Οι πρώτες φωτογραφίες από το "Έκτο πάτωμα" στο Ακροπόλ

Όνειρα εφικτά και ανέφικτα στοιχειώνουν τους Μανέ, Μακεδόνα, Καστάνη, Λουκάκη, Πιατά, Παπακωνσταντίνου, Φραγκιόγλου, Μουμούρη και άλλους ηθοποιοί στο «Έκτο πάτωμα» του Αλφρέντ Ζερί, το θρυλικό μιούζικαλ που διασκεύασε η Άννα Παναγιωτοπούλου και σκηνοθετεί ο Γιώργος Βάλαρης στο Ακροπόλ.

ΕΚΤΟ ΠΑΤΩΜΑ Γιώργος Καλφαμανώλης©

"Το "Έκτο πάτωμα" είναι πιο επίκαιρο από ποτέ, είναι η μικρογραφία της κοινωνίας του τότε και του τώρα. Παρά το γεγονός ότι το έργο του Αλφρέντ Ζερί διαδραματίζεται στο Παρίσι της δεκαετίας του ΄30, θα μπορούσε κάλλιστα και να εξελίσσεται σε κάποια συνοικία της Αθήνας. Και, εξελίσσεται στην Αθήνα στην παράσταση που θα δείτε σε πρεμιέρα 3 Φεβρουαρίου στο θέατρο Ακροπόλ, σε μια εποχή κρίσης όπου ο ένας έχει ανάγκη την αγάπη και την συνύπαρξη" μας είπε ο Γιώργος Βάλαρης, σκηνοθέτης που έχει βάλει την σφραγίδα του σε παραστάσεις πρόζας και μουσικοθεατρικές επιτυχίες, όπως η "Όμορφη πόλη" του Μίκη Θεοδωράκη. Το νέο του σκηνοθετικό στοίχημα είναι μεγαλεπήβολο και για να το πραγματοποιήσει έκανε μια προσεκτική επιλογή των ηθοποιών που συμμετέχουν στο μιούζικαλ "Έκτο πάτωμα": Υρώ Μανέ, Κώστας Μακεδόνας, Ελένη Καστάνη, Δανάη Λουκάκη, Μαριαλένα Ροζάκη, Αρμάντ Εδουάρδος Μενετιάν, Βασίλης Αθανασόπουλος, Δημήτρης Φραγκιόγλου και η Ευαγγελία Μουμούρη. Στο ρόλο του Οσπώ ο Δημήτρης Πιατάς. Αφηγήτρια η Μίρκα Παπακωνσταντίνου.

Έκτο πάτωμα
Γιώργος Καλφαμανώλης©

Μάλιστα επειδή οι ηθοποιοί καλούνται να ερμηνεύσουν πολλά και υπέροχα τραγούδια σε στίχους της Λίνας Νικολακοπούλου και μουσική του Σταμάτη Κραουνάκη, σκηνοθέτης, συνθέτης και ηθοποιοί συνεργάζονται στενά για την καλύτερη απόδοση των τραγουδιών. Τη μουσική ενορχήστρωση έχει αναλάβει ο Δημήτρης Ανδρεάδης. Κάποια από τα δέκα επτά συνολικά τραγούδια που γράφτηκαν ειδικά για την διασκευή της Άννας Παναγιωτοπούλου για το "Έκτο πάτωμα" είναι πλέον εμβληματικά "Τι ώρα είναι, τι μέρα είναι και ποια χρονιά", "Το τραγούδι της ζήλειας", "Η κουπαστή". Είναι ένα κι ένα τα τραγούδια με πιο αγαπημένο μας την "Κουτσομπόλα", που θέλει να τα ξέρει όλα και βασανίζεται από πάρα πολλά ερωτήματα με κυριότερο το ποια πήγε και άπλωσε την μπουγάδα της στην ταράτσα. Ένα πέπλο μυστηρίου καλύπτει αυτό το πολύ σημαντικό γεγονός και μουσική και στίχοι το απογειώνουν!

Θα το απολαύσετε από τον Φεβρουάριο καθώς γίνονται με εντατικούς ρυθμούς οι πρόβες στο Ακροπόλ και, με το τον Μάρκο Γιακουμόγλου που έχει αναλάβει τη χορογραφία. Μέσα στο σκηνικό του Μανόλη Παντελιδάκη που θα φωτίσει ο Λευτέρης Παυλόπουλος οι ηθοποιοί φορούν τα κοστούμια που σχεδίασε ο Χάρης Σουλιώτης και ως ένοικοι μιας πολυκατοικίας, ακραίοι κι ανόμοιοι μεταξύ τους, βιώνουν την τρελή τους καθημερινότητα. Κουτσομπολεύουν, διαφωνούν, ονειρεύονται και στο τέλος συνειδητοποιούν πως μόνο με αλληλεγγύη και αισιοδοξία μπορούν να πορευθούν και να απολαύσουν την ζωή.  
 

ΕΚΤΟ ΠΑΤΩΜΑ ΜΑΝΕ
Γιώργος Καλφαμανώλης©
Η Υρώ Μανέ στο ρόλο της Κουτσομπόλας

Το "’Εκτο πάτωμα" είναι μια ένεση αισιοδοξίας και η ιστορία του στην ελληνική θεατρική σκηνή είναι πολυσήμαντη.  Το πρωτοπαρουσίασε η Μαρίκα Κοτοπούλη το 1938 - μεγάλη της επιτυχία την οποία επανέλαβε αρκετές φορές. Στην επανάληψη του και- τελευταία εμφάνιση της Μαρίκας στην Αθήνα πριν απ’ το θάνατό της - συμπρωταγωνιστούσε ο Ντίνος Ηλιόπουλος ο οποίος αργότερα - το 1964 – ‘65 - παρουσίασε το έργο με το θίασό του πια και σε διασκευή του Δημήτρη Γιαννουκάκη με τον τίτλο "Οι κυρίες της αυλής" στο θέατρο Γκλόρια ενώ πρωταγωνίστησε και στη μεταφορά του σε ταινία απ’ τον Ντίνο Δημόπουλο το 1966. Η φήμη του απογειώθηκε και το κοινό το λάτρεψε στη διασκευή που έκακαν η Άννα Παναγιωτοπούλου και ο Πλάτων Μαυρομούστακο για τη θρυλική παράσταση του 1991-92, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Έξαρχου, στο Περοκέ και στη συνέχεια στη Θεσσαλονίκη στο θέατρο Ναυαρίνου με έναν all star θίασο που απαρτιζόταν από τους: Χρήστο Βαλαβανίδη, Ελένη Γερασιμίδου, Νένα Μεντή , Έρρικα Μπεγιέτη , Κατιάνα Μπαλανίκα, Γιώργο Νινιό, Στέλιο Μάινα, Σοφία Ολυμπίου , Άννα Παναγιωτοπούλου , Τάσο Χαλκιά , Χρήστο Χατζηπαναγιώτη, Κώστα Μπάση, Πάνο Ρεντούμη, Βασίλης Λαζαρίδη. Το έργο παρουσιάστηκε ξανά σε σκηνοθεσία της Μαριάννας Κάλμπαρη στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων το 2012.
 

ΕΚΤΟ ΠΑΤΩΜΑ ΜΑΚΕΔΟΝΑΣ
Γιώργος Καλφαμανώλης©
Ο Κώστας Μακεδόνας τραγουδά και παίζει
ΕΚΤΟ ΠΑΤΩΜΑ ΜΙΡΚΑ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΥ
Γιώργος Καλφαμανώλης©
Η Μίρκα Παπακωνσταντίνου κρατά το ρόλο της Αφηγήτριας 

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Περιμένοντας τον Γκοντό": Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση με το αριστούργημα του Μπέκετ

Ο καταξιωμένος διεθνώς Έλληνας σκηνοθέτης και το έργο σταθμός του 20ού αι για πρώτη φορά στη σκηνή της Στέγης σε μια μεγάλη συμπαραγωγή του Emillia Romagna Teatro.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
23/04/2024

Η Εβδομάδα Κυπριακού Θεάτρου έρχεται ξανά στο Εθνικό Θέατρο

Τρεις παραγωγές από την Κύπρο "ταξιδεύουν" αυτόν τον Μάιο στην Αθήνα και τη σκηνή "Νίκος Κούρκουλος" του Εθνικού.

Updated | Πέντε θέατρα αποχαιρετούν έξι παραστάσεις

Έργα μερικών από τους καλύτερους Έλληνες συγγραφείς (Ρέππας-Παπαθανασίου, Άκης Δήμου, Γιάννης Τσίρος), ένα του Φλομπέρ αλλά και μία διαδραστική κωμωδία κατεβάζουν αυλαία την Κυριακή των Βαΐων.

"Ρωμαίος και Ιουλιέτα": Ελλάδα και Τουρκία ανεβάζουν από κοινού την ερωτική τραγωδία του Σαίξπηρ

Μια μεγάλη διεθνής συμπαραγωγή μεταξύ του Κρατικού Θεάτρου της Τουρκίας και του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών ετοιμάζεται αυτή την περίοδο πάνω σε ένα από τα σπουδαιότερα κλασικά κείμενα της παγκόσμιας δραματουργίας.

"Ένας εχθρός του λαού": Η Γεωργία Μαυραγάνη σκηνοθετεί Ίψεν

Το θέατρο Ρεκτιφιέ υποδέχεται τη νέα δουλειά της σκηνοθέτριας πάνω σε ένα έργο πολιτικό, όπου ένας γιατρός που αμφισβητεί την πλειοψηφία αποκηρύσσεται ως "εχθρός του λαού".

Θέατρο Σταθμός: Συνεχίζει με φόρα και το Μάιο

Συνεχίζουν την επιτυχημένη πορεία τους και μετά τις διακοπές του Πάσχα τέσσερις παραγωγές, ενώ το θέατρο φιλοξενεί επίσης μία σημαντική παράσταση της περιφέρειας.