Σύγχρονη "Λίμνη των κύκνων" από το Βallet Preljocaj

Σε ένα σκηνικό περιβάλλον με έντονη εικαστικότητα και βιντεοπροβολές παρουσιάζει τη "Λίμνη των κύκνων" του Τσαϊκόφσκι, ένα από τα διασημότερα μπαλέτα του κλασικού ρεπερτορίου, σε χορογραφία του Ανζελέν Πρελζοκάζ, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ της Άνοιξης του Μεγάρου Μουσικής.

Η λίμνη των κύκνων Preljocaj

Αιθέρια, ρομαντική, μεγαλοπρεπής η "Λίμνη των κύκνων" του Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι είναι η απόλυτη ιστορία αγάπης, συγχώρεσης και αυτοθυσίας. Ένα μπαλέτο που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στις 4 Μαρτίου του 1877 στο Θέατρο Μπολσόι, αποτελεί την υπέρτατη πρόκληση στην καριέρα των χορευτών, αφού οι δεξιοτεχνικές ικανότητες και ο λυρισμός που απαιτούνται για την ολοκληρωμένη ερμηνεία του, είναι σχεδόν πέρα από τα ανθρώπινα όρια. Παράλληλα, πρόκειται για ένα αυτόνομο μουσικό έργο μεγάλων ερμηνευτικών απαιτήσεων, με μελωδίες που συγκινούν. Έχουμε δει ποικίλες χορευτικές αναγνώσεις της ρομαντικής ιστορίας στην οποία η όμορφη Οντέτ μετατρέπεται σε κύκνο από τον μάγο Ρόθμπαρτ. Ο πρίγκιπας Ζίγκφριντ, μαγεμένος από την ομορφιά της, ορκίζεται αιώνια πίστη και αγάπη. Ο μάγος, όμως, και η κόρη του Οντίλ, ο μαύρος κύκνος, που γοητεύεται από τον πρίγκιπα, εφαρμόζουν τα σκοτεινά σχέδιά τους…

Η λίμνη των κύκνων Preljocaj

Ήρθε η στιγμή να δούμε τη "Λίμνη των κύκνων", ζωντανά, στη χορευτική εκδοχή του Ανζελέν Πρελζοκάζ στο πλαίσιο του Φεστιβάλ της Άνοιξης, την εαρινή γιορτή της μουσικής και του χορού, που ξεκίνησε την πρώτη ημέρα του Απριλίου και θα διαρκέσει έως τις 10 του μήνα στο Μέγαρο Μουσικής. Μεγαλωμένος στο Παρίσι, ο αλβανικής καταγωγής χορογράφος είναι εξαιρετικά έμπειρος, ευφάνταστος και λάτρης της ποικιλομορφίας. Γαλουχήθηκε δίπλα στον σπουδαίο Μερς Κάνιγχαμ, πήρε πολλά ως μέλος της ομάδας του Ντομινίκ Μπαγκέ και από το 1984 χαράσσει την ανοδική πορεία του με τη δική του ομάδα, το Βallet Preljocaj. 

Η λίμνη των κύκνων Preljocaj

Στην παράσταση που θα παρουσιάσει στη σκηνή της Αίθουσας "Αλεξάνδρα Τριάντη" (8 και 10/4) με ένα λαμπερό ανσάμπλ 26 χορευτών μεταφέρει την ιστορία της Πριγκίπισσας των Κύκνων στη σημερινή κοινωνία, εμπλουτίζοντας την πρωτότυπη μουσική του Τσαϊκόφσκι με νέες ενορχηστρώσεις ακόμα και με ηλεκτρονική μουσική. Το μυστήριο της λίμνης συναντά αυτό της μεγαλούπολης, στην παράσταση που διανθίζεται σκηνικά από τη χρήση βιντεοπροβολών, τις οποίες δημιούργησε ο εικαστικός και σκηνοθέτης κινούμενης εικόνας Μπορίς Λαμπέ σε συνεργασία με τον Πρελζοκάζ.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Η λίμνη των κύκνων

  • Μπαλέτο

Μια μοντέρνα εκδοχή του διάσημου μπαλέτου σε μουσική του Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι που συνδυάζει το κλασικό με το σύγχρονο, μεταφέροντας την ιστορία αγάπης της Οντέτ και του Ζίγκφριντ στο σήμερα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Αλίφειρα": Τελευταίες παραστάσεις για την πικρή κωμωδία του Ανδρέα Στάικου

Το έργο του συγγραφέα και σκηνοθέτη που αντλεί έμπνευση από την μυστηριώδη αρχαία πόλη της Αρκαδίας ολοκληρώνει τον κύκλο του.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

"Ριχάρδος III*": Δείτε πρώτες φωτογραφίες από το έργο του Σαίξπηρ σε διασκευή Ανδρέα Φλουράκη

Ο αστερίσκος στον "Ριχάρδο ΙΙΙ*" καταδεικνύει τις σκοτεινές ιστορίες κατάχρησης εξουσίας πίσω από τις κλειστές πόρτες των προβών, που όλο και πιο συχνά πλέον έρχονται στη δημοσιότητα, στην παράσταση που σκηνοθετεί η Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη.

Πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη για τη νέα παράσταση της Ιόλης Ανδρεάδη "The Cenci Family"

Από το Μανχάταν ξεκινά την πορεία της η νέα παράσταση της σκηνοθέτιδας που υπογράφει το έργο μαζί με τον Άρη Ασπρούλη, αντλώντας από το ρηξικέλευθο πνεύμα του Αντονέν Αρτώ και την πραγματική ιστορία της πρώτης γυναίκας που εναντιώθηκε στην πατριαρχία και δολοφονήθηκε.

Προλάβετε το "Μια άλλη Θήβα" τον Μάιο

Η επιτυχημένη παράσταση σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου θα συνεχιστεί για λίγο ακόμη, με τους Θάνο Λέκκα και Δημήτρη Καπουράνη στο δίδυμο του έργου του Σέρχιο Μπλάνκο.

"Πόθεν έσχες" ρωτάνε οι 4Frontal στο θέατρο Βεάκη

Ένας απατεώνας που εκμεταλλεύτηκε τις παθογένειες της μεταπολιτευτικής Ελλάδας, γίνεται το σύμβολο μιας ολόκληρης εποχής στο νέο έργο της Νεφέλης Μαϊστράλη που έρχεται το Μάιο από την επιτυχημένη ομάδα.

"Ink": Που θα βρείτε το βιβλίο του Δημήτρη Παπαϊωάννου με αφορμή την παράσταση

"Sketches from life" είναι ο τίτλος της πρώτης έκδοσης του βιβλίου με τα σχέδια του διεθνούς φήμης δημιουργού, για το φως και το σκοτάδι του σώματος, αυτή τη φορά με την ιδιότητα του ζωγράφου.

Άνοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή καλλιτεχνικών προτάσεων στα φεστιβάλ του Δήμου Αθηναίων

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων των φεστιβάλ θα επιμεληθεί ο ΟΠΑΝΔΑ και θα περιλαμβάνει συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, χορό και αφιερώματα, αναδεικνύοντας τις ιδιαιτερότητες επτά δημοτικών κοινοτήτων της Αθήνας.