Η "Ζάχαρη" των Elephas Tiliensis στο Θέατρο Σταθμός

Μια παράσταση για την "Αγία Ελληνική Οικογένεια" σε σκηνοθεσία των Δημήτρη Αγαρτζίδη και Δέσποινας Αναστάσογλου.

Ζάχαρη © Αναστασία Γιαννάκη

Ο Δημήτρης Αγαρτζίδης και η Δέσποινα Αναστάσογλου σκηνοθετούν μια παράσταση για την αγωνιώδη θλίψη που προκαλεί το τέλος, όταν όλες οι βεβαιότητες καταρρέουν. Για τη στιγμή που καλούμαστε να σταθούμε μπροστά στο ψεύδος και να αποποιηθούμε την κληρονομιά που μας φορτώσανε. Οι Δημήτρης Αγαρτζίδης, Τατιάνα Άννα Πίττα και Ελίνα Ρίζου επί σκηνής θα αποκαλύψουν πώς η "Αγία Ελληνική Οικογένεια", ένα μοναδικό είδος, αφομοιώνει την καταπίεση και τον συντηρητισμό αιώνων από 23 Ιανουαρίου έως και 14 Μαρτίου 2023,  στο Θέατρο Σταθμός.

Ζάχαρη
© Αναστασία Γιαννάκη

Η υπόθεση

Ο πατέρας πέθανε ξαφνικά – άραγε αυτό ποτέ το περιμένει κανείς; – κι ήταν αυτόπου λέμε σιγανό ποταμάκι. Οι θαυμαστές της μητέρας - κι ήταν πολλοί- της φώναζαν στον δρόμο: "Κούκλα,είσαι σα ζάχαρη στη ζάχαρη”. Όμως, εκείνη τη μέρα το πρόσωπο της δεν ήταν γλυκό. Το τηλέφωνο χτυπά και κάπου εκεί αρχίζει να τρυπώνει. Η αμφιβολία. Όπως και να ‘χει εδώ ξεκινά η ιστορία. Στην Ελλάδα της κρίσης το ξαφνικό τηλεφώνημα αναγγέλλει αυτό που κανείς δενπερίμενε. Ο Πατέρας πέθανε. Ξαφνικά. Τίποτα δε τους προετοίμασε. Εκτός, ίσως,από το βλέμμα του που ήταν πάντα χαμηλό. Και θολό από τότε που πέθανε ηαδερφή του, ο τελευταίος άνθρωπος που του θύμιζε το δικό του παρελθόν. Ποτέδεν κοίταζε κανέναν στα μάτια. Έτσι κι αλλιώς ποτέ δε μιλούσαν μέσα στο σπίτι. Αισθήματα, σκέψεις, κατηγορίες, αγάπες, προδοσίες. Όλα έμπαιναν μέσα τους όπως τα μόρια του αέρα. Έμπαιναν στα πνευμόνια τους χωρίς να τα αντιληφθούν. Κι όμως, όσο κι αν δεν το πίστευε, πάντα μέσα του ήξερε ότι κάτι πάει στραβά. Την επόμενη μέρα, 28 Ιουλίου, είδε τους λογαριασμούς στην τράπεζα όλους άδειους. Ο Πατέρας δεν άφησε ούτε λεφτά για την κηδεία. Έκοψαν το ρεύμα και το νερό. Το πατρικό, (πήραν τηλέφωνο από την τράπεζα), το είχε βάλει υποθήκη. Στο υπόγειο βρέθηκαν φωτογραφίες, πορνοφωτογραφίες, για να το πούμε με ακρίβεια, με μία δεύτερη γυναίκα. Να, λοιπόν, που εξαφανιζόταν τα μεσημέρια. Και το κερασάκι, δυο μέρες μετά την κηδεία, χτυπάει την πόρτα η έφηβη, χοντρή αδερφή. Από πού ξεφύτρωσε αυτή;
Οι υποψίες έγιναν, λοιπόν, πραγματικότητα.

Ζάχαρη
© Αναστασία Γιαννάκη

Η Αγία Ελληνική Οικογένεια, ένα μοναδικό είδος, αφομοιώνει την καταπίεση και τον συντηρητισμό αιώνων. Πάντα εντός της υπάρχει Αγάπη και εκτός της παραμονεύει το Χάος. Οτιδήποτε την απειλεί γίνεται αυτόματα εχθρός. Μας μένει λοιπόν κληρονομιά η Ενοχή. Όμως, απόψε, πίσω από τον καθρέφτη όλα θα έχουν happy end, γιατί ο καθρέφτης είναι μονόδρομος και πίσω του κρύβει μια Αλήθεια. Αυτή την Αλήθεια θα του αποκαλύψουν και θα ξεμπερδέψει με όλα αυτά μια για πάντα. 

Προπώληση μέσω viva.gr

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Εγώ θα σας τα πω!": Τι μας είπε τελικά η επιθεώρηση του καλοκαιριού;

Ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος δοκιμάζεται στο είδος της επιθεώρησης και συμπράττει με τους Δημήτρη Χαλιώτη, Γεράσιμο Ευαγγελάτο (κείμενα), Θέμη Καραμουρατίδη. (μουσική) και έναν εκλεκτό θίασο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
14/06/2026

Είδαμε τη "Λυσιστράτη" του Σταμάτη Κραουνάκη στο Ηρώδειο

Στο κατάμεστο Ηρώδειο, η βροχή υποκλίθηκε στο κραουνακικό σύμπαν. Είδαμε μια "Λυσιστράτη" γεμάτη καταιγιστικό ρυθμό, πολιτική αιχμή και συγκίνηση, που μας θύμισε πώς η τέχνη γεννάει ελπίδα και θάρρος για τη ζωή.

"Ίων" του Ευρυπίδη στην Επίδαυρο: Όσα μας είπαν οι συντελεστές της πολυαναμενόμενης παραγωγής του ΘΟΚ

Ο σκηνοθέτης Θωμάς Μοσχόπουλος, η ηθοποιός Στέλλα Φυρογένη και ο Πρόεδρος του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου, Παντελής Βουτουρής μίλησαν για την επερχόμενη παράσταση, που θα κλείσει το φετινό Φεστιβάλ Επιδαύρου.

Οι πρεμιέρες του Σαββατοκύριακου (13 & 14/06)

Σαββατοκύριακο 13 και 14 Ιουνίου 2026 με θεατρικές παραστάσεις στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και το Φεστιβάλ Άδειος Χώρος του Θεάτρου Οδού Κυκλάδων.

16o Off Off Athens Theatre Festival: Η αυλαία πέφτει με πέντε ξεχωριστές παραστάσεις

Με έξτρα ημερομηνίες και πέντε πρωτότυπες παραστάσεις στην Κεντρική Σκηνή του Επί Κολωνώ, ολοκληρώνει το φετινό του ταξίδι στις 23 Ιουνίου το θεατρικό φεστιβάλ Off-Off Athens.

Τελευταία εισιτήρια για τον σούπερ σταρ κωμικό Kevin Bridges

Ο διεθνούς φήμης εκπρόσωπος του βρετανικού stand up comedy Kevin Bridges έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα με μία παράσταση που δεν χάνεται.

"Εκάβη – Στη σκιά της Πολιτείας": Δείτε πρώτοι φωτογραφίες από την πολυαναμενόμενη παράσταση του Στάθη Λιβαθινού

Λίγο πριν το Ηρώδειο κλείσει για ανακαίνιση, ο Στάθης Λιβαθινός επιστρέφει με την "Εκάβη – Στη σκιά της Πολιτείας". Εξασφαλίσαμε αποκλειστικές, πρώτες φωτογραφίες από τις πρόβες της παράστασης-σταθμό που παντρεύει συγκλονιστικά την αρχαία τραγωδία με τη φιλοσοφία και τη χρήση μάσκας.