Τα "Ανεμοδαρμένα ύψη" κάνουν πρεμιέρα στον Πειραιά

Ο Γιάννης Καλαβριανός ανεβάζει στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά το κλασικό μυθιστόρημα της Έμιλι Μπροντέ για τον «καταραμένο έρωτα» της Κάθριν και του Χίθκλιφ.

Ανεμοδαρμένα ύψη © Ελίνα Γιουνανλή

Η Έμιλι Μπροντέ στα μόλις τριάντα χρόνια της ζωής της (1818-48) έγραψε περίπου διακόσια ποιήματα και μόλις ένα μυθιστόρημα, που όμως αποδείχτηκε αρκετό ώστε να μείνει το όνομά της στην ιστορία. Με τις αδερφές της Σάρλοτ και Ανν, εξέδωσαν το 1846, χρησιμοποιώντας ψευδώνυμα, την  ποιητική συλλογή "Poems - by Currer, Ellis & Acton Bell". Η πρώτη έκδοση πούλησε μόλις τρία αντίτυπα, ήταν όμως αυτή που άνοιξε δρόμο στη συγγραφική σταδιοδρομία τους. Τα "Ανεμοδαρμένα Ύψη"εκδόθηκαν το 1847, επίσης με ψευδώνυμο, και ξεσήκωσαν ζωηρές αντιδράσεις στη βικτοριανή Αγγλία για το πάθος και τη βία στην απεικόνιση των προσώπων και της ερωτικής σχέσης των δύο πρωταγωνιστών, του Χίθκλιφ και της Κάθριν, που απλώνεται σε πολλές δεκαετίες, οδηγεί σε τρομερές πράξεις εκδίκησης και σημαδεύει ανεπανόρθωτα δύο οικογένειες. 

Ανεμοδαρμένα ύψη

Ο Γιάννης Καλαβριανός γοητεύτηκε από το έργο με τους ατελείς, βίαιους, ανήθικους αντιήρωες που παλεύουν να ευτυχήσουν και ανέλαβε το στοίχημα να του δώσει θεατρική υπόσταση για πρώτη φορά το 2016, στο ΚΘΒΕ, σε δική του μετάφραση και διασκευή. Τώρα επιστρέφει στην εμβληματική ιστορία, αποτυπώνοντας εκ νέου την ποιητική δύναμη και την άγρια ομορφιά της. Στην παράσταση του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά (από 25/1), ο Γιώργος Γλάστρας και η Ιωάννα Κολλιοπούλου ερμηνεύουν τον Χίθκλιφ και την Κάθριν, και τους υπόλοιπους ρόλους οι Χριστίνα Μαξούρη, Γιώργος Μπένος, Γιώργος Μπινιάρης, Άγγελος Μπούρας, Δημήτρης Πασάς κ.ά. Τα σκηνικά είναι του Γιάννη Θαβώρη, τα κοστούμια των Αλεξάνδρας Μπουσουλέγκα-Ράνιας Υφαντίδου, η μουσική του Άγγελου Τριανταφύλλου, οι φωτισμοί της Εβίνας Βασιλακοπούλου.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Ανεμοδαρμένα ύψη

  • Δραματοποιημένο Μυθιστόρημα
  • Διάρκεια: 120 '

Ο καταδικασμένος έρωτας του Χίθκλιφ και της Κάθριν βρίσκεται στο επίκεντρο του λογοτεχνικού αριστουργήματος που οδηγεί δύο οικογένειες σε ολοκληρωτική καταστροφή.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Ο Μάνος Θηραίος για τις "Λέξεις των άλλων" που μπορεί να είναι παρηγοριά ή όπλο θανάσιμο

Μια συζήτηση με αφορμή το θεατρικό μπρα ντε φερ που παίζεται στο Άβατον για δεύτερη χρονιά και μάς φέρνει αντιμέτωπους με ερωτήματα που δεν έχουν εύκολες απαντήσεις καθώς οι ήρωες του αποζητούν λύτρωση.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΥΣΑ ΠΑΣΙΑΛΟΥΔΗ
05/09/2025

Η παράσταση των συνεχόμενων sold out επιστρέφει για 10η χρονιά στο Studio Μαυρομιχάλη

Μια ασφυκτικά καφκική ανάκριση λαμβάνει χώρα από τις 10 Οκτωβρίου 2025.

Επέτειος για τον Γιάννη Καλαβριανό με δύο παραστάσεις στο ιστορικό Αμφι-θέατρο

"Γιοι και κόρες, μια παράσταση για την αναζήτηση της ευτυχίας" και "Η Πύλη της Κόλασης": Με δύο θεατρικές παραστάσεις κάτω από την ίδια στέγη γιορτάζει ο πολυγραφότατος δημιουργός και σκηνοθέτης τη νέα σεζόν 2025-26 τα 20 χρόνια της Εταιρείας Θεάτρου Sforaris.

Πρώτο trailer για το "Άρωμα γυναίκας" με τον Άκη Σακελλαρίου

Το διάσημο οσκαρικό έργο "Scent of a woman", που έγινε ευρέως γνωστό από τον κινηματογράφο, σκηνοθετεί φέτος για πρώτη φορά στην ελληνική σκηνή ο Κωνσταντίνος Ασπιώτης.

Η Μελία Κράιλινγκ από το "Emily in Paris" στους "Ερωτευμένους" του Bios

Η σκηνοθέτις και συγγραφέας Έλενα Πέγκα σκηνοθετεί μια παράσταση που αποκαλύπτει με σκληρότητα, αλλά και ποιητική ένταση την κόλαση του έρωτα και τη βαριά κληρονομιά μίας οικογένειας.

Εξτρά μέρα για το "Τέλος του παιχνιδιού" με τους Μάκη Παπαδημητρίου-Γιώργο Χρυσοστόμου

Λόγω ζήτησης, προστέθηκε επιπλέον ημέρα παραστάσεων για το έργο του Μπέκετ που έρχεται στο θέατρο Ιλίσια.

Οιδίποδας Τύραννος

Η Σοφία Αντωνίου σκηνοθετεί τη γνωστή τραγωδία του Σοφοκλή, αναθέτοντας την ερμηνεία της στον -εξαιρετικό- Χάρη Χαραλάμπους-Καζέπη και καταλήγει σε ένα πυκνό, επιδραστικό θέαμα που επαναπροσδιορίζει τη σχέση του θεατή με το παραστασιακό γεγονός. | Powered by Uber