Οι πέντε παραστάσεις του Rolex Arts Festival

Ξεχωριστά ραντεβού θεάτρου και χορού στο Ωδείο Αθηνών, στο πλαίσιο του επετειακού φεστιβάλ που απλώνεται στην πόλη αυτό το τριήμερο.

Oro Khoudia Toure PIB©

"Óró"

Η πρωτοπόρα χορογράφος και χορεύτρια της χιπ-χοπ και υπότροφος της Rolex Κούντια Τουρέ, που ξεκίνησε ως αυτοδίδακτη ζώντας μεταξύ Σενεγάλης και Ευρώπης, εμπνέεται από τη δύναμη της ομιλίας –λεκτικής ή σωματικής– και δημιουργεί ένα έργο στο οποίο, όπου κι αν έχει παρουσιαστεί, συμμετέχουν και ντόπιοι καλλιτέχνες (26/5).

Bolero Σεμπαστιάν Σολορθάνο Ροντρίγκες
Brenda Jauregui©

"[÷] v.0.8 : Boléro"

Το φως, η σκιά και ο ήχος της αναπνοής του είναι τα υλικά που χρησιμοποιεί ο Σεμπαστιάν Σολορθάνο Ροντρίγκες στην ειδικά προσαρμοσμένη παράσταση για τον Πολυχώρο Ω2 του Ωδείου Αθηνών. Από το 2015 ερευνά το σχεδιασμό φωτισμού ως πρακτική χορογραφίας. Μέντοράς του υπήρξε η φωτίστρια Τζένιφερ Τίπτον. (27/5)

Fall / 05.49
© Angela Sterling

"Fall / 05.49"

Στην double bill παράσταση χορού των δύο υπότροφων χορού της Rolex, ο Βραζιλιάνος Εντουάρντο Φουκουσίμα (φωτό) ερμηνεύει ένα σόλο για όσα συμβαίνουν στο ανθρώπινο σώμα "πριν την πτώση", ενώ ο Αμερικανός Μάιλς Θάτσερ μοιράζεται το έργο του με ακόμη δύο χορευτές από το Μπαλέτο του Σαν Φρανσίσκο (28/5).

Unpathed waters, undreamed shores

"Unpathed waters, undreamed shores"

Η έννοια της μετανάστευσης απασχολούν την υπότροφο δραματικής τέχνης της Rolex Γουίτνεϊ Γουάιτ στην παράσταση που παρουσιάζει με τη συμμετοχή των ηθοποιών Ιώβης Φραγκάτου και Πηνελόπης Αναστασόπουλου. Η προστατευόμενη της πρωτοπόρου Βρετανής σκηνοθέτριας Φιλίντα Λόιντ παντρεύει στην παράσταση το λόγο του Σαίξπηρ με δικά της κείμενα (27/5).

Listening to walls wear off their colour

"Listening to walls wear off their colour"

Τρεις υπότροφοι της Rolex, η ηθοποιός και σκηνοθέτης Μάγια Ζμπιμπ, ο χορογράφος Λι Σιρλ (φωτό) και ο εικαστικός Ματέο Λόπες συμπράττουν σε μια παράσταση για τη συνεχή μετεγκατάσταση των λαών, την ξενοφοβία και το κατά πόσον μια προσωπική ιστορία μπορεί να ιχνηλατήσει τις διαδρομές μιας συλλογικής (28/5).

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Fall / 05.49

  • Χορός
  • Διάρκεια: 30 '

Δύο υπότροφοι χορού της Rolex παρουσιάζουν μια double bill παράσταση χορού. Στο «Fall», o Βραζιλιάνος Εντουάρντο Φουκουσίμα ερμηνεύει ένα συμπυκνωμένο σόλο για όσα συμβαίνουν στο ανθρώπινο σώμα «πριν την πτώση». Στο «05.49», ο Μάιλς Θάτσερ μοιράζεται το ντουέτο του με άλλους δύο χορευτές του κλασικού χορού από το Μπαλέτο του Σαν Φρανσίσκο (Σάσα Εντίθ δε Σόλα και Άαρον Ρόμπινσον).

Oro

  • Χορός
  • Διάρκεια: 60 '

Η υπότροφος χορού της Rolex Khoudia Toure εμπνέεται από την πράξη της ομιλίας, προφορικής ή σωματικής, και δημιουργεί ένα έργο για τη δύναμή της, που παρουσιάζεται πάντα με τη συμμετοχή ντόπιων καλλιτεχνών. Στο πλαίσιο του Rolex Arts Festival ερμηνεύει ένα διεθνές καστ εννέα χορευτών, συμπεριλαμβανομένων πέντε Ελλήνων, με συνοδεία ζωντανής μουσικής. Χορεύουν: Rayan Amu, Έμμα Αντιβάση, Sada Diop, Alesandra Harper, Ελευθερία Ηλιοπούλου, Στέλιος Κουλούδης, Πέτρος Νικολίδης, Μαρία Σταματίου, Christ Zie.

[÷] v.0.8 : Bolero

  • Performance
  • Διάρκεια: 15 '

Ο Μεξικανός καλλιτέχνης με έδρα το Βερολίνο που συνενώνει διαφορετικές μορφές τέχνης, παρουσιάζει μια παράσταση ειδικά προσαρμοσμένη στον Πολυχώρο Ω2 του Ωδείου Αθηνών, χρησιμοποιώντας αποκλειστικά το φως, τη σκιά και τον ήχο της αναπνοής του, στο πλαίσιο του Rolex Arts Festival.

Ωδείο Αθηνών

Βασιλέως Γεωργίου Β΄ 17-19 & Ρηγίλλης, Κολωνάκι
  • Συναυλίες

Ωδείο Αθηνών

Βασιλέως Γεωργίου Β΄ 17-19 & Ρηγίλλης, Κολωνάκι
  • Συναυλίες

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Αλίφειρα": Τελευταίες παραστάσεις για την πικρή κωμωδία του Ανδρέα Στάικου

Το έργο του συγγραφέα και σκηνοθέτη που αντλεί έμπνευση από την μυστηριώδη αρχαία πόλη της Αρκαδίας ολοκληρώνει τον κύκλο του.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

"Ριχάρδος III*": Δείτε πρώτες φωτογραφίες από το έργο του Σαίξπηρ σε διασκευή Ανδρέα Φλουράκη

Ο αστερίσκος στον "Ριχάρδο ΙΙΙ*" καταδεικνύει τις σκοτεινές ιστορίες κατάχρησης εξουσίας πίσω από τις κλειστές πόρτες των προβών, που όλο και πιο συχνά πλέον έρχονται στη δημοσιότητα, στην παράσταση που σκηνοθετεί η Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη.

Πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη για τη νέα παράσταση της Ιόλης Ανδρεάδη "The Cenci Family"

Από το Μανχάταν ξεκινά την πορεία της η νέα παράσταση της σκηνοθέτιδας που υπογράφει το έργο μαζί με τον Άρη Ασπρούλη, αντλώντας από το ρηξικέλευθο πνεύμα του Αντονέν Αρτώ και την πραγματική ιστορία της πρώτης γυναίκας που εναντιώθηκε στην πατριαρχία και δολοφονήθηκε.

Προλάβετε το "Μια άλλη Θήβα" τον Μάιο

Η επιτυχημένη παράσταση σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου θα συνεχιστεί για λίγο ακόμη, με τους Θάνο Λέκκα και Δημήτρη Καπουράνη στο δίδυμο του έργου του Σέρχιο Μπλάνκο.

"Πόθεν έσχες" ρωτάνε οι 4Frontal στο θέατρο Βεάκη

Ένας απατεώνας που εκμεταλλεύτηκε τις παθογένειες της μεταπολιτευτικής Ελλάδας, γίνεται το σύμβολο μιας ολόκληρης εποχής στο νέο έργο της Νεφέλης Μαϊστράλη που έρχεται το Μάιο από την επιτυχημένη ομάδα.

"Ink": Που θα βρείτε το βιβλίο του Δημήτρη Παπαϊωάννου με αφορμή την παράσταση

"Sketches from life" είναι ο τίτλος της πρώτης έκδοσης του βιβλίου με τα σχέδια του διεθνούς φήμης δημιουργού, για το φως και το σκοτάδι του σώματος, αυτή τη φορά με την ιδιότητα του ζωγράφου.

Άνοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή καλλιτεχνικών προτάσεων στα φεστιβάλ του Δήμου Αθηναίων

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων των φεστιβάλ θα επιμεληθεί ο ΟΠΑΝΔΑ και θα περιλαμβάνει συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, χορό και αφιερώματα, αναδεικνύοντας τις ιδιαιτερότητες επτά δημοτικών κοινοτήτων της Αθήνας.