"Hedwig and the Angry Inch": Ο Μίνως Θεοχάρης μεταμορφώνεται στην αιρετική καλτ περσόνα

Όσα δεν ξέρετε για το πολυμεταφρασμένο, βραβευμένο με τέσσερα Tony πανκ ροκ μιούζικαλ του Μπρόντγουεϊ, που σκηνοθετεί και ερμηνεύει ο χαρισματικός περφόρμερ στο θέατρο Αλκυονίς.

Hedwig and the Angry Inch Νίκος Καρανικόλας©

Δεκαεπτά ολόκληρα χρόνια μετά το πρώτο του ανέβασμα στην ελληνική σκηνή (από την Εβελίνα Παπούλια), ο Μίνως Θεοχάρης σκηνοθετεί το επαναστατικό μιούζικαλ "Hedwig and the Angry Inch" που έχει αφήσει το δικό του στίγμα στη σύγχρονη ποπ κουλτούρα, και φέτος επιστρέφει για δεύτερο κύκλο παραστάσεων από 8/3 στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο. Ο ίδιος υπογράφει τη σκηνοθεσία, την απόδοση των στίχων, τους φωτισμούς και την απόδοση του κειμένου από κοινού με τον Φοίβο Ριμένα, αναλαμβάνοντας φυσικά και το ρόλο της Χέντγουιγκ, της πιο εμβληματικής ροκ, καυστικής, genderqueer περσόνας του σύγχρονου μουσικού θεάτρου σε ένα έργο-ύμνος στην αυτοδιάθεση, τη σημασία του να είσαι ο εαυτός σου, που εναντιώνεται στις κοινωνικές συμβάσεις γύρω από το φύλο. 

Hedwig and the Angry Inch
Νίκος Καρανικόλας©

Έχουν περάσει 21 χρόνια από την κυκλοφορία της ομώνυμης καλτ ταινίας με φανατικούς θαυμαστές σε όλο τον κόσμο ονόματι "Hedheads" και 28 από τότε που ο πρώτος ερμηνευτής του αιρετικού χαρακτήρα και συγγραφέας Τζον Κάμερον Μίτσελ, μαζί με τον Στέφαν Τρασκ που έγραψε τους στίχους και τη μουσική, τη σύστησαν στο κοινό, στο κλαμπ "Squeezebox" της Νέας Υόρκης. Πριν γίνει ταινία, βέβαια, ήταν πρώτα και κύρια μιούζικαλ, που πρωτοπαρουσιάστηκε το 1998 Off-Broadway για να βρεθεί στη συνέχεια όχι μόνο στο Γουέστ Εντ το 2000 και στο Μπρόντγουεϊ το 2014, κατακτώντας 4 βραβεία Tonny, αλλά και να παιχτεί σε εκατοντάδες σκηνές παγκοσμίως.

Hedwig and the Angry Inch
"Hedwig and the Angry Inch": Η αφίσα της ταινίας του 2001

Τους "Angry Inch" ή "ΕξANGRYωμένα εκατοστά" υποδύονται στην παράσταση οι Ραφαήλ Μελετέας (πλήκτρα, κιθάρα), Έρικ Παναγόπουλος (κιθάρα), Γιώργος Κωνσταντίνου (μπάσο), Γιάννης Παπαδούλης (ντραμς). Ο Γίτζακ αναλαμβάνει τα φωνητικά. Την ορχήστρα διευθύνουν οι Ραφαήλ Μελετέας και Νικόλας Γουάστωρ. Τα σκηνικά και τα κοστούμια υπογράφει η Μαρία Φιλίππου, την κινησιολογία ο Μανώλης Θεοδωράκης και τον ηχητικό σχεδιασμό ο Κυριάκος Παπαδόπουλος. 

Το στόρι

Το μιούζικαλ πραγματεύεται την ιστορία του Χάνσελ, ενός γκέι νεαρού από το ανατολικό Βερολίνο. Εξερευνώντας τη σεξουαλικότητά του και αναζητώντας έναν τρόπο να πραγματοποιήσει το όνειρό του να γίνει ροκ σταρ, ερωτεύεται έναν Αμερικανό στρατιώτη. Οδηγείται στην επέμβαση αλλαγής φύλου προκειμένου να μπορέσει να τον παντρευτεί και να τον ακολουθήσει στην Αμερική. Μετά την πρώτη τους επέτειο, ο στρατιώτης εγκαταλείπει τη Χέντγουιγκ για χάρη ενός άνδρα. Τότε εκείνη ανακαλύπτει την τέχνη του drag και προσπαθεί να κάνει καριέρα με το συγκρότημα η Οργισμένη Ίντσα. Στην πορεία γνωρίζει και παίρνει υπό την προστασία της τον Τόμι, ο οποίος της κλέβει τα τραγούδια και γίνεται αυτό που εκείνη πάντα ήθελε. Ύστερα από ένα σκανδαλώδες τροχαίο ατύχημα, αποφασίζει να κάνει ένα live για να μοιραστεί για πρώτη φορά τη συγκλονιστική ιστορία της.

Hedwig and the Angry Inch
Νίκος Καρανικόλας©

Πίσω από το "Hedwig and the Angry Inch"

Πρόκειται για μια ιστορία με έντονα αυτοβιογραφικά στοιχεία αλλά και πολλές θεωρητικές ή ποπ αναφορές. Το Τείχος του Βερολίνου είναι μία από αυτές, καθώς ο ίδιος ο Μίτσελ έχει ζήσει στο δυτικό Βερολίνο, ακολουθώντας τον στρατιωτικό πατέρα του. Στο έργο συμβολίζει την έννοια του διαχωρισμού, ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση, σε απολυταρχία και ελευθερία και κυρίως ανάμεσα στα φύλα και το "αμετάβλητο" αυτής της κοινωνικής νόρμας, που σύμφωνα με τον Τρασκ μπορεί να ανατραπεί. Όπως ακούμε και στην αρχή του τραγουδιού "Tear me down": "I’m the new Berlin Wall! Try and tear me down!". Η προέλευση του έρωτα και του φύλου όπως αναλύεται στο "Συμπόσιο" του Πλάτωνα είναι ακόμη μία φιλοσοφική αναφορά του έργου, από την οποία εμπνέεται το κομμάτι "The Origin of Love". Η ανατρεπτική διάθεση της δεκαετίας του ’90, τέλος, αλλά και η queer ρευστή εικόνα των Ντέιβιντ Μπάουι, Λου Ριντ και Ίγκι Ποπ έχουν βάλει την αισθητική και ουσιαστική σφραγίδα τους στο "Hedwig and the Angry Inch", που ξεφεύγει από τα όρια μιας προσωπικής transgender ιστορίας και μιλά με τρόπο ευρύτερο για τα ζητήματα ταυτότητας που τόσο αφορούν την εποχή μας.
 

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Hedwig and the Angry Inch

  • Μιούζικαλ
  • Διάρκεια: 120 '

Στο επαναστατικό πανκ ροκ μιούζικαλ του Μπρόντγουεϊ σε μουσική και στίχους Στίβεν Τρασκ, που έχει κατακτήσει 4 βραβεία Τόνι, η καυστική, genderqueer περσόνα Hedwig ταυτίζεται με την ελευθερία της ανθρώπινης ύπαρξης. Η ιστορία ξεκινά μετά από ένα σκανδαλώδες τροχαίο ατύχημα όπου η Hedwig βρίσκεται στο ίδιο αυτοκίνητο με έναν πασίγνωστο τραγουδιστή της ροκ. Με αφορμή το γεγονός αυτό, η αντισυμβατική καλλιτέχνις αποφασίζει να κάνει μία live εμφάνιση για να εξηγήσει πώς έφτασε να απασχολεί τα εξώφυλλα των περιοδικών σε όλη τη χώρα, και να πει για πρώτη φορά τη συγκλονιστική ιστορία της. Το έργο, όταν ανέβηκε για πρώτη φορά Off-Broadway το 1998, κέρδισε αμέσως το underground κοινό και τους κριτικούς, σηματοδοτώντας μια ολόκληρη εποχή που άλλαξε την pop κουλτούρα. Από τότε, έφερε απανωτά sold out στο Broadway και το West End και κατάφερε να αποκτήσει φανατικούς οπαδούς σε όλες τις χώρες που παρουσιάστηκε.

Γυάλινο Μουσικό Θέατρο

Λεωφ. Συγγρού 143

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Τελευταία ευκαιρία για να δεις τον "Τυχαίο θάνατο ενός αναρχικού" (και το καλοκαίρι!)

Η παράσταση "φαινόμενο" αποχαιρετά τη σεζόν και το θεατρόφιλο κοινό με λίγες καλοκαιρινές παραστάσεις και με την αρχική dream team διανομή της πρώτης χρονιάς πριν περάσει στο πάνθεον των παραστάσεων που έγραψαν ιστορία.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

Λένα Κιτσοπούλου: Αντίστροφη μέτρηση για το "Και λέγε λέγε", τη νέα της παράσταση στο Θέατρο Τέχνης

Γιάννης Κότσιφας, Ιωάννα Μαυρέα, Πάνος Παπαδόπουλος, Θοδωρής Σκυφτούλης και Γαλήνη Χατζηπασχάλη ανεβαίνουν στη σκηνή μαζί τη σκηνοθέτιδα και δημιουργό σε μια παράσταση που δημιουργήθηκε από τον συνδυασμό διαφορετικών τεχνών και μιλάει για τον έρωτα, την πατριαρχία και πολλά ακόμη.

Το Αγγέλων Βήμα συνεχίζει δύο παραστάσεις του και μετά το Πάσχα

Τα θεατρικά "Ανατολικά της Εδέμ" και "Ιστορίες για ανθρώπους γενναιόδωρους" παρατείνονται για όσους δεν τα πρόλαβαν μόνο για 4 τελευταίες ημερομηνίες.

Ο κροκόδειλος

Ένα από τα λιγότερο γνωστά και ελάχιστα παιγμένα αφηγήματα του Ρώσου συγγραφέα προσεγγίζει μια νεανική θεατρική ομάδα, ενισχύοντας τη σατιρική του διάθεση. Το αποτέλεσμα είναι ευφρόσυνο με ενδιαφέροντα σημεία αλλά και κάπως άτολμο. | Powered by Uber

Ο αποτυχημένος

Μελετημένη, καλοκουρδισμένη και καλοπαιγμένη παράσταση που καταφέρνει να μετατρέψει το μυθιστόρημα ενός από τους πλέον "δύστροπους" συγγραφείς σε σκηνικό ποίημα. | Powered by Uber

"Μπιζζζ….!" στο Επί Κολωνώ: Γνωρίζουμε 4 νέες ομάδες που διακρίθηκαν στο φεστιβάλ Off-Off Athens

Το νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου προσγειώνεται στο θέατρο Επί Κολωνώ και μοιράζεται μαζί μας τα πρώτα της βήματα και τις πρώτες τις επίσημες θεατρικές δουλειές. Πάμε να τους ακούσουμε!

Η "Ωραία κοιμωμένη" έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής

135 χρόνια μετά την πρώτη του πρεμιέρα έρχεται από την παραμυθένια Πράγα το υπέροχο μπαλέτο του Τσαϊκόφσκι με την αυθεντική χορογραφία του Μαριούς Πετιπά κι ερμηνείες από διάσημους σολίστ του εξωτερικού.