"Κουκλόσπιτο" στη νοηματική και παράταση για τον "Θάνατο στη Βενετία"

Το επιτυχημένο "Κουκλόσπιτο" ολοκληρώνει αυτή την εβδομάδα, ενώ ο "Θάνατος στη Βενετία" θα εξακολουθήσει και μετά το Πάσχα έως τέλη Μαΐου στο θέατρο Πορεία.

Κουκλόσπιτο © Μαρίζα Καψαμπέλη

Με τη θεατρική σεζόν να πλησιάζει στο παραδοσιακό τέλος της, σταχυολογούμε δύο από τις παραστάσεις του θεάτρου "Πορεία", το κατεξοχήν κλασικό "Κουκλόσπιτο" που τελειώνει και τον σύγχρονο κλασικό "Θάνατο στη Βενετία" που θα συνεχιστεί και μετά το Πάσχα.

Κουκλόσπιτο
© Μαρίζα Καψαμπέλη

Μετά την "Αγριόπαπια”, ένα ακόμη έργο του Ίψεν, ένα ακόμη αριστούργημα δραματικής τέχνης αλλά και υπαρξιακής ανάγνωσης του κόσμου έφερε στη σκηνή ως κεντρική παραγωγή το θέατρο "Πορεία”, σε σκηνοθεσία του καλλιτεχνικού διευθυντή του, Δημήτρη Τάρλοου. Ο λόγος, φυσικά, για το αριστουργηματικό "Κουκλόσπιτο", που διήνυσε τον φετινό χειμώνα και στις 9/4 ρίχνει αυλαία.

Στις 6/4, θα πραγματοποιηθεί παράσταση στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα. Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με το info@poreiatheatre.com και το ταμείο του Θεάτρου στο 2108210082.

Το "Κουκλόσπιτο” του μεγάλου Νορβηγού θεατρικού συγγραφέα γράφτηκε το 1879 και εξερράγη σαν βόμβα στην εποχή του, καθώς με τολμηρό τρόπο πραγματεύεται –ανάμεσα σε άλλα– την τραγική υποκρισία που μπορεί να διαποτίζει έναν γάμο, τα κίβδηλα ιδεώδη, τις συνέπειες της επιπολαιότητας (ακόμη και της αθώας), τα ζωτικά μας ψεύδη και την Αλήθεια που, όπως έχει πει ο Όσκαρ Ουάιλντ, "είναι σπάνια καθαρή και ποτέ απλή"… Ένα έργο που αφηγείται την κατάρρευση του γάμου της Νόρας (Λ. Παπαληγούρα) και του Χέλμερ (Γ. Χριστοδούλου) που διαχρονικά θεωρείται ένα φεμινιστικό μανιφέστο -αν και είναι πολλά περισσότερα από αυτό.

Διαβάστε Επίσης

Ερχόμενοι στον 20ό αιώνα, θα συναντήσουμε στο θέατρο "Πορεία" τη μεταφορά τού μυθιστορήματος του Τόμας Μαν "Θάνατος στη Βενετία". Η αριστουργηματική νουβέλα έρχεται στο θέατρο Πορεία σε διασκευή του ποιητή Στρατή Πασχάλη και με την υπογραφή του Γιώργου Παπαγεωργίου, ενός σκηνοθέτη που έχει ξεχωρίσει για την ενασχόλησή του με τη δραματοποίηση σημαντικών πεζογραφημάτων, τη χειροποίητη σκηνική δραματουργία και τη χρήση της ζωντανής μουσικής και δραματουργίας.

Θάνατος στη Βενετία
© Πάνος Γιαννακόπουλος

Εξελίσσοντας αυτή τη φόρμα, ο Παπαγεωργίου θα επιχειρήσει να δημιουργήσει ένα αισθαντικό ηχητικό περιβάλλον επί σκηνής, το οποίο θα μυήσει τον θεατή στο μυσταγωγικό ταξίδι του επιτυχημένου συγγραφέα Γκούσταφ φον Άσενμπαχ στη Βενετία. Η Βενετία θα είναι ο τόπος όπου ο Άσενμπαχ (Ν. Χατζόπουλος) θα ερωτευθεί με ένα πλατωνικό, σχεδόν, τρόπο τον νεαρό Τάτζιο (Ορέστης Χαλκιάς/Δημήτρης Κίτσος από τις 12/4) που παραθερίζει στο ίδιο ξενοδοχείο, και θα ρισκάρει τη ζωή του παραμένοντας εκεί, παρόλο που ξεσπά μία πανδημία χολέρας

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Κουκλόσπιτο

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 120 '

Η Νόρα είναι μια παντρεμένη γυναίκα που αποφασίζει να κάνει την επανάστασή της σε έναν ανδροκρατούμενο κόσμο μετά την αποκάλυψη ενός ψέματος που βάζει φωτιά στα θεμέλια του γάμου της.

Θάνατος στη Βενετία

  • Δραματοποιημένη Νουβέλα
  • Διάρκεια: 90 '

Την ιστορία της ερωτικής έλξης ενός επιτυχημένου, μεσήλικα συγγραφέα για ένα νεαρό αγόρι με το οποίο παραθερίζει στο ίδιο ξενοδοχείο πραγματεύεται το αριστουργηματικό έργο-σπουδή στην ομορφιά.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

O Λάμπρος Φισφής είναι και πάλι "Πολύ καλύτερα τώρα…" στο Θέατρο Ακροπόλ

Αν ψάχνεις μια παράσταση που θα σε κάνει να γελάσεις, να ταυτιστείς και να δεις τη ζωή αλλιώς, ο Λάμπρος Φισφής επιστρέφει με το νέο του stand-up show "Πολύ καλύτερα τώρα…" στο Θέατρο Ακροπόλ.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
23/10/2025

5 λόγοι για να δεις τη 'Ruby Moon' από την Ειρήνη Δερμιτζάκη

Αν αναζητάς μια παράσταση που συνδυάζει μυστήριο, φαντασία και βαθιά ανθρώπινα συναισθήματα, η "Ruby Moon" είναι ό,τι πρέπει. Η σκηνοθέτιδα Ειρήνη Δερμιτζάκη μάς δίνει πέντε λόγους να τη δούμε φέτος στο Αγγέλων Βήμα.

Θέλεις να δεις από κοντά τα Θεατρικά Βραβεία Κοινού 2025;

Κερδίστε 100 διπλές προσκλήσεις για να παρακολουθήσετε ζωντανά τη βραδιά απονομής των 27ων Θεατρικών Βραβείων Κοινού, την Τρίτη 4 Νοεμβρίου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Η καρδιά του θεάτρου χτυπάει στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης

Η Δημοτική Αγορά Κυψέλης μεταμορφώνεται σε έναν ανοιχτό χώρο πολιτισμού, συνύπαρξης και δημιουργίας για μικρούς και μεγάλους, με επίκεντρο την τέχνη του θεάτρου.

#Cancel

Η πολιτική ορθότητα και η κουλτούρα της ακύρωσης απασχολεί τον Βορειοϊρλανδό συγγραφέα Ντέιβιντ Άιρλαντ, ο οποίος μεταχειρίζεται τη φόρμα μιας "ενδοθεατρικής" κωμωδίας. Ανεβαίνει σε μια παράσταση δυναμικής ενέργειας και πολύ καλών ερμηνειών.

Butoh με τις Αλίκη Γερμανού και Νικολέτα Ξεναρίου

Δύο εμβληματικές γυναικείες μορφές του Παρισιού των "Τρελών Χρόνων" ζωντανεύουν μέσα από τη σωματικότητα του Butoh, σε μια χοροθεατρική τριλογία της Αλίκης Γερμανού και της Νικολέτας Ξεναρίου, όπου ο χρόνος γίνεται σώμα, μνήμη και ποίηση στο Θέατρο Ροές.

Θέατρο Εκστάν: Συνεπές στην τέχνη και την ανθρώπινη ευαισθησία

Το Θέατρο Εκστάν ανεβάζει για δεύτερη χρονιά δύο συγκινητικά γαλλικά έργα, τις "Μέρες ολόκληρες στα δένδρα" της Μαργκερίτ Ντυράς και "Η ιστορία της Μαρί" του Ζωρζ Μπρασσάι, παραμένοντας συνεπές, ποιητικό και βαθιά ανθρώπινο.