Ξεκαθαρίζει η κατάσταση με τα θέατρα Βράχων

Όσα δήλωσαν η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ο Υφυπουργός Εθνικής Αμύνης και πρώην Δήμαρχος Βύρωνα Νίκος Χαρδαλιάς και ο Δήμαρχος Δάφνης - Υμηττού Τάσος Μπινίσκος για την οριστική λύση που δόθηκε στο ζήτημα διεκδίκησης του δημόσιου χώρου στο Λόφο Κοπανά.

Θέατρα Βράχων

Με πρωτοβουλία της Κυβέρνησης, τα θέατρα Βράχων "Μελίνα Μερκούρη" και "Άννα Συνοδινού", καθώς και γήπεδα και χώροι αναψυχής, που βρίσκονται στο Λόφο Κοπανά των Δήμων Βύρωνα και Δάφνης - Υμηττού αποδίδονται οριστικά και αμετάκλητα στους πολίτες. Μετά την τεταμένη ατμόσφαιρα των τελευταίων ημερών, όπου παρουσιάστηκε και πάλι ο κίνδυνος να περάσουν στα χέρια ιδιωτών αλλά και να χρειαστεί να καταβληθούν τεράστιες αποζημιώσεις ως ένα μέρος μισθωμάτων για τα 37 χρόνια που διοργανώνονται εκεί τα Φεστιβάλ "Στη Σκιά των Βράχων" και "Υμηττού", δόθηκε οριστική λύση στο ζήτημα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των εκτάσεων. 

Σε έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες, Τετάρτη 28 Ιουνίου, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τη συμμετοχή της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη και του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας και πρώην Δημάρχου Βύρωνα Νίκου Χαρδαλιά, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έπειτα από εισήγηση των δύο υπουργών έβγαλε την απόφαση η Κυβέρνηση να προχωρήσει στην άμεση απόκτηση των 104 στρεμμάτων, με τις απαραίτητες νομοθετικές πρωτοβουλίες και μέσα από τις διαδικασίες, που προβλέπονται στους οικείους Νόμους και Διατάγματα. Μετά θα ακολουθήσει η, άνευ ανταλλάγματος, παραχώρησή τους στους δύο Δήμους. Έτσι, εξασφαλίζεται ο δημόσιος χαρακτήρας της έκτασης και δίνεται οριστικό τέλος σε δικαστικές και άλλες περιπέτειες δεκαετιών. 

Κυριάκος Μητσοτάκης Λίνα Μενδώνη Νίκος Χαρδαλιάς

Η διαδικασία θα προχωρήσει άμεσα, μετά την κοινοποίηση της σχετικής απόφασης του Αρείου Πάγου, η οποία αναμένεται να καθαρογραφεί τις επόμενες ημέρες. Σύμφωνα με αυτήν, το Ανώτατο Δικαστήριο απορρίπτει την αίτηση αναίρεσης του Ελληνικού Δημοσίου και των Δήμων Βύρωνα και Δάφνης-Υμηττού κατά της απόφασης του Εφετείου και ανοίγει ουσιαστικά τον δρόμο να περάσει σε ιδιώτη η έκταση 104 στρεμμάτων στο λόφο Κοπανά, όπου φιλοξενούνται τα εμβληματικά θέατρα και άλλες εγκαταστάσεις άθλησης και αναψυχής. 

Σημειώνεται ότι η επίσπευση, ο συντονισμός και η παρακολούθηση των διαδικασιών απόκτησης της έκτασης και παραχώρησής της στους Δήμους Βύρωνα και Υμηττού – Δάφνης θα γίνει με ευθύνη του Υπουργείου Πολιτισμού και σε συνεργασία με συναρμόδια Υπουργεία. 

Λίνα Μενδώνη

Η δήλωση της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη

"Το ενδιαφέρον της Κυβέρνησης και προσωπικά του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τον Πολιτισμό, αλλά και την ποιότητα ζωής των πολιτών, επιβεβαιώνεται με την άμεση αντίδρασή του και την οριστική λύση που δίδεται  στο ιδιοκτησιακό καθεστώς μιας σημαντικής έκτασης, με υποδομές πολιτισμού, αναψυχής και άθλησης για τους πολίτες του Βύρωνα και του Υμηττού, αλλά και ολόκληρης της Αθήνας. Στα 104 στρέμματα της έκτασης φιλοξενούνται τα ανοιχτά θέατρα "Άννα Συνοδινού" και "Μελίνα Μερκούρη", τα οποία, τις τελευταίες δεκαετίες, έχουν συνδεθεί με ιστορικές παραστάσεις, με το φεστιβάλ "Στη Σκιά των Βράχων", αλλά και με τη διαρκή σχέση των πολιτών με τις πολύπλευρες και πολυποίκιλες εκφάνσεις του σύγχρονου πολιτισμού.
Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι αυτές οι πολιτιστικές υποδομές, όπως και οι χώροι αναψυχής της έκτασης, θα διατηρήσουν το δημόσιο χαρακτήρα τους και θα αποδοθούν στους πολίτες του Βύρωνα και του Υμηττού  στους οποίους πραγματικά ανήκουν,. Ευχαριστώ τον Πρωθυπουργό για την άμεση παρέμβασή του, καθώς και το Νίκο Χαρδαλιά, ο οποίος και ως π. Δήμαρχος Βύρωνα, παρακολούθησε στενά την εξέλιξη της δικαστικής διαδικασίας, τρέφοντας  ιδιαίτερη αγάπη και ευαισθησία για την περιοχή. Το Υπουργείο Πολιτισμού θα εξασφαλίσει την ομαλή εξέλιξη των διαδικασιών, ώστε ο χώρος να αποδοθεί στους πολίτες με τις ταχύτερες δυνατές διαδικασίες".

Η δήλωση του Υφυπουργού Εθνικής Αμύνης και επί 12 χρόνια Δημάρχου Βύρωνα και Προέδρου του Φεστιβάλ "Στη Σκιά των Βράχων" Νίκου Χαρδαλιά

"Το προσωπικό ενδιαφέρον του Πρωθυπουργού και τα άμεσα αντανακλαστικά της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη έρχονται να αποκαταστήσουν οριστικά και αμετάκλητα τις πολιτιστικές παρακαταθήκες των αειμνήστων Δημάρχων Δημήτριου Νικολαΐδη και Ανδρέα Λεντάκη και το όραμα και κληρονομιά της αξέχαστης Μελίνας Μερκούρη. Μετά από δικαστικές περιπέτειες δεκαετιών και παρά την αρνητική εξέλιξη της απόφασης του Αρείου Πάγου, με απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη, η Ελληνική Πολιτεία αναλαμβάνει την καταβολή του κόστους αποζημίωσης απόκτησης των 104 στρεμμάτων μέσα από νομικές διαδικασίες αγοράς ή απαλλοτρίωσης της έκτασης, όσο και την απόδοσή της στους κατοίκους των ιστορικών μας Δήμων. 
Ο Πολιτισμός για όλους όσους τον υπηρετήσαμε εκεί, στη Σκιά των Βράχων του Υμηττού, αποτελεί όχι μόνο προτεραιότητα αλλά στοίχημα ευθύνης απέναντι στη ιστορία και τους συμπολίτες μας. Απ’ όπου και αν υπηρετούμε ως δημόσιοι λειτουργοί την πατρίδα, η καρδιά μας και το μυαλό μας παραμένει στις γειτονιές μας και θα προσπαθούμε πάντα να είμαστε  χρήσιμοι σε αυτές και τους συμπολίτες μας.
Ευχαριστώ τον Πρωθυπουργό για τα άμεσα αντανακλαστικά του και την εξαιρετική συνάδελφο Λίνα Μενδώνη για την ευαισθησία της και στο θέμα της διατήρησης του δημοσίου χαρακτήρα των ιστορικών θεάτρων μας".

Ξεκινάει το Φεστιβάλ

Ο Δήμαρχος Δάφνης – Υμηττού Τάσος Μπινίσκος

"Σήμερα, είναι μια ιστορική μέρα για τον Δήμο Δάφνης - Υμηττού, για τον όμορο Δήμο Βύρωνα αλλά και για όλη την Αττική, αφού τα εμβληματικά Θέατρα Βράχων "Μελίνας Μερκούρη" και "Άννας Συνοδινού" καθώς και οι αθλητικές εγκαταστάσεις διατηρούν τον δημόσιο χαρακτήρα τους και θα αποδοθούν στους πολίτες τους, στους οποίους πραγματικά ανήκουν. Σύσσωμη η Κυβέρνηση αλλά και οι Πολιτικοί Αρχηγοί όλων των κομμάτων της Βουλής σε όλη τη διάρκεια των συναντήσεων που είχαμε μαζί με τον δήμαρχο Βύρωνα, Άκη Κατωπόδη, έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκειμένου η έκταση των Θεάτρων Βράχων να παραμείνει στους Δήμους. Η σημερινή απόφαση της Κυβέρνησης αποτελεί τιμή στη μνήμη της μεγάλης Μελίνας Μερκούρη και των αγαπημένων Δημάρχων Ανδρέα Λεντάκη και Δημήτρη Νικολαΐδη, που οραματίστηκαν, αγωνίστηκαν και υλοποίησαν το έργο στον Λόφο Κοπανά.
Θέλω δημόσια να ευχαριστήσω τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για τη άμεση ανταπόκριση και στήριξή του, την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, αλλά και τον Υφυπουργό Άμυνας και πρώην δήμαρχο Βύρωνα Νίκο Χαρδαλιά, ο οποίος ήταν πάντα δίπλα μας σε όλο τον αγώνα που κάναμε.
Ως Δήμαρχος Δάφνης – Υμηττού υπόσχομαι ότι θα συνεχίσω να υπηρετώ τον Πολιτισμό και θα αποτελεί για μένα βασικό πυλώνα του οράματός μου προς τους συμπολίτες μας και την Ιστορία". 

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Τι είδαμε τελικά στην παράσταση "Η Καταρίνα και η ομορφιά να σκοτώνεις φασίστες";

Με έναν προβοκατόρικο τίτλο και ένα αντίστοιχο φινάλε, η παράσταση του Πορτογάλου Τιάγκο Ροντρίγκες φιλοδόξησε να ερεθίσει τα αντανακλαστικά μας πάνω στο πρόβλημα του νεοφασισμού. Τα κατάφερε όμως;

ΓΡΑΦΕΙ: ΤΩΝΙΑ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ
10/12/2023

Τελευταίες παραστάσεις για τη "Σίρλεϊ" στο Θέατρο του Νέου Κόσμου

Η παράσταση, που πραγματεύεται τη θέση της γυναίκας στην κοινωνία και στο γάμο, αλλά και την αναζήτηση της ταυτότητας του κάθε ανθρώπου, ολοκληρώνει το ταξίδι της.

Τελευταίες παραστάσεις για τη "Σκιά του Μαρτ" του Στιγκ Ντάγκερμαν στο θέατρο Αργώ

Στην παράσταση ερμηνεύουν οι ηθοποιοί: Αιμιλία Υψηλάντη, Φώτης Καράλης, Εμμανουέλα Κοντογιώργου, Θεόφιλος Μανόλογλου.

Το Θέατρο Coronet κλείνει 20 χρόνια λειτουργίας και το γιορτάζει με το Special Week Offer

Ειδικό εισιτήριο με μόλις 5€ για όλες τις παραστάσεις, για όλη την βδομάδα και για όλες τις ζώνες.

Σοφία Μαραθάκη: "Στον κόσμο του "Love and money" του Ντένις Κέλι πρωταγωνιστούν θύματα και θύτες της κατανάλωσης"

Η σκηνοθέτις και ηθοποιός γράφει για το τρομακτικά επίκαιρο έργο του καταξιωμένου Βρετανού συγγραφέα που αποτυπώνει τον ανελέητο ρυθμό της σύγχρονης ζωής, το οποίο μόλις ξεκίνησε να παίζεται στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν.

"Ανοιχτή Σκηνή": Επιστήμη και τέχνη συναντώνται (ξανά) στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν

Ακολουθούν το δεύτερο και τρίτο μέρος της θεματικής: "Κλιματική κρίση: η ζωή μας αλλάζει".

"Ενσαρκώνοντας τον Παζολίνι": Η Τίλντα Σουίντον στη Στέγη

Η σπουδαία ηθοποιός έρχεται στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση (11-16/12) με μια ξεχωριστή περφόρμανς/ντεφιλέ, στην οποία πρωταγωνιστούν τα αυθεντικά κοστούμια των ταινιών του Πιέρ Πάολο Παζολίνι.