στην Ελλάδα ετοιμάζεται να σηκώσει αυλαία και εμείς ξεχωρίσαμε τις παραστάσεις τριών Ελλήνων χορογράφων που εμπλουτίζουν το ξεχωριστό πρόγραμμά του.

A bounce 4 men 'A bounce 4 men' ©Fani Maria Chatzi

Από τις 14 ως τις 23 Ιουλίου θα διεξαχθεί το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, που υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Λίντας Καπετανέα συνεχίζει να αποτελεί ορόσημο για την τέχνη του χορού στην Ελλάδα, συγκεντρώνοντας φέτος στη μεσσηνιακή πόλη Έλληνες και ξένους χορογράφους από τέσσερις ηπείρους. Το αθηνόραμα και η Visa προτείνουν τις παραστάσεις τριών σημαντικών Ελλήνων χορογράφων, που θα παρουσιαστούν στο Black Box του Μεγάρου Χορού της Καλαμάτας. Η Visa, χρυσός χορηγός του φεστιβάλ υποστηρίζει τον εκπαιδευτικό και παιδαγωγικό ρόλο του θεσμού στην προώθηση του χορού, την υποστήριξη των Ελλήνων δημιουργών και το άνοιγμα του χορού σε ακόμη μεγαλύτερο κοινό. 

Flutter
©Alekos Christos Bourelias
"Flutter", ένας solo υπαρξιακός διάλογος

Στις 19 Ιουλίου, η Βάσω Γιαννακοπούλου θα παρουσιάσει το έργο "Flutter", ένα υπερρεαλιστικό σόλο που ερμηνεύει ο Νώντας Δαμόπουλος. Η χορογράφος συλλαμβάνει την ιστορία ενός καθημερινού ανθρώπου που βρίσκεται σε εσωτερικό διάλογο, αντιμέτωπος με το χρόνο, τη μοναξιά, την αγωνία της ύπαρξης. Μόνος στον προσωπικό του χώρο, πάνω σε μια καρέκλα που γίνεται όλος του ο κόσμος, ο άνδρας καταφεύγει σ’ ένα παιχνίδι μεταμορφώσεων που χωράει τις πιο κρυφές και αλλόκοτες επιθυμίες του. Η ανθρώπινη ύπαρξη και η διαπραγμάτευση του απύθμενου βάθους της είναι το θέμα του "Flutter", που μοιάζει με μια κλειδαρότρυπα που μεγεθύνεται μπροστά στο μάτι του θεατή και δημιουργεί έναν ενδιάμεσο χώρο όπου το προσωπικό γίνεται δημόσιο, φέρνοντας στο προσκήνιο τον άνθρωπο που στέκεται απέναντι στον κόσμο και στον εαυτό του.

A bounce 4 men
©Fani Maria Chatzi
Το "A Bounce 4 Men" σπάει τα στερεότυπα της hip hop κουλτούρας

Στις 21 Ιουλίου, ο αυτοδίδακτος χορευτής του hip hop και επαγγελματίας πλέον χορογράφος, Ηλίας Χατζηγεωργίου σπάει τα στερεότυπα της ανδροκρατούμενης hip hop κουλτούρας, στο "A Bounce 4 Men". Το κατεξοχήν χορευτικό είδος που ζητά διαπιστευτήρια δύναμης, κυριαρχίας και εξουσίας αντιμετωπίζεται υπό νέο πρίσμα στην παράσταση, όπου τέσσερις ερμηνευτές, παγιδευμένοι μέσα στην προσδιορισμένη αρσενική τους ταυτότητα, μπαίνουν σε μια παλμική τροχιά αχαρτογράφητων νερών˙ από τα decks ο DJ, ένας πέμπτος άνδρας, ορίζει τον ρυθμό και ταυτόχρονα συμπαρασύρεται από τον δικό τους. Ο παλμός του έργου λειτουργεί ως αντίδοτο απέναντι στα συμπλέγματα της αρρενωπότητας, στον μισογυνισμό, στον φόβο για το διαφορετικό, σε μια παράσταση που εξερευνά τον βαθύτερο, αρχέγονο εαυτό πότε με χιούμορ και αυτοσαρκασμό, πότε με σκληρότητα, βία και φόβο. Ερμηνεύουν οι Περικλής Πετράκης, Δημήτρης Καραγεώργος, Κώστας Phoenix, Χάρης Χατζηανδρέου και ο Αλέξης Φάλαντας.

MOS
©Pinelopi Gerasimou
Στο "MOS" το σώμα και η κίνηση συνυπάρχουν με παράδοξα αντικείμενα που παράγουν ήχο

Στις 22 Ιουλίου η Ιωάννα Παρασκευοπούλου παρουσιάζει το έργο "MOS", που ερμηνεύει η ίδια μαζί με τον Γιώργο Κοτσιφάκη. Παραγωγή του Φεστιβάλ Νέων Χορογράφων της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, αποτελεί μια πρωτότυπη σκηνική σύνθεση, όπου το ανθρώπινο σώμα και η κίνηση συνυπάρχουν με παράδοξα αντικείμενα και υλικά που λειτουργούν ως μέσα παραγωγής ήχου. Ο τίτλος της παράστασης εμπνέεται από το ακρωνύμιο MOS, που αριθμεί περισσότερους από είκοσι ορισμούς, αποτυπώνοντας έτσι το πολυπρισματικό σκηνικό παιχνίδι μεταξύ φανερών και κρυφών σχέσεων εικόνας, ήχου και κίνησης. Οι ερμηνευτές συνδιαλέγονται με εικόνες ασύνδετες μεταξύ τους και επιχειρούν να συνθέσουν τη δική τους ηχητική διασκευή ενός μη γραμμικού κινηματογραφικού σεναρίου, ενώ οι θεατές μετατρέπονται σε ακροατές ενός αυτοσχέδιου και ανομοιογενούς soundtrack που δημιουργείται μπροστά τους.

H τέχνη του χορού αξίζει την υποστήριξή μας και η ελληνική χορευτική σκηνή παρουσιάζεται πιο δυναμική και ενδιαφέρουσα από ποτέ. Η Visa, χρυσός χορηγός του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας στέκεται κοντά στους δημιουργούς βοηθώντας στην προώθηση του έργου τους διεθνώς αλλά και στην επικοινωνία του με ένα όσο γίνεται μεγαλύτερο κοινό. 

Το αθηνόραμα και η Visa σας εύχονται καλό φεστιβάλ! 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Στο "Cow | Deer", η Κέιτι Μίτσελ έκανε θέατρο μια μέρα δύο ζώων

Η σκηνοθέτρια από το Ηνωμένο Βασίλειο, που κάποτε ανέβασε τον "Βυσσινόκηπο" από την οπτική των δέντρων, φέρνει μια ιδιαίτερη πρόταση στο Εθνικό Θέατρο (από 7/11), που περιγράφει μόνο με ήχο ένα 24ωρο μιας αγελάδας κι ενός ελαφιού.

ΓΡΑΦΕΙ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟς ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟς
07/11/2025

Με sold out παραστάσεις ξεκινά "Η δίκη" του Άρη Μπινιάρη

Ο πολυβραβευμένος Άρης Μπινιάρης, μετά τον "Φάουστ" και τη φετινή του διάκριση στα Βραβεία Κοινού Αθηνοράματος, επιστρέφει στο πλήρως ανασχεδιασμένο Θέατρο ARK με τη "Δίκη" του Κάφκα.

Μα, ποιος είναι ο Χούλιο Τόγκα και η συναρπαστική εξέγερση του;

Ο Βασίλης Μαγουλιώτης (Suyako) επιστρέφει στη σκηνή ως συγγραφέας και σκηνοθέτης με οργή, χιούμορ και μουσική. Το νέο του έργο "Η συναρπαστική εξέγερση του Χούλιο Τόγκα" μιλά για την τέχνη, την επανάσταση και την κρίση της μέσης ηλικίας- εκεί όπου το σύστημα χαμογελά, κι εσύ αναρωτιέσαι αν αντιστέκεσαι.

Θεατρικά Βραβεία Κοινού 2025: Όλα όσα έγιναν στην τελετή απονομής - Δείτε φωτογραφίες

Τα Θεατρικά Βραβεία Κοινού 2025 από το "αθηνόραμα" απονεμήθηκαν για 27η χρονιά την Τρίτη 4 Νοεμβρίου στην αίθουσα "Αλεξάνδρα Τριάντη" του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

Είδαμε το μιούσικαλ Annie και ξαναπιστέψαμε στο αύριο

Το μιούζικαλ-φαινόμενο που ζωντανεύει στο Παλλάς με σκηνικά, συγκίνηση και παιδικό φως.

Θέατρο και χορός για μετρημένα ραντεβού (6-12/11)

Προλάβετε πέντε events θεάτρου και χορού την εβδομάδα 6-12/11, που μετράνε από μία έως και οκτώ παραστάσεις.

O Πάρις Ρούπος πιο "Κυριλέ" από ποτέ

Η νέα stand-up comedy παράσταση του κωμικού έρχεται στη Σκηνή "Brecht" - 2510 για περιορισμένες εμφανίσεις.