Θεατρικές πρεμιέρες: Οι νέες παραστάσεις της εβδομάδας

Συγκεντρώσαμε τις παραστάσεις που σηκώνουν αυλαία από 9 έως 15 Φεβρουαρίου και ξεχωρίζουν.

Μαρί Sklodowska Κιουρί Ελίνα Γιουνανλή©

"Μαρί Sklodowska Κιουρί"

Ο σκηνοθέτης Θέμης Μουμουλίδης συνεργάζεται με την Παναγιώτα Πανταζή στο κείμενο της νέας του παράστασης που εμπνέεται από τη μυθιστορηματική ζωή της διπλά βραβευμένης με Νόμπελ Μαρί Κιουρί, η οποία έσπασε τα στερεότυπα της εποχής της. Η Κωνσταντίνα Τάκαλου ερμηνεύει τον ομώνυμο ρόλο μαζί με τους Ιφιγένεια Καραμήτρου, Κατερίνα Λυπηρίδου, Γιάννη Παπαδόπουλο. (Σύγχρονο Θέατρο, από 10/2)

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΡΟΒΑ

"Μετά την πρόβα"

Ένα βράδυ μετά την πρόβα, η Άννα βρίσκει το σκηνοθέτη της, Χένρικ Βόγκλερ, για να μιλήσει για τη μητέρα της, παλιά ερωμένη του ίδιου, στη θεατρική μεταφορά της ταινίας του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν που σκηνοθετεί ο Βαλάντης Φράγκου με τους Ιερώνυμο Καλετσάνο και Ελένη Ζαραφίδου. (Θησείον, ένα θέατρο για τις τέχνες, από 14/2)

ΠΕΤΑΛΟΥΔΕΣ ΣΤΟ ΣΤΟΜΑΧΙ
Πάτροκλος Σκαφίδας©

"Πεταλούδες στο στομάχι"

Ο Κωνσταντίνος Μπιμπής, η Δωροθέα Μερκούρη, η Ίντρα Κέιν, Αλέξανδρος Βαρδαξόγλου, ο Κωνσταντίνος Γεωργόπουλος και η Κλέλια Ανδριολάτου πρωταγωνιστούν στη νέα παράσταση του Κωνσταντίνου Ρήγου, μια σκηνική σύνθεση που προσεγγίζει την ψυχοτρόπο, την εξαρτητική και παραισθησιογόνο επίδραση του έρωτα ενσωματώνοντας το θέατρο, τη μουσική, τον χορό, νέα μέσα και social media. Μέσα από ένα κολάζ από στιγμιότυπα, κείμενα, βίντεο, τραγούδια, χορό, παρακολουθούμε αποσπασματικά μερικές εβδομάδες από τη ζωή του κεντρικού χαρακτήρα, ενός αντιήρωα του καιρού μας, πλήρως απορροφημένου στην ικανοποίηση της μεγαλύτερης ανάγκης του: της αγάπης. (Θέατρο του Νέου Κόσμου, από 10/2).

Πάκο Γιούνκε
Παύλος Μαυρίδης©

"Πάκο Γιούνκε"

Η νουβέλα του πρωτοπόρου ποιητή Σέσαρ Βαγιέχο μιλάει για όσα μπορούν να συμβούν στην ανθρώπινη ψυχή όταν δέχεται κακοποιητικές συμπεριφορές. Ο ομώνυμος κεντρικός ήρωας έρχεται αντιμέτωπος με τον σχολικό εκφοβισμό στη θεατρική διασκευή του έργου  που σκηνοθετεί ο Λευτέρης Παπακώστας με τις Μικαέλα Δανά, Φιλιππία Κοντογιαννακοπούλου, Δήμητρα Παπουρτζή, Κατερίνα Παρισσινού. (104, από 15/2)

Ο Διάλογος
© Σπύρος Μπέτσης, Ιωάννα Ρουμελιώτη

"Ο διάλογος"

Οι Ρόζυ Μονάκη και Ντίνος Παπαγεωργίου, γνωστοί από την ομάδα του Σάββα Στρούμπου, υποδύονται ένα απελπισμένο μεσοαστικό ζευγάρι που πασχίζει να επικοινωνήσει, καθώς οι ήρωες του προφητικού μονόπρακτου του Ιάκωβου Καμπανέλλη που γράφτηκε στα τέλη της δεκαετίας του ’80, συνομιλούν με εκείνους του Ευγένιου Ιονέσκο. Σκηνοθετεί ο Σπύρος Μπέτσης. (Απαράμιλλον, από 10/2)

The internationals

"The internationals"

Η αναρχική σάτιρα του σημαντικού Κοσοβάρου συγγραφέα Γιετόν Νεζίραϊ για τον πόλεµο και το ρόλο της διεθνούς κοινότητας στην οικοδόμηση του νέου έθνους, που παρουσιάστηκε με τη μορφή θεατρικού αναλογίου την περασμένη άνοιξη, ανεβαίνει σε μετάφραση και σκηνοθεσία της Ακτίνας Σταθάκη με τις Αναστασία Κατσιναβάκη, Βιβή Πέτση, Αριάννα Χατζηγαλανού. (Χώρος πολιτισμού 1927, από 11/2)

ΔΥΟ ΣΤΑΓΟΝΕΣ ΚΟΝΙΑΚ

"Δυο σταγόνες κονιάκ"

Η Ευγενία Καρανάση, μια σπουδαία ηθοποιός που ξεκίνησε από την ανασφάλεια των περιπλανώμενων μπουλουκιών και ξεχώρισε στο ελληνικό θέατρο της δεκαετίας του ’70, "αφηγείται" τη ζωή της και αναπολεί τους ρόλους που την καθόρισαν, στην παράσταση που σκηνοθετεί η Mαρία Κατσιώνη. Ερμηνεύει η Κατερίνα Γκατζόγια. (Θεατράλε, από 12/2)

Περισσότερες πληροφορίες

Πάκο Γιούνκε

  • Δραματοποιημένη Νουβέλα
  • Διάρκεια: 70 '

Ένα νεαρό παιδί έρχεται αντιμέτωπο με τον σχολικό εκφοβισμό και βιώνει από την αρχή της ζωής του τη βία ως «κανονικότητα» που επιβάλλεται από τον πιο ισχυρό.

Μετά την πρόβα

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 70 '

Τις σχέσεις εξάρτησης που περνούν από γενιά σε γενιά ως κληρονομιά αλλά και τη σκέψη του Μπέργκμαν για την ίδια τη θεατρική διαδικασία πραγματεύεται η θεατρική μεταφορά της ταινίας του 1984, με φόντο το μεταίχμιο πριν από την πρεμιέρα μιας παράστασης.

Ο διάλογος

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 65 '

Γραμμένο στα τέλη της δεκαετίας του 80, το έργο παρακολουθεί ένα μεσοαστικό ζευγάρι που αδυνατεί να επικοινωνήσει, βουτηγμένο στην απελπισία όσων δεν κατάφεραν και εξακολουθούν να μην κάνουν μαζί.

Πεταλούδες στο στομάχι

  • Σκηνική Σύνθεση
  • Διάρκεια: 90 '

Θέατρο, μουσική, χορός, νέα μέσα και social media είναι τα βασικά συστατικά της παράστασης για την επίδραση του έρωτα. Μέσα από ένα κολάζ από στιγμιότυπα, κείμενα, βίντεο και τραγούδια παρακολουθούμε αποσπασματικά τη ζωή ενός αντιήρωα του καιρού μας απορροφημένου στην ικανοποίηση της μεγαλύτερης ανάγκης του: της αγάπης.

Μαρί Sklodowska Κιουρί

  • Δράμα

Η μυθιστορηματική ζωή της πρώτης γυναίκας που βραβεύτηκε με δύο Νόμπελ και έσπασε τα στερεότυπα της εποχής της στο γύρισμα του 20ού αιώνα.

Δυο σταγόνες κονιάκ

  • Μουσικοθεατρική
  • Διάρκεια: 80 '

Μια ηθοποιός που ξεκίνησε από τα περιπλανώμενα μπουλούκια και έλαμψε στο ελληνικό θέατρο τη δεκαετία του ‘70, σε ένα αφήγημα για τη ζωή της και τους ρόλους που τη σημάδεψαν.

The Internationals

  • Performance
  • Διάρκεια: 60 '

Ο Μπιλ Κλίντον, η Μητέρα Τερέζα και η Μαρίνα Αμπράμοβιτς πρωταγωνιστούν στο έργο που μιλάει για τον πόλεμο στο Κόσοβο και το ρόλο της διεθνούς κοινότητας στην οικοδόμηση του νέου έθνους.

Θέατρο του Νέου Κόσμου

Αντισθένους 7 & Θαρύπου

Θέατρο του Νέου Κόσμου

Αντισθένους 7 & Θαρύπου

104

Ευμολπιδών 41, Γκάζι

Σύγχρονο Θέατρο

Ευμολπιδών 45

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Λένα Κιτσοπούλου: Αντίστροφη μέτρηση για το "Και λέγε λέγε", τη νέα της παράσταση στο Θέατρο Τέχνης

Γιάννης Κότσιφας, Ιωάννα Μαυρέα, Πάνος Παπαδόπουλος, Θοδωρής Σκυφτούλης και Γαλήνη Χατζηπασχάλη ανεβαίνουν στη σκηνή μαζί τη σκηνοθέτιδα και δημιουργό σε μια παράσταση που δημιουργήθηκε από τον συνδυασμό διαφορετικών τεχνών και μιλάει για τον έρωτα, την πατριαρχία και πολλά ακόμη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

Το Αγγέλων Βήμα συνεχίζει δύο παραστάσεις του και μετά το Πάσχα

Τα θεατρικά "Ανατολικά της Εδέμ" και "Ιστορίες για ανθρώπους γενναιόδωρους" παρατείνονται για όσους δεν τα πρόλαβαν μόνο για 4 τελευταίες ημερομηνίες.

Ο κροκόδειλος

Ένα από τα λιγότερο γνωστά και ελάχιστα παιγμένα αφηγήματα του Ρώσου συγγραφέα προσεγγίζει μια νεανική θεατρική ομάδα, ενισχύοντας τη σατιρική του διάθεση. Το αποτέλεσμα είναι ευφρόσυνο με ενδιαφέροντα σημεία αλλά και κάπως άτολμο. | Powered by Uber

Ο αποτυχημένος

Μελετημένη, καλοκουρδισμένη και καλοπαιγμένη παράσταση που καταφέρνει να μετατρέψει το μυθιστόρημα ενός από τους πλέον "δύστροπους" συγγραφείς σε σκηνικό ποίημα. | Powered by Uber

"Μπιζζζ….!" στο Επί Κολωνώ: Γνωρίζουμε 4 νέες ομάδες που διακρίθηκαν στο φεστιβάλ Off-Off Athens

Το νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου προσγειώνεται στο θέατρο Επί Κολωνώ και μοιράζεται μαζί μας τα πρώτα της βήματα και τις πρώτες τις επίσημες θεατρικές δουλειές. Πάμε να τους ακούσουμε!

Η "Ωραία κοιμωμένη" έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής

135 χρόνια μετά την πρώτη του πρεμιέρα έρχεται από την παραμυθένια Πράγα το υπέροχο μπαλέτο του Τσαϊκόφσκι με την αυθεντική χορογραφία του Μαριούς Πετιπά κι ερμηνείες από διάσημους σολίστ του εξωτερικού.

"Το μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας": Τέσσερις τελευταίες παραστάσεις στο Αυλαία

Ο πολυχώρος του Πειραιά θα υποδεχτεί για δύο Κυριακές και δύο Δευτέρες το έργο που βασίζεται σε βιβλίο της Σπεράντζας Βρανά.