Μαρτυρίες Ρώσων πολιτών που τάσσονται κατά του πολέμου στην Ουκρανία στο "Τρόμος και απόγνωση στο Ρωσικό Βασίλειο"

Η πρώτη από μια τριλογία παραστάσεων, που θα αφορούν τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας.

Τρόμος και απόγνωση στο ρωσικό βασίλειο © Νektaria Tereshchenko

Η Ουκρανή ηθοποιός και σκηνοθέτις, Λιούμπα Κριβοχίζα, δεν θα μπορούσε να μείνει αμέτοχη στο δράμα που βιώνει η χώρα της. 'Έτσι μια μέρα πριν συμπληρωθεί ένας χρόνος από τις εχθροπραξίες στην Ουκρανία, στις 23 Φεβρουαρίου, παρουσιάζει τη σκηνική σύνθεση "Τρόμος και απόγνωση στο Ρωσικό  Βασίλειο" στον Τεχνοχώρο Φάμπρικα, σε μετάφραση της Κατερίνας Ρώτα. Πρωταγωνιστεί η ίδια με τους Κυριάκο Ψυχαλή, Τζίνα Σταυρουλάκη, Άννυ Θεοδούλου και Nataly Tolkunova. 

Τρόμος και απόγνωση στο ρωσικό βασίλειο
© Νektaria Tereshchenko

Το έργο στηρίζεται σε κείμενα και μαρτυρίες Ρώσων πολιτών που τάσσονται κατά του πολέμου στην Ουκρανία και περιγράφει την τωρινή κατάσταση εντός Ρωσίας. Οι Ρώσοι πολίτες εκφράζουν την απέχθειά τους απέναντι στο πόλεμο και μοιράζονται τις ανησυχίες τους για το μέλλον σε σχέση με τους ίδιους και τη χώρα τους. Μέσα από αυτά τα κείμενα, ο θεατής μπορεί να δει πόσο τους έχει επηρεάσει η προπαγάνδα, τα συναισθήματά τους σχετικά με τον πόλεμό, αλλά και πώς αντιμετωπίζουν την εχθρότητα που ζουν στην ίδια τους τη χώρα επειδή είναι αντίθετοι με τον πόλεμο. Στην παράσταση ακούγονται αποσπάσματα από τις νουβέλες: "Οπτική παρέκκλιση" Ίγκορ Σαβελιεβ , "Σημειώσεις της Μόσχας" Αντα Αρνταλιονοβα, "Διαδήλωση" Νατάλια Κλιουτσάρεβα, "Η Καταστροφή του πατέρα" Βαλέρι Πανιουσκιν, "Συνεχίζεται…" Λιούμποβ Λουκασένκο. Τα κείμενα παραχωρήθηκαν από το ρωσικό on line περιοδικό ROAR (Russian Oppositional Arts Review) ενώ στην παράσταση θα ακουστούν τα τραγούδια, δύο Ρώσων μουσικών που τάσσονται κατά του πολέμου στην Ουκρανία. Τραγούδια από άλμπουμ Velikaya Sush, Sergey Sushkov, Mikhail Gichpan. Η παράσταση θα ανέβει και στην ΑULA  της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ, υπό την αιγίδα του Εργαστηρίου Πολιτικής Φιλοσοφίας του τμήματος Φιλοσοφίας του ΕΚΠΑ. 

Τρόμος και απόγνωση στο ρωσικό βασίλειο
© Νektaria Tereshchenko

Η σκηνοθέτις σημειώνει

Αυτή η παράσταση είναι η πρώτη από μια τριλογία παραστάσεων, που θα αφορούν αυτόν το πόλεμο. Σε δυο επόμενες παραστάσεις θα στρέψω την προσοχή μου στις ζωντανές μαρτυρίες Ουκρανών πολιτών και στα θύματα αυτού του πολέμου. Πολλοί με ρωτούν γιατί δεν το έκανα από την αρχή. Και θέλω να απαντήσω σε αυτό. Πρώτον: Λόγω της ουκρανικής μου καταγωγής, μου πήρε πάρα πολύ καιρό να δεχτώ ότι στη χώρα που γεννήθηκα γίνεται πόλεμος. Οι γονείς μου έγιναν πρόσφυγες και οι φίλοι μου πολεμούν. Τα γεγονότα και μαρτυρίες που διάβαζα με σόκαραν και δεν μπορούσα να συνεχίσω. Χρειαζόμουν χρόνο. Δεύτερον: Σχεδόν όλοι Ουκρανοί πολίτες έχουν συγγενείς και φίλους στην Ρωσία. Ήθελα λοιπόν να ερευνήσω γιατί πολλοί από αυτούς δεν αντιστάθηκαν και δεν διαμαρτυρήθηκαν. 
Τρίτον: Για να γίνει αυτή η παράσταση συνεργαστήκαν Έλληνες, Ουκρανοί και Ρώσοι. Αλλά εγώ δεν βλέπω εθνικότητες, βλέπω ανθρώπους που είναι εναντίον του πολέμου και ενώθηκαν για να δημιουργήσουν. Στην παράσταση συμμετέχει και μια Ουκρανή ηθοποιός που έχει χάσει το σπίτι της στην Ουκρανία από ρωσικούς βομβαρδισμούς και έχει έρθει στην Ελλάδα σαν πρόσφυγας πολέμου.

Τρόμος και απόγνωση στο ρωσικό βασίλειο
© Νektaria Tereshchenko

Για την ιστορία να θυμίσουμε

Στις 24 Φεβρουαρίου 2022, η Ρωσία εισβάλλει στην Ουκρανία. Πέρασε ένας χρόνος και ο πόλεμος συνεχίζεται. Πρόκειται για τον δεύτερο μεγαλύτερο πόλεμο στην ιστορία, μετά τον Β' Παγκόσμιο. Η Ουκρανία βιώνει μια τεράστια καταστροφή. Ερειπωμένες και βομβαρδισμένες πόλεις, 8 εκατομμύρια πρόσφυγες, 16 χιλιάδες άμαχοι πολίτες νεκροί και τραυματίες, 1.000 και παραπάνω νεκρά ή σοβαρά τραυματισμένα παιδιά, εκατοντάδες νεκροί στρατιώτες και από τις δύο πλευρές. Οι εικόνες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας σοκάρουν. Παράλληλα, μέσα στο ίδιο διάστημα, ένα εκατομμύριο Ρώσων έχουν επίσης γίνει πρόσφυγες και έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τους. Πρόκειται για Ρώσους πολίτες που είναι ενάντια στον πόλεμο. Υπάρχουν και πάρα πολύ που θέλουν, αλλά δεν έχουν δυνατότητα να φύγουν.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Τρόμος και απόγνωση στο Ρωσικό Βασίλειο

  • Σκηνική Σύνθεση
  • Διάρκεια: 70 '

Μια αντιπολεμική παράσταση που στηρίζεται σε κείμενα και μαρτυρίες Ρώσων πολιτών κατά του πολέμου στην Ουκρανία αλλά και αποσπάσματα λογοτεχνικών έργων.

Τεχνοχώρος Φάμπρικα

Μεγάλου Αλεξάνδρου & Ευρυμέδοντος

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Ένα σπίτι φωτεινό σαν μέρα": Επανεκκίνηση για το Εθνικό Θέατρο

Ξεκινά η παράσταση πάνω στο έργο του Τόνι Κούσνερ για την ευθύνη μας απέναντι στην Ιστορία σε σκηνοθεσία του καλλιτεχνικού διευθυντή Γιάννη Μόσχου μετά την λήξη της κατάληψης στο κτίριο Τσίλερ.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/03/2023

Μαρία Πρωτόπαππα: "Οι περισσότεροι ρόλοι έχουν γραφτεί από άνδρες και αναπαράγουν σεξιστικά στερεότυπα"

Με μια συναισθηματικά φορτισμένη και γενναία τοποθέτηση στο πλαίσιο της ημερίδας "Women Who Dare - Η Θέση της Γυναίκας στην Ελλάδα του Σήμερα. Ιδέες και Δράσεις για ένα Καλύτερο Αύριο", μίλησε για την ανισότητα στο χώρο του θεάτρου και για τα εσωτερικευμένα στερεότυπα της γενιάς της.

Μικροί και μεγάλοι γίνονται ένα στο φαντασμαγορικό "Slava's Snowshow"

Ένα μοναδικό διαδραστικό υπερθέαμα γεμάτο κλόουν, εκπλήξεις και παιχνιδιάρικη διάθεση έρχεται για λίγες μόνο παραστάσεις στο Θέατρο Παλλάς με την υπογραφή του Slava Polunin.

Η "Ανατολή" του Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου στο Θέατρο του Νέου Κόσμου

Η παράσταση σε κείμενο της Έλλης Παπαδημητρίου που παρουσιάστηκε πέρυσι στην Αρχαία Τίρυνθα έρχεται στην Κεντρική Σκηνή του Νέου Κόσμου με μια δυνατή υποκριτική ομάδα.

Τέλος οι ανασφάλιστες πρόβες στο θέαμα - ακρόαμα

Θεσπίζεται ρυθμιστικό πλαίσιο για την καταπολέμηση της αδήλωτης και ανασφάλιστης πρόβας και την προστασία και στήριξη της καλλιτεχνικής δημιουργίας και των απασχολούμενων στον πολιτισμό.

H Ιόλη Ανδρεάδη επιστρέφει στο νεοϋορκέζικο "The Tank Theatre"

Το "The Tank" της Νέας Υόρκης υποδέχεται την Ιόλη Ανδρεάδη με δυο παραστάσεις για την Αρτό, που αγάπησε το αθηναϊκό κοινό.

"Rudolf - Άλμα προς την ελευθερία": Η ιστορία του θρύλου Ρούντολφ Νουρέγιεφ

Τρία πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για την παράσταση που εμπνέεται από τη ζωή του κορυφαίου χορευτή του 20ου αιώνα, Ρούντολφ Νουρέγιεφ κι έρχεται στο Christmas Theatre.