Χορός ενάντια στη βία: Η Εύα Σταυρογιάννη γράφει για το "Platform B, ένας αγώνας σιωπής"

Η χορεύτρια και χορογράφος που μαθήτευσε δίπλα στη Μάγια Πλισέτσκαγια στην Κρατική Ακαδημία Χορού της Μόσχας και χόρεψε για τα Μπολσόι παρουσιάζει την πρώτη παράσταση της νεοϊδρυθείσας ομάδας της “Indak Dance Co” στις Ροές.

Platform B, ένας αγώνας σιωπής Νίκος Ζήκος©

Η χορεύτρια και χορογράφος Εύα Σταυρογιάννη που μαθήτευσε δίπλα στη Μάγια Πλισέτσκαγια στην Κρατική Ακαδημία Χορού της Μόσχας και χόρεψε για τα Μπολσόι, παρουσιάζει την πρώτη παράσταση της νεοϊδρυθείσας ομάδας της "Indak Dance Co” με τίτλο "Platform B, ένας αγώνας σιωπής" από 17 Φεβρουαρίου και για λίγες παραστάσεις στο θέατρο Ροές. Η παράσταση εξετάζει τη σεξουαλική, ψυχολογική ή και λεκτική βία που υφίσταται ένας άνθρωπος και τις συνέπειές της σε ατομικό αλλά και σε κοινωνικό επίπεδο. Ερμηνεύουν οι Νίκος Γονίδης, Αναστασία Μήλου, Κατερίνα Μοίρα, Σπύρος Ντόγκας και η Εύα Σταυρογιάννη. Ακούγεται η φωνή του Φάνη Μουρατίδη. Η μουσική σύνθεση είναι του Αντώνη Παπακωνσταντίνου, τα κοστούμια είναι Digitaria και οι φωτισμοί της Μελίνας Μάσχα.

Η Εύα Σταυρογιάννη γράφει για το "Platform B, ένας αγώνας σιωπής"

Εύα Σταυρογιάννη
Εύα Σταυρογιάννη

"Ο χορός για μένα θα μπορούσε να παρομοιαστεί με μια εικόνα. Να παρατηρείς τον κόσμο γύρω σου και να τον μεταφέρεις επί σκηνής, ατόφιο, χωρίς υπερβολές και υπέρμετρες προσπάθειες. Πηγή έμπνευσής μου είναι η παρατήρηση των ανθρώπων σαν σε έναν καμβά. Ο άνθρωπος και το σύνολο που τον αγκαλιάζει, δίνοντας έμφαση στο "εδώ και τώρα", μόνο έτσι θεωρώ πως θα απελευθερωθεί το βλέμμα μας. Όμως, η ενέργεια του "κοιτώ" δεν έχει καμία βαρύτητα, εάν δεν συνδεθεί με την ανάδυση ενός ιδιαίτερου τοπίου μέσα μας, με την προσωπική "κατοχή" του χώρου. Η σκηνή, επομένως δεν είναι απλώς η επιφάνεια πάνω στην οποία τοποθετείται το σώμα, αλλά το μέρος στο οποίο η κίνηση αποτελεί μια χωρική συνθήκη ενατένισης, καθώς το πλησίασμα του άλλου προτείνει μια σχέση δίχως τέλος, μετατρέποντας τον σκηνικό χώρο σε τόπο συνύπαρξης. Κίνηση, Μουσική και Λόγος είναι τα στοιχεία πάνω στα οποία δομείται το έργο και αλληλοσυμπληρώνονται προκειμένου να αποδοθεί το νόηµα”.

Platform B, ένας αγώνας σιωπής
Νίκος Ζήκος©

"Ωστόσο, η χορογραφική γλώσσα που με ενδιαφέρει και προτείνω μέσα από το "Platform B, ένας αγώνας σιωπής" τοποθετείται μεταξύ ισορροπίας και ανισορροπίας. Έντονες εικόνες, καθαρά σχήματα, σκληρότητα, ηρεμία, παιχνίδι. Η µουσική έχει τη δυνατότητα να σε ταξιδεύει προς µια κατεύθυνση. Ταυτόχρονα, ο λόγος σε συνδυασμό µε την κίνηση προσδίδουν κάτι παραπάνω στο ηχητικό άκουσµα. Γι’ αυτό επιλέξαµε το κείμενο που ακούγεται να είναι στη γερμανική γλώσσα, προκειµένου η ευαισθησία να αποδοθεί µέσω ενός σκληρού λόγου, με διαρκώς εναλλασσόμενο ρυθμό. Επομένως, η μουσική παράγεται με διάφορους τρόπους, αποφεύγοντας ένα καθαρό ρυθμικό μοτίβο. Όλο το sound design της παράστασης υπογράφει ο Αντώνης Παπακωνσταντίνου. Όλα αυτά τα στοιχεία έρχονται σε αντίθεση με την εναλλαγή του χώρου και του χρόνου. Οι performers δεν φέρουν μια μοναδική ταυτότητα, αλλά περνούν από την μία στην άλλη, είτε συλλογικά είτε ατομικά, παραμένοντας σε διαρκή αλληλεπίδραση με το καλλιτεχνικό σύμπαν που έχουμε δημιουργήσει. Η ομάδα της Indak αποτελείται από νέα παιδιά, γεμάτα ιδέες, έτοιμα να δοκιμάσουν και να προτείνουν τα πάντα".

Platform B, ένας αγώνας σιωπής
Νίκος Ζήκος©

"Οι χορευτές, Νίκος Γονίδης, Αναστασία Μήλου και Σπύρος Ντόγκας είναι πτυχιούχοι της Κρατικής Σχολής Ορχηστρικής Τέχνης, ενώ η ηθοποιός Κατερίνα Μοίρα, πτυχιούχος της Ανωτέρας Δραματικής Σχολής "Ίασμος". Εν προκειμένω, έχουμε επιλέξει να επικεντρωθούμε στην θεωρία της "μαύρης τρύπας", ακολουθώντας ένα εντελώς αφαιρετικό μονοπάτι, όπου με την δημιουργική ματιά της Digitaria τα κοστούμια βασίζονται ακριβώς στον ίδιο άξονα, στον ψυχολογικό εγκλεισμό που βιώνει ένα άτομο που έχει υποστεί οποιασδήποτε μορφής βία και τον αντίκτυπο που έχει στο ευρύτερο κοινωνικό πλαίσιο που το περιβάλλει. Η ομάδα ολοκληρώνεται με την βοηθό μου Κατερίνα Μαλτέζου, η οποία ειλικρινά, οργάνωσε, συντόνισε και κύλησε πάνω από το μισό project.  Πιστεύω πως το πιο σημαντικό είναι η πρόταση που κάνουμε ως νεοσύστατη ομάδα, καθώς ο στόχος μας να καταπιαστούμε με ένα τέτοιο θέμα, ήταν από μόνος του εξαιρετικά ευαίσθητος και δύσκολος. Πώς είναι δυνατόν σαν κοινωνία να ανεχόμαστε καταστάσεις που καταπατούν κάθε ηθικό φραγμό και γιατί δεν προσπαθούμε να το αλλάξουμε συλλογικά;”. 

Προπώληση μέσω viva.gr

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Platform B, ένας αγώνας σιωπής

  • Σύγχρονος Χορός
  • Διάρκεια: 60 '

Πέντε άνθρωποι γεννιούνται επί σκηνής μέσα σε μια «μαύρη τρύπα» και εξερευνούν αδιάκοπα μέσα από μια σειρά κινησιολογικών ιδεών.

Ροές

Ιάκχου 16

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Η "Μαύρη σαμπούκα" γίνεται Grande και επιστρέφει για καλοκαίρι

Μετά από αμέτρητες "τελευταίες παραστάσεις" και 2 sold out περιοδείες, η κωμωδία με τους Τόλη Παπαδημητρίου και Αντώνη Στάμο έρχεται στο Άλσος για μία και μοναδική φορά.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/04/2024

"Βάτραχοι": Γιάννος Περλέγκας και Κι όμως κινείται συνδυάζουν Αριστοφάνη με escape room

Η ομάδα Ελλήνων ακροβατών και χορευτών συνεργάζεται για πρώτη φορά με τον ηθοποιό και ανεβάζει την αρχαία κωμωδία χρησιμοποιώντας τη σκηνική σύνθεση ενός ζωντανού δωματίου απόδρασης.

Ποια είναι η νέα παράσταση που έρχεται το Μάιο στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου;

Ο Γιώργος Παύλου, απόφοιτος του Τμήματος Σκηνοθεσίας της Δραματική Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, ανεβάζει το πιο βιωματικό και ίσως και το ωριμότερο έργο του Χρήστου Βακαλόπουλου για μια γενιά που συνθηκολόγησε και μια Αθήνα που χάθηκε ανάμεσα στους συρμούς.

Τελευταία ευκαιρία για να δεις τον "Τυχαίο θάνατο ενός αναρχικού" (και το καλοκαίρι!)

Η παράσταση "φαινόμενο" αποχαιρετά τη σεζόν και το θεατρόφιλο κοινό με λίγες καλοκαιρινές παραστάσεις και με την αρχική dream team διανομή της πρώτης χρονιάς πριν περάσει στο πάνθεον των παραστάσεων που έγραψαν ιστορία.

Λένα Κιτσοπούλου: Αντίστροφη μέτρηση για το "Και λέγε λέγε", τη νέα της παράσταση στο Θέατρο Τέχνης

Γιάννης Κότσιφας, Ιωάννα Μαυρέα, Πάνος Παπαδόπουλος, Θοδωρής Σκυφτούλης και Γαλήνη Χατζηπασχάλη ανεβαίνουν στη σκηνή μαζί τη σκηνοθέτιδα και δημιουργό σε μια παράσταση που δημιουργήθηκε από τον συνδυασμό διαφορετικών τεχνών και μιλάει για τον έρωτα, την πατριαρχία και πολλά ακόμη.

Το Αγγέλων Βήμα συνεχίζει δύο παραστάσεις του και μετά το Πάσχα

Τα θεατρικά "Ανατολικά της Εδέμ" και "Ιστορίες για ανθρώπους γενναιόδωρους" παρατείνονται για όσους δεν τα πρόλαβαν μόνο για 4 τελευταίες ημερομηνίες.

Ο κροκόδειλος

Ένα από τα λιγότερο γνωστά και ελάχιστα παιγμένα αφηγήματα του Ρώσου συγγραφέα προσεγγίζει μια νεανική θεατρική ομάδα, ενισχύοντας τη σατιρική του διάθεση. Το αποτέλεσμα είναι ευφρόσυνο με ενδιαφέροντα σημεία αλλά και κάπως άτολμο. | Powered by Uber