Ένα "Ημερολόγιο Ψυχών Αρχαίου Δράματος" στο Studio Kυψέλης

Το Αρχαίο Θεατρικό Δρώμενο με αποσπάσματα από κορυφαίους μονολόγους της αρχαίας ελληνικής δραματουργίας, ανεβαίνει στο «Studio Κυψέλης» σε σκηνοθεσία και χορογραφία Σ. Πάτροκλου.

Ημερολόγιο ψυχών αρχαίου δράματος

Aποσπάσματα από κορυφαίους μονολόγους της αρχαίας ελληνικής δραματουργίας ζωντανεύουν με απλό και ταυτόχρονα σύγχρονο τρόπο, σε ένα θεατρικό δρώμενο που σκηνοθετεί και χορογραφεί ο Σίμωνας Πάτροκλος. Οι μονόλογοι του Προμηθέα από τον "Προμηθέα Δεσμώτη" και της Κλυταιμνήστρας από τον "Αγαμέμνονα" του Αισχύλου, της "Ηλέκτρας" και της "Ελένης" του Ευριπίδη, του Τειρεσία και του Οιδίποδα από τον "Οιδίποδα Τύραννο" και του "Αίαντα" του Σοφοκλή, καθώς και μέρος ενός χορικού από την "Αντιγόνη" του, αποτελούν το πρώτο υλικό για την παράσταση που παίζεται για τρεις ακόμη βραδιές στο Studio Κυψέλης, στις 21 & 28/12 και 4/1
Ο σκηνοθέτης Σίμωνας Πάτροκλος υπογράφει επίσης τα κοστούμια και τους φωτισμούς. Ο καταξιωμένος Νίκος Τουλιάτος ερμηνεύει ζωντανά το ηχοτοπίο της παράστασης με τα κρουστά του, ενώ αναλαμβάνει και το ρόλο του Προμηθέα. Την Ηλέκτρα υποδύεται η Ιωάννα Προσμίτη, τον Τειρεσία και τον Οιδίποδα ο Γιώργος Δήμου, την Ελένη η Έφη Χαντζούλη, τον Αίαντα ο Ξενοφώντας Χατζής και την Κλυταιμνήστρα η Ζωή Τριανταφυλλίδη. Συμμετέχει ως βουβό πρόσωπο ο Nikifor Danailov.

Σημείωμα του σκηνοθέτη

Σκηνοθέτησα την παράσταση εμπνευσμένος από τις λυρικές κι σημερινές μεταφράσεις των έργων από το αρχαίο δράμα , με απλό και συνάμα σημερινό τρόπο, σύμφωνα με τις τωρινές ανάγκες του αρχαίου δράματος. Τα κουστούμια είναι απλά , σύγχρονα, όπως οι ήρωες και οι εξομολογήσεις τους μπροστά στο κοινό. Ευχαριστώ όλους όσους συμμετέχουν διότι με τη φαντασία και την αγάπη τους σε αυτό με έμαθαν πολλά.

Τα κείμενα προέρχονται από την έκδοση: "Ανθολόγιο θεατρικών μονολόγων, Αρχαίοι Έλληνες συγγραφείς", το οποίο επιμελήθηκε η Ειρήνη Κανακάκη και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Φίλντισι.

Περισσότερες πληροφορίες

Ημερολόγιο ψυχών αρχαίου δράματος

  • Σκηνική Σύνθεση
  • Διάρκεια: 60 '

Αποσπάσματα από κορυφαίους μονολόγους της αρχαίας ελληνικής δραματουργίας και αποσπάσματα ενός χορικού από την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή παρουσιάζονται σε μια σύγχρονη παράσταση.

Studio Κυψέλης

Σπετσοπούλας 9 & Κυψέλης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Έκτο πάτωμα": Μιούζικαλ-θρύλος ελληνικής κοπής

Με τη μουσική του Σταμάτη Κραουνάκη, τους στίχους της Λίνας Νικολακοπούλου και τους χαρακτήρες του Αλφρέντ Ζερί που μετέγραψε στην ελληνική πραγματικότητα ο Γιώργος Βάλαρης, αυξάνεται η προσμονή για την πρεμιέρα του θρυλικό έργου "Το έκτο πάτωμα" στο Ακροπόλ.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΑΡΙΑ ΚΡΥΟΥ
02/02/2023

Ο "Συνεργός" του Γιώργου Χριστοδούλου συνεχίζεται με τον ίδιο σε πρωταγωνιστικό ρόλο

Με μια αλλαγή στην υποκριτική ομάδα συνεχίζεται η παράσταση σε κείμενο και σκηνοθεσία του γνωστού ηθοποιού, με τον ίδιο να αντικαθιστά τον Γιώργο Τριανταφυλλίδη στη σκηνή του θεάτρου Επί Κολωνώ.

"Η κυρία δεν πενθεί": Το Θέατρο Πρόβα παρουσιάζει την σπαρταριστή κωμωδία του Κώστα Μουρσελά

Ο Σωτήρης Τσόγκας σκηνοθετεί και μοιράζεται τη σκηνή με τη Μαίρη Ραζή και τέσσερις ακόμη ηθοποιούς στο σατιρικό έργο που καθρεφτίζει τη σύγχρονη εποχή.

Θεατρικές πρεμιέρες: Έξι νέες παραστάσεις της εβδομάδας

Συγκεντρώσαμε έξι από τις παραστάσεις που σηκώνουν αυλαία από 2 έως 8 Φεβρουαρίου και ξεχωρίζουν.

"Ρέκβιεμ" στο Άττις με τις Σοφία Χιλλ και Αγλαϊα Παππά

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος σκηνοθετεί δυο ακαταμάχητες πρωταγωνίστριες τη Σοφία Χιλλ και την Αγλαϊα Παππά στο "Ρέκβιεμ".

Η "Ζηνοβία η θεατρίνα" ζωντανεύει τον κόσμο των μπουλουκιών στη σκηνή

Μια ηθοποιός αφηγείται τη ζωή της στον μονόλογο που ερμηνεύει η Άντα Χριστίδου στο Studio Κυψέλης.

Minimal

Στην τρίτη σόλο δουλειά της, η καλλιτέχνιδα αποδεικνύει πως ένα από τα μεγάλα της ατού είναι η αλληλεπίδραση με το κοινό, όπως και το απολαυστικό κείμενό της όπου μεταφέρει τους μικρούς και μεγάλους παραλογισμούς της ζωής (της).