Το κινηματογραφικό "Τσίου" γίνεται παράσταση

Ο κινηματογραφιστής Μάκης Παπαδημητράτος συγκεντρώνει τον Τσίου και την παρέα του και δίνει θεατρική μορφή στην cult ταινία που τον καθιέρωσε.

Τσίου Χρήστος Τόλης©

H αρχική ιδέα για τη θεατρική μεταγραφή της ταινίας "Τσίου" του σεναριογράφου και σκηνοθέτη Μάκη Παπαδημητράτου έπεσε στο τραπέζι τον περασμένο Φεβρουάριο. Ένα χρόνο μετά, η πολύ ωραία ιδέα ωρίμασε και ο Μάκης Παπαδημητράτος ετοιμάζεται ν’ ανέβει στη σκηνή του Βοτανικού σκηνοθετώντας, αλλά και παίζοντας το ρόλο του Νώντα έχοντας μάλιστα στο πλευρό του την ερμηνευτική ομάδα που συμμετείχε στην cult ταινία του 2005: Αλέξανδρος Παρίσης (Τσίου), Αναστάσης Κολοβός (Γιάννης), Τραϊάνα Ανανία (Τζένη), Αντώνης Τσοτσιόπουλος (Στέλιος), Καλλιόπη Τζερμάνη (Στέλλα), Δημήτρης Καπετανάκος (Τάκος), Γιάννης Μητάς (Μπιλ), Νικήτας Παπαδόπουλος (Νικήτας), Στράτος Σωπύλης (Άγγελος και Σταύρος), Μυρτώ Πετροχείλου (Χαρά), Πέτρος Γιωρκάτζης (Κούκι), Fuerza Αγγελίδης (Μαξ και Μίλτος) Αιμιλία Σιαφαρίκα (Όλγα) και Ρεγγίνα Μανδηλάρη (Φίλη της Παμ). 

Τσίου

Η underground ταινία- σύμβολο του ελληνικού σινεμά

Η βραβευμένη ταινία "Τσίου" (βραβείο FIPRESCI της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κριτικών Κινηματογράφου στο 46ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, βραβεία καλύτερου σεναρίου και πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη στα κρατικά βραβεία ποιότητας) αποτέλεσε το κινηματογραφικό ντεμπούτο του ηθοποιού και ανεξάρτητου σκηνοθέτη Μάκη Παπαμητράτου, γνωστός από τις cult ανεξάρτητες παραγωγές του, γυρίστηκε με χαμηλό budget στην άδεια Αθήνα το 2005 και αποτυπώνει τη σιωπή μιας πόλης που κάθε Αύγουστο σχεδόν ερημώνει. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον ξεκινάει η αφήγηση του Τσίου για εκείνο το καλοκαίρι που προσπάθησε να βρει τη δόση του και μαζί με αυτήν ανακάλυψε τον κόσμος της διπλανής πόρτας…Η πολυβραβευμένη ταινία-μύθος λατρεύτηκε μέσα από την παράνομη διακίνηση και όπως σημειώνουν οι συντελεστές της "ακόμα ψάχνουμε ποιος τη διέρρευσε πρώτος στο διαδίκτυο πριν την επίσημη προβολή της και έφτασε να ξεπεράσει τα 1.000.000 views το 2005 στο google videos (όταν 4 στους 5 δεν είχαν καν ίντερνετ!)". Η πρώτη προβολή της έγινε στον κινηματογράφο "Μικρόκοσμο" και η ταινία ταξίδεψε σε σημαντικά Φεστιβάλ ανά την υφήλιο, όπως στο Σαν Φρανσίσκο, το Παρίσι, το Λουξεμβούργο, το Σικάγο και την Ισπανία, αποσπώντας αξιοζήλευτες κριτικές.

Τσίου

Η παράσταση στον Βοτανικό

Η μεγάλη σκηνή του Βοτανικού θα φιλοξενήσει την θεατρική παράσταση "Τσίου…" από τις 15 Ιουνίου και μόνο για 20 βράδια. Είναι ένα καλλιτεχνικό εγχείρημα, που μας εξάπτει την περιέργεια καθώς δεν πρόκειται απλώς για ένα ακόμα ανέβασμα μιας ταινίας στη σκηνή. Είναι η συνάντηση του ίδιου σκηνοθέτη και των ίδιων ηθοποιών με την ζωντανή πρόκληση να αναμετρηθούν και να αντιμετωπίσουν, ύστερα από δύο δεκαετίες και κάτω από μια νέα συνθήκη, την ίδια τους την ιστορία. Ο Τσίου είναι ο σύνδεσμος μιας ομάδας καλλιτεχνών που ξανά συναντιέται, αλλά και διαφορετικών γενεών, των εικοσιπεντάρηδων και τριαντάρηδων το τότε και του τώρα. Τα σκηνικά είναι του Γιώργου Γαβαλά και τα κοστούμια της Μελίνας Αρβανιτάκη. Την παράσταση ντύνει μουσικά η  πρωτότυπη μουσική της ταινίας: Κωνσταντίνος Βήτα, The Savage Mambas, Dr Vodkatini. Τους φωτισμούς σχεδίασε ο Βασίλης Κλωτσοτήρας.

Προπώληση από viva.gr

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Ρωμαίος και Ιουλιέτα": Ελλάδα και Τουρκία ανεβάζουν από κοινού την ερωτική τραγωδία του Σαίξπηρ

Μια μεγάλη διεθνής συμπαραγωγή μεταξύ του Κρατικού Θεάτρου της Τουρκίας και του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών ετοιμάζεται αυτή την περίοδο πάνω σε ένα από τα σπουδαιότερα κλασικά κείμενα της παγκόσμιας δραματουργίας.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
23/04/2024

"Ένας εχθρός του λαού": Η Γεωργία Μαυραγάνη σκηνοθετεί Ίψεν

Το θέατρο Ρεκτιφιέ υποδέχεται τη νέα δουλειά της σκηνοθέτριας πάνω σε ένα έργο πολιτικό, όπου ένας γιατρός που αμφισβητεί την πλειοψηφία αποκηρύσσεται ως "εχθρός του λαού".

Θέατρο Σταθμός: Συνεχίζει με φόρα και το Μάιο

Συνεχίζουν την επιτυχημένη πορεία τους και μετά τις διακοπές του Πάσχα τέσσερις παραγωγές, ενώ το θέατρο φιλοξενεί επίσης μία σημαντική παράσταση της περιφέρειας.

Studio new star art cinema: Αυτές είναι οι τελευταίες παραστάσεις της θεατρικής σκηνής του Δήμου Αβδελιώδη

Ένα έργο στα αρχαία ελληνικά και μία σύνθεση διηγημάτων του Παπαδιαμάντη είναι οι δύο παραγωγές του χώρου οι οποίες κατεβάζουν σύντομα αυλαία.

Η Άννα Κοκκίνου διαβάζει Βιζυηνό στις τελευταίες Παραβάσεις της σεζόν στο ΚΠΙΣΝ

Η σειρά θεατρικών αναλογίων του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα "Σταύρος Νιάρχος" ολοκληρώνεται με τη σκηνική ανάγνωση του έργου - ύμνος του Γεώργιου Βιζυηνού στον άνθρωπο και τη φιλία.

Το "Καλά, εσύ σκοτώθηκες νωρίς" κατεβάζει αυλαία

Λίγες παραστάσεις απομένουν ακόμη για την επιτυχημένη θεατρική μεταφορά του ομότιτλου βιβλίου του Χρόνη Μίσσιου στο Σύγχρονο Θέατρο, σε σκηνοθεσία Σοφίας Καραγιάννη.