"Φύση & Άνθρωπος στην Τραγωδία": Ξεκινάει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών

Με τη συμμετοχή σημαντικών καλλιτεχνών, ξεκινάει στους Δελφούς το πενθήμερο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για σπουδαστές δραματικών σχολών και νέους ηθοποιούς.

Prometheus In Memoriam_Σοφία Χιλλ © Άγγελος Χιλλ

Για ένα πενθήμερο, από τις 27 Ιουνίου έως την 1η Ιουλίου, πενήντα δύο νέοι ηθοποιοί, σπουδαστές και απόφοιτοι δραματικών σχολών, θα καταφτάσουν  στους Δελφούς για να λάβουν μέρος στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Φύση και Άνθρωπος στην Τραγωδία", που διοργανώνει το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών.  Για ένα πενθήμερο, μέσα από ένα πρόγραμμα εργαστηρίων, διαλέξεων, θεατρικών και εικαστικών περφόρμανς, ντοκιμαντέρ  και παράλληλων καλλιτεχνικών δράσεων,  θα διερευνηθεί η σχέση του Ανθρώπου/Τραγικού Ήρωα με τη Φύση, όπως προκύπτει πρωτίστως μέσα από την αρχαία τραγωδία και τον μύθο.

Το πρόγραμμα των εργαστήριων περιλαμβάνει:

- ο διεθνής βαρύτονος Δημήτρης Τηλιακός διδάσκει τη "Φωνή του/της ηθοποιού στο θέατρο μέσα από το πνεύμα του τραγουδιού  και της τεχνικής του" και παρουσιάζει τη νύχτα της 29ης Ιουνίου τη μουσική  παράσταση  "ὄρφνη" (σκοτάδι)". Τον συνοδεύει το  Ex Silentio ensemble, και σπουδαστές  δραματικών σχολών παρουσιάζουν αποσπάσματα Ορφικών Ύμνων 

 - ο Σάββας Στρούμπος,  σκηνοθέτης- ηθοποιός, καλλιτεχνικός διευθυντής  της ομάδας Σημείο Μηδέν και συνεργάτης του θεάτρου Άττις, διδάσκει  την "Επιστροφή του Διόνυσου" τη μέθοδο του   Θεόδωρου Τερζόπουλου. Συνεργάτης του ο ταλαντούχος νέος ηθοποιός Giulio Germano Cervi.

- ο Mattia-Sebastiano Giorgetti, σκηνοθέτης & ηθοποιός, συνεργάτης του θεάτρου SCOT (Suzuki Company of Toga) και  διευθυντής εκπαίδευσης στο Centro Teatro Attivo, διδάσκει τη μέθοδο του Tadashi Suzuki  στην εκπαίδευση του ηθοποιού με συνεργάτη τον ηθοποιό Αναστάση Ροϊλό.

Σάββας Στρούμπος
© Marina Carluccio
Σάββας Στρούμπος

- στους κήπους του συνεδριακού κέντρου, πάνω στον κορμό ενός πεύκου ο εικαστικός  Φίλιππος Τσιτσόπουλος  προβάλλει τη βιντεοεγκατάσταση "Ο Μάκβεθ και η οικολογία: Το δάσος πηγαίνει στους Δελφούς" .

- στις 30 Ιουνίου, στο φυσικό φως του ηλιοβασιλέματος, παρουσιάζεται η μουσική περφόρμανς  "Προμηθέας In memoriam", πρωτότυπη ηλεκτροακουστική σύνθεση του Παναγιώτη Βελιανίτη με την ηθοποιό του θεάτρου Άττις, Σοφία Χιλλ, που ερμηνεύει αποσπάσματα από τον "Προμηθέα Δεσμώτη" του Αισχύλου.

Το πρόγραμμα κλείνει το Σάββατο 1 Ιουλίου με προβολή αποσπασμάτων της νέας ταινίας- ντοκιμαντέρ του Βλαδίμηρου Νικολούζου "Η χώρα των λησμονημένων τραγουδιών", κινηματογραφική περιπλάνηση στα τραγούδια, τις σαμανικές και τελετουργικές πρακτικές των ιθαγενών του μεγάλου δάσους του Αμαζονίου.

Ο Μάκβεθ και η οικολογία: Το δάσος πηγαίνει στους Δελφούς
"Ο Μάκβεθ και η οικολογία: Το δάσος πηγαίνει στους Δελφούς"

Επίσης, στις συζητήσεις της στρογγυλής τράπεζας  (30 Ιουνίου-1 Ιουλίου) συμμετέχουν οι: Vicky Angelaki, Παναγιώτης Βελιανίτης, Constantina Bordin, Freddy Decreus, Clare Finburgh Delijani, Mattia-Sebastian Giorgetti, Gina d’ Harte, Γιώργος Ζαμπουλάκης, Ιωάννης Μ. Κωνσταντάκος, Carl Lavery, Frank Raddatz, Γιώργος Σαμπατακάκης, Σάββας Στρούμπος, Πηνελόπη Χατζηδημητρίου.

Καθοριστικής σημασίας στην  διαμόρφωση του σκεπτικού και στην οργάνωση  του προγράμματος  υπήρξε η  παρουσία του σκηνοθέτη  Θεόδωρου Τερζόπουλου, παλαιού φίλου και συνεργάτη του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών.

Η χώρα των λησμονημένων τραγουδιών
© ΒλαδίμηροςΝικολούζος – DEEP FOREST FOUNDATION
"Η χώρα των λησμονημένων τραγουδιών"

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών

Η φετινή διοργάνωση αποτελεί το πέμπτο κατά σειρά εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών για νέους ηθοποιούς και σπουδαστές Δραματικών Σχολών (με μικρή διακοπή το 2020 λόγω της πανδημίας), που εγκαινιάστηκε το 2018 με στόχο να φέρει σε επαφή τη νεότερη γενιά με τα σύγχρονα ρεύματα στο θέατρο και τη μέθοδο εργασίας μεγάλων δασκάλων του παγκόσμιου θεάτρου (2018:  "Η Επιστροφή του Διόνυσου" προς τιμήν του Θεόδωρου Τερζόπουλου, με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ωνάση/  2019 αφιέρωμα στον EugenioBarba ("Όντιν και Διόνυσος: Το πνεύμα του εργαστηρίου")/ 2021 "Ο AnatoliVasiliev στους Δελφούς"/ 2022 στον Grotowski: NextQuestions, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Grotowski στο Wroclaw) .

Όπως πολύ χαρακτηριστικά σημειώνει η Πηνελόπη Χατζηδημητρίου, διδάσκουσα στο Μεταπτυχιακό Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου  και ακαδημαϊκή σύμβουλος του προγράμματος "σημαντικές ακαδημαϊκές φωνές από τον ευρωπαϊκό χώρο του θεάτρου και της οικοκριτικής επικεντρώνονται στα δραματικά κείμενα, με αφετηρία την αρχαία ελληνική τραγωδία, σε παραστάσεις, σκηνοθέτες και μεθόδους υποκριτικής, αλλά όλοι εξετάζουν τις ποικίλες παραμέτρους και εκφάνσεις του θεάτρου και της φύσης. Θέτουν επί τάπητος το ρόλο του θεάτρου στα περιβαλλοντικά προβλήματα που σήμερα έχουν το χαρακτήρα του κατεπείγοντος".

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

O Μάνος Καρατζογιάννης γράφει για την "Κασέτα" της Λούλας Αναγνωστάκη

Δείτε νέες φωτογραφίες και διαβάστε το κείμενο του σκηνοθέτη και ηθοποιού Μάνου Καρατζογιάννη για την παράσταση του αναρχικού έργου μίας από τις πιο σημαντικές και δυναμικές γυναικείες μορφές της νεοελληνικής δραματουργίας.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΥΣΑ ΠΑΣΙΑΛΟΥΔΗ
26/04/2024

Η Πειραματική κερνά τα τελευταία "Μπατόν σαλέ"

Η δημοσιογράφος που συμμετείχε στην αποκάλυψη του σκανδάλου Predator είναι η τελευταία καλεσμένη των ζωντανών συνεντεύξεων σε ελαφριά ατμόσφαιρα τις οποίες συντονίζουν η Ευδοξία Ανδρουλιδάκη και η Μαρία Φιλίνη.

"Σ’ εσάς που με ακούτε": Η επιτυχία του ΚΘΒΕ κατεβαίνει Αθήνα

Μετά την επιτυχία που γνώρισε στη Θεσσαλονίκη, το έργο της Λούλας Αναγνωστάκη σε σκηνοθεσία Χρήστου Θεοδωρίδη έρχεται για λίγες παραστάσεις στο Αμφι-Θέατρο Σπύρου Ευαγγελάτου.

Η "Μαύρη σαμπούκα" γίνεται Grande και επιστρέφει για καλοκαίρι

Μετά από αμέτρητες "τελευταίες παραστάσεις" και 2 sold out περιοδείες, η κωμωδία με τους Τόλη Παπαδημητρίου και Αντώνη Στάμο έρχεται στο Άλσος για μία και μοναδική φορά.

"Βάτραχοι": Γιάννος Περλέγκας και Κι όμως κινείται συνδυάζουν Αριστοφάνη με escape room

Η ομάδα Ελλήνων ακροβατών και χορευτών συνεργάζεται για πρώτη φορά με τον ηθοποιό και ανεβάζει την αρχαία κωμωδία χρησιμοποιώντας τη σκηνική σύνθεση ενός ζωντανού δωματίου απόδρασης.

Ποια είναι η νέα παράσταση που έρχεται το Μάιο στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου;

Ο Γιώργος Παύλου, απόφοιτος του Τμήματος Σκηνοθεσίας της Δραματική Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, ανεβάζει το πιο βιωματικό και ίσως και το ωριμότερο έργο του Χρήστου Βακαλόπουλου για μια γενιά που συνθηκολόγησε και μια Αθήνα που χάθηκε ανάμεσα στους συρμούς.

Τελευταία ευκαιρία για να δεις τον "Τυχαίο θάνατο ενός αναρχικού" (και το καλοκαίρι!)

Η παράσταση "φαινόμενο" αποχαιρετά τη σεζόν και το θεατρόφιλο κοινό με λίγες καλοκαιρινές παραστάσεις και με την αρχική dream team διανομή της πρώτης χρονιάς πριν περάσει στο πάνθεον των παραστάσεων που έγραψαν ιστορία.