Post-apocalyptic "Αρκουδοράχη" στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Η Ιώ Βουλγαράκη σκηνοθετεί το τολμηρό έργο του πολυβραβευμένου Ουαλού συγγραφέα θεάτρου και κινηματογράφου Εντ Τόμας στη Σκηνή Ωμέγα του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά.

Αρκουδοράχη Κική Παπαδοπούλου©

Η σκηνοθέτις Ιώ Βουλγαράκη και η ομάδα ΠΥΡ συστήνουν στο ελληνικό κοινό την "Αρκουδοράχη" του πολυβραβευμένου Ουαλού συγγραφέα θεάτρου και κινηματογράφου Εντ Τόμας. Δημήτρης Γεωργιάδης, Ιωσήφ Ιωσηφίδης, Δέσποινα Κούρτη και Αργύρης Ξάφης πρωταγωνιστούν στην παράσταση που ανεβάζει στη σκηνή το έργο του 2019 όπου η σκιά ενός αόρατου πολέμου μεταμορφώνει τα πάντα και δημιουργεί μια σύγχρονη και τολμηρή σπουδή πάνω στην απώλεια μέσα από την ιδιοσυγκρασιακή, αιχμηρή και ποιητική γλώσσα του συγγραφέα. Η πρεμιέρα έχει οριστεί για τις 3 Μαρτίου στη Σκηνή Ωμέγα του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά

Αρκουδοράχη
Κική Παπαδοπούλου©

Η υπόθεση

Σε ένα χωριό ερημωμένο και σβησμένο από σύνορα που χαράσσονται ξανά και ξανά, ένα ζευγάρι κρατάει ανοιχτό ένα χασάπικο που αρνείται πεισματικά να εγκαταλείψει. Η μνήμη είναι ο μοναδικός μηχανισμός επιβίωσης σε μια πραγματικότητα που αλλάζει βίαια και αμετάκλητα, ενώ εκείνοι αδυνατούν να την ακολουθήσουν. Ένας νεαρός άνδρας ζει μαζί τους, κομμάτι και αυτός της προηγούμενης ζωής τους, ενώ ένας άλλος μυστηριωδώς καταφθάνει στο μαγαζί με έναν άγνωστο σκοπό.

Αρκουδοράχη
Κική Παπαδοπούλου©

Σε συνέντευξη που έδωσε στο "α” η Ιώ Βουλγαράκη σημειώνει: "Η "Αρκουδοράχη" έφτασε στα χέρια μου λίγο πριν από το πρώτο λοκντάουν και αμέσως σκέφτηκα ότι δεν γράφονται τέτοια έργα, υπάρχει κάτι το μοναδικό και μη κατατάξιμο στο σύμπαν που φέρει ο Εντ Τόμας, ο οποίος συνθέτει ένα post-apocalyptic τοπίο με έναν εντελώς ιδιοσυγκρασιακό τρόπο. Το έργο αγγίζει τον αγώνα που δίνουν οι άνθρωποι να επιβιώσουν όταν γύρω τους ο κόσμος αλλάζει ριζικά. Αυτό κι αν είναι θέμα για όλους μας. Είναι ένα κείμενο που έχει αφουγκραστεί την εποχή του, βαθιά και όχι επικαιρικά, αυτό αισθάνθηκα τόσο εγώ όσο και όλη η ομάδα ΠΥΡ και θελήσαμε να το συστήσουμε στο ελληνικό κοινό ακριβώς γι’ αυτόν το λόγο. Γράφτηκε το 2019 και πρωτοπαρουσιάστηκε σε σκηνοθεσία του συγγραφέα και της καλλιτεχνικής διευθύντριας του Royal Court Theatre, Vicky Featherstone, σε συμπαραγωγή του Royal Court και του National Theatre of Wales, στο Sherman Theatre στο Κάρντιφ της Ουαλίας, τον Σεπτέμβριο του 2019”. 

>> Ιώ Βουλγαράκη: "Το θέατρο μπορεί να μας εξανθρωπίσει στις πιο κτηνώδεις εποχές"


Ο Αργύρης Ξάφης υπογράφει τη μετάφραση, ο Θοδωρής Αμπαζής την πρωτότυπη μουσική σύνθεση, η Anna Fedorova τα σκηνικά και τα κοστούμια, η Κατερίνα Φώτη την κινησιολογία και ο Αλέκος Αναστασίου τους φωτισμούς.

Αρκουδοράχη
Κική Παπαδοπούλου©

Προπώληση μέσω viva.gr

 

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Αρκουδοράχη

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 95 '

Σε ένα μετα-αποκαλυπτικό τοπίο, ένα ζευγάρι αρνείται να ακολουθήσει τη ροή ενός κόσμου που αλλάζει βίαια, στην τολμηρή σπουδή του πολυβραβευμένου Ουαλού συγγραφέα πάνω στην απώλεια. Σε ένα χωριό ερημωμένο και σβησμένο από σύνορα που χαράσσονται ξανά και ξανά, ένα ζευγάρι κρατάει ανοιχτό ένα χασάπικο που αρνείται πεισματικά να εγκαταλείψει. Η μνήμη είναι ο μοναδικός μηχανισμός επιβίωσης σε μια πραγματικότητα που αλλάζει βίαια και αμετάκλητα, ενώ εκείνοι αδυνατούν να την ακολουθήσουν. Ένας νεαρός άνδρας ζει μαζί τους, κομμάτι και αυτός της προηγούμενης ζωής τους, ενώ ένας άλλος μυστηριωδώς καταφθάνει στο μαγαζί μ’ έναν άγνωστο σκοπό.

Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Ηρώων Πολυτεχνείου & Βασ. Γεωργίου

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Cleansed": Ένα από τα θεατρικά talks of the town της φετινής σεζόν

Άνοιξε η προπώληση για τον Μάρτιο – Sold out ο Ιανουάριος, ελάχιστες θέσεις για τον Φεβρουάριο, για την παράσταση στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
08/01/2026

O Θανάσης Σαμαράς κυκλοφορεί 'Ελεύθερος' στο Θέατρο Noūs

Ακολουθεί το δρομολόγιο για Κυψέλη και για 5 παραστάσεις.

"Ο Αρχιτέκτων" : Τι συμβαίνει όταν ο δημιουργός παγιδεύεται στο ίδιο του το δημιούργημα ;

Η σουρεαλιστική κωμωδία της Φώφης Τρέζου, ανεβαίνει στο Θέατρο 104 για 10 μόνο παραστάσεις.

Για καμπαρέ στη θρυλική 'Μέδουσα' της Πλάκας

Το ιστορικό στέκι της Πλάκας που συνδέθηκε με τον πολυτάλαντο Γιώργο Μαρίνο, επιστρέφει και ξαναβάζει φωτιά στις νύχτες της Αθήνας.

Το "Μπεν και Ίμο" του Μαρκ Ρέιβενχιλ έρχεται στην Εναλλακτική Σκηνή ΕΛΣ

Το έργο θα ζωντανέψει για 15 παραστάσεις την αληθινή ιστορία της ταραχώδους σχέσης των σπουδαίων μουσικών Μπέντζαμιν Μπρίττεν και Ίμοτζεν Χολστ.

Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ

Το δράμα του Έντουαρντ Άλμπι παραμένει ένα ανελέητο πορτρέτο συζυγικής φθοράς. Η σκηνοθεσία του Σωτήρη Τσαφούλια και οι ερμηνείες φωτίζουν τη βία, την τρυφερότητα και τις ψευδαισθήσεις που συγκροτούν αυτό το διαχρονικό έργο. | Powered by Uber

Ο τελευταίος Γιάνκης

Ένα από τα τελευταία έργα του Άρθουρ Μίλλερ, σε μία παράσταση που φωτίζει με χιούμορ και τρυφερότητα τις προκλήσεις και τα αδιέξοδα του καπιταλιστικού συστήματος. | Powered by Uber