Το "Rolex Arts Festival" ξεκινά με προφεστιβαλικές εκδηλώσεις

Τη συνάντηση διεθνών και Ελλήνων καλλιτεχνών επιδιώκει η Rolex στο τετραήμερο που προηγείται της κυρίως φεστιβαλικής διοργάνωσης με δημόσιες ομιλίες, masterclasses, εργαστήρια και μία συναυλία.

William Kentridge William Kentridge © Rolex Bart Michiels

Η Rolex διοργανώνει ένα προφεστιβαλικό τετραήμερο από τις 22 έως τις 25 Μαΐου το οποίο θα οδηγήσει, με τη σειρά του, στο "Rolex Arts Festival" που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 26-28 Μαΐου, στο πλαίσιο του εορτασμού για τα 20 χρόνια του προγράμματος "Rolex Mentor and Protégé Arts Initiative”.

Για περισσότερο από μισό αιώνα, η Rolex συνεργάζεται με μερικούς από τους πλέον χαρισματικούς καλλιτέχνες στον κόσμο, γυναίκες και άνδρες, αλλά και κορυφαίους πολιτιστικούς θεσμούς, με στόχο να αναδείξει την αριστεία και να συμβάλλει στη διαιώνιση της καλλιτεχνικής κληρονομιάς, χτίζοντας γέφυρες ανάμεσα στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον. Μέσα από το πρόγραμμα "Πρωτοβουλία Rolex Αέναες Τέχνες" (Rolex Perpetual Arts Initiative), που καλύπτει ένα ευρύ φάσμα τεχνών, από τη μουσική και την αρχιτεκτονική μέχρι τον κινηματογράφο, καθώς και το πρόγραμμα καλλιτεχνικής καθοδήγησης "Rolex Mentoring Programme", η Rolex υποστηρίζει τα εξαιρετικά καλλιτεχνικά επιτεύγματα και τα μεταλαμπαδεύει στις επόμενες γενιές, με στόχο να αφήσει μια παρακαταθήκη στον παγκόσμιο πολιτισμό. 

Phyllida Lloyd
© Rolex William Lacalmontie
Phyllida Lloyd

Το προφεστιβάλ περιλαμβάνει δημόσιες ομιλίες, εργαστήρια, masterclasses και μουσικές παραστάσεις που απευθύνονται στους κατοίκους της Αθήνας. Οι εκδηλώσεις στοχεύουν να εμπλέξουν ενεργά τους/τις εγχώριους/ες καλλιτέχνες/ιδες, τους επαγγελματίες των τεχνών, τους/τις φοιτητές/τριες και σπουδαστές/τριες καθώς και το φιλότεχνο κοινό.  Σε αυτήν τη συντονισμένη προσπάθεια αλληλεπίδρασης με την αθηναϊκή καλλιτεχνική κοινότητα συμμετέχουν καλλιτεχνικοί μέντορες και υπότροφοι της Rolex (πρώην προστατευόμενοι), μεταξύ των οποίων η Anne Lacaton, ο Robert Lepage, η Phyllida Lloyd, ο Walter Murch, ο Miroslav Penkov, ο Alexei Ratmansky και ο Colm Tóibín. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει 16 δωρεάν δημόσιες και επαγγελματικές εκδηλώσεις.

Στο πλαίσιο του εορτασμού για τα 20 χρόνια του προγράμματος mentoring και της μακροχρόνιας αφοσίωσής του στις τέχνες, η Rolex συγκεντρώνει δεκάδες διεθνώς αναγνωρισμένους/ες καλλιτέχνες/ιδες στο Rolex Arts Festival, ελπίζοντας να αποτελέσει πηγή έμπνευσης για μια πρωτεύουσα όπως η Αθήνα, που βρίσκεται στην καρδιά του παγκόσμιου πολιτισμού.

Robert Lepage
© Rolex Thomas Laisné
Robert Lepage

"Το πρόγραμμα mentoring της Rolex είναι ταυτισμένο με τη βαθιά αφοσίωση στην καλλιτεχνική αριστεία, τη διάδοση της πολιτιστικής κληρονομιάς και την προσπάθεια να ενθαρρύνουμε την καινοτομία και την πρωτοβουλία", δήλωσε η Rebecca Irvin, επικεφαλής του προγράμματος mentoring. "Όλα τα παραπάνω μάς ώθησαν να πραγματοποιήσουμε μια διοργάνωση που θα προηγείται χρονικά του Rolex Arts Festival και η οποία θα αποτίνει φόρο τιμής στην ξεχωριστή θέση που κατέχει η Αθήνα στον χώρο των τεχνών από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Οι Έλληνες/ίδες καλλιτέχνες/ιδες και οι ομότεχνοί τους από ολόκληρη την υφήλιο θα έχουν τη δυνατότητα να ενισχύσουν τις μεταξύ τους σχέσεις και να καλλιεργήσουν καινούργιες κατά τη διάρκεια του προφεστιβαλικού προγράμματος. Την ίδια στιγμή, οι νέοι, ιδίως, θα έρθουν σε επαφή με δημιουργικές προσωπικότητες, που θα δώσουν ώθηση στη φαντασία τους.
Το προφεστιβαλικό πρόγραμμα αποτελεί μια χειρονομία σεβασμού, αναγνώρισης και συναδελφικότητας προς την ελληνική καλλιτεχνική κοινότητα, που διακρίνεται για τη ζωντάνια και την ποικιλομορφία της. Τέσσερις ημέρες αλληλεπίδρασης με ομιλίες και εργαστήρια, masterclasses και παραστάσεις, που στοχεύουν να αναδείξουν το μήνυμα της ανταλλαγής που βρίσκεται στον πυρήνα του προγράμματος mentoring, αλλά και να προσκαλέσουν ολόκληρη την πόλη να συμμετάσχει στο εορταστικό πνεύμα του Rolex Arts Festival", πρόσθεσε η Irvin.

Colm Toibin
© Rolex Bart Michiels
Colm Toibin

Τη γενική επιμέλεια για το Rolex Arts Festival και το προφεστιβαλικό πρόγραμμα φέρει η ανεξάρτητη καλλιτεχνική σύμβουλος και programmer Emma Gladstone (η οποία έχει τον τιμητικό τίτλο "Αξιωματικός του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας"), πρώην Καλλιτεχνική Programmer στο Sadler’s Wells του Λονδίνου και πρώην Καλλιτεχνική Διευθύντρια και Διευθύνουσα Σύμβουλος του Dance Umbrella. Μια διακεκριμένη οκταμελής συμβουλευτική επιτροπή από την Ελλάδα, υπό την καθοδήγηση της Candice Wood, Εκτελεστικής Διευθύντριας και συνιδρύτριας της Georg Solti Accademia, έχει συμβάλλει επικουρικά στην επιμέλεια της διοργάνωσης.

Όλες οι προφεστιβαλικές εκδηλώσεις

Το προφεστιβαλικό πρόγραμμα, που απευθύνεται πρωτίστως στο ελληνικό κοινό, σε φοιτητές/τριες, σπουδαστές/τριες, νέους επαγγελματίες και λάτρεις των τεχνών, περιλαμβάνει οκτώ δημόσιες ομιλίες στα πεδία του χορού, της λογοτεχνίας, του θεάτρου, του κινηματογράφου, της αρχιτεκτονικής και των εικαστικών τεχνών, δύο εργαστήρια, ένα για την αρχιτεκτονική και ένα για το θέατρο, που θα πραγματοποιηθούν με ομάδες Ελλήνων/ίδων επαγγελματιών και κατοίκων της Αθήνας, τρία masterclasses για χορευτές/τριες της Σχολής Χορού της Εθνικής Λυρικής Σκηνής καθώς και για Μαθητές/τριες που συμμετέχουν στο Εκπαιδευτικό μουσικό πρόγραμμα κοινωνικής ένταξης El Sistema Greece. 

Δημόσιες ομιλίες

Όλες οι δημόσιες ομιλίες θα πραγματοποιηθούν στα αγγλικά και στα ελληνικά, με ταυτόχρονη διερμηνεία.

-"Επανεφευρίσκοντας τον Petipa σήμερα": Ο χορογράφος Alexei Ratmansky, μέντορας της Rolex με έδρα στις Ηνωμένες Πολιτείες, και ο Γιώργος Ματσκάρης, Διευθυντής Σπουδών της Ανωτάτης Επαγγελματικής Σχολής Χορού της Εθνικής Λυρικής Σκηνής συζητούν για την έρευνα που έχει πραγματοποιήσει ο Ratmansky προς μια κατεύθυνση επαναπροσέγγισης του κλασικού μπαλέτου του Marius Petita. Η εκδήλωση περιλαμβάνει σύνοδο εργασίας (working session), με τη συμμετοχή σπουδαστών/τριών της Ανώτατης Επαγγελματικής Σχολής Χορού της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στην Αθήνα. Τρίτη 23 Μαΐου, 4.30-6.30 μ.μ., στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Είσοδος ελεύθερη.

Alexei Ratmansky
© Rolex Reto Albertalli
Alexei Ratmansky

-"Μυθοπλασία και τοποθεσία σε ένα παγκόσμιο συγκείμενο": Ο βουλγαρικής καταγωγής συγγραφέας Miroslav Penkov, υπότροφος της Rolex με έδρα στις Ηνωμένες Πολιτείες, συζητά για τις προκλήσεις που παρουσιάζει η διασυνοριακή και δια-γλωσσική συγγραφή, μαζί με τον μεταφραστή του στα ελληνικά, Άκη Παπαντώνη. Ο εκδότης Κώστας Σπαθαράκης συντονίζει τη συζήτηση. Τετάρτη 24 Μαΐου, 7 μ.μ., στον Πύργο Βιβλίων, Εθνική Βιβλιοθήκη, Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Είσοδος ελεύθερη.

Miroslav Penkov
© Rolex Audoin Desforges
Miroslav Penkov

-"Η τριλογία του Σαίξπηρ κατά Donmar": Η Βρετανίδα θεατρική και κινηματογραφική σκηνοθέτρια Phyllida Lloyd, μέντορας της Rolex, παρουσιάζει κινηματογραφικό αρχειακό υλικό από τρεις παραστάσεις του θεάτρου Donmar Warehouse, συγκεκριμένα από τις παραστάσεις Ιούλιος Καίσαρας, Ερρίκος ο Ε΄ και Η Τρικυμία, που διαδραματίζονται σε μια σύγχρονη γυναικεία φυλακή. Η Κατερίνα Ευαγγελάτου, σκηνοθέτρια θεάτρου και όπερας και Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, προλογίζει τη συζήτηση. Τετάρτη 24 Μαΐου, 8 μ.μ., Πειραιώς 260, Χώρος Ε', Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου. Είσοδος ελεύθερη

Walter Murch
© Rolex Bart Michiels
Walter Murch

-"Η τέχνη του μοντάζ": Ο Αμερικανός μοντέρ του κινηματογράφου Walter Murch, μέντορας της Rolex, και ο Έλληνας ομότεχνός του Γιώργος Μαυροψαρίδης θα ρίξουν φως σε αποσπάσματα ταινιών τους, ο ένας για τον άλλον. Τη συζήτηση συντονίζει ο Ορέστης Ανδρεαδάκης, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Τετάρτη 24 Μαΐου, 7 μ.μ., Κινηματογράφος Άστορ. Είσοδος ελεύθερη.

-"Ο οίκος των ονομάτων": Ο Ιρλανδός συγγραφέας Colm Tóibín, μέντορας της Rolex, και ο Έλληνας ποιητής, δοκιμιογράφος και μεταφραστής Διονύσης Καψάλης συζητούν για την αρχαιοελληνική λογοτεχνική παράδοση και τη συνεχιζόμενη επίδρασή της στους σύγχρονους συγγραφείς. Πέμπτη 25 Μαΐου, 7 μ.μ., στον Πύργο Βιβλίων, Εθνική Βιβλιοθήκη, Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Είσοδος ελεύθερη.

Anne Lacaton
© Rolex Audoin Desforges
Anne Lacaton

-"Το έργο του Robert Lepage": Ο πολυσχιδής Καναδός δημιουργός Robert Lepage, μέντορας της Rolex, συζητά για τα σαράντα χρόνια δραστηριότητάς του στο θέατρο, τον κινηματογράφο, την όπερα και τις πολυμεσικές παραστάσεις. Συντονίζει η Κάτια Αρφαρά, πρώην Καλλιτεχνική Διευθύντρια Θεάτρου και Χορού της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση στην Αθήνα. Πέμπτη 25 Μαΐου, 7 μ.μ., Εθνικό Θέατρο. Είσοδος ελεύθερη

Sammy Baloji
© Rolex Tomas Bertelsen
Sammy Baloji

-"Κοινωνικά ευαισθητοποιημένη τέχνη σε διαφιλονικούμενες περιοχές: Δεοντολογία, ευθύνες και ζητήματα αναπαράστασης": Ο Νοτιοαφρικανός εικαστικός William Kentridge, μέντορας της Rolex, και o Sammy Baloji, καλλιτεχνικός υπότροφος της Rolex από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό συμμετέχουν σε μια συζήτηση που συντονίζει η Κατερίνα Γρέγου, Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ). Μετά τη συζήτηση, το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να επισκεφθεί μια έκθεση που περιλαμβάνει πρόσφατα και νέα έργα από οκτώ υπότροφους των εικαστικών τεχνών του προγράμματος mentoring. Πέμπτη 25 Μαΐου, 7 μ.μ., στο ΕΜΣΤ. Είσοδος: € 8 (περιλαμβάνει πρόσβαση στην έκθεση των υποτρόφων Rolex και σε όλες τις άλλες επισκέψιμες εκθέσεις του ΕΜΣΤ).

-"Playstreets: Μεταμορφώνοντας αναξιοποίητες τοποθεσίες σε χώρους για παιδιά": Η Γαλλίδα αρχιτεκτόνισσα Anne Lacaton, μέντορας της Rolex, και η βραζιλιανοπαραγουανικής καταγωγής αρχιτεκτόνισσα Gloria Cabral, υπότροφος της Rolex, μαζί με Έλληνες/ίδες φοιτητές/τριες αρχιτεκτονικής που έχουν συμμετάσχει σε τετραήμερο προφεστιβαλικό εργαστήριο, θα παρουσιάσουν και θα συζητήσουν για τα έργα των τελευταίων. Την ομαδική συζήτηση συντονίζει ο Έλληνας αρχιτέκτονας Ηλίας Παπαγεωργίου, ιδρυτής του PILA. Πέμπτη 25 Μαΐου, 7 μ.μ., στο Μουσείο Μπενάκη, Πειραιώς 138. Είσοδος ελεύθερη.

Gloria Cabral
© Rolex Audoin Desforges
Gloria Cabral

Εργαστήρια

-Εργαστήριο αρχιτεκτονικής: Από τη Δευτέρα 22 Μαΐου έως την Πέμπτη 25 Μαΐου, δεκατέσσερις (14) φοιτητές/τριες από επτά ελληνικές σχολές αρχιτεκτονικής συμμετέχουν σε ένα τετραήμερο εργαστήριο που συντονίζει η βραζιλιανοπαραγουανικής καταγωγής αρχιτεκτόνισσα Gloria Cabral, υπότροφος της Rolex, και ο Έλληνας αρχιτέκτονας Ηλίας Παπαγεωργίου, ιδρυτής της PILA. Το πρόγραμμα εστιάζει στην έρευνα για τον σχεδιασμό παιδικών χαρών στο κέντρο της Αθήνας. Η είσοδος επιτρέπεται μόνο στους/στις συμμετέχοντες/ουσες.

Michal Borczuch
© Rolex Audoin Desforges
Michal Borczuch

-Θεατρικό εργαστήριο. "Οι ιστορίες των ανθρώπων": Από την Τρίτη 23 Μαΐου έως την Πέμπτη 25 Μαΐου, επιλεγμένοι κάτοικοι της Αθήνας, μη επαγγελματίες του θεάτρου, συνεργάζονται με τον Πολωνό σκηνοθέτη Michal Borczuch, υπότροφο της Rolex, προκειμένου να παρουσιάσουν ιστορίες για ανθρώπους που απαθανατίζονται σε βίντεο στις γωνιές των δρόμων σε τέσσερις διαφορετικές γειτονιές της Αθήνας. Το εργαστήριο είναι ανοιχτό σε ακροατές/τριες από το κοινό, τα απογεύματα, στην Πειραιώς 260, στον Χώρο Β', στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου. Περιορισμένος αριθμός θέσεων.

Masterclasses

Τα masterclasses είναι ανοιχτά μόνο στους/στις συμμετέχοντες/ουσες.

Alexei Ratmansky, μέντορας της Rolex, συντονίζει ένα masterclass με επιλεγμένους/ες σπουδαστές/τριες της Σχολής Χορού της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Τετάρτη 24 Μαΐου.

David Aaron Carpenter
© Rolex Aline Paley
David Aaron Carpenter

-Ο Αμερικανός David Aaron Carpenter, υπότροφος της Rolex, συντονίζει δύο masterclasses για μουσικούς βιόλας από το El Sistema Greece και άλλες μουσικές σχολές της Αθήνας. Τετάρτη 24 και Πέμπτη 25 Μαΐου.

Josep Caballé-Domenech
©Rolex Audoin Desforges
Josep Caballé-Domenech

-Ο Ισπανός μαέστρος Josep Caballé-Domenech, υπότροφος της Rolex, συντονίζει ένα masterclass και μια πρόβα για μουσικούς του El Sistema Greece, την Τετάρτη 24 και Πέμπτη 25 Μαΐου, προκειμένου να τους προετοιμάσει για τη συμμετοχή τους στο γκαλά Rolex Arts Festival Gala την Παρασκευή 26 Μαΐου. Δύο μουσικοί υπότροφοι, η Καναδή μεσόφωνος Susan Platts και ο Πορτογάλος συνθέτης Vasco Mendonca, θα είναι παρόντες στις πρόβες.

Vasco Mendonca
© Rolex Audoin Desforges
Vasco Mendonca

Συναυλίες

-Μια συναυλία για σπουδαστές/τριες του El Sistema Greece στη Δομή Φιλοξενίας Προσφύγων στο Σχιστό.

Susan Platts
© Rolex Audoin Desforges
Susan Platts

-Η Καναδή μεσόφωνος Susan Platts, υπότροφος της Rolex, δίνει μια ερμηνεία αποκλειστικά για τους/τις μαθητές/τριες του El Sistema Greece στη Δομή Φιλοξενίας του Σχιστού την Τρίτη 23 Μαΐου.

Περισσότερα στο rolex.org
 

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Το Αγγέλων Βήμα συνεχίζει δύο παραστάσεις του και μετά το Πάσχα

Τα θεατρικά "Ανατολικά της Εδέμ" και "Ιστορίες για ανθρώπους γενναιόδωρους" παρατείνονται για όσους δεν τα πρόλαβαν μόνο για 4 τελευταίες ημερομηνίες.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

Ο κροκόδειλος

Ένα από τα λιγότερο γνωστά και ελάχιστα παιγμένα αφηγήματα του Ρώσου συγγραφέα προσεγγίζει μια νεανική θεατρική ομάδα, ενισχύοντας τη σατιρική του διάθεση. Το αποτέλεσμα είναι ευφρόσυνο με ενδιαφέροντα σημεία αλλά και κάπως άτολμο. | Powered by Uber

Ο αποτυχημένος

Μελετημένη, καλοκουρδισμένη και καλοπαιγμένη παράσταση που καταφέρνει να μετατρέψει το μυθιστόρημα ενός από τους πλέον "δύστροπους" συγγραφείς σε σκηνικό ποίημα. | Powered by Uber

"Μπιζζζ….!" στο Επί Κολωνώ: Γνωρίζουμε 4 νέες ομάδες που διακρίθηκαν στο φεστιβάλ Off-Off Athens

Το νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου προσγειώνεται στο θέατρο Επί Κολωνώ και μοιράζεται μαζί μας τα πρώτα της βήματα και τις πρώτες τις επίσημες θεατρικές δουλειές. Πάμε να τους ακούσουμε!

Η "Ωραία κοιμωμένη" έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής

135 χρόνια μετά την πρώτη του πρεμιέρα έρχεται από την παραμυθένια Πράγα το υπέροχο μπαλέτο του Τσαϊκόφσκι με την αυθεντική χορογραφία του Μαριούς Πετιπά κι ερμηνείες από διάσημους σολίστ του εξωτερικού.

"Το μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας": Τέσσερις τελευταίες παραστάσεις στο Αυλαία

Ο πολυχώρος του Πειραιά θα υποδεχτεί για δύο Κυριακές και δύο Δευτέρες το έργο που βασίζεται σε βιβλίο της Σπεράντζας Βρανά.

Ζουζέπ Μαρία Μιρό: "Η προσπάθειά ενός σώματος να απελευθερωθεί είναι ήδη μια μορφή ελευθερίας"

Στην Καταλονία μας μετέφερε νοερά η συζήτηση που είχαμε με τον συγγραφέα του μονολόγου "Το πιο όμορφο σώμα που έχει υπάρξει ποτέ σε αυτό το μέρος" που ερμηνεύει ο Αργύρης Ξάφης στο Θησείον. Μάθετε όλα όσα είπαμε μαζί του για την ομορφιά, την επιθυμία αλλά και την αφιέρωση της ελληνικής μετάφρασης στ@ δολοφονημέν@ Ζακ Κωστόπουλο/Zackie Oh.