Χορός ενάντια στη βία: Η Εύα Σταυρογιάννη γράφει για το "Platform B, ένας αγώνας σιωπής"

Η χορεύτρια και χορογράφος που μαθήτευσε δίπλα στη Μάγια Πλισέτσκαγια στην Κρατική Ακαδημία Χορού της Μόσχας και χόρεψε για τα Μπολσόι παρουσιάζει την πρώτη παράσταση της νεοϊδρυθείσας ομάδας της “Indak Dance Co” στις Ροές.

Platform B, ένας αγώνας σιωπής Νίκος Ζήκος©

Η χορεύτρια και χορογράφος Εύα Σταυρογιάννη που μαθήτευσε δίπλα στη Μάγια Πλισέτσκαγια στην Κρατική Ακαδημία Χορού της Μόσχας και χόρεψε για τα Μπολσόι, παρουσιάζει την πρώτη παράσταση της νεοϊδρυθείσας ομάδας της "Indak Dance Co” με τίτλο "Platform B, ένας αγώνας σιωπής" από 17 Φεβρουαρίου και για λίγες παραστάσεις στο θέατρο Ροές. Η παράσταση εξετάζει τη σεξουαλική, ψυχολογική ή και λεκτική βία που υφίσταται ένας άνθρωπος και τις συνέπειές της σε ατομικό αλλά και σε κοινωνικό επίπεδο. Ερμηνεύουν οι Νίκος Γονίδης, Αναστασία Μήλου, Κατερίνα Μοίρα, Σπύρος Ντόγκας και η Εύα Σταυρογιάννη. Ακούγεται η φωνή του Φάνη Μουρατίδη. Η μουσική σύνθεση είναι του Αντώνη Παπακωνσταντίνου, τα κοστούμια είναι Digitaria και οι φωτισμοί της Μελίνας Μάσχα.

Η Εύα Σταυρογιάννη γράφει για το "Platform B, ένας αγώνας σιωπής"

Εύα Σταυρογιάννη
Εύα Σταυρογιάννη

"Ο χορός για μένα θα μπορούσε να παρομοιαστεί με μια εικόνα. Να παρατηρείς τον κόσμο γύρω σου και να τον μεταφέρεις επί σκηνής, ατόφιο, χωρίς υπερβολές και υπέρμετρες προσπάθειες. Πηγή έμπνευσής μου είναι η παρατήρηση των ανθρώπων σαν σε έναν καμβά. Ο άνθρωπος και το σύνολο που τον αγκαλιάζει, δίνοντας έμφαση στο "εδώ και τώρα", μόνο έτσι θεωρώ πως θα απελευθερωθεί το βλέμμα μας. Όμως, η ενέργεια του "κοιτώ" δεν έχει καμία βαρύτητα, εάν δεν συνδεθεί με την ανάδυση ενός ιδιαίτερου τοπίου μέσα μας, με την προσωπική "κατοχή" του χώρου. Η σκηνή, επομένως δεν είναι απλώς η επιφάνεια πάνω στην οποία τοποθετείται το σώμα, αλλά το μέρος στο οποίο η κίνηση αποτελεί μια χωρική συνθήκη ενατένισης, καθώς το πλησίασμα του άλλου προτείνει μια σχέση δίχως τέλος, μετατρέποντας τον σκηνικό χώρο σε τόπο συνύπαρξης. Κίνηση, Μουσική και Λόγος είναι τα στοιχεία πάνω στα οποία δομείται το έργο και αλληλοσυμπληρώνονται προκειμένου να αποδοθεί το νόηµα”.

Platform B, ένας αγώνας σιωπής
Νίκος Ζήκος©

"Ωστόσο, η χορογραφική γλώσσα που με ενδιαφέρει και προτείνω μέσα από το "Platform B, ένας αγώνας σιωπής" τοποθετείται μεταξύ ισορροπίας και ανισορροπίας. Έντονες εικόνες, καθαρά σχήματα, σκληρότητα, ηρεμία, παιχνίδι. Η µουσική έχει τη δυνατότητα να σε ταξιδεύει προς µια κατεύθυνση. Ταυτόχρονα, ο λόγος σε συνδυασμό µε την κίνηση προσδίδουν κάτι παραπάνω στο ηχητικό άκουσµα. Γι’ αυτό επιλέξαµε το κείμενο που ακούγεται να είναι στη γερμανική γλώσσα, προκειµένου η ευαισθησία να αποδοθεί µέσω ενός σκληρού λόγου, με διαρκώς εναλλασσόμενο ρυθμό. Επομένως, η μουσική παράγεται με διάφορους τρόπους, αποφεύγοντας ένα καθαρό ρυθμικό μοτίβο. Όλο το sound design της παράστασης υπογράφει ο Αντώνης Παπακωνσταντίνου. Όλα αυτά τα στοιχεία έρχονται σε αντίθεση με την εναλλαγή του χώρου και του χρόνου. Οι performers δεν φέρουν μια μοναδική ταυτότητα, αλλά περνούν από την μία στην άλλη, είτε συλλογικά είτε ατομικά, παραμένοντας σε διαρκή αλληλεπίδραση με το καλλιτεχνικό σύμπαν που έχουμε δημιουργήσει. Η ομάδα της Indak αποτελείται από νέα παιδιά, γεμάτα ιδέες, έτοιμα να δοκιμάσουν και να προτείνουν τα πάντα".

Platform B, ένας αγώνας σιωπής
Νίκος Ζήκος©

"Οι χορευτές, Νίκος Γονίδης, Αναστασία Μήλου και Σπύρος Ντόγκας είναι πτυχιούχοι της Κρατικής Σχολής Ορχηστρικής Τέχνης, ενώ η ηθοποιός Κατερίνα Μοίρα, πτυχιούχος της Ανωτέρας Δραματικής Σχολής "Ίασμος". Εν προκειμένω, έχουμε επιλέξει να επικεντρωθούμε στην θεωρία της "μαύρης τρύπας", ακολουθώντας ένα εντελώς αφαιρετικό μονοπάτι, όπου με την δημιουργική ματιά της Digitaria τα κοστούμια βασίζονται ακριβώς στον ίδιο άξονα, στον ψυχολογικό εγκλεισμό που βιώνει ένα άτομο που έχει υποστεί οποιασδήποτε μορφής βία και τον αντίκτυπο που έχει στο ευρύτερο κοινωνικό πλαίσιο που το περιβάλλει. Η ομάδα ολοκληρώνεται με την βοηθό μου Κατερίνα Μαλτέζου, η οποία ειλικρινά, οργάνωσε, συντόνισε και κύλησε πάνω από το μισό project.  Πιστεύω πως το πιο σημαντικό είναι η πρόταση που κάνουμε ως νεοσύστατη ομάδα, καθώς ο στόχος μας να καταπιαστούμε με ένα τέτοιο θέμα, ήταν από μόνος του εξαιρετικά ευαίσθητος και δύσκολος. Πώς είναι δυνατόν σαν κοινωνία να ανεχόμαστε καταστάσεις που καταπατούν κάθε ηθικό φραγμό και γιατί δεν προσπαθούμε να το αλλάξουμε συλλογικά;”. 

Προπώληση μέσω viva.gr

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Platform B, ένας αγώνας σιωπής

  • Σύγχρονος Χορός
  • Διάρκεια: 60 '

Πέντε άνθρωποι γεννιούνται επί σκηνής μέσα σε μια «μαύρη τρύπα» και εξερευνούν αδιάκοπα μέσα από μια σειρά κινησιολογικών ιδεών.

Ροές

Ιάκχου 16

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Λήγουν οι καταλήψεις στις Δραματικές Σχολές

Με ανακοίνωση τους οι Σύλλογοι Σπουδαστών/τριών Σχολών Δραματικής Τέχνης ενημερώνουν για τη λήξη των καταλήψεων και την ταυτόχρονη συνέχιση του πολυμορφικού αγώνα τους, που ξεκίνησε με αφορμή το Προεδρικό Διάταγμα και υποβαθμίζει τις καλλιτεχνικές σπουδές.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
20/03/2023

"H Βίλα": Η διαχείριση της βίας μέσα από τα μάτια τριών γυναικών

Η Λητώ Τριανταφυλλίδου σκηνοθετεί τις Νατάσα Εξηνταβελώνη, Λίλα Μπακλέση, Αγγελική Πασπαλιάρη σε ένα έργο που εξετάζει τον απόηχο ενός τραυματικού γεγονότος στην σύγχρονη πραγματικότητά.

"Μισάνθρωπος": Πέτερ Στάιν, Βασίλης Χαραλαμπόπουλος στις πρόβες στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Ξεκίνησε η προπώληση για τον "Μισάνθρωπο" του Μολιέρου που θα ερμηνεύσει ο αγαπημένος του ελληνικού κοινού ηθοποιός σε σκηνοθεσία του διεθνώς αναγνωρισμένου Πέτερ Στάιν κι ενός από τους σημαντικότερους ευρωπαίους σκηνοθέτες.

"Πού πας, βρε Καραγκιόζη;" Στο 2ο Φεστιβάλ Σύγχρονου Θεάτρου Σκιών!

Ξεκινάει από το Ρομάντσο αυτό το τριήμερο και συνεχίζει στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων το φεστιβάλ που μπαίνει φέτος στη δεύτερη διοργάνωσή του ανανεωμένο και αφιερωμένο στις διαδρομές και τις συγγένειες ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση.

Ο Κωνσταντίνος Μάρκελλος γράφει για τα "Ορφανά" και τα επίκαιρα θέματα που πραγματεύονται

Με φόντο την πρόσφατη εθνική τραγωδία και τα ερωτήματα που έγειρε, σκηνοθέτησε ο Κωνσταντίνος Μάρκελλος τα "Ορφανά" του Ντένις Κέλι, ένα έργο που όπως λεει ο ίδιος κρύβει στον πυρήνα του έναν κριτικό στοχασμό απέναντι στην έννοια "ασφάλεια" και όχι μόνο.

Η "Σταχτοπούτα" χορεύει στο Christmas Theater

Το Classical Ballet Of Eastern Europe ενώνει βραβευμένους χορευτές σε μια παραμυθένια παράσταση κλασικού χορού πάνω στο παραμύθι του Σαρλ Περό.

Το θέατρο συναντά την επιστήμη στο "The Science of CSI: Έγκλημα στο εργαστήριο"

Οι "Science Reactors" επιστρέφουν στην "Άτρακτο" και προσεγγίζουν με χιούμορ την επιστήμη σε μια παράσταση με ελεύθερη είσοδο που συνδυάζεται με εργαστήριο εγκληματολογίας.