Ο "Αφανισμός" συνεχίζει με την Άννα Κοκκίνου

H Άννα Κοκκίνου, καταθέτει την ψυχή της στη θεατρική μεταφορά του "Αφανισμού" του τελευταίου μυθιστορήματος του Τόμας Μπέρνχαρντ στο Σφενδόνη.

Αφανισμός © Εβίτα Σκουρλέτη

H Άννα Κοκκίνου, σκηνοθέτρια και ηθοποιός μεταφέρει στη σκηνή τον εσωτερικό μονόλογο ενός άνδρα. Ο Φραντς-Γιόζεφ Μουράου λαμβάνει ένα τηλεγράφημα με το οποίο πληροφορείται τον θάνατο σε ατύχημα των γονιών και του αδελφού του, προσώπων μισητών για εκείνον. Λόγω των συνθηκών αναγκάζεται να επιστρέψει από την αυτοεξορία του στη Ρώμη στην απεχθή του πατρίδα. Εδώ και χρόνια το είχε σκάσει από το Βόλφσεγκ για να γλιτώσει από την οικογένειά του και το σκοτεινό παρελθόν τη πόλης: "όλα εδώ είναι είτε καθολικά είτε ναζιστικά" μεμψιμοιρεί ο Μουράου. Τα λόγια που ακούμε να λεει ο ήρωας του Τόμας Μπέρνχαρντ στο έργο του "Αφανισμός", έχουν μεγάλη δύναμη και αλήθεια γύρω από το θέμα της ζωής και του θανάτου.

Αφανισμός
© Εβίτα Σκουρλέτη

"Ο Μπέρνχαρντ δεν κάνει τον απολογισμό των ανθρώπινων και καλλιτεχνικών του εμπειριών. Τις υποβάλλει σε μια ριζική αμφισβήτηση. Αφετηρία της αφήγησης είναι ο θάνατος σε αυτοκινητικό δυστύχημα, των γονιών και του αδελφού του ήρωα. Ο χρόνος του μυθιστορήματος του Αφανισμού είναι ο χρόνος που κυλάει ανάμεσα στην είδηση του θανάτου  και στην κηδεία των τριών νεκρών. Το χρόνο αυτό καταλαμβάνει ένας γιγαντιαίος μονόλογος γεμάτος αντιφάσεις, πληγές και τραύματα που ανοίγουν σε μια λιτανεία ενθυμήσεων. Ό,τι ψευτίζει και παραμορφώνει τον άνθρωπο ή την ιδέα που ο ίδιος έχει για τον κόσμο θα εξουδετερωθεί, θα εκμηδενιστεί — θα οδηγηθεί στον πλήρη αφανισμό". 

Η Άννα Κοκκίνου μιλώντας στο "α" δηλώνει μανιώδης Μπερνχαρντική  και διαπιστώνει πως νιώθει πιο ζωντανό τον εαυτό της μετά τη συναναστροφή της μαζί του. Προλαβαίνετε να δείτε τη θεατρική μεταφορά του "Αφανισμού", σε μετάφραση του Βασίλη Τομανά, από τις 27/2 έως τις 4 Απριλίου. Στη σκηνή του Θεάτρου Σφενδόνη μαζί με την Άννα Κοκκίνου εμφανίζεται ο Τάσος Κωλέτσης. Την δραματουργία συνυπογράφουν οι Μαρία Στεφανοπούλου, Νίκος Φλέσσας, Άννα Κοκκίνου. Τη μουσική συνέθεσε ο Νίκος Βελιώτης, το σκηνικό και τα κοστούμια σχεδίασε η Χλόη Ομπολένσκυ και τους φωτισμούς ο Τάσος Παλαιορούτας. Τις προβολές - Video Art υπογράφουν η Αιμιλία Μπαλάσκα, ο Χρήστος Τόλης και ο Σπύρος Κωτσιόπουλος.

Αφανισμός
© Εβίτα Σκουρλέτη

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Αφανισμός

  • Δραματοποιημένο Μυθιστόρημα
  • Διάρκεια: 120 '

Ο συγγραφέας καταθέτει την ολοκληρωτική του αμφισβήτηση απέναντι στη φιλοσοφία της σύγχρονης ζωής, με αφορμή τον τριπλό θάνατο σε αυτοκινητικό δυστύχημα των γονιών και του αδερφού του ήρωα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Οι ρήτορες" του Χριστόφορου Χριστοφή στο Αρχαίο Θέατρο της Δωδώνης

Που ταξιδεύει το θεατρικό θρίλερ του Χριστόφορου Χριστοφή "Οι ρήτορες" το καλοκαίρι του 2026;

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
10/08/2026

Διήμερο εντατικό εργαστήριο με τον βραβευμένο Μάριο Μπανούσι

Ο βραβευμένος με τον Αργυρό Λέοντα της Biennale της Βενετίας δημιουργός Μάριο Μπανούσι ταξιδεύει στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο του Flaming, για ένα διήμερο εντατικό εργαστήριο για επαγγελματίες των παραστατικών τεχνών.

"Θέλω να σου κρατάω το χέρι": Μια επιθυμία που το κοινό κάνει πραγματικότητα σε κάθε πόλη

Μετά τα διαδοχικά sold out, η αγαπημένη παράσταση του Τάσου Ιορδανίδη και της Θάλειας Ματίκα συνεχίζει το ταξίδι της. Δείτε παρακάτω όλους τους επόμενους σταθμούς της περιοδείας σε Αττική, Εύβοια, Κρήτη και Πάτρα.

Η "Αντιγόνη" ηττήθηκε στην Επίδαυρο

Είδαμε την παράσταση του Νορβηγού χορογράφου, Άλαν Λουσιέν Όγεν, στην πρώτη του εμφάνιση στην Ελλάδα, και μεταφέρουμε τις εντυπώσεις μας.

Ελένη Σκότη: Ποιο έργο του ΜάρτινΜακ Ντόνα σκηνοθετεί;

Η Ομάδα Νάμα και η Ελένη Σκότη συναντούν ξανά τη σκοτεινή δραματουργία του Μάρτιν ΜακΝτόνα. "Η μοναξιά της Δύσης", με τους Παντελή Δεντάκη, Σήφη Πολυζωίδη, Νικόλα Δροσόπουλο και Χριστίνα Μαριάνου, ζωντανεύει την εκρηκτική, βίαιη σύγκρουση δύο αδελφών. Ισχύει Early Bird προσφορά.

Τι θέατρο θα δεις την εβδομάδα του Δεκαπενταύγουστου στην Αθήνα;

Καλοκαίρι στην γραφική Αττική; Δώσε άλλο νόημα στις διακοπές σου τον Δεκαπενταύγουστο στην Αθήνα επιλέγοντας μία από τις παρακάτω θεατρικές εξορμήσεις.

Πρώτη παράσταση στην Αθήνα για την "Ειρήνη" του Νίκου Καραθάνου μετά την Επίδαυρο

Μετά τους 15.700 θεατές που κατέκλυσαν το Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, η "Ειρήνη" του Νίκου Καραθάνου ξεκινά την περιοδεία της στην Αττική τον Αύγουστο.