Αξίζει να δείτε το τρίπτυχο χορού "3 Rooms" με το Μπαλέτο της ΕΛΣ

Χορογράφοι με ισχυρή προσωπική σφραγίδα ξαναπαρουσιάζουν στην Εθνική Λυρική Σκηνή το triple bill πρόγραμμα "3 Rooms", που περιλαμβάνει τρεις χορογραφίες.

3 ROOMS - Το ισοκράτημα ενός παιδιού Α. Σιμόπουλος

"Ισοκράτημα ενός παιδιού"

Δύο πολυδιάστατοι καλλιτέχνες, μέλη της οικογένειας της Λυρικής Σκηνής, συναντιούνται στο "Ισοκράτημα ενός παιδιού". Ο τιμονιέρης του Μπαλέτου της ΕΛΣ Κωνσταντίνος Ρήγος άντλησε έμπνευση από τη σύνθεση του καλλιτεχνικού διευθυντή της Γιώργου Κουμεντάκη, η οποία αποτελεί το τρίτο από μία σειρά νέων έργων που ερευνούν το βυζαντινό ισοκράτημα. Ο Ρήγος καθοδηγεί σε μια υπερβατική χορογραφία ένα μεικτό σύνολο με χορευτές του Μπαλέτου της ΕΛΣ (Μακρίδου, Πόπη Σακελλαροπούλου, Όλγα Ζουρμπινά, Ντανίλο Ζέκα, Στράτος Παπανούσης, Ίγκορ Σιάτζκο, Θανάσης Σολωμός) και σπουδαστές τόσο της Ανώτερης Επαγγελματικής Σχολής Χορού ΕΛΣ όσο και της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης. Σ’ αυτήν τη δημιουργία, μουσική και κίνηση διερευνούν τα όρια του ανθρώπου σε μια μάχη με το χρόνο, προσβλέποντας σ’ ένα καλύτερο μέλλον. Τη μουσική διεύθυνση της ορχήστρας της ΕΛΣ κρατά ο Λουκάς Καρυτινός. Τα κοστούμια είναι του Γιώργου Σεγρεδάκη και οι φωτισμοί της Ελευθερίας Ντεκώ.1. Στο "Ισοκράτημα ενός παιδιού" ο καλλιτεχνικός διευθυντής του.

PETITE MORT

"Petite mort"

"Petite mort", αυτολεξεί "Μικρός θάνατος", είναι ο τίτλος της χορογραφίας που θα παρουσιάσει ο Γίρζι Κύλιαν, φορέας της πολύτιμης κληρονομιάς της κεντροευρωπαϊκής ευαισθησίας, ο οποίος επιστρέφει και χορογραφεί το Μπαλέτο της Λυρικής Σκηνής. Ο Κίλιαν δεν επέλεξε τυχαία αυτό τον τίτλο για τη χορογραφία του, όπου η επιθετικότητα, η σεξουαλικότητα, η ενέργεια και η σιωπή παίζουν τον κύριο ρόλο. Η φράση "petite mort" είναι ένας ευφημισμός για τον οργασμό, ο οποίος εμφανίζεται στη λογοτεχνική ιστορία, τους ρομαντικούς ποιητές και όχι μόνο. Ο Τσέχος χορογράφος αναφέρει: "Αυτή η συνειδητή επιλογή δεν θα πρέπει να θεωρηθεί προκλητική. Είναι ο δικός μου τρόπος να αναγνωρίσω το γεγονός ότι ζω σε έναν κόσμο στον οποίο τίποτα δεν είναι ιερό και όπου η βαρβαρότητα και η αυθαιρεσία πρωταγωνιστούν". Το έργο έκανε πρεμιέρα στο Σάλτσμπουργκ με αφορμή τα 200 χρόνια από το θάνατο του Β. Α. Μότσαρτ και παρουσιάζει χορογραφημένα τα αργά μέρη από τα δημοφιλή κοντσέρτα για πιάνο αρ. 21 και 23 του Αυστριακού συνθέτη.

GNO_3 Rooms - Minus 16 by Ohad Naharin

"Minus 16"

Όσες φορές κι αν έχουμε δει το περίφημο "Minus 16" του Οχάντ Ναχαρίν, η διάθεση που περνά από τη σκηνή στην πλατεία δεν γίνεται ποτέ λιγότερο ξεσηκωτική! Ο κορυφαίος Ισραηλινός αξιοποιεί με μοναδικό τρόπο τον αυτοσχεδιασμό, αλλά και την περίφημη μέθοδο δικής του έμπνευσης που ονομάζεται "Gaga". Είναι μια μοναδική γλώσσα κίνησης που καταρρίπτει το κλασικό, ωθώντας τους χορευτές να προκαλέσουν τον εαυτό τους με νέους τρόπους. Υπό τους ήχους mambo, techno, ακόμα και παραδοσιακής ισραηλινής μουσικής λικνίζονται, γλιστρούν στη σκηνή και τινάζουν τα σώματά τους σαν ελατήρια με έναν τρόπο απελευθερωτικό, όντας απολύτως συγκεντρωμένοι μιας και η χορογραφία απαιτεί μεγάλη ακρίβεια. Αυτήν τη φορά, την πρόκληση να συμμετάσχουν στην απαιτητική αυτή χορογραφία αναλαμβάνουν είκοσι χορευτές του Μπαλέτου της ΕΛΣ: Γιοβάνκα Ζάριτς, Έλενα Κέκκου, Μάγδα Κούκου-Φέρρα, Μαργαρίτα Κώστογλου, Μαρίτα Νικολίτσα, Αρετή Νότη, Μάρτα Ριβέρα ντε Μιράντα, Ελευθερία Στάμου, Ζωή Σχοινοπλοκάκη, Αλίσια Τάουνσεντ, Αριάδνη Φιλιππάκη, Βαγγέλης Μπίκος, Μάνες Αλμπέρντι, Γιάννης Γκάντσιος, Άνχελ Μαρτίνεθ Σάντσεθ, Γιάννης Μητράκης, Άριε Μπέιτς-Βινουέζα, Τζάουμα Ντεουλοφέου-Σεγκί, Έλτον Ντιμρότσι, Ντανιέλε Πεκοράρι, Γιώργος Χατζόπουλος.

Το "3 Rooms" θα παιχτεί στην Εθνική Λυρική Σκηνή-Αίθουσα  "Σταύρος Νιάρχος", στις 15, 16, 18, 19 Φεβρουαρίου. 

Περισσότερες πληροφορίες

3 Rooms

  • Χορός
  • Διάρκεια: 80 '

Με τη νέα χορογραφία του «To ισοκράτημα ενός παιδιού», σε μουσική Γ. Κουμεντάκη, ο Κ. Ρήγος ανοίγει έναν δημιουργικό διάλογο πάνω στη σύγχρονη γλώσσα του χορού με δύο από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του: τον Τσέχο Γίρζι Κίλιαν με την εμβληματική χορογραφία «Petite mort» υπό τους ήχους του Μότσαρτ και τον Ισραηλινό Οχάντ Ναχαρίν με το διάσημο έργο «Minus 16».

Εθνική Λυρική Σκηνή - αίθουσα «Σταύρος Νιάρχος»

Κέντρο Πολιτισμού - Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», Λεωφ. Συγγρού 364, Καλλιθέα
  • Βινιέτες Μουσικής

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Το Αγγέλων Βήμα συνεχίζει δύο παραστάσεις του και μετά το Πάσχα

Τα θεατρικά "Ανατολικά της Εδέμ" και "Ιστορίες για ανθρώπους γενναιόδωρους" παρατείνονται για όσους δεν τα πρόλαβαν μόνο για 4 τελευταίες ημερομηνίες.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

Ο κροκόδειλος

Ένα από τα λιγότερο γνωστά και ελάχιστα παιγμένα αφηγήματα του Ρώσου συγγραφέα προσεγγίζει μια νεανική θεατρική ομάδα, ενισχύοντας τη σατιρική του διάθεση. Το αποτέλεσμα είναι ευφρόσυνο με ενδιαφέροντα σημεία αλλά και κάπως άτολμο. | Powered by Uber

Ο αποτυχημένος

Μελετημένη, καλοκουρδισμένη και καλοπαιγμένη παράσταση που καταφέρνει να μετατρέψει το μυθιστόρημα ενός από τους πλέον "δύστροπους" συγγραφείς σε σκηνικό ποίημα. | Powered by Uber

"Μπιζζζ….!" στο Επί Κολωνώ: Γνωρίζουμε 4 νέες ομάδες που διακρίθηκαν στο φεστιβάλ Off-Off Athens

Το νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου προσγειώνεται στο θέατρο Επί Κολωνώ και μοιράζεται μαζί μας τα πρώτα της βήματα και τις πρώτες τις επίσημες θεατρικές δουλειές. Πάμε να τους ακούσουμε!

Η "Ωραία κοιμωμένη" έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής

135 χρόνια μετά την πρώτη του πρεμιέρα έρχεται από την παραμυθένια Πράγα το υπέροχο μπαλέτο του Τσαϊκόφσκι με την αυθεντική χορογραφία του Μαριούς Πετιπά κι ερμηνείες από διάσημους σολίστ του εξωτερικού.

"Το μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας": Τέσσερις τελευταίες παραστάσεις στο Αυλαία

Ο πολυχώρος του Πειραιά θα υποδεχτεί για δύο Κυριακές και δύο Δευτέρες το έργο που βασίζεται σε βιβλίο της Σπεράντζας Βρανά.

Ζουζέπ Μαρία Μιρό: "Η προσπάθειά ενός σώματος να απελευθερωθεί είναι ήδη μια μορφή ελευθερίας"

Στην Καταλονία μας μετέφερε νοερά η συζήτηση που είχαμε με τον συγγραφέα του μονολόγου "Το πιο όμορφο σώμα που έχει υπάρξει ποτέ σε αυτό το μέρος" που ερμηνεύει ο Αργύρης Ξάφης στο Θησείον. Μάθετε όλα όσα είπαμε μαζί του για την ομορφιά, την επιθυμία αλλά και την αφιέρωση της ελληνικής μετάφρασης στ@ δολοφονημέν@ Ζακ Κωστόπουλο/Zackie Oh.