Ο "Κύκλος των χαμένων ποιητών" επιστρέφει για δεύτερη χρονιά στο θέατρο

Η συγκινητική θεατρική μεταφορά μιας από τις πλέον αγαπημένες ταινίες όλων των εποχών, του “Dead Poets Society” του Τομ Σούλμαν, συνεχίζεται για δεύτερη χρονιά στο θέατρο Βρετάνια σε σκηνοθεσία του Κωνσταντίνου Ασπιώτη.

Κύκλος των χαμένων ποιητών Χρήστος Συμεωνίδης©

Στο θέατρο Βρετάνια επιστρέφει από 4 Οκτωβρίου ο "Κύκλος των χαμένων ποιητών" του Τομ Σούλμαν για δεύτερη συνεχή χρονιά με σκηνοθέτη τον Κωνσταντίνο Ασπιώτη και πρωταγωνιστή στο ρόλο του Τζον Κίτινγκ -στον οποίο λατρέψαμε τον Ρόμπιν Γουίλιαμς- τον Άκη Σακελλαρίου. Ο έμπειρος ηθοποιός υποδύεται τον αντικομφορμιστή καθηγητή φιλολογίας και υπέρμαχο της ελευθερίας, Τζον Κίτινγκ, ένα ρόλο ζωής αν μη τι άλλο, ο οποίος φέρνει τα πάνω κάτω στην αυστηρή και συντηρητική Ακαδημία αρρένων του Γουέλτον, αλλάζοντας για πάντα τη ζωή των μαθητών που ζουν εκεί.

Κύκλος των χαμένων ποιητών
Χρήστος Συμεωνίδης©

Μεγάλο είναι το στοίχημα που ανέλαβε ο Κωνσταντίνος Ασπιώτης που κρατά το σκηνοθετικό τιμόνι ενός έργου που λατρέψαμε στη μεγάλη οθόνη. Το στοίχημα αυτό το έφερε εις πέρας παραδίδοντας μια παράσταση γεμάτη συγκίνηση, η οποία περνάει απλόχερα στο κοινό την ουσία του έργου που συμπυκνώνεται με δυό λόγια στο κυνήγι των ονείρων και των καταπιεσμένων επιθυμιών μας, την αξία του ελεύθερου πνεύματος, την αξία της ποίησης και πρωτίστως της αυτοδιάθεσης.

Ο Τάσος Χαλκιάς ερμηνεύει το ρόλο του συντηρητικού διευθυντή Νόλαν και ο Σπύρος Τσεκούρας αυτόν του τραγικού πατέρα κύριου Πέρι. Τους μαθητές, τον πυρήνα του έργου συνθέτει ένας θίασος ταλαντούχων ηθοποιών της νέας γενιάς: Πάνος Ζυγούρος, Θοδωρής Θεοδωρακόπουλος, Πάνος Κλάδης, Νικόλας Παπαϊωάννου, Θησέας Παπαπαναγιώτου, Στέφανος Παπατρέχας, Τάσος Τυρογαλάς, Αλέξανδρος Τωμαδάκης, Ειρήνη Λαφαζάνη, Λυδία Στέφου.

Κύκλος των χαμένων ποιητών
Χρήστος Συμεωνίδης©

"Άδραξε τη μέρα!" θα ακούσουμε τον καθηγητή Τζον Κίτινγκ να λέει στους έκπληκτους μαθητές του παραδοσιακού κολεγίου. Με την προτροπή αυτή θα αλλάξει σταδιακά τη ζωή τους και θα φέρει τα πάνω κάτω στο σχολείο που υπακούει στο μότο "Παράδοση, Τιμή, Πειθαρχία, Τελειότητα". Ο "επαναστάτης" καθηγητής θα μάθει στους μαθητές του να αγαπούν την ποίηση, την τέχνη, τη ζωή και να παλεύουν για τις επιλογές τους. "Δε διαβάζουμε ή γράφουμε ποίηση για να δείξουμε εκκεντρικοί! Διαβάζουμε και γράφουμε ποίηση επειδή ανήκουμε στο ανθρώπινο γένος και το ανθρώπινο γένος ξεχειλίζει από πάθος! Η ιατρική, η νομική, η διοίκηση επιχειρήσεων – ναι, αυτά είναι σεβαστά επαγγέλματα, απαραίτητα για να συνεχίζεται η ζωή… Η ποίηση, όμως, ο ρομαντισμός, η ομορφιά, ο έρωτας! –αυτά είναι που μας κρατάνε στη ζωή!", λέει ο Κίτινγκ στους μαθητές του. Η σύγκρουση με το εκπαιδευτικό κατεστημένο, τη διεύθυνση του σχολείου, τους γονείς των μαθητών του είναι αναπόφευκτη. Με αυτό τον τρόπο ανοίγονται πολλά πεδία συζήτησης, κι ένα από τα πιο σημαντικά είναι η ίδια η έννοια της επανάστασης. Τα θέματα που συνολικά διαπραγματεύεται το έργο μας αφορούν όλους, ενώ αξίζει να δείτε την παράσταση μαζί με εφήβους.

Κύκλος των χαμένων ποιητών
Χρήστος Συμεωνίδης©

Η συγκινητική ιστορία του "Κύκλου των Χαμένων Ποιητών" ("Dead Poets Society”), παίχτηκε στο σινεμά το 1989 σε σκηνοθεσία του Πίτερ Γουίαρ και σενάριο του Τομ Σούλμαν, ο οποίος υπογράφει και τη θεατρική διασκευή του σεναρίου που θα δούμε στην παράσταση, και κατέκτησε το Όσκαρ Καλύτερου Πρωτότυπου Σεναρίου

Κύκλος των χαμένων ποιητών
Χρήστος Συμεωνίδης©

”Πώς ερμηνεύεται άραγε αυτός ο ιδεαλιστής, αντικομφορμιστής ήρωας επί σκηνής; Πώς γίνεται θέατρο αυτή η ιστορία που γνωρίσαμε στη μεγάλη οθόνη σε σκηνοθεσία του Πίτερ Γουίαρ, με τον αξεπέραστο Ρόμπιν Γουίλιαμς στο ρόλο του καθηγητή Κίτινγκ, ο οποίος μέσα από μια διαφορετική πρόταση διδασκαλίας μυεί τους μαθητές σε αξίες της ζωής; Ο σκηνοθέτης Κωνσταντίνος Ασπιώτης, οι συνεργάτες του και οι ηθοποιοί της παράστασης μοιάζει να απάντησαν ομόφωνα, δίνοντας όλο τον εαυτό τους. Το αποτέλεσμα; Μια κλασικότροπη πρόταση αλλά με ενδιαφέρουσες προτάσεις σκηνοθετικά (Κωνσταντίνος Ασπιώτης), σκηνογραφικά (Αρετή Μουστάκα), ενδυματολογικά (Ηλένια Δουλαδήρη), μουσικά (Μαρίζα Ρίζου), κινησιολογικά (Φαίδρα Νταϊόγλου), φωτιστικά (Ζωή Μολυβδά-Φαμέλη) και δυνατό χαρτί τις ερμηνείες”, διαβάζουμε στην κριτική του "α” για την παράσταση

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Ο κύκλος των χαμένων ποιητών

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 120 '

Ο αντικομφορμιστής καθηγητής φιλολογίας και υπέρμαχος της ελευθερίας, Τζον Κίτινγκ, φέρνει τα πάνω-κάτω στην αυστηρή ακαδημία αρρένων του Γουέλτον, αλλάζοντας για πάντα τη ζωή των μαθητών. Με το σύνθημα «Άδραξε τη μέρα!» θα αλλάξει σταδιακά τη ζωή τους και θα διαταράξει τις ισορροπίες στο σχολείο που υπακούει στο μότο "Παράδοση, Τιμή, Πειθαρχία, Τελειότητα". Θα μάθει στους μαθητές του να αγαπούν την ποίηση, την τέχνη, τη ζωή και να παλεύουν για τις επιλογές τους. Η σύγκρουση με το εκπαιδευτικό κατεστημένο, τη διεύθυνση του σχολείου, τους γονείς των μαθητών του θα είναι αναπόφευκτη. Η ίδια η έννοια της επανάστασης κυριαρχεί στο έργο, το οποίο μετατράπηκε σε μια ατμοσφαιρική παράσταση γεμάτη συγκίνηση και χιούμορ, η οποία περνάει απλόχερα στο κοινό την ουσία του, που συμπυκνώνεται στο κυνήγι των ονείρων και των καταπιεσμένων επιθυμιών μας, την αξία του ελεύθερου πνεύματος, την αξία της ποίησης και πρωτίστως της αυτοδιάθεσης. Αξίζει να τη δείτε μαζί με εφήβους.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Η Πειραματική κερνά τα τελευταία "Μπατόν σαλέ"

Η δημοσιογράφος που συμμετείχε στην αποκάλυψη του σκανδάλου Predator είναι η τελευταία καλεσμένη των ζωντανών συνεντεύξεων σε ελαφριά ατμόσφαιρα τις οποίες συντονίζουν η Ευδοξία Ανδρουλιδάκη και η Μαρία Φιλίνη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/04/2024

"Σ’ εσάς που με ακούτε": Η επιτυχία του ΚΘΒΕ κατεβαίνει Αθήνα

Μετά την επιτυχία που γνώρισε στη Θεσσαλονίκη, το έργο της Λούλας Αναγνωστάκη σε σκηνοθεσία Χρήστου Θεοδωρίδη έρχεται για λίγες παραστάσεις στο Αμφι-Θέατρο Σπύρου Ευαγγελάτου.

Η "Μαύρη σαμπούκα" γίνεται Grande και επιστρέφει για καλοκαίρι

Μετά από αμέτρητες "τελευταίες παραστάσεις" και 2 sold out περιοδείες, η κωμωδία με τους Τόλη Παπαδημητρίου και Αντώνη Στάμο έρχεται στο Άλσος για μία και μοναδική φορά.

"Βάτραχοι": Γιάννος Περλέγκας και Κι όμως κινείται συνδυάζουν Αριστοφάνη με escape room

Η ομάδα Ελλήνων ακροβατών και χορευτών συνεργάζεται για πρώτη φορά με τον ηθοποιό και ανεβάζει την αρχαία κωμωδία χρησιμοποιώντας τη σκηνική σύνθεση ενός ζωντανού δωματίου απόδρασης.

Ποια είναι η νέα παράσταση που έρχεται το Μάιο στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου;

Ο Γιώργος Παύλου, απόφοιτος του Τμήματος Σκηνοθεσίας της Δραματική Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, ανεβάζει το πιο βιωματικό και ίσως και το ωριμότερο έργο του Χρήστου Βακαλόπουλου για μια γενιά που συνθηκολόγησε και μια Αθήνα που χάθηκε ανάμεσα στους συρμούς.

Τελευταία ευκαιρία για να δεις τον "Τυχαίο θάνατο ενός αναρχικού" (και το καλοκαίρι!)

Η παράσταση "φαινόμενο" αποχαιρετά τη σεζόν και το θεατρόφιλο κοινό με λίγες καλοκαιρινές παραστάσεις και με την αρχική dream team διανομή της πρώτης χρονιάς πριν περάσει στο πάνθεον των παραστάσεων που έγραψαν ιστορία.

Λένα Κιτσοπούλου: Αντίστροφη μέτρηση για το "Και λέγε λέγε", τη νέα της παράσταση στο Θέατρο Τέχνης

Γιάννης Κότσιφας, Ιωάννα Μαυρέα, Πάνος Παπαδόπουλος, Θοδωρής Σκυφτούλης και Γαλήνη Χατζηπασχάλη ανεβαίνουν στη σκηνή μαζί τη σκηνοθέτιδα και δημιουργό σε μια παράσταση που δημιουργήθηκε από τον συνδυασμό διαφορετικών τεχνών και μιλάει για τον έρωτα, την πατριαρχία και πολλά ακόμη.