Εσείς ξέρετε ποιες είναι "Οι βλαβερές συνέπειες του καπνού";

Ο κωμικός μονόλογος του μεγάλου Ρώσου δραματουργού Άντον Τσέχοφ ανεβαίνει στη σκηνή του ΝΤόΜ-Θέατρο Σπίτι, σε σκηνοθεσία Βάσιας Βελτσίστα.

Ηλίας Κούτλας 'Οι βλαβερές συνέπειες του καπνού'

Ο πολυσχιδής Άντον Τσέχοφ, εκτός από την πλούσια διηγηματογραφία, άφησε ως καλλιτεχνική παρακαταθήκη του σπουδαία δράματα αλλά και κωμωδίες. Μία από αυτές, και συγκεκριμένα ένας μονόλογος, έρχεται στη σκηνή του ΝΤόΜ-Θέατρο Σπίτι. Ο λόγος είναι για το έργο "Οι βλαβερές συνέπειες του καπνού", που μεταφράζει και σκηνοθετεί η Βάσια Βελτσίστα (έως 1/7).

Λίγα λόγια για την υπόθεση

Ο ήρωας Νιούχιν είναι "ο σύζυγος της γυναίκας του", όπως τον ονομάζει ο Τσέχωφ. Ζει με τη γυναίκα του και τις κόρες τους. Κάνει μία επιστημονική ομιλία για τις βλαβερές συνέπειες του καπνού "όπως ακριβώς του ζητήθηκε από την γυναίκα του". Κάνει αυτό που του είπαν όπως πάντα χωρίς να αντιστέκεται. Στη μέση της ομιλίας όμως δεν αντέχει και μιλάει για την δική του αλήθεια, μπροστά στο κοινό του.

Βάσια Βελτσίστα Οι βλαβερές συνέπειες του καπνού
Βάσια Βελτσίστα

Ο Τσέχωφ σε αυτό τον μονόλογο καταρρακώνει μία ολόκληρη γενιά της εποχής του που δεν αντιδράει και κάνει πάντα αυτό που της λένε. Ο Νιούχιν λέει την δικιά του αλήθεια και βρίσκει το θάρρος να μιλήσει σε μία εποχή που δεν επιτρέπει την διαφορετικότητα και την αντίθετη άποψη. Η αλήθεια, βασικός αρωγός στα κείμενα του Τσέχωφ, αποκαλύπτει, ελευθερώνει το συναίσθημα και ηρεμεί τους συμμετέχοντες.

Επί σκηνής, μέσα από ένα σκηνικό που φαίνεται μόνο το κεφάλι του και τα χέρια, ερμηνεύει ο Ηλίας Κούτλας (φωτογραφία εξωφύλλου). Ο ηθοποιός, οργανικά, οδηγεί τους θεατές στον κόσμο του Νιούχιν και τους επιτρέπει να δουν μέσα από τα μάτια του πώς είναι όταν κάποιος λέει την αλήθεια του μπροστά σε κόσμο που δεν γνωρίζει. Τα σκηνικά και τα κοστούμια επιμελήθηκε η ομάδα του ΝΤόΜ-Θέατρο Σπίτι.

Μετά από κάθε παράσταση υπάρχει η δυνατότητα βιωματικών ασκήσεων στο σκηνικό του χώρου. Η δράση αυτή διαρκεί 45 λεπτά και καθοδηγείται από την σκηνοθέτρια.   

Info: Για περισσότερες πληροφορίες, καλέστε στο 6977505320. Απαραίτητη είναι η κράτηση θέσεων.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Οι βλαβερές συνέπειες του καπνού

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 50 '

Ο Νιούχιν κάνει μία ομιλία σχετικά με τις βλαβερές συνέπειες του καπνού, υπακούοντας όπως πάντα στις επιταγές της γυναίκας του. Στη μέση της, μην αντέχοντας άλλο, θα μιλήσει στο κοινό για τη δική του αλήθεια. Ο ήρωας βρίσκει το θάρρος να μιλήσει σε μία εποχή που δεν επιτρέπει την διαφορετικότητα και την αντίθετη άποψη. Μέσα από ένα σκηνικό που φαίνεται μόνο το κεφάλι και τα χέρια του ερμηνευτή, οργανικά ο θεατής οδηγείται στον κόσμο του Νιούχιν και βλέπει μέσα από τα μάτια του πώς είναι όταν κάποιος λέει την αλήθεια του μπροστά σε κόσμο που έχει μάθει να μην αντιδρά.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Πυρεξία - Τρία οράματα για τη Μέση Ανατολή" και η ελπίδα για έναν καλύτερο κόσμο

Η Τατιάνα Λύγαρη, με το Τρένο στο Ρουφ, συνεχίζει μια σπάνια διαδρομή όπου η τέχνη γίνεται πράξη ανθρωπιάς. Η "Πυρεξία" της Ναόμι Γουάλας είναι μια ισχυρή πρόταση στο πολιτικό και κοινωνικό θέατρο του σήμερα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΑΡΙΑ ΚΡΥΟΥ
06/11/2025

Η Αλεξία Καλτσίκη σφραγίζει τη Μπλανς Ντι Μπουά: Μια ερμηνεία που συγκλόνισε κοινό και κριτικούς

Για τη συγκλονιστική της ερμηνεία ως Μπλανς Ντι Μπουά, η βραβευμένη Αλεξία Καλτσίκη επιστρέφει στο Θέατρο Προσκήνιο. Μια ερμηνεία-ορόσημο που καθιερώνει τη θέση της στο σύγχρονο ελληνικό θέατρο.

Πρεμιέρα για το "Cat A Strophe" στο Theatre of the No

Ξεκίνησε η νέα παράσταση σε κείμενο και σκηνοθεσία του Γιόελ Γούλφχαρτ στο πρώτο αγγλόφωνο θέατρο της Αθήνας, το Theatre of the No, που θέτει το ερώτημα κατά πόσο οι ζωές μας μιμούνται το θέατρο ή το αντίθετο;

Μια Έντα Γκάμπλερ από το 2032 στο Θέατρο "Τζένη Καρέζη"

Μια σύγχρονη Έντα από τους Αντώνη Τσιοτσιόπουλου - Γιώργου Παλούμπη, που δρα και αντιδρά σε ένα "σημερινό" κοινωνικοπολιτικό σκηνικό.

Πρεμιέρες: Οι νέες παραστάσεις της εβδομάδας

Αυτές οι θεατρικές παραστάσεις κάνουν πρεμιέρα από 6 έως 12/11 και ξεχωρίζουν.

Τελευταία έξοδος - Ρίτα Χέιγουορθ

Το μεγάλο στοίχημα να αποδοθεί θεατρικά το best seller του "άρχοντα του τρόμου", Στίβεν Κινγκ, κερδίζεται με μια παράσταση που εμπιστεύεται τη δύναμη των θεατρικών μέσων και της υποκριτικής ερμηνείας. | Powered by Uber

Ο Φιάκας

Ο Πάνος Σκουρολιάκος σκηνοθετεί με πληθωρικότητα μια από τις πιο αγαπητές κωμωδίες της ελληνικής θεατρικής ιστορίας, με τον Γιώργο Γαλίτη να πραγματοποιεί μια απολαυστική ερμηνεία-"κέντημα". | Powered by Uber