Δυο χορευτικές παραστάσεις μεταφέρουν προσωπικά βιώματα στη σκηνή

Οι παραστάσεις της Πέρσας Σταματοπούλου και της Όλγας Σπυράκη φέρνουν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος μας τη σύγχρονη χορευτική έκφραση αυτήν την εβδομάδα.

Εκκρεμείς υποθέσεις

"Εκκρεμείς υποθέσεις"

Η Πέρσα Σταματοπούλου ανήκει σε μια δοκιμασμένη γενιά Ελλήνων χορογράφων που με τη δουλειά τους καθιέρωσαν τον σύγχρονο χορό στη χώρα μας. Στο ολοκαίνουργιο έργο της αντλεί υλικό από τα βιώματα της καθημερινότητας, ενώ "τα σώματα διαμορφώνουν ένα πεδίο πολλαπλών, ανολοκλήρωτων δράσεων μέσα σ’ ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον". Η χορογράφος δηλώνει για την παράσταση της: "Πρόκειται για μία κινητική σπουδή η οποία επεξεργάζεται την έννοια της εκκρεμότητας στη ζωή μας ως ένα σωματικό και συναισθηματικό στοιχείο, αναδεικνύοντας την αίσθηση πως όλα ανά πάσα στιγμή μπορούν να βρεθούν μετέωρα στο χώρο και τον χρόνο. Με αναφορές στο σήμερα, αλλά και στη διαχρονικότητα καταστάσεων που βιώνει ο άνθρωπος κατά περιόδους μέσα από αλλεπάλληλες ανατροπές και αναθεωρήσεις, διαμορφώνεται κάθε φορά κι ένα άλλο σημείο εκκίνησης και οπτικής. Τα σώματα ανατρέχοντας σε μία βιωματική συνθήκη της εκκρεμότητας και της επίδρασης που μπορεί να έχει σε μία καθημερινότητα που μετεωρίζεται, διαμορφώνουν ένα πεδίο πολλαπλών, ανολοκλήρωτων δράσεων μέσα σ ένα
διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον". (Artiria Athens, στις 20 &21/3). 

Απόλλυμι

"Απόλλυμι"

Η απώλεια, αυτό είναι το μεγάλο θέμα που πραγματεύεται το σόλο της χορογράφου και χορεύτριας Όλγας Σπυράκη. Μια γυναίκα στο κέντρο της σκηνής βιώνει διαδοχικά τα πέντε στάδια του πένθους, όπως αυτά έχουν διατυπωθεί από την ψυχολόγο Elisabeth Kübler-Ross και είναι η άρνηση, ο θυμός, η διαπραγμάτευση, η θλίψη και η αποδοχή. Σύμφωνα με τη χορογράφο: " Μέσα από το σόλο αυτό επιζητούμε να διαπραγματευτούμε την απώλεια ως γεγονός των καιρών μας, ως φαινόμενο πολιτικό και κοινωνικό που καθιστά την ύπαρξη μας a priori σε μια συνθήκη ήττας, σε μια συνθήκη όπου έχουμε απωλέσει ακόμα και τον ίδιο μας τον εαυτό. Η εικόνα που αποτελεί την αφετηρία του σόλο, είναι η είσοδος μιας γυναίκας στο σπίτι της, ενώ έχει μόλις ενημερωθεί για μια απώλεια που έχει υποστεί. Δεν διευκρινίζεται ποτέ τί είναι αυτό που έχει απωλέσει, τί είναι αυτό που πενθεί. Όσο το σόλο εξελίσσεται, η γυναίκα σταδιακά βιώνει κάθε ένα από τα πέντε στάδια του πένθους για την απώλεια (όπως αυτά έχουν διατυπωθεί από την ψυχολόγο Elisabeth Kübler-Ross και είναι η άρνηση, ο θυμός, η διαπραγμάτευση, η θλίψη και η αποδοχή). Για κάθε στάδιο που βιώνει, η ρεαλιστική της δράση μεταποιείται σε χορό, ενώ ο χώρος γύρω της σταδιακά αποδομείται. (ΠΛΥΦΑ, από 22/3, 5 & 12/4).

Περισσότερες πληροφορίες

Απόλλυµι

  • Χορός
  • Διάρκεια: 43 '

Η ηρωίδα βιώνει το αίσθημα της απώλειας, περνώντας από τα πέντε διαφορετικά στάδια του πένθους: άρνηση, θυμός, διαπραγμάτευση, θλίψη, αποδοχή.

Εκκρεμείς υποθέσεις

  • Σύγχρονος Χορός
  • Διάρκεια: 45 '

Μια σπουδή πάνω στην έννοια της εκκρεμότητας ως σωματικό και συναισθηματικό στοιχείο στον διαρκώς μεταβαλλόμενο σύγχρονο κόσμο.

Artiria Athens

Λεωχάρους 13

ΠΛΥΦΑ

Κορυτσάς 39

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Νατάσα Εξηνταβελώνη - Λητώ Τριανταφυλλίδου: Το "Girls & Boys" μας καλεί να μιλήσουμε για το τραύμα χωρίς φίλτρα

Το "Girls & boys" του διάσημου θεατρικού συγγραφέα και σεναριογράφου Ντένις Κέλι κοιτά κατάματα την κανονικοποίηση της βίας. Εμείς μιλήσαμε για το καθόλα επίκαιρο θεατρικό έργο με την ηθοποιό Νατάσα Εξηνταβελώνη και τη σκηνοθέτρια Λητώ Τριανταφυλλίδου και αναμεταδίδουμε.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΥΣΑ ΠΑΣΙΑΛΟΥΔΗ
12/05/2025

Ο "Δον Ζουάν" Πάνος Βλάχος βγαίνει σε περιοδεία το καλοκαίρι του 2025

Μετά την χειμερινή επιτυχία του "Δον Ζουάν" που δημιούργησαν ο Πάνος Βλάχος και η σκηνοθέτις Λητώ Τριανταφυλλίδου, η παράσταση ταξιδεύει στα ανοιχτά θέατρα της Ελλάδας, κάνοντας πολλές στάσεις και στην Αττική.

4ο Διεθνές Πολυθεματικό Φεστιβάλ Dare Dance: "Η έννοια του κενού"

Το 4ο Dare Dance Festival επιστρέφει, με μια πολυδιάστατη συνάντηση τέχνης και επιστήμης σε τέσσερις χώρους στην Αθήνα και για πρώτη φορά συνεργάζεται με την την Cheapart. Με κεντρική θεματική "Η έννοια του κενού", το φεστιβάλ συνδυάζει videodance, ζωντανές performances, εκθέσεις και σεμινάρια.

Το "Relic" του Ευριπίδη Λασκαρίδη έρχεται στο Πτι Παλαί

10 χρόνια. 40 διεθνή φεστιβάλ. 19 χώρες. H περφόρμανς "Relic" του Ευριπίδη Λασκαρίδη που άφησε το αποτύπωμά της στον παγκόσμιο χάρτη του σύγχρονου θεάτρου, επιστρέφει για τελευταία φορά στην Αθήνα.

"Πρόσεξε μην νυχτωθείς": Θρύλοι, ήχοι και έντονη ψευδαίσθηση φυσικής παρουσίας στο σκοτάδι

Μια αλλιώτικη παράσταση μας περιμένει στο Άβατον. Το "Πρόσεξε μην νυχτωθείς εις την Παλαιόχωρα μια κυθηραϊκή εμπειρία" είναι μια ηχητική τελετουργία στο…σκοτάδι.

"Τα σκυλιά" του Ανέστη Αζά: Μια φωνή αντίστασης απέναντι στον αυταρχισμό

Σε μια εποχή που ο αυταρχισμός επανεμφανίζεται με διάφορες μορφές, ο Ανέστης Αζάς επιλέγει να απαντήσει μέσα από τη θεατρική πράξη και την επανάληψη της παράστασή "Τα σκυλιά" στο θέατρο Κιβωτός. Με αφορμή την απαγόρευση εξόδου του Τούρκου ηθοποιού Τζεμ Ουζούμογλου, ο οποίος συμμετέχει στην παράσταση, ο σκηνοθέτης μιλά για τη λεπτή ισορροπία ανάμεσα στην τέχνη και την καταγγελία, τη λογοκρισία και την ελευθερία, τον πόνο και την ελπίδα.

Η "Θελεστίνα" ταξιδεύει από τη Θεσσαλονίκη στην Αθήνα

Η επιτυχημένη παράσταση του ΚΘΒΕ "Θελεστίνα" του Φερνάντο ντε Ρόχας έρχεται στο Θέατρο Ήβη για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων, με την Ελισάβετ Κωνσταντινίδου στον ομώνυμο ρόλο και σκηνοθεσία Αστέριου Πελτέκη.