Φεστιβάλ Αθηνών: Οι χορευτικές παραστάσεις της εβδομάδας

Συνεχίζεται το ακμαίο χορευτικό πρόγραμμα της Πειραιώς 260 με τις παραστάσεις της Αγνής Παπαδέλη-Ρωσσέτου και του Εμανουέλ Γκατ.

Emanuel Gat Lovetrain

"LOVETRAIN2020"

Ο Ισραηλινός χορογράφος Εμανουέλ Γκατ φέρνει στην Πειραιώς 260 μια γιορτή της ζωτικότητας και της ευφορίας, επιλέγοντας ως μουσική υπόκρουση τις εκρηκτικές μελωδίες της βρετανικής new wave μπάντας, Tears for Fears. Η σκηνική ατμόσφαιρα, λαμπερή, πολύχρωμη και πληθωρική, κατακλύζεται από τις δυναμικές χορογραφίες, τα θεατρικά πλούσια κοστούμια και τους χαρακτηριστικούς κιαροσκούρο φωτισμούς, τους οποίους υπογράφει επίσης ο Γκατ. Δώδεκα χορευτές και χορεύτριες, καλλιτέχνες με τους οποίους ο χορογράφος έχει μακροχρόνια συνεργασία εξερευνώντας από κοινού, με καλλιτεχνικούς όρους, την ανθρώπινη αλληλεπίδραση και εμπειρία, ανεβαίνουν στη σκηνή για να αναζητήσουν την ουτοπία, τον ανέφικτο, ιδεώδη "μη τόπο", όπου μπορεί να πραγματωθεί η συμβίωση χωρίς συγκρούσεις (22-23/6).

Η απόλαυση της αναπαράστασης

"Η απόλαυση της αναπαράστασης"

Στο νέο της έργο, η Αγνή Παπαδέλη-Ρωσσέτου πραγματεύεται το υπαρξιακό ζήτημα του χρόνου και της φθοράς. Η ίδια με δύο ακόμη ερμηνεύτριες επί σκηνής εξερευνούν το ανεξίτηλο αποτύπωμα του χρόνου στο σώμα, έχοντας ως άξονες την κατά Μιχαήλ Μπαχτίν έννοια της "ανολοκλήρωσης", που διαπερνάει το γκροτέσκο και τη ζωγραφική του Τεοντόρ Ζερικό. Η χορογράφος και χορεύτρια έχει δημιουργήσει το δικό της ύφος στην κίνηση, με βάση το οποίο το σώμα ως πρωταγωνιστής ανασύρει μνήμες από το φανταστικό. Σε αυτή την παράσταση, η παρουσία και η διάδραση των τριών σωμάτων αφήνουν να αναδυθούν γνώριμες ή και αλλόκοτες εικόνες, στις οποίες ο θεατής μπορεί να αναγνωρίσει κάτι δικό του (24-26/6).

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

LOVETRAIN2020

  • Χορός
  • Διάρκεια: 75 '

Ο Εμάνουελ Γκατ χορογραφεί μία παράσταση που αφιερώνεται στην ουτοπία. Στα έργα του, η έννοια αυτή παύει να είναι απλώς μία ιδέα. Αντίθετα, ο Γκατ τής δίνει υπόσταση μέσα από τον τρόπο που προσεγγίζει τη δημιουργία, έχοντας στο πλάι του μία ομάδα μακροχρόνιων συνεργατών με την οποία εξερευνά της ανθρώπινες αλληλεπιδράσεις και εμπειρίες. Στο "LOVETRAIN2020", ο καλλιτέχνης δημιουργεί έναν ύμνο στη ζωτικότητα, χορογραφώντας σώματα που άλλοτε ενώνονται σε ομάδες ή ντουέτα και άλλοτε απομακρύνονται. Τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της παράστασης δίνει η μουσική, με τις διαχρονικές επιτυχίες της βρετανικής new wave μπάντας Tears for Fears, καθώς και τα ογκώδη κοστούμια και οι κιαροσκούρο φωτισμοί.

Η απόλαυση της αναπαράστασης

  • Χορός
  • Διάρκεια: 50 '

Μεταξύ κωμικού και τραγικού, με λεπτές αποχρώσεις και πολυδιάστατη προσέγγιση, η χορογράφος Αγνή Παπαδέλη-Ρωσσέτου, στο νέο έργο της, πραγματεύεται το υπαρξιακό ζήτημα του χρόνου και της φθοράς. Άξονές της, η κατά Μιχαήλ Μπαχτίν έννοια της «ανολοκλήρωσης» που διαπερνάει το γκροτέσκο και η ζωγραφική του Τεοντόρ Ζερικό. Οι τρεις ερμηνεύτριες του έργου, άλλοτε σε επαφή και σχηματίζοντας συμπλέγματα και άλλοτε μόνες, αφήνουν να αναδυθούν μέσα από τον χορό τους μορφές σωμάτων, στιγμιότυπα εμπειρίας, εικόνες γνώριμες ή αλλόκοτες, μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίας. Καταστάσεις στις οποίες η σάρκα είναι παρούσα και ο θεατής μπορεί με κάποιον τρόπο να αναγνωρίσει κάτι γνώριμο, δικό του σ’αυτές.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

To 3ο Φεστιβάλ σύγχρονου καλλιτεχνικού καμπαρέ έρχεται στο Red Jasper Cabaret Thatre

Το φεστιβάλ της καμπαρέ θεατρικής σκηνής της Κυψέλης είναι και πάλι εδώ για να προσφέρει στο κοινό δέκα ημέρες με παραστάσεις θεάτρου, χορού, cabaret acts, music performances, aerial acrobatics, drag performances και πολλά ακόμη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
09/05/2024

Θέλω να σου κρατάω το χέρι

Οι σύγχρονες σχέσεις και οι ρόλοι των δύο φύλων μέσα σε αυτές απασχολούν το πρώτο θεατρικό έργο του Ιορδανίδη, που κινείται με άνεση στο είδος της δραμεντί και παρουσιάζεται σε ένα φυσικό όσο και προσωπικό ανέβασμα. | Powered by Uber

Η κασέτα

Ένα από τα σημαντικότερα έργα της Λούλας Αναγνωστάκη, και συνολικά της νεοελληνικής δραματουργίας, αποτυπώνει σχεδόν προφητικά, μέσα από μια οικογενειακή ιστορία, την Ελλάδα στο μεταίχμιο δύο εποχών. Ανεβαίνει από τον Μάνο Καρατζογιάννη σε μία προσεγμένη παράσταση με μερικές πολύ ωραίες ερμηνείες. | Powered by Uber

"Τότε, τώρα, πάντα": Πότε ξεκινά η νέα επιθεώρηση από τον Σταμάτη Φασουλή στο Θέατρο Άλσος

Ο μετρ του είδους θα ξεκαλοκαιριάσει στο Θέατρο Άλσος με νέα επιθεώρηση και ταλαντούχους συνεργάτες.

"The philanthropist": Οι Dirty Granny Tales επιστρέφουν με τη νέα τους παράσταση

Το Ίδρυμα "Μιχάλης Κακογιάννης" υποδέχεται ξανά το μουσικοθεατρικό σχήμα που αφηγείται σκοτεινά παραμύθια χρησιμοποιώντας μουσική, χορό, κουκλοθέατρο και animation.

"Ηρακλής Μαινόμενος": Δαδακαρίδης, Γουλιώτη, Γάλλος πρωταγωνιστούν στην σπάνια παιζόμενη τραγωδία του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Καραντζά

Το πιο σκοτεινό και πιο ανθρώπινο έργο του Ευριπίδη παρουσιάζεται το καλοκαίρι του 2024 σε περιοδεία σε όλη την Ελλάδα από μια σπουδαία ομάδα ηθοποιών και συντελεστών.

"801,5 μ.": Θέατρο ντοκουμέντο για την υπόθεση του Βαγγέλη Γιακουμάκη στο "Τζένη Καρέζη"

Η παράσταση που σκηνοθετεί ο Χάρης Πεχλιβανίδης, καλλιτεχνικός διευθυντής του Δηπεθε Ιωαννίνων, έρχεται για λίγες παραστάσεις από την Ήπειρο στην Αθήνα.