"Νόρα" από τον Δεκέμβριο στο Altera Pars

Με το κλασικό αριστούργημα του Χένρικ Ίψεν «Nόρα: Το σπίτι της κούκλας», σε μετάφραση και σκηνοθεσία Πέτρου Νάκου, ο καλλιτεχνικός οργανισμός Altera Pars γιορτάζει φέτος 20 χρόνια λειτουργίας και καλλιτεχνικής δημιουργίας.

ΝΟΡΑ

Η εμβληματική "Νόρα”, του Χένρικ Ίψεν, διαχρονικό σύμβολο της γυναίκας που αγωνίζεται να βρει τον εαυτό της ανάμεσα στους πολλαπλούς και συχνά αντιφατικούς ρόλους που της επιβάλλονται, ανεβαίνει τον Δεκέμβριο στη σκηνή του Altera Pars σε μετάφραση και σκηνοθεσία Πέτρου Νάκου, σε μια επετειακή χρονιά για τον καλλιτεχνικό οργανισμό που κλείνει φέτος 20 χρόνια λειτουργίας.

ΝΟΡΑ

Ο Πέτρος Νάκος ξαναστήνει ένα "Κουκλόσπιτο" τόσο οικείο και γνώριμο σήμερα, σχεδόν ενάμιση αιώνα μετά την αρχική του θεμελίωση, που σε κάνει να αναρωτιέσαι αν ο κόσμος έχει –επί της ουσίας–  αλλάξει. Κι όμως, από την εποχή που γέννησε το έργο, οι νόμοι, η κοινωνία, η καθημερινότητα ακόμη και οι ιδέες των ανθρώπων άλλαξαν κατά πολύ. Τα συναισθήματα όμως; Πόσο έχουν αλλάξει άραγε τα συναισθήματα μας ενάμιση αιώνα τώρα; Το αίσθημα χρέους της γυναίκας να προσφέρει ανιδιοτελώς και άνευ όρων τον εαυτό της στην οικογένεια. H αίσθηση ιδιοκτησίας και ελέγχου του άντρα συζύγου – προστάτη απέναντι στη γυναίκα σύζυγο-ερωμένη. Η γυναικεία "ανασφάλεια” που συχνά "δικαιολογεί” την ανδρική τάση για προστασία και επιβολή.  Πόσο μακρινά και ξεπερασμένα είναι για τη σύγχρονη κοινωνία μας; Η στατιστική των γυναικοκτονιών αποδεικνύει δυστυχώς, πως τα τοξικά συναισθήματα στις σχέσεις των φύλων και την οικογένεια παραμένουν ισχυρά μέσα μας λες κι έχουν εγγραφεί σ' ένα γονίδιο που μεταφέρεται σχεδόν αναλλοίωτο από γενιά σε γενιά.

ΝΟΡΑ

Η Νόρα και ο Τόρβαλντ αγαπιούνται, ή μάλλον έτσι πιστεύουν. Πόσο αληθινή όμως είναι μια αγάπη φορτωμένη τα συναισθηματικά βαρίδια και τις επιτελέσεις των έμφυλων ρόλων που έχουν μπολιαστεί στο βαθύ πυρήνα του ψυχισμού τους; Πόσο ουσιαστική μπορεί να είναι μια αγάπη χωρίς σεβασμό και βαθιά γνώση του "άλλου”; Και πόσο γερά μπορεί να 'ναι τελικά τα θεμέλια ενός "Κουκλόσπιτου” στηριγμένου σε ψέματα, υπεκφυγές και αυταπάτες;

O κόσμος της Νόρας είναι προστατευμένος κάτω από ένα αστραφτερό κάλυμμα με πολλή χρυσόσκονη και λίγη ουσία. Κι όμως υπάρχουν ενδείξεις ότι κάτι σκοτεινό κρύβεται κάτω από το επίχρισμα της ανεμελιάς της. Αυτό που ξεκινά σαν οικογενειακό δράμα γρήγορα αποκαλύπτεται πως είναι ένα θρίλερ ζωής και θανάτου, που αποτυπώνει έξοχα τα πιο σύνθετα και στριφνά κομμάτια της ανθρώπινης ύπαρξης, χωρίς να αποδίδει εύκολες ταμπέλες σε καλούς και κακούς, θύτες και θύματα και χωρίς να υποδεικνύει εμφανείς δρόμους διαφυγής. Η ιστορία της Νόρας μοναδικά συναρπαστική, προσφέρει μια αγωνιώδη κλιμάκωση που έχει τη δύναμη να αιχμαλωτίζει τον ψυχισμό μας σχεδόν ενάμιση αιώνα μετά. Το "Κουκλόσπιτο” ταξιδεύει στη σκηνή με την ίδια ορμητικότητα, την ίδια αποκαλυπτική, ενοχλητική Αλήθεια και ασυναγώνιστη γοητεία, σα να υπερίπταται πάνω από τις χώρες και τις εποχές, στοχεύοντας στο επίκεντρο του ανθρώπινου πάθους και υπενθυμίζοντάς μας πως για να συμβεί το "θαύμα” της πραγματικής ένωσης δύο ανθρώπων δεν αρκεί μόνο η πίστη, αλλά χρειάζεται πολλή κι επίπονη "δουλειά” με τον εαυτό και τον άλλον. 

Η Αγγελική Κοντού υποδύεται τη Νόρα, ο σκηνοθέτης Πέτρος Νάκος είναι ο Τόρβαλντ Χέλμερ. Παίζουν επίσης οι Άντα Κουγιά, Δημήτρης Δρακόπουλος, Σάκης Σιούτης, Δημήτρης Αγοράς, Σοφία Παναγιωτάκη, Αλέκα Στεργίου.

Τα σκηνικά είναι του Ohm David, τα κοστούμια της Δέσποινας Χειμώνα, η μουσική επιμέλεια των δύο πρωταγωνιστών, η κίνηση της Ελβίρας Μπαρτζώκα και η δραματουργική επεξεργασία της Μίνας Χειμώνα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Εχθρός του λαού

Η παράσταση του Γερμανού σκηνοθέτη ενεργοποιεί τον Ίψεν ως φορέα ζωντανού δημόσιου διαλόγου, με μια παράσταση-φόρουμ που εξετάζει τη σύγκρουση ηθικής και κέρδους στη σύγχρονη πραγματικότητα. | Powered by Uber

ΓΡΑΦΕΙ: ΤΩΝΙΑ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ
20/11/2025

Στην εξοχή

Με μια φαινομενικά απλή υπόθεση, το έργο του Βρετανού συγγραφέα διατυπώει υπαινικτικές αλήθειες για τη μοναξιά, τη βία και την εξουσία των σχέσεων, ενώ η Αικατερίνη Παπαγεωργίου φέρνει στην επιφάνεια τη δυναμική του, παρά την αμφιλεγόμενη κινησιολογική επιλογή της σκηνοθεσίας. | Powered by Uber

"Ο φίλος μου ο Λευτεράκης" από τον Αντώνη Καλομοιράκη

Η ευρέως γνωστή από τον κινηματογράφο κωμωδία του Αλέκου Σακελλάριου "Ο φίλος μου ο Λευτεράκης" κάνει πρεμιέρα στην Αθηναϊκή Σκηνή Κάλβου - Καλαμπόκη.

Ο Δημήτρης Παπαϊωάννου ξανασυναντά το "Ρέκβιεμ για το τέλος του έρωτα" – και γίνεται sold out πριν καν αρχίσει

Ξεκίνησε η προπώληση για το "Ρέκβιεμ για το τέλος του έρωτα" στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής – ΚΠΙΣΝ, και τα εισιτήρια εξαφανίστηκαν σε χρόνο ρεκόρ. Απολύτως αναμενόμενο καθώς αυτή η παράσταση που έχει την υπογραφή του Δημήτρη Παπαϊωάννου είναι μια συνάντηση τιτάνων της σύγχρονης ελληνικής δημιουργίας.

Ο Μάνος Βουλαρινός φέρνει τη "Μεγάλη αρπαχτή" στο Παλλάς

Η "Μεγάλη αρπαχτή" ξαναχτυπά! Ο Μάνος Βουλαρίνος επιστρέφει με κέφι για μια βραδιά ανελέητης σάτιρας, γέλιου και αλήθειας χωρίς να χαρίζεται σε κανέναν...ούτε στα πιο αθώα λάθη.

Για τον Σάββα Στρούμπο, "το ελληνικό θέατρο γίνεται πιο εξωστρεφές"

Ο σκηνοθέτης Σάββας Στρούμπος αναλύει τις "Δούλες" του Ζενέ, εστιάζοντας στην αναζήτηση του τερατώδους και τη φόρμα του θεάτρου της εθελοδουλίας. Μιλά για τον σωματικό λόγο του Άττις και τη διαχρονική δύναμη της τέχνης ως πράξη αντίστασης στην εποχή μας.

Οι νέες παραστάσεις της εβδομάδας

Συγκεντρώσαμε τις παραστάσεις που σηκώνουν αυλαία από 20 έως 26/11 και ξεχωρίζουν.