Οι νέες παραστάσεις της εβδομάδας

Συγκεντρώσαμε τέσσερις από τις παραστάσεις που σηκώνουν αυλαία από 25 έως 31 Μαΐου και ξεχωρίζουν.

Συνάντησέ με στην έξοδο © Μαρία Λαμπριάδου

"Συνάντησέ με… στην έξοδο"

Έπειτα από μια επιτυχημένη παρουσίαση σε ένα ειδυλλιακό κτήμα στην Άνδρο, η Ειρήνη Δράκου φέρνει στην Αθήνα, και στο θέατρο Θησείον, μια περφόρμανς εμπνευσμένη από ένα ανέκδοτο ποίημα του Θόδωρου Αγγελόπουλου. Σε ένα πολυτελές ξενοδοχείο στην Ευρώπη, παρακολουθούμε τη συνάντηση του Α. (Ευάγγελος Παπαδάκης), την επομένη της κηδείας του πατέρα του, και της ηθοποιού Ηλέκτρας (Ειρήνη Δράκου). Τα δύο πρόσωπα αντλούν από τον σαιξπηρικό Άμλετ και την ομώνυμη ηρωίδα της αρχαία τραγωδίας, αντίστοιχα (από 26/5).

Το αρχείο
© Νίκος Μυλωνάς

"Το αρχείο"

Για μία και μοναδική παράσταση έρχεται από την Κύπρο το έργο του Σάιμον Γουντς (αγγλικός τίτλος: "Hansard"). Μετά τη μεγάλη επιτυχία, η παράσταση, σε μετάφραση και σκηνοθεσία Ανδρέα Αραούζου, έρχεται στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, με τον Βαρνάβα Κυριαζή και την Αννίτα Σαντοριναίου στους ρόλους του συντηρητικού υπουργού της Θάτσερ, Ρόμπιν Χέσκεθ, και της γυναίκας του Νταϊάνα. Ένα καλοκαιρινό πρωινό, στο εξοχικό του ζεύγους θα αρχίσουν να ξεθάβονται καλά κρυμμένα μυστικά που θα τους οδηγήσουν σε "θέσεις μάχης" (30/5).

Τυφλός ξεναγός
Νίκος Κουστένης©

"Τυφλός ξεναγός"

Με τη δύση του ηλίου ξεκινά μια περφόρμανς/ξενάγηση, που θα μας συστήσει από μια ξεχωριστή οπτική την ευρωπαϊκή πολιτιστική πρωτεύουσα του 2023, την Ελευσίνα. Το Μυστήριο 140, σε σκηνοθεσία Παύλου Παυλίδη (C. for Circus), μας καλεί να αφεθούμε αποκλειστικά στον ήχο, σε μια περιήγηση στον αρχαιολογικό χώρο –ή ίσως μια κατάβαση στον Άδη–, με την καθοδήγηση της τυφλής ξεναγού Ελένης Γκουβάτσου. Αφορμή για την παράσταση στάθηκε ο Θοδωρής Κώνστας, ο πρώτος τυφλός ξεναγός παγκοσμίως, που δεν του δόθηκε η ευκαιρία ποτέ να ασκήσει νόμιμα το επάγγελμά του (27-29/5).

Υπερβολές

"Υπερβολές!"

Μετά το "Cry" της Λένας Κιτσοπούλου και το "Μοτέλ" του Βασίλη Μαυρογεωργίου, το τρίπτυχο των πρωτότυπων κειμένων με θεματική τη βία στο Θέατρο Τέχνης κλείνει με μια σπονδυλωτή παράσταση, που θα μας κάνει να αναφωνήσουμε: "Ελάτε τώρα… υπερβολές!". Ο Γιάννης Καλαβριανός, η Μαριάννα Κάλμπαρη και ο Βασίλης Μαυρογεωργίου υπογράφουν τρία μονόπρακτα για την κλονισμένη εμπιστοσύνη στην οργανωμένη κοινωνία, την ασφυξία του πατρικού σπιτιού και τους υπεράνω πάσης υποψίας ανθρώπους της διπλανής πόρτας. Ερμηνεύουν οι Δέσποινα Γιαννοπούλου, Κατερίνα Λυπηρίδου, Άγγελος Μπούρας (31/5-4/6).

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Τυφλός ξεναγός

  • Site specific performance
  • Διάρκεια: 85 '

Μια συμπεριληπτική ακουστική παράσταση - ξενάγηση, που αντλεί από την συγκινητική προσπάθεια του πρώτου παγκοσμίως τυφλού ξεναγού, Θοδωρή Κώνστα αλλά και ιστορίες από το παρελθόν και το παρόν, για να μας μυήσει στον χώρο τέλεσης των Ελευσινίων Μυστηρίων, υπό την καθοδήγηση της τυφλής “ξεναγού” και αφηγήτριας Ελένης Γκουβάτσου. Η παράσταση, που παρουσιάζεται στο πλαίσιο της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, μέσα από ένα υπερρεαλιστικό ταξίδι στον Κάτω Κόσμο, προτείνει έναν καινούργιο τρόπο απασχόλησης και συμπερίληψης των ανθρώπων με αναπηρία στο εργασιακό περιβάλλον με αφορμή το επάγγελμα του ξεναγού.

Υπερβολές!

  • Σκηνική Σύνθεση

Τρία νέα μονόπρακτα που γράφτηκαν με ανάθεση του Θεάτρου Τέχνης και σκηνοθετούνται από τους συγγραφείς τους, μιλούν για τα όρια της φανερής αλλά και της κρυμμένης βίας στις σύγχρονες σχέσεις. Πρόκειται για μια σπονδυλωτή παράσταση, που αποτελεί το τρίτο και τελευταίο μέρος του τρίπτυχου πρωτότυπων νεοελληνικών κειμένων υπό τη θεματική «Βία παντού», που παρουσίασε το Θέατρο Τέχνης κατά την διετία 2021-2023. Τα τρία έργα είναι τα εξής: «Πρώτη φορά συναντούσα άνθρωπο που μιλούσε σαν τρένο» του Γιάννη Καλαβριανού (με την ηθοποιό Δέσποινα Γιαννοπούλου), «Ο πατέρας μου ήταν ένας πολύ θυμωμένος άνθρωπος» της Μαριάννας Κάλμπαρη (με την ηθοποιό Κατερίνα Λυπηρίδου) και «O άνθρωπος της διπλανής πόρτας» του Βασίλη Μαυρογεωργίου (με τον ηθοποιό Άγγελο Μπούρα).

Συνάντησέ με… στην έξοδο

  • Performance
  • Διάρκεια: 100 '

Η σκηνοθέτιδα μεταγράφει δύο αναγνωρίσιμους μύθους της παγκόσμιας δραματουργίας προκειμένου να δημιουργήσει τη συνάντηση δύο ηρώων, του Άμλετ και της Ηλέκτρας, ο οποίοι αναζητούν την ταυτότητά τους.

Το αρχείο

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 100 '

Ο Συντηρητικός Υπουργός της Κυβέρνησης Θάτσερ, Ρόμπιν Χέσκεθ και η σύζυγός του, Νταϊάνα, οδηγούνται σε μια άνευ προηγουμένου αναμέτρηση, όταν ένοχα μυστικά βγαίνουν στην επιφάνεια, στο έργο που μιλάει για την πολιτική μας ευθύνη στα πράγματα, με πρωτότυπο τίτλο «Hansard».

Τέχνης «Κάρολος Κουν»

Φρυνίχου 14, Πλάκα

Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Ηρώων Πολυτεχνείου & Βασ. Γεωργίου

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Δημήτρης Καταλειφός: "Η τέχνη σήμερα έχει γίνει μόδα, κι αυτό είναι ανυπόφορο"

Μιλήσαμε με τον σπουδαίο Έλληνα ηθοποιό στην πρώτη του συνέντευξη για τον "Οιδίποδα Επί Κολωνώ" του Σοφοκλή που θα ερμηνεύσει στην Επίδαυρο σε σκηνοθεσία του Γιώργου Σκεύα πλάι σε έναν εξαιρετικό θίασο, αλλά και για τον σημερινό ρόλο του θεάτρου, τα social media, την ανθρωποφαγία που επικρατεί και τη μάστιγα του κινητού τηλεφώνου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΥΣΑ ΠΑΣΙΑΛΟΥΔΗ
09/06/2023

"Der Wij / Βίι": Υπάρχει τελικά (σκηνική) γλώσσα για να μιλήσεις για τη φρίκη του πολέμου;

Είδαμε τη διεθνή παραγωγή που άνοιξε το Φεστιβάλ Αθηνών, σε σκηνοθεσία του Κιρίλ Σερεμπρένικοφ, και μεταφέρουμε τις εντυπώσεις μας.

Η Mastercard και το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου στηρίζουν την εγχώρια καλλιτεχνική σκηνή στέλνοντας ένα "ηχηρό" μήνυμα συμπερίληψης

Για 5η συνεχή χρονιά, η Mastercard, σταθερός υποστηρικτής της τέχνης και του πολιτισμού, είναι μεγάλος χορηγός του σημαίνοντα φεστιβαλικού θεσμού, ενώ στηρίζει αποκλειστικά την πρωτοβουλία εξωστρέφειας του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, grape - Greek Agora of Performance, η οποία στοχεύει στη δημιουργία μιας συστηματικής πλατφόρμας προβολής Ελλήνων *ίδων καλλιτεχνών στη διεθνή σκηνή Θεάτρου και Χορού, προωθώντας θεματικές όπως η συμπερίληψη και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου έκανε πρεμιέρα!

Τις πόρτες της άνοιξε για μια ακόμη χρονιά η Πειραιώς 260, υποδεχόμενη το κοινό του Φεστιβάλ με τέσσερις παραστάσεις, μία τζαζ συναυλία και ένα DJ set γεμάτο χορό και κέφι.

Ποια είναι η νέα παράσταση που σκηνοθετεί ο Γιώργος Κουτλής τη σεζόν 2023-24;

Με ένα πολύ ενδιαφέρον καστ ηθοποιών που ξεχωρίζουν ετοιμάζει για τον ερχόμενο Νοέμβριο ο ανερχόμενος σκηνοθέτης της νέας γενιάς την καινούργια του δουλειά και η προπώληση μόλις ξεκίνησε.

Βίκυ Σταυροπούλου: "Θεωρώ ότι η ζωή είναι και μια τεράστια πλάκα"

Η αγαπημένη ηθοποιός μίλησε στο "α" για τη συμμετοχή της στην επιθεώρηση της Δήμητρας Παπαδοπούλου, "Τι φάση πάλι, ρε;", που κάνει πρεμιέρα στο θέατρο Άλσος (από 9/6) με ένα σύνολο καταξιωμένων πρωταγωνιστών, σε σκηνοθεσία του Θοδωρή Αθερίδη και καλλιτεχνική επιμέλεια του Φωκά Ευαγγελινού.

Πέθανε ο καραγκιοζοπαίχτης Θανάσης Σπυρόπουλος

Ο επί 70 χρόνια πιστός υπηρέτης του θεάτρου σκιών που προσέφερε πολλά στην τέχνη του Καραγκιόζη, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 92 ετών.