
Η Ουκρανή ηθοποιός και σκηνοθέτις, Λιούμπα Κριβοχίζα, δεν θα μπορούσε να μείνει αμέτοχη στο δράμα που βιώνει η χώρα της. 'Έτσι μια μέρα πριν συμπληρωθεί ένας χρόνος από τις εχθροπραξίες στην Ουκρανία, στις 23 Φεβρουαρίου, παρουσιάζει τη σκηνική σύνθεση "Τρόμος και απόγνωση στο Ρωσικό Βασίλειο" στον Τεχνοχώρο Φάμπρικα, σε μετάφραση της Κατερίνας Ρώτα. Πρωταγωνιστεί η ίδια με τους Κυριάκο Ψυχαλή, Τζίνα Σταυρουλάκη, Άννυ Θεοδούλου και Nataly Tolkunova.

Το έργο στηρίζεται σε κείμενα και μαρτυρίες Ρώσων πολιτών που τάσσονται κατά του πολέμου στην Ουκρανία και περιγράφει την τωρινή κατάσταση εντός Ρωσίας. Οι Ρώσοι πολίτες εκφράζουν την απέχθειά τους απέναντι στο πόλεμο και μοιράζονται τις ανησυχίες τους για το μέλλον σε σχέση με τους ίδιους και τη χώρα τους. Μέσα από αυτά τα κείμενα, ο θεατής μπορεί να δει πόσο τους έχει επηρεάσει η προπαγάνδα, τα συναισθήματά τους σχετικά με τον πόλεμό, αλλά και πώς αντιμετωπίζουν την εχθρότητα που ζουν στην ίδια τους τη χώρα επειδή είναι αντίθετοι με τον πόλεμο. Στην παράσταση ακούγονται αποσπάσματα από τις νουβέλες: "Οπτική παρέκκλιση" Ίγκορ Σαβελιεβ , "Σημειώσεις της Μόσχας" Αντα Αρνταλιονοβα, "Διαδήλωση" Νατάλια Κλιουτσάρεβα, "Η Καταστροφή του πατέρα" Βαλέρι Πανιουσκιν, "Συνεχίζεται…" Λιούμποβ Λουκασένκο. Τα κείμενα παραχωρήθηκαν από το ρωσικό on line περιοδικό ROAR (Russian Oppositional Arts Review) ενώ στην παράσταση θα ακουστούν τα τραγούδια, δύο Ρώσων μουσικών που τάσσονται κατά του πολέμου στην Ουκρανία. Τραγούδια από άλμπουμ Velikaya Sush, Sergey Sushkov, Mikhail Gichpan. Η παράσταση θα ανέβει και στην ΑULA της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ, υπό την αιγίδα του Εργαστηρίου Πολιτικής Φιλοσοφίας του τμήματος Φιλοσοφίας του ΕΚΠΑ.

Η σκηνοθέτις σημειώνει
Αυτή η παράσταση είναι η πρώτη από μια τριλογία παραστάσεων, που θα αφορούν αυτόν το πόλεμο. Σε δυο επόμενες παραστάσεις θα στρέψω την προσοχή μου στις ζωντανές μαρτυρίες Ουκρανών πολιτών και στα θύματα αυτού του πολέμου. Πολλοί με ρωτούν γιατί δεν το έκανα από την αρχή. Και θέλω να απαντήσω σε αυτό. Πρώτον: Λόγω της ουκρανικής μου καταγωγής, μου πήρε πάρα πολύ καιρό να δεχτώ ότι στη χώρα που γεννήθηκα γίνεται πόλεμος. Οι γονείς μου έγιναν πρόσφυγες και οι φίλοι μου πολεμούν. Τα γεγονότα και μαρτυρίες που διάβαζα με σόκαραν και δεν μπορούσα να συνεχίσω. Χρειαζόμουν χρόνο. Δεύτερον: Σχεδόν όλοι Ουκρανοί πολίτες έχουν συγγενείς και φίλους στην Ρωσία. Ήθελα λοιπόν να ερευνήσω γιατί πολλοί από αυτούς δεν αντιστάθηκαν και δεν διαμαρτυρήθηκαν.
Τρίτον: Για να γίνει αυτή η παράσταση συνεργαστήκαν Έλληνες, Ουκρανοί και Ρώσοι. Αλλά εγώ δεν βλέπω εθνικότητες, βλέπω ανθρώπους που είναι εναντίον του πολέμου και ενώθηκαν για να δημιουργήσουν. Στην παράσταση συμμετέχει και μια Ουκρανή ηθοποιός που έχει χάσει το σπίτι της στην Ουκρανία από ρωσικούς βομβαρδισμούς και έχει έρθει στην Ελλάδα σαν πρόσφυγας πολέμου.

Για την ιστορία να θυμίσουμε
Στις 24 Φεβρουαρίου 2022, η Ρωσία εισβάλλει στην Ουκρανία. Πέρασε ένας χρόνος και ο πόλεμος συνεχίζεται. Πρόκειται για τον δεύτερο μεγαλύτερο πόλεμο στην ιστορία, μετά τον Β' Παγκόσμιο. Η Ουκρανία βιώνει μια τεράστια καταστροφή. Ερειπωμένες και βομβαρδισμένες πόλεις, 8 εκατομμύρια πρόσφυγες, 16 χιλιάδες άμαχοι πολίτες νεκροί και τραυματίες, 1.000 και παραπάνω νεκρά ή σοβαρά τραυματισμένα παιδιά, εκατοντάδες νεκροί στρατιώτες και από τις δύο πλευρές. Οι εικόνες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας σοκάρουν. Παράλληλα, μέσα στο ίδιο διάστημα, ένα εκατομμύριο Ρώσων έχουν επίσης γίνει πρόσφυγες και έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τους. Πρόκειται για Ρώσους πολίτες που είναι ενάντια στον πόλεμο. Υπάρχουν και πάρα πολύ που θέλουν, αλλά δεν έχουν δυνατότητα να φύγουν.
Περισσότερες πληροφορίες
Τρόμος και απόγνωση στο Ρωσικό Βασίλειο
Μια αντιπολεμική παράσταση που στηρίζεται σε κείμενα και μαρτυρίες Ρώσων πολιτών κατά του πολέμου στην Ουκρανία αλλά και αποσπάσματα λογοτεχνικών έργων.