"Ηλέκτρα": Δείτε πρώτες φωτογραφίες από την πολυαναμενόμενη παράσταση

Βλέπουμε πρώτο υλικό από το έργο του Σοφοκλή, του οποίου η περιοδεία ξεκινά στο Κηποθέατρο "Παπάγου", σε σκηνοθεσία Λίλλυς Μελεμέ και τη Λένα Παπαληγούρα στον ομώνυμο ρόλο.

Ηλέκτρα 2023 © Ελίνα Γιουνανλή

Ο Μάιος βρίσκεται σχεδόν στην εκπνοή του και το θεατρικό καλοκαίρι προμηνύεται άκρως ενδιαφέρον. Μία εικόνα του δίνει στους θεατές το πρώτο φωτογραφικό υλικό της "Ηλέκτρας” του Σοφοκλή, σε σκηνοθεσία Λίλλυς Μελεμέ και μετάφραση Γιώργου Μπλάνα. Τον ομώνυμο ρόλο επισκέπτεται ξανά η ικανή Λένα Παπαληγούρα, η οποία πλαισιώνεται από τους: Ελισάβετ Μουτάφη, Ιωάννη Παπαζήση, Στρατή Χατζησταματίου, Εριέττα Μανούρη, Δαυίδ Μαλτέζε, και τον Πάρη Λεόντιο.

Ηλέκτρα 2023
© Ελίνα Γιουνανλή

Η παράσταση πρόκειται να πραγματοποιήσει μεγάλη περιοδεία, με σταθμούς τόσο στην Αττική όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Η πρεμιέρα είναι στις 3/7 στο Κηποθέατρο "Παπάγου”. Ακολουθεί το υπόλοιπο αναλυτικό πρόγραμμα της περιοδείας (στην Αττική):

Ηλέκτρα 2023
© Ελίνα Γιουνανλή

4/7: Παπάγος| Κηποθέατρο "Παπάγου”

6/7: Βύρωνας| Θέατρο Βράχων - "Μελίνα Μερκούρη”

7/7: Πειραιάς| Βεάκειο Δημοτικό Θέατρο

19/7: Πετρούπολη| Θέατρο Πέτρας

22/7: Νέα Μάκρη | Πολιτιστικό & αθλητικό πάρκο Νέας Μάκρης 

 

Ηλέκτρα 2023
© Ελίνα Γιουνανλή

 

Λίγα λόγια για το έργο

 

Στην "Ηλέκτρα" του Σοφοκλή, Ηλέκτρα και Ορέστης εκδικούνται για το φόνο του Αγαμέμνονα από την Κλυταιμνήστρα και τον Αίγισθο, πληρώνοντας το αίμα με αίμα. Βαθιά επηρεασμένος από την εποχή του (τέλη του 5ου αιώνα), που διακατέχεται από πνεύμα αμφισβήτησης, διερεύνησης και αποδόμησης, ο Σοφοκλής επιλέγει να αφηγηθεί τον μύθο των Ατρειδών μέσα από το υποκειμενικό βλέμμα της Ηλέκτρας. Ένα βλέμμα θρυμματισμένο από τον πόνο και το πένθος, που αντανακλά, μεγεθύνει και ενίοτε παραμορφώνει την πραγματικότητα που την περιβάλλει.

Ηλέκτρα 2023
© Ελίνα Γιουνανλή

 

Διαβάστε Επίσης

Πρόκειται για μία πραγματικότητα ζοφερή. Ένα σύμπαν που βουλιάζει στην διαφθορά και την αδικία. Ένας κόσμος αντιηρωικός όπου τα πάντα έχουν ανατραπεί και η τάξη των πραγμάτων έχει διασαλευτεί επικίνδυνα. Σε αυτόν τον κόσμο, η Ηλέκτρα επιλέγει να αποτελέσει το μοναδικό κύτταρο ζωντανής συνείδησης που δεν θα πάψει να καταγγέλλει στο διηνεκές την ανηθικότητα και την υποκρισία. Η φωνή της αποτελεί μια γενναία και δυναμική πράξη ενεργητικής αντίστασης που ενοχλεί διαρκώς και υπενθυμίζει ακατάπαυστα την ανάγκη για αποκατάσταση της φρικτής αδικίας. Αυτή η εμμονική προσκόλληση στις αρχές και τα ιδανικά της, θα φθείρει αναμφισβήτητα και την ίδια. Διαδηλώνει τον πόνο της στα πρόθυρα του παλατιού, μεταμορφώνεται σε ζωντανή Ερινύα για τους εγκληματίες και προσδοκεί ανυπόμονα την έλευση του σωτήρα αδερφού. Ο πόνος, το πένθος, η ακόρεστη δίψα της για εκδίκηση μοιάζουν να δημιουργούν ένα τοπίο κινούμενης άμμου που σιγά-σιγά την καταπίνει, όμως εκείνη αδυνατεί να πράξει διαφορετικά.

Ηλέκτρα 2023
© Ελίνα Γιουνανλή

 

Το αινιγματικό και απροσδόκητο τέλος της τραγωδίας δεν προμηνύει κανένα ευτυχές τέλος, ούτε για την ηρωίδα ούτε για τα πάθη του οίκου της. Ο Σοφοκλής δεν παίρνει θέση για το θέμα της μητροκτονίας που απασχόλησε τόσο τον Αισχύλο, όσο και τον Ευριπίδη. Ως κινηματογραφιστής, εστιάζει τον φακό του στο πρόσωπο της Ηλέκτρας, που μετά τους άγριους πανηγυρισμούς για την ευόδωση του σχεδίου της εκδίκησης, παραμένει παράξενα σιωπηλή, μια κούφια μάσκα, που νιώθει κανείς πως δεν θα ξαναμιλήσει ποτέ πια.

Ηλέκτρα 2023
© Ελίνα Γιουνανλή

 

Ο Χορός αποτελείται από τις Φιόνα Γεωργιάδη, Ήβη Νικολαΐδου, Κωνσταντίνα Νταντάμη, Δανάη Πολίτη, Μελισσάνθη Ρεγκούκου, Αρετή Τίλη. Τη μουσική υπογράφει ο Σταύρος Γασπαράτος, τη σκηνογραφία η Μικαέλα Λιακατά, τα κοστούμια η Βασιλική Σύρμα, την κίνηση η Κική Μπάκα και τους φωτισμούς η Μελίνα Μάσχα. Η παραγωγή είναι της εταιρείας θεάτρου Ars Aeterna σε συνεργασία με το Θέατρο του Νέου Κόσμου.

Για προπώληση εισιτηρίων και προσφορές, επισκεφθείτε το viva.gr με ένα κλικ εδώ.

Ηλέκτρα 2023
© Ελίνα Γιουνανλή

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Τα 12 Κουπέ" για 12η χρονιά στο Τρένο στο Ρουφ

Το μοναδικό σιδηροδρομικό πολιτιστικό φεστιβάλ, το οποίο είναι αφιερωμένο στη σύγχρονη νεανική έκφραση και δημιουργία, έρχεται ξανά τον Μάιο στην Αμαξοστοιχία-Θέατρο, με είσοδο ελεύθερη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
02/05/2024

"Hard pop": Το νεό χορογραφικό έργο του Δημήτρη Μυτιληναίου συνδυάζει μουσική από 20 ποπ τραγούδια

Στο στούντιο PalmTree-MCA ανεβαίνει τον Μάιο μια παράσταση που αφορά στις πιθανές συγκλίσεις αλλά και στις εμφανείς αποκλίσεις μεταξύ του κλασικού μπαλέτου και του χορού στην ποπ κουλτούρα.

Οι γριές που μαζεύουν την τσουκνίδα

Μεταξύ λαογραφίας, τελετουργικού δρωμένου και θεάτρου ντοκουμέντο κινείται η παράσταση της Πειραματικής Σκηνής του Θεσσαλικού Θεάτρου, εμπνευσμένη από μυστικιστικές και αληθινές ιστορίες γυναικών του θεσσαλικού κάμπου. | Powered by Uber

Τα πικρά δάκρυα της Πέτρα φον Καντ

Ατμοσφαιρική και ενδιαφέρουσα σκηνική πρόταση του γνωστού έργου του Φασμπίντερ για την ερωτική εξουσία και εξάρτηση μέσα από τη σχέση δύο γυναικών. | Powered by Uber | Powered by Uber

"Έξι πρόσωπα σε αναζήτηση συγγραφέα" και μετά τις διακοπές του Πάσχα

Το έργο του Λουίτζι Πιραντέλο που σκηνοθετεί ο Πέτρος Νάκος σε δική του μετάφραση στο θέατρο Altera Pars θα συνεχίσει την πορεία του μετά την πασχαλινή ανάπαυλα.

"Ψιλικά": Μία περφόρμανς σε κείμενα Γλυκερίας Μπασδέκη ανεβάζει η ομάδα "Στέρεο νερό"

Μια site-specific performance για την αναζήτηση της ευτυχίας ανεβάζει τον Μάιο η ομάδα της χορογράφου Εύης Σούλη σε ένα εγκαταλελειμμένο εμπορικό κέντρο.

"Τα ραδίκια ανάποδα" θα δούμε και μετά το Πάσχα

Λόγω επιτυχίας, ο μονόλογος του Γιώργου Γαλίτη σε σκηνοθεσία Βλαδίμηρου Κυριακίδη, που βρίσκεται στον δέκατο χρόνο του, θα παραταθεί και μετά τις πασχαλινές διακοπές στο θέατρο Αργώ.