"Don't look back": Ο Γιάννης Χουβαρδάς στην Ελευσίνα

Η νέα παράσταση σε κείμενο και σκηνοθεσία του μεγάλου σκηνοθέτη φιλοξενείται στην ευρωπαϊκή πολιτιστική πρωτεύουσα 2023 σε έναν χώρο-έκπληξη.

Γιάννης Χουβαρδάς - Μυστήριο 76 Don't look back @Pinelopi Gerasimou

Ανάμεσα στο θρίλερ, την επιστημονική φαντασία και τη μεταφυσική περφόρμανς, το "Μυστήριο 76 Don’t look back" είναι ο τίτλος της νέα παράστασης του Γιάννη Χουβαρδά που έρχεται στο πλαίσιο του "2023 Ελευσίς, πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης" (19- 29/5). Η ξεχωριστή δημιουργία, η οποία είναι σε σκηνοθεσία αλλά και κείμενο του σκηνοθέτη, αναμένεται να αποδειχθεί μία ξεχωριστή εμπειρία για το κοινό, καθώς οι θεατές θα συμμετέχουν και θα καθορίζουν κομβικά σημεία της δράσης.  Η παράσταση εκκινεί από τη μοναδική προϋπόθεση που επέβαλε ο άρχων του Κάτω Κόσμου, Πλούτωνας, στον Ορφέα για να επαναφέρει την αγαπημένη του Ευρυδίκη στον κόσμο των ζωντανών: "Μην κοιτάξεις πίσω". 

Μυστήριο 76 Don't Look Back
© Εύα Μανιδάκη

Οι τρεις αποθήκες του Παλαιού Ελαιουργείου μεταμορφώνονται στο ερειπωμένο Hotel Spectre, με τα φαντάσματα των μυθικών εραστών  να "ζωντανεύουν" τις μοιραίες στιγμές του έρωτά τους και το κοινό εισέρχεται στο λαβυρινθώδες ξενοδοχείο-φάντασμα, ξεκινώντας μια πορεία "καθόδου" προς τον Άδη. Ακολουθεί τις ονειρικές μορφές που εμφανίζονται, δρουν και εξαφανίζονται, που το παρασύρουν να βιώσει από πολύ κοντά τις δικές του εμπειρίες. Όλα αυτά τα πρόσωπα, που υπήρξαν κάποια στιγμή της ζωής τους ένας Ορφέας ή μία Ευρυδίκη, είναι πλέον τα απομεινάρια ενός τραγικού, ανεκπλήρωτου ή αλύτρωτου έρωτα. Ενός έρωτα που γεννήθηκε και πέθανε εκεί αφήνοντας το "θύμα" –και πολλές φορές και τον "θύτη"– ακρωτηριασμένους, σαν άυλες οπτασίες να περιφέρονται στους χώρους του "ξενοδοχείου".

Διαβάστε Επίσης

Στη διάρκεια αυτής της διαδρομής ο χρόνος μοιάζει να έχει σταματήσει στην "αποφράδα στιγμή" που συνέβη το μοιραίο – ο φόνος, η αυτοκτονία, ο οδυνηρός χωρισμός, η θανατηφόρα αρρώστια, η προδοσία, η τρέλα, ακόμα και μια αναπάντεχη ή ανεξήγητη εξαφάνιση. Το φάντασμα κάθε ήρωα επιστρέφει ξανά και ξανά, χωρίς τέλος, χωρίς κάθαρση, σαν σε επαναλαμβανόμενη τιμωρία, στον τόπο και τον χρόνο του "εγκλήματος", ψάχνοντας το χαμένο του άλλο μισό. Ο χώρος και ο χρόνος χάνουν τη συνήθη τους μορφή και σαν σε όνειρο το συνειδητό παραχωρεί τη θέση του στο υποσυνείδητο. 

Το καστ αποτελείται από τους Γιάννη Βογιατζή, Στεφανία Γουλιώτη, Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Ιωάννα Κολλιοπούλου, Κώστα Κορωναίο, Έκτορα Λυγίζο, Ράνια Οικονομίδου, Παντελή Παπαδόπουλο, Δημήτρη Παπανικολάου, Καλλιόπη Σίμου, Αποστόλη Τότσικα, Πηνελόπη Τσιλίκα, Σπύρο Ντόγκα και Κωνσταντίνα Βέρρου. Τα σκηνικά έχει επιμεληθεί η Εύα Μανιδάκη, τα κοστούμια η Ιωάννα Τσάμη, τον φωτισμό η Χριστίνα Θανάσουλα, ενώ την πρωτότυπη μουσική σύνθεση έχει αναλάβει ο Θοδωρής Οικονόμου.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Έξτρα παράσταση για την "Ορέστεια" του Θεόδωρου Τερζόπουλου

Τελευταία ευκαιρία για την παράσταση - σταθμό στην ιστορία του ελληνικού θεάτρου που έδωσε νέο νόημα στις σύγχρονες αναγνώσεις του αρχαίου δράματος.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
05/09/2025

Ο Μάνος Θηραίος για τις "Λέξεις των άλλων" που μπορεί να είναι παρηγοριά ή όπλο θανάσιμο

Μια συζήτηση με αφορμή το θεατρικό μπρα ντε φερ που παίζεται στο Άβατον για δεύτερη χρονιά και μάς φέρνει αντιμέτωπους με ερωτήματα που δεν έχουν εύκολες απαντήσεις καθώς οι ήρωες του αποζητούν λύτρωση.

Η παράσταση των συνεχόμενων sold out επιστρέφει για 10η χρονιά στο Studio Μαυρομιχάλη

Μια ασφυκτικά καφκική ανάκριση λαμβάνει χώρα από τις 10 Οκτωβρίου 2025.

Επέτειος για τον Γιάννη Καλαβριανό με δύο παραστάσεις στο ιστορικό Αμφι-θέατρο

"Γιοι και κόρες, μια παράσταση για την αναζήτηση της ευτυχίας" και "Η Πύλη της Κόλασης": Με δύο θεατρικές παραστάσεις κάτω από την ίδια στέγη γιορτάζει ο πολυγραφότατος δημιουργός και σκηνοθέτης τη νέα σεζόν 2025-26 τα 20 χρόνια της Εταιρείας Θεάτρου Sforaris.

Πρώτο trailer για το "Άρωμα γυναίκας" με τον Άκη Σακελλαρίου

Το διάσημο οσκαρικό έργο "Scent of a woman", που έγινε ευρέως γνωστό από τον κινηματογράφο, σκηνοθετεί φέτος για πρώτη φορά στην ελληνική σκηνή ο Κωνσταντίνος Ασπιώτης.

Η Μελία Κράιλινγκ από το "Emily in Paris" στους "Ερωτευμένους" του Bios

Η σκηνοθέτις και συγγραφέας Έλενα Πέγκα σκηνοθετεί μια παράσταση που αποκαλύπτει με σκληρότητα, αλλά και ποιητική ένταση την κόλαση του έρωτα και τη βαριά κληρονομιά μίας οικογένειας.

Εξτρά μέρα για το "Τέλος του παιχνιδιού" με τους Μάκη Παπαδημητρίου-Γιώργο Χρυσοστόμου

Λόγω ζήτησης, προστέθηκε επιπλέον ημέρα παραστάσεων για το έργο του Μπέκετ που έρχεται στο θέατρο Ιλίσια.