"Maryland": Μια κραυγή για την κανονικοποίηση της έμφυλης βίας στο WOW Festival

Η θεατρική πλευρά του διεθνούς φεστιβάλ για τις γυναίκες, τις θηλυκότητες και τα non-binary άτομα με στόχο την συμπερίληψη και την ενδυνάμωση, μάς συστήνει το έργο της Βρετανίδας Lucy Kirkwood στο Κέντρο Πολιτισμού – Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος».

Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος © Leonidas Kalpaxidis

Το Κέντρο Πολιτισμού – Ίδρυμα "Σταύρος Νιάρχος" φιλοξενεί για πρώτη φορά στη χώρα μας το "WOW - Women of the world", ένα διεθνές φεστιβάλ συμπερίληψης και ενδυνάμωσης, μια γιορτή για τις γυναίκες, τις θηλυκότητες και τα non-binary άτομα, που αναδεικνύει πόσο επίκαιρα παραμένουν πολλά από τα θέματα για τα οποία πάλεψαν οι προηγούμενες γενιές γυναικών (1-3/4). Από τη γεμάτη ατζέντα του WOW Festival, ξεχωρίζουμε το θεατρικό αναλόγιο όπου θα παρουσιαστεί το έργο "Maryland" της Lucy Kirkwood (φωτό εξωφύλλου), σε σκηνοθεσία της Κατερίνας Γιαννοπούλου (Φάρος, 1/4). Τη μετάφραση του έργου υπογράφει η Αλεξάνδρα Κ*. Θα υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα

Lucy Kirkwood
Lucy Kirkwood

Διαβάστε Επίσης

Πρωτοπαρουσιάστηκε στο Royal Court Theatre για περίοδο τριών εβδομάδων με εναλλασσόμενη διανομή 50 ηθοποιών, και έχει έκτοτε διατεθεί για σκηνικές αναγνώσεις σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο, όπως και στο WOW London 2022 και αποτελεί μια κραυγή που λειτουργεί ως απάντηση στην κανονικοποίηση της έμφυλης βίας με την οποία έρχονται αντιμέτωπα τα θύματα. "Το έργο αυτό υπήρξε για πολλά χρόνια μια εσωτερική μου συζήτηση -εγώ με τον εαυτό μου", σημειώνει η βραβευμένη με Ολίβιε Βρετανίδα συγγραφέας. "Διστάζω να το χαρακτηρίσω έργο, είναι απλώς ένα ουρλιαχτό, ένας τρόπος να εκφράσω αυτό που αισθάνομαι απέναντι σε μια κουλτούρα που στρέφεται εναντίων των γυναικών, κι όμως, εντέλει το μοιράζομαι, καθώς αναρωτιέμαι μήπως θα μπορούσε, ενδεχομένως, κάτι να εκφράσει από αυτό που αισθάνεται και άλλος κόσμος για το ίδιο ζήτημα". 

Κατερίνα Γιαννοπούλου
Κατερίνα Γιαννοπούλου

Συμμετέχουν οι ηθοποιοί Αουλόνα Λούπα, Γωγώ Παπαϊωάννου, Βασίλης Σαφός, Νάνσυ Σιδέρη και Λυδία Τζανουδάκη. 

Μετά το πέρας της σκηνικής ανάγνωσης ακολουθεί συζήτηση με την Αλεξάνδρα Κ* και την Κατερίνα Γιαννοπούλου. Τη συζήτηση θα συντονίσει η Έρι Κύργια, δραματουργός-μεταφράστρια, πρώην Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Εθνικού Θεάτρου. 

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Maryland

  • Θεατροποιημένη ανάγνωση
  • Διάρκεια: 45 '

Σκηνική ανάγνωση του έργου-κραυγή ενάντια στην κανονικοποίηση της κουλτούρας που λειτουργεί σε βάρος των γυναικών, στο πλαίσιο του φεστιβάλ «WOW - Women of the World» για γυναίκες, θηλυκότητες και non-binary άτομα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Άνοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή καλλιτεχνικών προτάσεων στα φεστιβάλ του Δήμου Αθηναίων

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων των φεστιβάλ θα επιμεληθεί ο ΟΠΑΝΔΑ και θα περιλαμβάνει συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, χορό και αφιερώματα, αναδεικνύοντας τις ιδιαιτερότητες επτά δημοτικών κοινοτήτων της Αθήνας.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
18/04/2024

Οι θεατρικές πρεμιέρες της εβδομάδας

Συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε πέντε παραστάσεις που σηκώνουν αυλαία την εβδομάδα 18 έως 24/4 και ξεχωρίζουν.

Updated | Ίσα που προλαβαίνεις αυτές τις 24 θεατρικές παραστάσεις

Συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε έργα για κάθε γούστο που κατεβάζουν αυλαία την εβδομάδα 18 έως 24 Απριλίου.

Το πολυταξιδεμένο "Lemon" γιορτάζει 6 χρόνια στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Στην Κεντρική Σκηνή του ΔΘΠ παρουσιάζεται η πρωτότυπη, χειροποίητη παράσταση για την απίστευτη ιστορία του πιανίστα 1900 που έχουν παρακολουθήσει μέχρι σήμερα περισσότεροι από 16.000 θεατές, σε μια ξεχωριστή βραδιά που θα ολοκληρωθεί με ένα ατμοσφαιρικό live από τον καταξιωμένο Σταύρο Λάντσια.

Generation lost

Η "χαμένη γενιά" των millennials διεκδικεί τη φωνή της σε ένα θεατρικό έργο που στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό σε δικές τους μαρτυρίες. Ανεβαίνει στη σκηνή με δόσεις αυτοαναφορικότητας και φλυαρίας, όχι όμως χωρίς θέρμη και ταλέντο.

Το πιο όμορφο σώμα που έχει βρεθεί ποτέ σε αυτό το μέρος

Μια συναρπαστική ερμηνεία από τον Αργύρη Ξάφη σε ένα ενδιαφέρον σύγχρονο έργο, που με τη μορφή πολυπρόσωπης αφήγησης, προσεγγίζει ζητήματα ομοφοβίας, βίας και ενοχής μιας κλειστής κοινωνίας.

"The doctor": 11 ακόμη παραστάσεις στο Αμφι-θέατρο

Το συνταρακτικό mind game για τα όρια της πολιτικής ορθότητας και την παντοδυναμία της cancel culture σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου κατεβάζει αυλαία μέσα στον Απρίλιο.