Ο "Ορλάντο" της Βιρτζίνια Γούλφ ολοκληρώνει τις παραστάσεις του στο Θέατρο Τόπος Αλλού

Η θεατρική απόδοση του μυθιστορήματος που καθιέρωσε την συγγραφέα και εκπρόσωπο του μοντερνισμού, σε σκηνοθεσία του Νίκου Καμτσή, μετρά αντίστροφα.

Ορλάντο © Γιώργος Κρίκος

Από την αχανή έρημο της ποίησης και το μυθιστορηματικό σύμπαν της Βιρτζίνια Γουλφ, ο "Ορλάντο" ολοκληρώνει τις παραστάσεις του στο Θέατρο Τόπος Αλλού την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου. Ο Νίκος Καμτσής υπογράφει την πρωτότυπη θεατρική απόδοση, τα σκηνικά και τη σκηνοθεσία του έργου, που έχει χαρακτηριστεί ως το μεγαλύτερο και πιο γοητευτικό ερωτικό γράμμα στη λογοτεχνία και καθιέρωσε τη Γουλφ ως συγγραφέα και εκπρόσωπο του μοντερνισμού.

Ορλάντο
© Γιώργος Κρίκος

Ο "κόσμος" του Ορλάντο ντύνεται με τα κοστούμια της Μίκας Πανάγου, τη μουσική του Κώστα Χαριτάτου, τους φωτισμούς του Γιάννη Ζέρβα, την κίνηση της Κάλλιας Θεοδοσιάδη, τα βίντεο του Αντώνη Κουκούβελα και την ερμηνεία των Θοδωρή Ελευθεριάδη, Γιάννη Ζέρβα, Λαμπρινής Θάνου, Χάρη Λογγαράκη, Ασημένιας Παπαδοπούλου, Μαριάνθης Φωτάκη. Τον γοητευτικό Ορλάντο που μεταμορφώνεται επί σκηνής σε γυναίκα, υποδύεται η Τζωρτζίνα Παλαιοθόδωρου. Τον ρόλο του σκηνοθέτη που ο Ορλάντο του εμπιστεύεται το έργο του, κρατάει ο Νίκος Καμτσής. Ως Βιρτζίνια Γουλφ ακούμε τη φωνή της Πέγκυς Σταθακοπούλου.

Ορλάντο
© Γιώργος Κρίκος

Η υπόθεση του έργου

Ο Ορλάντο είναι ένα δεκαεξάχρονο αγόρι, που ζει και μεγαλώνει στα χρόνια του Σαίξπηρ. Έχει πολλές απαιτήσεις και μεγάλη αυτοπεποίθηση. Κινείται σε  ένα άλλο συμπάν και θέλει να το κατακτήσει. Γράφει μια τραγωδία και συναντάει τον Σαίξπηρ. Τον ερωτεύεται η Βασίλισσα Ελισάβετ, αυτός όμως ερωτεύεται τη Ρωσίδα πριγκίπισσα Σάσα. Προδίδεται, εξευτελίζεται από τον κυνικό και πικρόχολο ποιητή Νίκολας Γκρην. Γίνεται πρέσβης στην Κωνσταντινούπολη. Κοιμάται επτά μέρες συνέχεια και ξυπνά γυναίκα. Έχει γίνει η Ορλάντο. Το απόλυτο μυθιστόρημα της Βιρτζίνια Γούλφ είναι η ενσάρκωση του ανδρόγυνου που διασχίζει τους αιώνες από τον 16ο αιώνα έως σήμερα.

Ορλάντο
© Γιώργος Κρίκος

Ο σκηνοθέτης σημειώνει

Η Βιρτζίνια Γούλφ δεν χρειάζεται συστάσεις. Εύθραυστη, τολμηρή, τελειομανής και ρηξικέλευθη, δημιούργησε καινούριες, νεωτερικές φόρμες. Έρωτας, ποίηση, απιστία, προδοσία, μοναξιά είναι τα θέματα που κατακλύζουν το έργο της. Χτίζει αξίες και υποσκάπτει τις συμβάσεις της εποχής της με το υποδόριο, φλεγματικό και βιτριολικό ύφος της. Η παράσταση του ΤΟΠΟΣ ΑΛΛΟύ φιλοδοξεί να αξιοποιήσει όσο περισσότερο μπορεί, αυτόν τον πλούτο. Αφήνεται σ΄ αυτή την περιπέτεια και διατρέχει αυτούς τους πέντε αιώνες (από τον 16ο αιώνα μέχρι τις μέρες μας). Είναι ένα ταξίδι του ανθρώπου, του ανθρώπινου πολιτισμού και των ανθρώπινων σχέσεων. Οι σταθμοί πολλοί, τα στοιχήματα και τα διλήμματα πολλά: τέχνη και πραγματική ζωή, ρεαλισμός και ρομαντισμός, έρωτας και προδοσία, κωμωδία και δράμα. Πάνω στη σκηνή στήνεται ένα θέαμα, όπου όλα μπερδεύονται. Τα ερωτηματικά και οι αμφιβολίες, υπέρτατες υπαρξιακές αξίες-που διαλύει στο τέλος  η ίδια η Βιρτζίνια Γούλφ.

Προπώληση μέσω Viva.gr

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Ορλάντο

  • Δραματοποιημένο Μυθιστόρημα
  • Διάρκεια: 110 '

Θεατρική μεταφορά του ομώνυμου μυθιστορήματος, στο οποίο ένας άνθρωπος διανύει μια πορεία πέντε αιώνων, ξεκινώντας ως άνδρας στην ελισαβετιανή Αγγλία και φτάνοντας στο σήμερα ως γυναίκα.

Τόπος Αλλού

Κεφαλληνίας 17 & Κυκλάδων

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Οι θεατρικές πρεμιέρες της εβδομάδας

Συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε πέντε παραστάσεις που σηκώνουν αυλαία την εβδομάδα 18 έως 24/4 και ξεχωρίζουν.

ΓΡΑΦΕΙ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟς ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟς
18/04/2024

Updated | Ίσα που προλαβαίνεις αυτές τις 24 θεατρικές παραστάσεις

Συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε έργα για κάθε γούστο που κατεβάζουν αυλαία την εβδομάδα 18 έως 24 Απριλίου.

Το πολυταξιδεμένο "Lemon" γιορτάζει 6 χρόνια στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Στην Κεντρική Σκηνή του ΔΘΠ παρουσιάζεται η πρωτότυπη, χειροποίητη παράσταση για την απίστευτη ιστορία του πιανίστα 1900 που έχουν παρακολουθήσει μέχρι σήμερα περισσότεροι από 16.000 θεατές, σε μια ξεχωριστή βραδιά που θα ολοκληρωθεί με ένα ατμοσφαιρικό live από τον καταξιωμένο Σταύρο Λάντσια.

Generation lost

Η "χαμένη γενιά" των millennials διεκδικεί τη φωνή της σε ένα θεατρικό έργο που στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό σε δικές τους μαρτυρίες. Ανεβαίνει στη σκηνή με δόσεις αυτοαναφορικότητας και φλυαρίας, όχι όμως χωρίς θέρμη και ταλέντο.

Το πιο όμορφο σώμα που έχει βρεθεί ποτέ σε αυτό το μέρος

Μια συναρπαστική ερμηνεία από τον Αργύρη Ξάφη σε ένα ενδιαφέρον σύγχρονο έργο, που με τη μορφή πολυπρόσωπης αφήγησης, προσεγγίζει ζητήματα ομοφοβίας, βίας και ενοχής μιας κλειστής κοινωνίας.

"The doctor": 11 ακόμη παραστάσεις στο Αμφι-θέατρο

Το συνταρακτικό mind game για τα όρια της πολιτικής ορθότητας και την παντοδυναμία της cancel culture σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου κατεβάζει αυλαία μέσα στον Απρίλιο.

"Ο κύκλος των χαμένων ποιητών" ανεβαίνει Θεσσαλονίκη

Μετά την επιτυχία στην Αθήνα και το θέατρο Βρετάνια, η παράσταση σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ασπιώτη με τον Άκη Σακελλαρίου στον ρόλο του αντισυμβατικού Τζον Κίτινγκ "μετακομίζει" στη συμπρωτεύουσα.