Οι τελευταίες σαιξπηρικές "Παραβάσεις" της χρονιάς στο Κέντρο Πολιτισμού - Ίδρυμα "Σταύρος Νιάρχος"

Ο φετινός κύκλος θεατρικών αναλογίων που είχε στο επίκεντρο το έργο του αξεπέραστου Ουίλιαμ Σαίξπηρ, και συγκεκριμένα τις κωμωδίες του, υπό τον γενικό τίτλο «Αγάπης Αγώνες», ολοκληρώνεται με το «Ημέρωμα της στρίγγλας».

Εύα Βλασσοπούλου Πηνελόπη Γερασίμου©

Ολοκληρώνεται το Σάββατο 8 και την Κυριακή 9 Απριλίου η σειρά θεατρικών αναλογίων "Παραβάσεις" που διοργανώνεται από το Κέντρο Πολιτισμού - Ίδρυμα "Σταύρος Νιάρχος" στον Φάρο. Ο φετινός κύκλος είχε στο επίκεντρο το έργο του αξεπέραστου Ουίλιαμ Σαίξπηρ, και συγκεκριμένα τις κωμωδίες του, υπό τον γενικό τίτλο "Αγάπης Αγώνες". Ο έρωτας, η πλάνη και η έμφυλη ταυτότητα, όπως τα πραγματεύτηκε ο Ουίλιαμ Σαίξπηρ σε τέσσερις από τις πιο χαρακτηριστικές και διασκεδαστικές κωμωδίες του, αποτέλεσαν τα θέματα της φετινής σειράς δραματοποιημένων αναλογίων. Μετά το "Αγάπης αγώνας αγονος" (μετάφραση: Στρατής Πασχάλης, σκηνοθεσία: Άρης Μπαλής), τη "Δωδέκατη νύχτα" (μετάφραση: Νίκος Χατζόπουλος, σκηνοθεσία: Κατερίνα Γιαννοπούλου)  την "Κωμωδία των παρεξηγήσεων" (μετάφραση: Διονύσης Καψάλης, σκηνοθεσία: Μάνος Βαβαδάκης), ο φετινός κύκλος ολοκληρώνεται με το "Ημέρωμα της στρίγγλας", σε μετάφραση της Κατερίνας Αγγελάκη-Ρουκ, διασκευή του Έκτορα Λυγίζου και σκηνοθεσία της Εύας Βλασσοπούλου, όπου η κλασική ιστορία της ανυπότακτης Κατερίνας και του νεαρού Πετρούκιου ζωντανεύει με τα πιο απλά υλικά, ενώ θέτει το ερώτημα: Μήπως, τελικά, ο μεγάλος Βάρδος, μέσα από τον "δούρειο ίππο" του κωμικού, ασκούσε κριτική στα έμφυλα στερεότυπα ή πρόκειται για μια καυστική σάτιρα του μισογυνισμού και της πατριαρχίας;
Ερμηνεύουν μαζί με την σκηνοθέτιδα οι Κορίνα-Άννα Γκουγκουλή, Κωνσταντίνος Ζωγράφος, Έκτορας Λυγίζος, Γρηγόρης Μπαλλάς, Κατερίνα Πατσιάνη, Ιάσονας Στασινός, Αινείας Τσαμάτης.

Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
© Leonidas Kalpaxidis

Η υπόθεση

Στην Πάντοβα του 1600, ο σιορ Μπατίστας αποφασίζει να μην παντρέψει την περιζήτητη κόρη του, Μπιάνκα, προτού βρεθεί σύζυγος για την πρωτότοκή του, τη δύστροπη Κατερίνα. Ο γλυκός Λουκέντιος ερωτεύεται παράφορα την Μπιάνκα, ενώ ο αψύς Πετρούκιος, εποφθαλμιώντας και την καλή της προίκα, βάζει σκοπό να "εξημερώσει" την ανυπότακτη Κατερίνα.

Στην παράσταση της Κυριακής 9/4, θα υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Το ημέρωμα της στρίγγλας

  • Δραματοποιημένο αναλόγιο
  • Διάρκεια: 60 '

Καυστική σάτιρα του μισογυνισμού και της πατριαρχίας ή κωμική εκμετάλλευση των κοινωνικών στερεοτύπων της εποχής του συγγραφέα; Η διάσημη κωμωδία ανεβαίνει στο πλαίσιο των «Παραβάσεων» του Κέντρου Πολιτισμού - Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» με γενικό τίτλο «Αγάπης αγώνες» σε καλλιτεχνική επιμέλεια του Έκτορα Λυγίζου.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Το "Αλ Τσαντίρι Νιουζ" σε μία και μοναδική παράσταση

Η καυστική, αλλά πάντα χαρούμενη και ξεκαρδιστική, σάτιρα του Λάκη Λαζόπουλου ζωντανά στο Christmas Theater!

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
23/04/2024

"Περιμένοντας τον Γκοντό": Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση με το αριστούργημα του Μπέκετ

Ο καταξιωμένος διεθνώς Έλληνας σκηνοθέτης και το έργο σταθμός του 20ού αι για πρώτη φορά στη σκηνή της Στέγης σε μια μεγάλη συμπαραγωγή του Emillia Romagna Teatro.

Η Εβδομάδα Κυπριακού Θεάτρου έρχεται ξανά στο Εθνικό Θέατρο

Τρεις παραγωγές από την Κύπρο "ταξιδεύουν" αυτόν τον Μάιο στην Αθήνα και τη σκηνή "Νίκος Κούρκουλος" του Εθνικού.

Updated | Πέντε θέατρα αποχαιρετούν έξι παραστάσεις

Έργα μερικών από τους καλύτερους Έλληνες συγγραφείς (Ρέππας-Παπαθανασίου, Άκης Δήμου, Γιάννης Τσίρος), ένα του Φλομπέρ αλλά και μία διαδραστική κωμωδία κατεβάζουν αυλαία την Κυριακή των Βαΐων.

"Ρωμαίος και Ιουλιέτα": Ελλάδα και Τουρκία ανεβάζουν από κοινού την ερωτική τραγωδία του Σαίξπηρ

Μια μεγάλη διεθνής συμπαραγωγή μεταξύ του Κρατικού Θεάτρου της Τουρκίας και του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών ετοιμάζεται αυτή την περίοδο πάνω σε ένα από τα σπουδαιότερα κλασικά κείμενα της παγκόσμιας δραματουργίας.

"Ένας εχθρός του λαού": Η Γεωργία Μαυραγάνη σκηνοθετεί Ίψεν

Το θέατρο Ρεκτιφιέ υποδέχεται τη νέα δουλειά της σκηνοθέτριας πάνω σε ένα έργο πολιτικό, όπου ένας γιατρός που αμφισβητεί την πλειοψηφία αποκηρύσσεται ως "εχθρός του λαού".

Θέατρο Σταθμός: Συνεχίζει με φόρα και το Μάιο

Συνεχίζουν την επιτυχημένη πορεία τους και μετά τις διακοπές του Πάσχα τέσσερις παραγωγές, ενώ το θέατρο φιλοξενεί επίσης μία σημαντική παράσταση της περιφέρειας.