"Το φτερούγισμα": Μια παράσταση για τη ματαίωση του έρωτα ενός ζευγαριού έρχεται στο Radar

Γιατί τα ζευγάρια χωρίζουν μετά από 20 χρόνια γάμου; Απαντήσεις δίνει το σύγχρονο ελληνικό έργο «Το φτερούγισμα» του Βασίλη Γιαννόπουλου που σκηνοθετεί η Αναστασία Παπαστάθη στο Radar.

Το φτερούγισμα

Είναι κέρδος, που το σύγχρονο ελληνικό θέατρο ανάμεσα σε άλλα, έχει να επιδείξει ωραίους συγγραφείς, οι οποίοι με την προσωπική τους, ο καθένας γραφή, ανήκει στην κατηγορία των "ψυχαναλυτών" του σύγχρονου ανθρώπου και της αστικής κοινωνίας. Τέτοια περίπτωση είναι ο Βασίλης Γιαννόπουλος, συγγραφέας του έργου "Το φτερούγισμα" που θα μας συστήσει η σκηνοθέτρια και ηθοποιός Αναστασία Παπαστάθη στο θέατρο Radar, από 23 Ιανουαρίου.  Αξιοποιώντας την προσωπική διαδρομή ενός ζευγαριού που ζει τη ματαίωση της σχέσης μετά από 20 χρόνια γάμου, ο συγγραφέας διατυπώνει ερωτήματα αμφίδρομα μεταξύ υπαρξιακού και κοινωνικού "τοπίου", με ενδιάμεσο κρίκο τη συμβίωση της Μυρτώς και του Αντώνη που δεν μπορούν να αντιληφθούν τα αίτια που τους οδήγησαν στο τέλμα της σχέσης.


Το φτερούγισμα

 

Συναντήθηκαν στα φοιτητικά χρόνια, ερωτεύτηκαν, παντρεύτηκαν, αλλά μέσα στα χρόνια κάτι έχασαν στη μεταξύ τους σχέση. Άραγε τι προσδοκούσε ο ένας από τον άλλο; Τι τους οδηγεί στη σύγκρουση και την έλλειψη επικοινωνίας; Πώς μετασχηματίζεται η αγάπη σε απόρριψη; Η Μυρτώ ήθελε να γίνει ζωγράφος αλλά δεν τα κατάφερε και ο Αντώνης που μπόρεσε να γίνει αυτό που ονειρεύτηκε, συγγραφέας, στα μάτια της γυναίκας του δεν έχει επάγγελμα αφού δεν μπορεί να βιοποριστεί. Απογοητευμένη η Μυρτώ αναζητά αντιπερισπασμούς και διεξόδους, ενώ τα κρυμμένα μυστικά της δημιουργούν ενοχές.  Η άφιξη ενός αινιγματικού προσώπου της δείχνει ένα δρόμο….Άραγε μπορεί  να ξανά βρει τη χαρά; Η σχέση τους είναι η αντανάκλαση της σχέσης πολλών, άλλων ζευγαριών.

Η σκηνοθέτρια της παράστασης Αναστασία Παπαστάθη, όπως πάντα προσπαθεί να διεισδύσει το άγραφο κείμενο, σε ότι δεν φαίνεται. "Συνήθως όταν φωτίζεται η αθέατη πλευρά μου δίνει τα στοιχεία ώστε να μπορέσω να ερμηνεύσω τον τρόπο που δρουν και σχετίζονται οι χαρακτήρες" μας λεει η ίδια. ""Το Φτερούγισμα" μου πρόσφερε την δυνατότητα να ερευνήσω την αθέατη πλευρά της ανθρώπινης ύπαρξης που δρα ερήμην μας. Στην περίπτωση της Μυρτώς, εμφανίζεται ως επιθυμία ή ασυνείδητο που προσωποποιείται στη μορφή ενός αινιγματικού προσώπου. Αυτό το πρόσωπο θα την βοηθήσει να κάνει το βήμα και να προχωρήσει στη ζωή της με την αλήθεια της. Και ενώ η σχέση της Μυρτώς και του Αντώνη καταρρέει, όσα δεν λένε, όσα κρύβουν, όσα προσποιούνται ότι δεν υπάρχουν, είναι η ώρα να βγούνε στο φως".



Το φτερούγισμα

Η Αναστασία Παπαστάθη πρωταγωνιστεί μαζί με τους Δημήτρη Τσολάκη και Γιώργο Γιανναράκο. Τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι της Κυριακής Πανούτσου και η μουσική επιμέλεια του Πάνου Φορτούνα. "Το φτερούγισμα" θα παίζεται Δευτέρα και Τρίτη παράλληλα με τους "Τρομερούς γονείς" του Ζαν Κοκτό, παράσταση που συνεχίζει δυναμικά για δεύτερη χρονιά. Το θέατρο Radar αποτελεί μια δυνατή αναφορά στο χώρο του θεατρικού αθηναϊκού γίγνεσθαι και οι επιλογές του ρεπερτορίου του, που διακρίνεται για την ανανεωτική του συνέπεια, έχει δημιουργήσει ένα σταθερό κοινό.

Ποιος είναι ο συγγραφέας Βασίλης Γιαννόπουλος

Ο Βασίλης Γιαννόπουλος, γεννήθηκε στην Πάτρα τον Φλεβάρη του 1960, όπου κατοικεί μόνιμα έως σήμερα. Σπούδασε μηχανικός του εμπορικού ναυτικού, ταξίδεψε και στη συνέχεια ασχολήθηκε ενεργά με την Ελληνική γλώσσα. Από το 1992  υπογράφει ως στιχουργός πάνω από 600 τραγούδια στην Ελληνική δισκογραφία συνεργαζόμενος με όλους σχεδόν του συνθέτες και τραγουδιστές. Το 2007 υπογράφει ως συγγραφέας το πρώτο του μυθιστόρημα με τίτλο " ΑΝΝΑ Χ" από τις εκδόσεις ΔΡΟΜΩΝ. Το 2021 παρουσιάστηκε το πρώτο του θεατρικό έργο "Εγώ η Λένγκω" στα πλαίσια των εορτασμών "Διακόσια χρόνια από την Ελληνική επανάσταση του 1821”. "Τo Φτερούγισμα" είναι το καινούργιο θεατρικό του έργο που θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στο θέατρο Radar.

Η προπώληση για την παράσταση ξεκίνησε και έως 22/1 η τιμή των εισιτηρίων είναι € 10.
Πληροφορίες-κρατήσεις στο ταμείο του θεάτρου: 210 9769294. Προπώληση από Viva.gr 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Σ’ εσάς που με ακούτε": Η επιτυχία του ΚΘΒΕ κατεβαίνει Αθήνα

Μετά την επιτυχία που γνώρισε στη Θεσσαλονίκη, το έργο της Λούλας Αναγνωστάκη σε σκηνοθεσία Χρήστου Θεοδωρίδη έρχεται για λίγες παραστάσεις στο Αμφι-Θέατρο Σπύρου Ευαγγελάτου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/04/2024

Η "Μαύρη σαμπούκα" γίνεται Grande και επιστρέφει για καλοκαίρι

Μετά από αμέτρητες "τελευταίες παραστάσεις" και 2 sold out περιοδείες, η κωμωδία με τους Τόλη Παπαδημητρίου και Αντώνη Στάμο έρχεται στο Άλσος για μία και μοναδική φορά.

"Βάτραχοι": Γιάννος Περλέγκας και Κι όμως κινείται συνδυάζουν Αριστοφάνη με escape room

Η ομάδα Ελλήνων ακροβατών και χορευτών συνεργάζεται για πρώτη φορά με τον ηθοποιό και ανεβάζει την αρχαία κωμωδία χρησιμοποιώντας τη σκηνική σύνθεση ενός ζωντανού δωματίου απόδρασης.

Ποια είναι η νέα παράσταση που έρχεται το Μάιο στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου;

Ο Γιώργος Παύλου, απόφοιτος του Τμήματος Σκηνοθεσίας της Δραματική Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, ανεβάζει το πιο βιωματικό και ίσως και το ωριμότερο έργο του Χρήστου Βακαλόπουλου για μια γενιά που συνθηκολόγησε και μια Αθήνα που χάθηκε ανάμεσα στους συρμούς.

Τελευταία ευκαιρία για να δεις τον "Τυχαίο θάνατο ενός αναρχικού" (και το καλοκαίρι!)

Η παράσταση "φαινόμενο" αποχαιρετά τη σεζόν και το θεατρόφιλο κοινό με λίγες καλοκαιρινές παραστάσεις και με την αρχική dream team διανομή της πρώτης χρονιάς πριν περάσει στο πάνθεον των παραστάσεων που έγραψαν ιστορία.

Λένα Κιτσοπούλου: Αντίστροφη μέτρηση για το "Και λέγε λέγε", τη νέα της παράσταση στο Θέατρο Τέχνης

Γιάννης Κότσιφας, Ιωάννα Μαυρέα, Πάνος Παπαδόπουλος, Θοδωρής Σκυφτούλης και Γαλήνη Χατζηπασχάλη ανεβαίνουν στη σκηνή μαζί τη σκηνοθέτιδα και δημιουργό σε μια παράσταση που δημιουργήθηκε από τον συνδυασμό διαφορετικών τεχνών και μιλάει για τον έρωτα, την πατριαρχία και πολλά ακόμη.

Το Αγγέλων Βήμα συνεχίζει δύο παραστάσεις του και μετά το Πάσχα

Τα θεατρικά "Ανατολικά της Εδέμ" και "Ιστορίες για ανθρώπους γενναιόδωρους" παρατείνονται για όσους δεν τα πρόλαβαν μόνο για 4 τελευταίες ημερομηνίες.