Η "Ζηνοβία η θεατρίνα" ζωντανεύει τον κόσμο των μπουλουκιών στη σκηνή

Μια ηθοποιός αφηγείται τη ζωή της στον μονόλογο που ερμηνεύει η Άντα Χριστίδου στο Studio Κυψέλης.

Ζηνοβία η θεατρίνα Ζώη Τριανταφύλλου Σφακιανάκης©

Ένας θεατρικός μονόλογος που περιγράφει την αληθινή ζωή και τα μυστικά μιας θεατρίνας του 19ου αιώνα είναι η "Ζηνοβία η θεατρίνα", που έγραψε η Άντα Χριστίδου επηρεασμένη από τις ιστορίες που αφηγούνταν σε εκείνη και τον αδερφό της ο πατέρας της. Μέσα από τις διηγήσεις του ζωντανεύει η θεατρική του οικογένεια φέρνοντας στο προσκήνιο τις δυσκολίες αλλά και τις χαρές του επαγγέλματος, όταν τα μπουλούκια περιδιάβαιναν την χώρα παίζοντας τις ιστορίες τους σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.

Ζηνοβία η θεατρίνα
Ζώης Τριανταφύλλου Σφακιανάκης©

Η Άντα Χριστίδου πήρε αυτό ακριβώς το πρωτότυπο "μυθικό” υλικό και έγραψε τη "Ζηνοβία" ακολουθώντας το ταξίδι μιας ηθοποιού, που ξεκινάει από τον 19ο αιώνα και φτάνει μέχρι σήμερα, μέσα από αυτοβιογραφικές αφηγήσεις που πέρασαν από γενιά σε γενιά. Η ιστορία της Ζηνοβίας πλέκεται στην πορεία με την πολυτάραχη ζωή μιας ακόμη ηρωίδας, της Βικτώριας, ενώ η συγγραφέας γίνεται κρίκος ανάμεσα στις ιστορίες αυτών των δύο γυναικών.

Ζηνοβία η θεατρίνα
Ζώης Τριανταφύλλου Σφακιανάκης©

Πρόκειται για έναν μονόλογο, που όχι μόνο αφηγείται μια συναρπαστική προσωπική και οικογενειακή ιστορία αλλά συνεισφέρει παράλληλα και με πολύτιμο τρόπο σε όσα γνωρίζουμε για τη δράση των μπουλουκιών, που αποτέλεσαν ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της ελληνικής θεατρικής ιστορίας.

Ζηνοβία η θεατρίνα
Ζώης Τριανταφύλλου Σφακιανάκης©

Την ερμηνεία του μονολόγου επωμίζεται η ίδια η Άντα Χριστίδου, έμπειρη ηθοποιός με συνεργασίες με σημαντικούς σκηνοθέτες (Κώστας Τσιάνος, Λεωνίδας Τριβιζάς, Νίκος Περέλης, Νίκος Χατζηπαπάς, κ.ά.) και κάτοχος του Α΄ βραβείου ερμηνείας από την Εταιρεία Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων για την ερμηνεία της στη "Σοφία Απέργη" του Γιώργου Παπακυριάκη σε σκηνοθεσία του Γιώργου Χριστοφιλάκη.

Ζηνοβία η θεατρίνα
Ζώης Τριανταφύλλου Σφακιανάκης©

Την παράσταση σκηνοθετεί ο Γιώργος Λιβανός, που υπογράφει και τους φωτισμούς, αναδεικνύοντας ένα κείμενο με περιστατικά βγαλμένα σαν από παραμύθι, που παρακολουθείται με ενδιαφέρον και ενίοτε με αγωνία. Οι υπόλοιποι καταξιωμένοι συντελεστές είναι ο Γιάννης Ζουγανέλης στη μουσική σύνθεση, ο Αντώνης Χαλκιάς στα σκηνικά και τα κοστούμια και ο Σίμωνας Πάτροκλος στην επιμέλεια της κίνησης.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Ζηνοβία η θεατρίνα

  • Μονόλογος
  • Διάρκεια: 90 '

Αντλώντας έμπνευση από τις ιστορίες που αφηγούνταν σε εκείνη και τον αδερφό της ο πατέρας της, η συγγραφέας και ηθοποιός υπογράφει ένα έργο μέσα από το οποίο ζωντανεύει επί σκηνής η ιστορία μιας θεατρικής οικογένειας και παράλληλα ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της ελληνικής θεατρικής ιστορίας από τη ζωή των μπουλουκιών του 19ου αιώνα που γύριζαν όλη την Ελλάδα. Το ταξίδι μιας ηθοποιού, που ξεκινάει από τον 19ο αιώνα και φτάνει μέχρι σήμερα, μέσα από αυτοβιογραφικές αφηγήσεις που πέρασαν από γενιά σε γενιά, πλέκεται στην πορεία με την πολυτάραχη ζωή μιας ακόμη ηρωίδας, της Βικτώριας, ενώ η συγγραφέας γίνεται κρίκος ανάμεσα στις ιστορίες αυτών των δύο γυναικών.

Studio Κυψέλης

Σπετσοπούλας 9 & Κυψέλης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Το Αγγέλων Βήμα συνεχίζει δύο παραστάσεις του και μετά το Πάσχα

Τα θεατρικά "Ανατολικά της Εδέμ" και "Ιστορίες για ανθρώπους γενναιόδωρους" παρατείνονται για όσους δεν τα πρόλαβαν μόνο για 4 τελευταίες ημερομηνίες.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

Ο κροκόδειλος

Ένα από τα λιγότερο γνωστά και ελάχιστα παιγμένα αφηγήματα του Ρώσου συγγραφέα προσεγγίζει μια νεανική θεατρική ομάδα, ενισχύοντας τη σατιρική του διάθεση. Το αποτέλεσμα είναι ευφρόσυνο με ενδιαφέροντα σημεία αλλά και κάπως άτολμο. | Powered by Uber

Ο αποτυχημένος

Μελετημένη, καλοκουρδισμένη και καλοπαιγμένη παράσταση που καταφέρνει να μετατρέψει το μυθιστόρημα ενός από τους πλέον "δύστροπους" συγγραφείς σε σκηνικό ποίημα. | Powered by Uber

"Μπιζζζ….!" στο Επί Κολωνώ: Γνωρίζουμε 4 νέες ομάδες που διακρίθηκαν στο φεστιβάλ Off-Off Athens

Το νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου προσγειώνεται στο θέατρο Επί Κολωνώ και μοιράζεται μαζί μας τα πρώτα της βήματα και τις πρώτες τις επίσημες θεατρικές δουλειές. Πάμε να τους ακούσουμε!

Η "Ωραία κοιμωμένη" έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής

135 χρόνια μετά την πρώτη του πρεμιέρα έρχεται από την παραμυθένια Πράγα το υπέροχο μπαλέτο του Τσαϊκόφσκι με την αυθεντική χορογραφία του Μαριούς Πετιπά κι ερμηνείες από διάσημους σολίστ του εξωτερικού.

"Το μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας": Τέσσερις τελευταίες παραστάσεις στο Αυλαία

Ο πολυχώρος του Πειραιά θα υποδεχτεί για δύο Κυριακές και δύο Δευτέρες το έργο που βασίζεται σε βιβλίο της Σπεράντζας Βρανά.

Ζουζέπ Μαρία Μιρό: "Η προσπάθειά ενός σώματος να απελευθερωθεί είναι ήδη μια μορφή ελευθερίας"

Στην Καταλονία μας μετέφερε νοερά η συζήτηση που είχαμε με τον συγγραφέα του μονολόγου "Το πιο όμορφο σώμα που έχει υπάρξει ποτέ σε αυτό το μέρος" που ερμηνεύει ο Αργύρης Ξάφης στο Θησείον. Μάθετε όλα όσα είπαμε μαζί του για την ομορφιά, την επιθυμία αλλά και την αφιέρωση της ελληνικής μετάφρασης στ@ δολοφονημέν@ Ζακ Κωστόπουλο/Zackie Oh.