Θεατρικές πρεμιέρες: Έξι νέες παραστάσεις της εβδομάδας

Συγκεντρώσαμε τις παραστάσεις που σηκώνουν αυλαία από 2 έως 8 Φεβρουαρίου και ξεχωρίζουν.

Το φιλί της γυναίκας αράχνης

"Το φιλί της γυναίκας αράχνης"

Στην Αργεντινή του 1976 ένας μαρξιστής προσηλωμένος στην πολιτική του δράση κι ένας ομοφυλόφιλος βρίσκονται στο ίδιο κελί. Η έντονη στην αρχή σύγκρουσή τους θα μετατραπεί σε μια φιλία που θα φτάσει μέχρι τον έρωτα. Το μυθιστόρημα του Μανουέλ Πουίγκ μεταφέρει στη σκηνή ο Κοραής Δαμάτης, με πρωταγωνιστές τους Παντελή Καναράκη και Παναγιώτη Κατσίκη (Αλκμήνη, από 3/2).

Αυτόχειρες παρθένοι Dollhouse Tempus Verum
Κώστας Γκιόκας

"Αυτόχειρες Παρθένοι Dollhouse"

Η αφετηρία για τη συγγραφή και τη σκηνοθεσία του έργου από τον Χρήστο Καρασαββίδη ήταν το μυθιστόρημα του Τζέφρι Ευγενίδη και η ομώνυμη της Σοφία Κόπολα. Τρεις αδερφές κάνουν ένα δώρο στον πατέρα τους που θα τον στιγματίσει για πάντα. Παίζουν οι Μάιρα Άμσελεμ, Σεμέλη Μητροπούλου και Ναταλία Πελέκα. Η παράσταση είναι κατάλληλη για ενηλίκους (Tempus Verum, από 3/2).

Κάποιος να με προσέχει
Νίκος Βαρδακαστάνης©

"Κάποιος να με προσέχει"

Η Αθανασία Καραγιαννοπούλου σκηνοθετεί τους Αντίνοο Αλμπάνη, Δημήτρη Μάριζα και Πίτερ Ραντλ στο βασισμένο σε αληθινή ιστορία έργο. Τρεις όμηροι βρίσκονται έγκλειστοι σε κελί στον Λίβανο, την εποχή που τρομοκράτες και επαναστατικές ομάδες έκαναν τυχαίες και αιφνίδιες απαγωγές (Σύγχρονο Θέατρο, από 6/2).

Tender Napalm

"Tender Napalm"

Η Εύα Βλασσοπούλου μάς συστήνει το έργο του Φίλιπ Ρίντλεϊ και εμπιστεύεται στους Κατερίνα Μαυρογεώργη και Κωνσταντίνο Γώγουλο τους ρόλους ενός ζευγαριού που βιώνει την απώλεια της μοναχοκόρης του. Το έργο ερευνά το κενό που γεννιέται στη σχέση εξαιτίας του πένθους και οι χαρακτήρες μεταφέρονται από τη μία "πραγματικότητα" στην άλλη,
δημιουργώντας έτσι μια συνθήκη "θεάτρου μέσα στο θέατρο" (Κάμιρος, από 3/2).

Αγαμέμνων
©  Chris Tourlakis, Γιώργος Στυλιανός

"Αγαμέμνων"

Ο ισχυρός στρατηλάτης που οδήγησε τους Έλληνες στον πόλεμο με την Τροία παρουσιάζει το βαθιά ανθρώπινο πρόσωπό του. Στο ποιητικό και δραματικό έργο του Γιάννη Ρίτσου, που σκηνοθετεί ο Δημήτρης Γεωργαλάς, ο "Αγαμέμνων" είναι ένας άντρας που αγωνιά και κατανοεί τη ματαιότητα της φιλοδοξίας. Παίζουν ο Γεράσιμος Σοφιανός και η Μαρίνα Παντελάκη (Άλμα - Β΄ Σκηνή, από 3/2).

Δια μίαν ανάμνησιν
Παναγιώτης Διαπούλης©

"Δια μίαν ανάμνησιν"

Στα ελληνικά, τα αλβανικά, τα ρουμάνικα και τα βουλγάρικα (με ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους) παρουσιάζεται η παράσταση που πραγματεύεται τον γάμο και την πυρηνική οικογένεια στα Βαλκάνια και φέρνει στη σκηνή ηθοποιούς από τέσσερις χώρες. Η σύλληψη-σκηνοθεσία είναι του Παναγιώτη Λιαρόπουλου και τα κείμενα της Ζωής Δαβουρλή, της Νεφέλης Μαϊστράλη και του σκηνοθέτη (Θέατρο "Μπέλλος", από 6/2).

Περισσότερες πληροφορίες

Αυτόχειρες Παρθένοι Dollhouse

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 90 '

Αντλώντας από το ομώνυμο μυθιστόρημα του Τζέφρι Ευγενίδη και την ταινία της Σοφία Κόπολα, αναφέρεται σε μια κατακερματισμένη γενιά που βίωσε τη ζωή με ακραίο τρόπο.

Το φιλί της γυναίκας αράχνης

  • Δραματοποιημένο Μυθιστόρημα
  • Διάρκεια: 75 '

Εν μέσω της στρατιωτικής δικτατορίας του Χόρχε Βιδέλα στην Αργεντινή του 1970, σε ένα μικρό κελί της φυλακής Βίλα Ντεβότο του Μπουένος Άιρες, δύο συγκρατούμενοι, ο Βάλεντιν, ένας πολιτικός κρατούμενος για τις αριστερές του ιδέες και ο Μολίνα, ένας διωκόμενος για τις σεξουαλικές του επιλογές, προσπαθούν να χωρέσουν μέσα σε μια ασύμβατη γι’ αυτούς συγκατοίκηση. Σε κόσμους διαφορετικούς, με διαφορετικά πολιτικά πιστεύω, όνειρα ζωής και σεξουαλικές προτιμήσεις, οι δύο ήρωες ακροβατούν ανάμεσα στο παρελθόν, σε μια σκληρή πραγματικότητα και σ’ ένα αβέβαιο μέλλον.

Αγαμέμνων

  • Δραματοποιημένη Ποίηση
  • Διάρκεια: 65 '

Ο ποιητής κατεβάζει το βασιλιά των Αργείων από το βάθρο του ήρωα στο στάτους του ανθρώπου που αγωνιά για το εφήμερο της ύπαρξης, σε μια ενδοσκόπηση ωριμότητας και ταπεινότητας.

Κάποιος να με προσέχει

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 100 '

Σε μια παράσταση που αναδεικνύει τη δυναμική του σκληρού, αστείου και συνάμα ποιητικού έργου του Ιρλανδού συγγραφέα, ανεβαίνει η βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα ιστορία τριών ομήρων, που απήχθησαν σε μια περίοδο αναταραχής στον Λίβανο. Η προσπάθειά τους να αντιμετωπίσουν τις κακουχίες και την αγωνία του θανάτου, υπό το άγρυπνο βλέμμα των τρομοκρατών - απαγωγέων τους, εκδηλώνεται με δαιμονικό χιούμορ ή «παιχνίδια» διαφυγής. Μέσα από συγκρούσεις ή συναισθηματικές εξάρσεις, οι τρεις τους, θα δεθούν με ισχυρότερα δεσμά και από τις αλυσίδες που τους κρατούν. Η πανανθρώπινη αυτή ιστορία των τριών ομήρων μιλά για τον φόβο και την ταυτότητα, διαλύει τα σύνορα των φύλων, διερευνά τις στρατηγικές επιβίωσης του ανθρώπου μέσα σε συνθήκες τρόμου και μας υπενθυμίζει πως είμαστε πιο δυνατοί όταν είμαστε ενωμένοι.

Τender Napalm

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 80 '

Ένα ζευγάρι μετά το χαμό της κόρης του βρίσκει ένα μηχανισμό αντιμετώπισης του πένθους, δημιουργώντας alter ego σε φανταστικούς χωροχρόνους.

Διά μίαν ανάμνησιν

  • Devised Theatre
  • Διάρκεια: 90 '

Μια συλλογική σκηνική εμπειρία με ηθοποιούς από τέσσερις χώρες, που βασίζεται σε μαρτυρίες καταπίεσης, στην παράδοση, αλλά και στην αντίληψη των νέων περί έρωτα, οικογένειας και καθήκοντος.

Αλκμήνη

Αλκμήνης 12

Θέατρο «Μπέλλος»

Κέκροπος 1

Άλμα

Ακομινάτου 15-17 & Αγ. Κωνσταντίνου

Σύγχρονο Θέατρο

Ευμολπιδών 45

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Ink": Που θα βρείτε το βιβλίο του Δημήτρη Παπαϊωάννου με αφορμή την παράσταση

"Sketches from life" είναι ο τίτλος της πρώτης έκδοσης του βιβλίου με τα σχέδια του διεθνούς φήμης δημιουργού, για το φως και το σκοτάδι του σώματος, αυτή τη φορά με την ιδιότητα του ζωγράφου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
18/04/2024

Άνοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή καλλιτεχνικών προτάσεων στα φεστιβάλ του Δήμου Αθηναίων

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων των φεστιβάλ θα επιμεληθεί ο ΟΠΑΝΔΑ και θα περιλαμβάνει συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, χορό και αφιερώματα, αναδεικνύοντας τις ιδιαιτερότητες επτά δημοτικών κοινοτήτων της Αθήνας.

Οι θεατρικές πρεμιέρες της εβδομάδας

Συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε πέντε παραστάσεις που σηκώνουν αυλαία την εβδομάδα 18 έως 24/4 και ξεχωρίζουν.

Updated | Ίσα που προλαβαίνεις αυτές τις 24 θεατρικές παραστάσεις

Συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε έργα για κάθε γούστο που κατεβάζουν αυλαία την εβδομάδα 18 έως 24 Απριλίου.

Το πολυταξιδεμένο "Lemon" γιορτάζει 6 χρόνια στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Στην Κεντρική Σκηνή του ΔΘΠ παρουσιάζεται η πρωτότυπη, χειροποίητη παράσταση για την απίστευτη ιστορία του πιανίστα 1900 που έχουν παρακολουθήσει μέχρι σήμερα περισσότεροι από 16.000 θεατές, σε μια ξεχωριστή βραδιά που θα ολοκληρωθεί με ένα ατμοσφαιρικό live από τον καταξιωμένο Σταύρο Λάντσια.

Generation lost

Η "χαμένη γενιά" των millennials διεκδικεί τη φωνή της σε ένα θεατρικό έργο που στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό σε δικές τους μαρτυρίες. Ανεβαίνει στη σκηνή με δόσεις αυτοαναφορικότητας και φλυαρίας, όχι όμως χωρίς θέρμη και ταλέντο.

Το πιο όμορφο σώμα που έχει βρεθεί ποτέ σε αυτό το μέρος

Μια συναρπαστική ερμηνεία από τον Αργύρη Ξάφη σε ένα ενδιαφέρον σύγχρονο έργο, που με τη μορφή πολυπρόσωπης αφήγησης, προσεγγίζει ζητήματα ομοφοβίας, βίας και ενοχής μιας κλειστής κοινωνίας.