Δυο ολοκαίνουργιες παραστάσεις κάνουν πρεμιέρα στο Εθνικό Θέατρο

Συνεχίζει να ξετυλίγεται το πλούσιο και πολυσυλλεκτικό ρεπερτόριο του Εθνικού Θεάτρου. Αυτή την εβδομάδα καλωσορίζουμε τις σκηνές του, ένα κλασικό δράμα του Κλάιστ, αλλά κι ένα σύγχρονο ελληνικό έργο του Γιάννη Αποσκίτη.

Σπασμένη στάμνα Ελίνα Γιουνανλή©

Δύο καταξιωμένοι ηθοποιοί συν-σκηνοθετούν τη "Σπασμένη στάμνα"

Τη "Σπασμένη στάμνα" του Χάινριχ φον Κλάιστ συν-σκηνοθετούν στην Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου ο Ακύλλας Καραζήσης και ο Νίκος Χατζόπουλος, οι οποίοι ερμηνεύουν και κάποιους από τους ρόλους. Η ιστορία του έργου είναι αυτή του Αδάμ, ενός δικαστή που καλείται να διαλευκάνει ποιος έσπασε μια ιστορική στάμνα στο υπνοδωμάτιο της Εύας, ενώ ο ίδιος είναι ο βασικός ύποπτος. Η δίκη γίνεται η αφορμή για τη δημιουργία ενός ζωντανού ψηφιδωτού μιας κοινωνίας, που βρίσκει αναλογίες σε κάθε εποχή, αφού ξεδιπλώνει θέματα όπως αυτά της εξουσίας, του έρωτα, της καταπίεσης. Το έργο πρωτοπαρουσίασε ο Γκαίτε το 1808 στη Βαϊμάρη. Στην παράσταση που θα δούμε, με πρωταγωνιστές τους Γιώργο Γιαννακάκο, Έλενα-Μαρία Ηλία, Αλεξάνδρα Όσπιτση, Κίττυ Παϊταζόγλου, Παναγιώτη Παναγόπουλο, Χριστίνα-Μελίνα Πολυζώνη, Γιώργο Συμεωνίδη, Θάνο Τοκάκη και Μάρθα Φριντζήλα, η δράση ξεφεύγει από τη σκηνή και μεταφέρεται σε χώρους της αίθουσας, κυκλώνοντας και εμπλέκοντας τους θεατές. Αναμένουμε με πολύ ενδιαφέρον το πώς η σκηνοθετική ανάγνωση δοκιμάζει να συσχετιστεί με το κοινό με τρόπο μη αναμενόμενο. Η
 μετάφραση είναι του Γιώργου Δεπάστα, τα σκηνικά της Κλειώς Μπομπότη, τα κοστούμια της Βασιλικής Σύρμα, η μουσική σύνθεση του Κώστα Βόμβολου και οι φωτισμοί του Αλέκου Αναστασίου (από 10/12).

Οι Προβοκάτορες

Πειραματιστές και "Προβοκάτορες" 

Η δεύτερη κατά σειρά παράσταση της Πειραματικής Σκηνής Νέων του Εθνικού Θεάτρου
που στεγάζεται στο Θέατρο Rex-Σκηνή "Κατίνα Παξινού" κάνει πρεμιέρα και μας συστήνει τόσο το συγγραφέα Γιάννη Αποσκίτη όσο και το σκηνοθέτη Ορέστη Σταυρόπουλο, ο οποίος μάλιστα είναι αριστούχος απόφοιτος της Σχολής Σκηνοθεσίας του Εθνικού Θεάτρου. Το έργο γράφτηκε μέσα στη δεύτερη καραντίνα και αφορά τους μηχανισμούς των fake news, τη διάδοσή τους, τον έλεγχο της είδησης και την παραποίηση των γεγονότων. Η παράσταση είναι βγαλμένη μέσα απ’ τις πιο δυστοπικές πτυχές της σύγχρονης πραγματικότητάς μας και είναι μπολιασμένη με χιούμορ. Αυτό επιβεβαιώνει ο σκηνοθέτης, λέγοντάς μας πως: "Όλα αυτά γίνονται βέβαια με έναν αρκετά κωμικό τρόπο και με μια ιδιαίτερη τρυφερότητα για τον άνθρωπο που βρίσκεται εγκλωβισμένος στο δίλημμα τι ισχύει και τι όχι. Αυτή η τρέλα της σύγχρονης πραγματικότητας και της μετα-αλήθειας είναι κάτι που μας αφορά πολύ στη συγκεκριμένη παράσταση". Παίζουν οι Μαργαρίτα Αλεξιάδη, Λάμπρος Γραμματικός, Χρήστος Κοντογεώργης, Εριέττα Μανούρη, Κωνσταντίνος Μαυρόπουλος, Ιοκάστη Παπανικολάου, Κωνσταντίνος Πλεμμένος, Γιάννης Τσουμαράκης. Συνεργάτης δραματουργός-βίντεο ο Δημήτρης Σταυρόπουλος και δραματολόγος της παράστασης η Ασπασία-Μαρία Αλεξίου. Τη μουσική συνέθεσε ο Άγγελος Τριανταφύλλου (από 8/12).

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Η σπασμένη στάμνα

  • Κωμωδία

Αστυνομική κωμωδία που αντιστρέφει το μύθο του Οιδίποδα και το προπατορικό αμάρτημα, σατιρίζοντας τις κοινωνικές συμβάσεις σε μια παράσταση στην οποία η δράση μεταφέρεται σε απροσδόκητους χώρους της θεατρικής αίθουσας.

Οι προβοκάτορες

  • Κοινωνικό

Ένα έργο-καθρέφτης της σύγχρονης πραγματικότητας, που εστιάζει στους μηχανισμούς παραποίησης και ελέγχου των ειδήσεων και τον παραλογισμό που αναγνωρίζουμε ως φυσικό κομμάτι της καθημερινότητας.

Εθνικό Θέατρο

Αγ. Κωνσταντίνου 22-24

Εθνικό Θέατρο

Αγ. Κωνσταντίνου 22-24

Εθνικό Θέατρο

Αγ. Κωνσταντίνου 22-24

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Annie": Αποκλειστικές φωτογραφίες από την πρώτη ανάγνωση στο Παλλάς

Δείτε φωτογραφίες από την πρώτη ανάγνωση του πολυβραβευμένου μιούζικαλ του Μπρόντγουεϊ που ανεβάζει για τέταρτη φορά η Θέμις Μαρσέλλου με all star θίασο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
05/09/2025

Έξτρα παράσταση για την "Ορέστεια" του Θεόδωρου Τερζόπουλου

Τελευταία ευκαιρία για την παράσταση - σταθμό στην ιστορία του ελληνικού θεάτρου που έδωσε νέο νόημα στις σύγχρονες αναγνώσεις του αρχαίου δράματος.

Ο Μάνος Θηραίος για τις "Λέξεις των άλλων" που μπορεί να είναι παρηγοριά ή όπλο θανάσιμο

Μια συζήτηση με αφορμή το θεατρικό μπρα ντε φερ που παίζεται στο Άβατον για δεύτερη χρονιά και μάς φέρνει αντιμέτωπους με ερωτήματα που δεν έχουν εύκολες απαντήσεις καθώς οι ήρωες του αποζητούν λύτρωση.

Η παράσταση των συνεχόμενων sold out επιστρέφει για 10η χρονιά στο Studio Μαυρομιχάλη

Μια ασφυκτικά καφκική ανάκριση λαμβάνει χώρα από τις 10 Οκτωβρίου 2025.

Επέτειος για τον Γιάννη Καλαβριανό με δύο παραστάσεις στο ιστορικό Αμφι-θέατρο

"Γιοι και κόρες, μια παράσταση για την αναζήτηση της ευτυχίας" και "Η Πύλη της Κόλασης": Με δύο θεατρικές παραστάσεις κάτω από την ίδια στέγη γιορτάζει ο πολυγραφότατος δημιουργός και σκηνοθέτης τη νέα σεζόν 2025-26 τα 20 χρόνια της Εταιρείας Θεάτρου Sforaris.

Πρώτο trailer για το "Άρωμα γυναίκας" με τον Άκη Σακελλαρίου

Το διάσημο οσκαρικό έργο "Scent of a woman", που έγινε ευρέως γνωστό από τον κινηματογράφο, σκηνοθετεί φέτος για πρώτη φορά στην ελληνική σκηνή ο Κωνσταντίνος Ασπιώτης.

Η Μελία Κράιλινγκ από το "Emily in Paris" στους "Ερωτευμένους" του Bios

Η σκηνοθέτις και συγγραφέας Έλενα Πέγκα σκηνοθετεί μια παράσταση που αποκαλύπτει με σκληρότητα, αλλά και ποιητική ένταση την κόλαση του έρωτα και τη βαριά κληρονομιά μίας οικογένειας.