Η Εθνική Πινακοθήκη φιλοξενεί σκηνοθεσία του Γιώργου Κουτλή

Ο Γιώργος Κουτλής σκηνοθετεί τον Γιάννη Τσορτέκη στην περφόρμανς που θα παρουσιαστεί τις τρεις πρώτες μέρες του Μάρτη στην Εθνική Πινακοθήκη, στο πλαίσιο της έκθεσης «Κωνσταντίνος Παρθένης. Η ιδανική Ελλάδα της ζωγραφικής του».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΤΛΗΣ

O Γιάννης Τσορτέκης πρωταγωνιστεί στη θεατρική περφόρμανς του Γιώργου Κουτλή με τίτλο "Κωνσταντίνος Παρθένης - Νικόλαος Γιοκαρίνης. Εξομολόγηση-Θεατρικό δρώμενο", που θα παρουσιαστεί στις 4, 5 και 6 Μαρτίου στην Εθνική Πινακοθήκη - Αίθουσα "Αντώνης Κομνηνός". Πρόκειται για μια σύγχρονη δραματουργική προσέγγιση του ιστορικού κειμένου του Ν. Γιοκαρίνη "Αι Εξομολογήσεις των: με τον κ. Κωνσταντίνον Παρθένην διά την παλαιάν και τη νέαν τέχνην", ένα κείμενο του 1930 στο οποίο ο δημοσιογράφος και διανοούμενος Νικόλαος Γιοκαρίνης στιγμάτιζε αρνητικά τον καλλιτέχνη για τις καινοτομίες του στη ζωγραφική και, με το συντηρητισμό που τον διέκρινε, τον μείωνε στα μάτια των ομοτέχνων του και βεβαίως του κοινού. Η παράσταση-δρώμενο παρουσιάζεται στο πλαίσιο της έκθεσης "Κωνσταντίνος Παρθένης. Η ιδανική Ελλάδα της ζωγραφικής του".

ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΟΡΤΕΚΗΣ

Ο Γιάννης Τσορτέκης στον ρόλο του Κωνσταντίνου Παρθένη

Ο Κωνσταντίνος Παρθένης διέτρεξε με τη ζωή του και το έργο του τα τέλη του 19ου αιώνα και ολοκλήρωσε τη διαδρομή του στα τέλη της δεκαετίας του 1960 στο σπίτι του, στους πρόποδες της Ακρόπολης. Αλεξάνδρεια, Βιέννη, Παρίσι, Κέρκυρα, Αθήνα, είναι οι κυριότεροι σταθμοί του έργου του, που δεν είναι ακόμη καταγεγραμμένο στο εύρος του, ούτε απολύτως οριοθετημένο στην ιστορία της τέχνης. Η ζωγραφική του Παρθένη βρίσκεται σε διαρκή δημιουργικό διάλογο, πάντα με προσωπικό ύφος, με τα εικαστικά ρεύματα του μοντερνισμού, ενώ οι εικονογραφικές αναφορές στην αρχαιότητα και στην βυζαντινή τέχνη διαμορφώνουν ένα προσωπικό ζωγραφικό ιδίωμα, που εξελίσσεται σταθερά μέχρι το τέλος της ζωής του μέσα από μια πληθώρα έργων.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Κωνσταντίνος Παρθένης - Νικόλαος Γιοκαρίνης. Εξομολόγηση - Θεατρικό Δρώμενο

  • Performance
  • Διάρκεια: 40 '

Με ανάθεση της Εθνικής Πινακοθήκης δημιουργήθηκε η παράσταση που εντάσσεται στο πλαίσιο της έκθεσης «Κωνσταντίνος Παρθένης. Η ιδανική Ελλάδα της ζωγραφικής του», η οποία επιχειρεί να αναδείξει την προσωπικότητα και την τέχνη του καλλιτέχνη που αμφισβητήθηκε και εξυμνήθηκε όσο λίγοι.

Εθνική Πινακοθήκη - Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου

Βασ. Κωνσταντίνου 50, Παγκράτι
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Βιώσαμε την ποιητική της περφόρμανς "Θέλω να πάω σπίτι" του Θεάτρου στη Σάλα

Το "α" παρακολούθησε στον χώρο-σπίτι της Χρυσής Βιδαλάκη την παράσταση που σκηνοθετεί η Κατερίνα Κλειτσιώτη. Θέμα της η απώλεια μνήμης.

ΓΡΑΦΕΙ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟς ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟς
13/06/2024

Φεστιβάλ Αθηνών: Με το "Exit above – after the tempest" επιστρέφει η Άννε Τερέζα Ντε Κέιρσμακερ στο Ηρώδειο

Από τις σημαντικότερες μορφές του σύγχρονου χορού διεθνώς, η εμβληματική δημιουργός έρχεται μαζί με την ομάδα της Rosas, παρουσιάζοντας μια εκρηκτική χορογραφία που συνδυάζει το βάδισμα με τα μπλουζ.

Ο "Πλούτος" του Εθνικού θα μας συστήσει λιγότερα γνωστά αρχαία θέατρα της Ελλάδας

Βρεθήκαμε στην ανακοίνωση του προγράμματος "Γνωριμία με Αρχαία Θέατρα της Ελλάδας", στο πλαίσιο του οποίου θα παρουσιαστεί αυτό το καλοκαίρι η αριστοφανική κωμωδία σε τοποθεσίες που ίσως δεν γνωρίζαμε.

Το Πτι Παλαί έρχεται τη νέα σεζόν με Καβογιάννη, Παπαδημήτριου κι έργα με υπογραφή Γιωργή Τσουρή

Ο πρώην κινηματογράφος και νυν θέατρο ανοίγει τις πόρτες του ξανά τον Οκτώβριο και υποδέχεται ένα έργο του Τένεσι Ουίλιαμς και μια ελληνική κωμωδία που πρωτοανέβηκε το 1872.

Τα "170 τετραγωνικά / Moonwalk" επιστρέφουν τον χειμώνα για έκτη χρονιά

Το επιτυχημένο κοινωνικό έργο του Γιωργή Τσουρή, το οποίο του χάρισε το βραβείο "Δημήτρης Χορν", επιστρέφει στη σκηνή του θέατρου Ιλίσια, σε σκηνοθεσία Γιώργου Παλούμπη.

Διάλεξε το θάνατό σου, αγάπη μου

Μια πλούσια κληρονόμος επιχειρεί να απαλλαχθεί από τον προικοθήρα σύζυγό της, που σχεδιάζει να τη δολοφονήσει προκειμένου να αποσπάσει την περιουσία της. Βασισμένη στο νουάρ "Διπλό παιχνίδι", η διασκευή του καλλιτεχνικού διδύμου αποζημιώνει τους φαν του είδους και όχι μόνο. | Powered by Uber

Και λέγε λέγε

Μία από τα ίδια ή κάτι διαφορετικό προτείνει στην τελευταία της δουλειά η ιδιοσυγκρασιακή Ελληνίδα δημιουργός; Πάντως, αν και χρησιμοποιεί τα ίδια υλικά, καταλήγει σε ένα χλιαρό αποτέλεσμα. | Powered by Uber